През 2017 г. средно всеки ден е издаван акт на собственик на язовир, твърди контролният орган

През 2017 г. средно всеки ден е издаван акт на собственик на язовир, твърди контролният орган

© Надежда Чипева, КапиталОт началото на годината до края на миналата седмица инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са участвали в 4175 проверки на язовири в цялата страна. За нарушение на нормативната уредба при експлоатацията им са съставени 395 акта. Това се казва в съобщение на агенцията след като по-рано днес прокуратурата я обвини, че бездейства.


Повод за спора на двете институции през медиите е казусът с язовир "Бели Искър", който според прокуратурата е неизправен. Язовирът е държавна собственост и се управлява от областния управител, но се стопанисва на концесия от "Софийска вода".


Агенцията уточнява, че извършва постоянно наблюдение на 205 язовира, определени като потенциално опасни в писмо до прокуратурата още в началото на годината. През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица. Други язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол, уверява агенцията, на която от 1 януари 2016 г. са възложени тези правомощия.
Агенцията отговаря на забележките на прокуратурата за това, че досега не е наказала никого. "През първата година от дейността на специализираната дирекция към държавната агенция няма голям брой съставени актове за установяване на административни нарушения поради спецификата на проверките, разписана в нормативната уредба. При първа проверка на собствениците се дават предписания за отстраняване на констатираните нарушения със срок, който често е по няколко месеца заради сложността на нужните ремонти. Едва при последващите проверки се съставят актове, в случай, че не са предприети нужните действия", обясняват процедурата от агенцията.


В съобщението се изтъква, че през 2017 г. средно всеки ден се издава акт на собственик на язовир.


За да се подобри контролът, агенцията предлага да се промени Законът за водите, в който да се регламентират случаите, когато могат да се прилагат административни мерки и редът за обжалването им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK