Фирми и граждани ще могат да искат обезщетения при нарушения на конкуренцията

Фирми и граждани ще могат да искат обезщетения при нарушения на конкуренцията

© Юлия ЛазароваФизическите и юридическите лица ще могат да претендират за обезщетение, ако са претърпели вреди от нарушения на антитръстовите норми. Това предвиждат приети на първо четене в Народното събрание промени в Закона за защита на конкуренцията.


Вносител е Министерският съвет, който мотивира промените с факта, че нарушенията на антитръстовите норми могат да причинят вреди на широк кръг лица – както конкуренти на нарушителите, така и техни контрагенти, клиенти или крайни потребители.


Същевременно се предвиждат и разпоредби за размера на евентуалното обезщетение. Целта е увреденото лице да бъде поставено в положение, в което би се намирало, ако нарушението на конкуренцията не е било извършено, като същевременно се изключи възможността за присъждане на обезщетения в необоснован размер.
С цел да се осигури достатъчно време на потърпевшите да предявят иск за обезщетение, законопроектът въвежда "оборимата презумпция, че картелът причинява вреди", отбелязва в доклада си комисията по европейски въпроси. По този начин, от една страна, се улеснява възможността увредените лица да докажат претенциите си за обезщетение, а от друга - да се гарантира правото на ответниците да защитят своята позиция.


С цел преодоляване на трудностите при доказване на антитръстови нарушения се предлага влезлите в сила решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да имат обвързваща сила за гражданския съд за факта на нарушението и за това кой е нарушителя. Предлага се още да се улесни достъпът на засегнатите до доказателства, включително и събраните в производството пред КЗК. Предвижда се и възможността гражданският съд да налага глоби, ако се откаже достъп до доказателствата.


В случаите, когато нарушението е извършено от две или повече предприятия, те ще носят солидарна отговорност за причинените вреди.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Вносител е Министерският съвет, който мотивира промените с факта, че нарушенията на антитръстовите норми могат да причинят вреди на широк кръг лица – както конкуренти на нарушителите, така и техни контрагенти, клиенти или крайни потребители."

  Дневник, причината за приемането на закона е, че има европейска директива в този смисъл, чието транспониране България забави значително. "Иновацията" с обвързващата сила на решенията на КЗК също е изискване на директивата. Моля поне вие да проявите чувство на отговорност и да информирате гражданите за връзката между българското право и правото на ЕС.

  Директивата е сложна сама по себе си, а като знам колко им е акълът на депутатите, не ми се мисли какво ще сътворят с въвеждането й. По принцип е похвално, че гражданите и бизнесът ще могат да съдят картели и монополисти. Ще видим как ще работи в мутроландия.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Добра новина, ако се приеме нормално. Пример "Прас прес" и отказът от разпространението му, "осигурено" от Пеевски

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  като цяло считам, че е полезно да публикувате примери, когато публикувате текст с технически език в коя да е област... за да могат и читателите незапознати със съответната област да разберат добре за какво иде реч.

  така копи пейст е доста постно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK