Георги Ганев: Поправките "Пеевски" за КТБ са, за да вземат активи, които им се изплъзват

Георги Ганев: Поправките "Пеевски" за КТБ са, за да вземат активи, които им се изплъзват

© Надежда Чипева, КапиталПрез миналата седмица правна комисия в парламента прие на първо четене, предложените от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид промени в Закона за банковата несъстоятелност, които според тях допълвали празноти в него и освен това щели да спрат "вторичното разграбване" на КТБ. Текстове от проекта имат обратно действие за сделки, свързани с имущество на банката. Пеевски, свързан с такива сделки, заключи в свое изявление по темата при обявяването на идеята, че КТБ е работила като пирамида. В комисия предложените промени минаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а депутатите от БСП бяха въздържали се. Какво всъщност целят промените "Дневник" разговаря с Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, който е и в Ръководния съвет на проекта KTBfiles.


Какви пропуски в Закона за банковата несъстоятелност попълва проекта на депутата от ДПС Делян Пеевски?


- Мисля, че не запълва пропуски. Доколкотo е очевидно, че ако някакви сделки се извършват с измамна цел, и по настоящето законодателство могат да бъдат атакувани и обявявани за недействителни от гледна точка на заинтересованите лица – КТБ и нейните синдици в този случай. Не виждам защо трябва изрично да се пише това в иначе доста специализиран закон.
Останалата част от проблемите, които този проектозакон се опитва да решава, се дължат на действия на назначени от държавата хора и съответно не виждам защо трябва да се пише закон, тя може просто да ги инструктира какво да правят и какво да не правят като станат квестори, синдици и т.н. Не виждам голям смисъл да се прави този допълнителен закон. Мисля, че би трябвало наличните механизми да са достатъчни за това.


Какво целят вносителите?


- За мен кучето е заровено е в параграф 7 накрая, който казва, че се обявяват за недействителни по отношение на банката всички прехвърляния на акции и дялове на търговски дружества, извършени от длъжници на банката след като тя е обявена в несъстоятелност. Да припомня, че датата на несъстоятелността на банката е 6 ноември 2014 г. Тоест прехвърляния между юли и ноември не се покриват от тази разпоредба. С други думи, ако вие сте която и да е фирма по света и сте кредитополучател на българска банка, вие трябва моментално да наложите запор на всички свои сделки с акции и дялове на каквото и да било, защото винаги има опасност банката да се окаже фалирала.


Любопитното е, че този параграф се отнася до преходните и заключителни разпореди, тоест той се отнася не до изобщото, както смятат авторите - тоест да бъдат уредени нещата по този ред занапред. Защото това изобщо, което е уредено пък в параграф 2, предлага съвсем друга уредба. Там се казва, че за недействителни се приемат само онези сделки, при които длъжникът на банката не е бил заплатен в кеш или нещо, което е в същата равностойност. И ако е бил заплатен, значи сделката не може бъде обявена за недействителна по отношение на сделката. Така че в параграф 7 е съвсем друго, което на практика означава, че еди-какъв си е редът занапред, но за КТБ всякакви прехвърляния, независимо дали си получил кеш или не, са недействителни.


Тоест на авторите на проект не им харесва как нещо е било прехвърлено и искат да го отпрехвърлят най-вероятно, за да сложат ръце върху него. Някак си натрапчиво мисля си "Дунарит", "Дунарит", "Дунарит". С други думи, искат да обърнат това, че "Дунарит" им се изплъзва между пръстенцата.


Да не говорим пък за тази ретроактивност. Говорих с юристи и те се позоваха на практиката на Конституционния съд, според който, за да има ретроактивно действие, трябва да има достатъчно тежки обстоятелства, които да го оправдават - невъзможност да се възстанови някакво положение и т. н. А в случая става въпрос за нормално действащ закон и за назначени от държавата хора, които са взели решения, които на господата Цонев, Пеевски и Хамид не им харесват. И не може това, което те са правили, да служи за извинение за ретроактивност на закон и е много вероятно конституционността на подобен текст да е проблематична.


Освен желанието за домогване до някакви активи, какво депутатът Пеевски иска да демонстрира с проекта?


- Първо се опитва да върне в патримониума на КТБ активи, които са му се изплъзнали и второ - пиар акция, тип симулиране на активност. И не на последно място - да покрие с нови новини излизането на книгата "Държавата КТБ". Тя май предизвика повече публичен интерес отколкото на него му харесва и дава големи интервюта пред своите медии по този повод.


Как ще се развият събитията около този законопрект?


- Предполагам, че ако мине на първо четене в Народното събрание, ще бъде любопитно какво ще кажат юристите в консултативния съвет по правни въпроси в парламента за тази ретроактивност. Която да кажа пак е много по-стриктна отколкото това, което се предлага като уредба занапред. Пеевски се опитва в момента да поддържа тезата, че който е против проекта, е крадец, но ако бъдат изложени достатъчно икономически и юридически аргументи против тази ретроактивност, този текст трудно може да мине в зала. Защото неподкрепящите текста могат да кажат, че не го подкрепят за тези слабости, а не защото не желаят.


А и това, което са сложили там като смокинов лист вместо оценка за въздействието на проекта, е смехотворно – няколко реда, в които се казва, че никой и нищо няма да бъде засегнато от проекта, е абсолютно недопустимо. Особено след промените в рамката на оценката за въздействието на българските закони от края на миналата година. Този текст не конституира оценка на въздействието, под всякаква критика е. Самият факт, че в тази оценка се казва, че нищо няма да се промени, а горните текстове казват, че ще се промени, е достатъчно основание
този закон да не бъде приеман. Той няма сериозна оценка на въздействието.


Откъдето и да го погледнем, ако влезе в сила, ще бъдат засегнати много лица. Да, може би бюджетът не толкова, но оценка за въздействието далеч не се съсредоточава само върху бюджета, а върху цялото общество. И оценката трябва да е придружена със съответната сметка. Включително колко повече пари се очаква да влязат във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който в момента е собственик на КТБ, в резултат на тази промяна. И после като влязат тези пари във фонда как това ще се отрази на вноските на банките през следващите години, което пък засяга клиентите на тези банки. Всичко това трябва да бъде оценено, а го няма. Това е напълно достатъчно само по себе си да не се приеме законът.


Най-вероятно ще се отлага и гласуването докато нямат достатъчно пиарски аргументи, за да гласуват както смятат за добре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Дам, когато се изложат няколко смислени аргумента и започват да прозират интересите на корпорация ДПС. В нормална държава тези щяха да бъдат съдени и в затвора. У нас пишат закони и мнозинството им ги приема.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  А стига бе - КТБ още ли има активи ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  "Пеевски се опитва в момента да поддържа тезата, че който е против проекта, е крадец, но ако бъдат изложени достатъчно икономически и юридически аргументи против тази ретроактивност, този текст трудно може да мине в зала. Защото неподкрепящите текста могат да кажат, че не го подкрепят за тези слабости, а не защото не желаят."

  Но в парламента ще има ли неподкрепящи проекта на Трите менти? Не виждам кой там има свободна воля.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Останалата част от проблемите, които този проектозакон се опитва да решава, се дължат на действия на назначени от държавата хора"

  Искров не е държавата! С все квесторите, които назначи. Оказа се скрита лимонка на Милен Велчев, което вече никого не учудва. Двамата сътвориха бедите с помощта и на Цв.Василев, и на Стоян Денчев, мултака. Сега Искров е винопродавец.

  "Назад, назад, моме Калино"

  Това са проблемите, които един такъв закон трябва да реши. Какъв проект е измислил ментата е друг въпрос. Лошото е, че не го чуваме от Ганев, а беше логично. Много по-правдив е в старите си позиции:
  "Това, което се случва, е абсолютно целенасочена, обмислена и предумишлена атака срещу цялата българска банкова система, основана на разпространяване на слухове и директен опит да се убие доверието на хората към банките и да се причини паника, при която да стане пожар и да изгори всичко"
  "В момента се решават нещата с "Южен поток" и е напълно възможно някой да си мисли, че ако унищожим "тези плебеи, наречени българи, които не искат да ни се подчиняват", ще се случи това, което искаме. Не мога да изключа това и то даже много сериозно приляга на този тип управление, което има Кремъл. Не твърдя, но в никакъв случай не го изключвам. Изпитвам силни подозрения"
  http://m.dnevnik.bg/biznes/2014/06/28/2332983_georgi_ganev_za_panikata_s_bankite_ne_izkljuchvam/

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Останалата част от проблемите, които този проектозакон се опитва да решава, се дължат на действия на назначени от държавата хора"

  Другата ключова фигура на "държавата" - банков надзор в лицето на Гунев, избран от Станишев и сие точно по калъпа, по който беше избран Пеевски:

  "Гунев беше избран за шеф на "Банков надзор" точно преди година със 175 гласа в парламента. Тогава номинирането му от управителя на БНБ Иван Искров беше определено като

  изненада в банковия сектор

  тъй като се очакваше, че Румен Симеонов, заемал поста, ще продължи с втори мандат. Покрай избора на Гунев "Дневник" писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП, на което е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев обаче обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение (мандатът на Симеонов изтичаше на 15 юни 2013). Тогава и от БСП, и от ДПС отричаха избраният да е свързан с тях. От партията на Местан бяха коментирали пред "Капитал daily", че кандидатурата само е съгласувана с тях."
  http://m.dnevnik.bg/biznes/2014/06/18/2325760_shefut_na_bankov_nadzor_v_bnb_cvetan_gunev_e/

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Спрях да чета това неграмотно интервю до израза "кредитополучател на българска банка".

  Чудно ми е само защо всички представители на кръга "Хидра" вият като ужилени от този законопроект??

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Всичко беше ясно още с името Пеевски, Цонев. Хламид Хламид бе сложен за разнообразие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  А пък водата е мокра.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Спрях да чета това неграмотно интервю до израза "кредитополучател на българска банка".Чудно ми е само защо всички представители на кръга "Хидра" вият като ужилени от този законопроект??
  —цитат от коментар 6 на 12345


  А ще имаш ли смелостта (и наглостта) да се аргументираш?
  ....Защото иначе написаното от теб си остава само един тъп лозунг.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Как беше ,ако не можеш да опровергаеш,оплюй източникът..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 303 Неутрално

  СЧудно ми е само защо всички представители на кръга "Хидра" вият като ужилени от този законопроект??
  —цитат от коментар 6 на 12345


  Какво е кръга "Хидра"?

 12. 12 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Ако ДПС иска да прокара някакъв закон, в никакъв случай не трябва да споменава името на Пеевски като съвносител. И без друго е ясно, че този неграмотник не може да конструира дори и едно изречение, да не говорим за закон. Още ли не са разбрали, че името му не придава тежест на нищо, а е само знак за престъпни намерения.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  А ГЕРБ им помага, което значи, че и те имат апетити.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Когато мафията управлява държавата.

 15. 15 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  3 години минаха, парите се изхарчиха, още едно дело не могат да започнат... То в Сомалия да бяхме, щяха да си разстреляли вече 20 пъти...

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  "Да припомня, че датата на несъстоятелността на банката е 6 ноември 2014 г. "

  Да, ама съдът (СГС) една година по-късно (2015 г.) отсъди, че датата била 20 юни 2014 г. (поставянето под специален надзор). И това решение не можеше да бъде обжалвано, защото по-преди върховният съд отсъди, че собственикът на банката (акционерите) няма правен интерес при "първичното разграбване" (по Пеевски).
  Сиреч, съдът "даде крила" (като РедБул) на "шишковците", непостигнали "детската си мечта" при първичното разграбване, да "заковат" законите за гарантиране на вторичното и следващи разграбвания до осъществяване на детските си мечти.

 17. 17 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да не се прибързва с оценките на законопроекта.Не може априори, да се приема, че е корпоративно или лобистки обусловен, само защото е лансиран от депутати на ДПС.Има правна комисия, правен съвет към НС, вето на Президента и накрая Конституционен съд.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  "Чудно ми е само защо всички представители на кръга "Хидра" вият като ужилени от този законопроект??"
  Аз не участвам в никакъв кръжец. Дори нямам никаква благосклонност към който и да е либертаст (и трябва да призная, че и Красен Станчев се изказа срещу този законопроект), но този законопроект е абсолютна простотия. По-голяма и от избирането на мамин Прасчо за шеф на ДАНС (и тогава имаше законопроект, пак писан "на коляно", ако и единият от вносителите, Христо Бисеров, да твърди, че е бил в чужбина и не знаел да е внасял законопроект).
  Въвеждането на ретроактивно правно действие в икономическа дейност може да си го помисли само пълен дебил ... или такъв, който е само на хранилка. Например, ретроактивно действие има при нарушаването на патент: нарушителят е смятал, че заявката за патент ще бъде отхвърлена и е започнал (добросъвестно) използването на патентованото решение/продукт. Но отнапред се знае, че при издаването на патент, ще бъде осъден да плати щети (не повече) от приходите от продажба на патентопритежателя от датата на заявяване на патента до спирането на нарушението. А този законопроект цели (добросъвестният) кредитополучател, който е цидирал задължението си чрез вземане от трето лице, не само да плати двойно, но и да бъде заличен от правния мир (пъхнат в джоба на Салфетката или в Прасчовия). Дори и "датата на нарушението" ще е според правоприлагащия орган (засега Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност , известна още като тефтерчето Златарово действа спрямо посочени за "удряне" клиенти, бивши, на КТБ), може да започне и от времето на банка Биохим, където Цветан Василев е бил "прост" брокер. Но ако това бъде прието за норма (както и закона за "криминалната приватизация" ), рекетът в България ще се върне с по-голяма сила, отколкото беше при (за)страхователите (ВИС, СИК, Карамански, Ботьо Ботев, ИПОН, Бойко Борисов и плеяда "магнаурци" от Симеоново). Тогава покровителството беше партийно, сега се предлага държавно. Сиреч, подставянето на определени лица (Пеевски, Салфетки, цацури, рапони) над закона.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#17] от "glaxo11":

  "Да не се прибързва с оценките на законопроекта."
  По-скоро сме закъсняли:
  - Лицензът на КМПГ, заверил отчетите на КТБ, все още не е отнет. Да припомня, че в подобна ситуация Артур Андерсън, одитирал (измамниците) от Енрон, изчезна от правния мир не само в САЩ, а в цял свят ( Дори е куриозното е, че един "андерсънец", водещ одитор, създава AlixPartners Services UK LLP и участва в "търсеното на парите "на КТБ);
  - не са повдигнати обвинения за престъпно поведение срещу Банков надзор. Барем Искров и Гунев да върнат възнагражденията си за клатенето на краката си.
  - а прокуратурата пък си е направо еб@л@ си мамата - никък резултат от "покушението срещу Пеевски"; никаквъв списък на иззетите (направо окрадени) кредитни досиета. Дори и доказателства не събира за източването на КТБ - анкетира създадени по собствено подобие свидетели вместо да проверява Кредитен регистър, разплащателна система, одиторски архиви, данъчни плащания.
  - само председателя на КФН, Стоян Мавродив, беше възнаграден за "широко затворените си очи"с банкерски пост без да има какъвто и да е ценз да се занимава с банкерство(все пак става дума за банка, макар и държаван, а не за офшорка).

 20. 20 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  +++++++Напълно съм съгласен с вас! Толкова лица трябваше да се дезавуират и действията им или бездействието им да се инкриминира поне по 10-на текста от НПК, но уви не стана. Силно съм разочарован, по-скоро разярен от мекушавото, тъпоумно и безотговорно поведение на оторизираните институции, че нямам легални думи , само ругатни.

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Някой дава ли си сметка за смисъла на термина "вторично разграбване"? Нещо като тълпа разбойници да разграби магазин и после да дойдат от съседната банда да им ограбят плячката. За раждането на подобен цоневизъм е нужна г..лава заграбена от г*з, хламид и разбира се Цонев...

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Прав е автора и дори за човек който не е много близко до този тип проблематика е ясно, че когато такива родни гении на юридическите науки, като цитираната троица прави закон, дори и по причина на тяхната естествена некомпетентност може да се очакват проблеми, та какво остава когато има и тежък материален интерес.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  "Искров не е държавата! С все квесторите, които назначи. Оказа се скрита лимонка на Милен Велчев, което вече никого не учудва. Двамата сътвориха бедите с помощта и на Цв.Василев, и на Стоян Денчев, мултака. Сега Искров е винопродавец.

  "Назад, назад, моме Калино"

  Това са проблемите, които един такъв закон трябва да реши. Какъв проект е измислил ментата е друг въпрос. Лошото е, че не го чуваме от Ганев, а беше логично"

  Основната линия на интервюто и въобще посоката в която разсъждаваме не е виновен ли е или не е Искров, синдиците и т.н., а закона, който се предлага и има сериозна опасност да бъде приет.
  Що се отнася до въпросните виновни (поне според повечето от нас) хора, всичко опира до прокуратурата и съответните служби ( икономическа полиция, ДАНС и т.н.), които очевидно и по известни и на нас причини, не желаят да предприемат съответните действия, та виновните да си получат заслуженото.
  В този смисъл аз не виждам противоречия или някакви обрати в позицията на Ганев - просто той си казва мнението по конкретната тема и в отговор на конкретните въпроси.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Щом са замесени ДПС, работата е повече от ясна. Всичко, което павят те, е в полза само на техните лични и корпоративни интереси.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Парите на КТБ много лесно могат да бъдат проследени и намерени, още повече че тук са намесени пари и на катарците, а сега всички са срещу тях. Според мен освен за източване на активите на КТБ, става дума и за пране на пари на терористични организации от типа, който Бисеров правеше през Македония. На повърхността са едни изчезнали 4 млрд, ама под нея е доста мътна работата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Бастунчо, твоя идол - бистришкия тигър и дружката му - преуспял млад бизнесмен, се опитват по друг начин да прилапат оръжейния завод след пошлия опит на министърчето - инструмент! Кое точно не разбра?

 27. 27 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Георги Ганев: Поправките "Пеевски" за КТБ са, за да вземат активи, които им се изплъзват

  Точно в целта. Изглежда ГЕРБ и ДПС плячкосват здравата? А патриотарите мълчат щото и те ще намажат нещо? Кой управлява България? Очевидно е, че парламентарните партии са само платформи са плячкосване.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 28. 28 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 773 Весело

  Чудно ми е само защо всички представители на кръга "Хидра" вият като ужилени от този законопроект??
  —цитат от коментар 6 на 12345


  Основно вият тези от кръга Хидроинженер, не от Хидра ;)

  No Pain No Gain
 29. 29 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В този казус май няма невинна страна. Просто сме участници в един много скъп спор, чиято цена я плащаме всички ние. Ако не са поправките активите остава в ръцете на Цветан Василев. Сега пък преминават в ръцете на КОЙ, а хора в затвора няма. Ако не друго поне Василев да го осъдят ей така за цвят и от кумова срама.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK