Намаляват пътниците на международните превози

За година пътниците във вътрешния сухопътен транспорт нарастват с 10.4%, а в международния има спад с 25.3%.

© Анелия Николова

За година пътниците във вътрешния сухопътен транспорт нарастват с 10.4%, а в международния има спад с 25.3%.През третото тримесечие транспортните компании са превозили повече пътници, но на по-кратко разстояние спрямо същия период на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Намалението е за сметка на международните превози, докато при вътрешните има увеличение. В сметката влиза и градският електротранспорт.


При товарните превози статистиците отчитат увеличение с 2.4%, което се дължи на сухопътния транспорт, докато при морските превози има намаление както на товарите (с 14.2%), така и на изминатото разстояние.


Пътнически транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие на 2017 г. е 110.543 млн., или с 9.9% повече спрямо същия период на предходната година. Причината е в по-големия брой превозени пътници при вътрешните превози. При автобусния транспорт се наблюдава увеличение от 10.5%, докато при железопътния - намаление с 0.2%.

Същевременно извършената работа (бел. ред. показател, който отчита и разстоянието, на което пътниците са превозени), бележи спад от 7.5% и достига 3.343 млрд. пътниккилометра. Намалението се дължи основно на автобусните превози, при които е регистриран спад от 8.5% в сравнение с третото тримесечие на 2016 г.
Градският електротранспорт (трамваи, тролейбуси и метро) е превозил общо 65.957 млн. пътници, или с 16.839 млн. повече. Увеличение е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при тролейбусните и трамвайните превози. Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също нараства (с 35.2%) в резултат на по-голямото средно разстояние, на което са били превозени пътниците от метрополитена.


Товарен транспорт


Между юли и септември се наблюдава ръст както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт, сочи сравнението със същия период на 2016 г.


През третото тримесечие на 2017 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 34.108 млн. т или с 2.4% повече спрямо година по-рано. Резултатът се дължи на вътрешните превози на автомобилния и железопътния транспорт. Нараства и средното превозно разстояние при международните превози.


Превозените товари от водния транспорт намаляват с 14.2% за година като спад има както при речните, така и при морските превози. Извършената работа също намалява с 2.9% поради по-малкото разстояние, на което са били превозени товарите от морския транспорт.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само така. Крайно време е да се забранят автобусни линии с дължина по-голяма от 150-200 километра.

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#1] от "jif44392826":

  Защо смяташ така..та като пътят ти е 200 км и,за да стигнеш със самолет ли трябва да го правиш..

 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Весело

  Към тая статистика трябва да добавят превоза с велосипед (при мен около 4000км/г) и каруци (нямам данни за тях)...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK