Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-силна икономика, Смолян е лидер в образованието

Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-силна икономика, Смолян е лидер в образованието

© Георги КожухаровНаред със столицата София, областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-добри икономически показатели в страната, а Смолян е лидер в образованието. Най-зле се развиват областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.


Това сочат данните от годишното изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили 2017".


С най-ниски разходи за дълготрайни материални активи е област Монтана, по преки чужди инвестиции и ниво на заплатите най-зле е Сливен. Най-малко средства по оперативни програми средно на човек са изплатени в Кюстендил. Най-малък процент пътища с добра настилка има в Русенско. С най-слабо покритие с кадастрална карта е Кърджали. Областта е и с най-голям дял оценки под "среден" в училищата. Най-бързо застарява и намалява населението в Смолянско. В Перник пък се падат най-голям брой пациенти на един лекар с водеща специалност. Бургас е лидер по регистрирани престъпления срещу личността и собствеността на 1000 души. На Стара Загора се падат над половината от въглеродните емисии за страната.
Според тях със засилването на икономическия растеж от 2014 г. раздалечаването в благосъстоянието на областите се засилва. Разликата между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) последните години е около 4.5 пъти.


Данните за заетостта показват, че се


задълбочават разликите


и между Северна и Южна България.


През третото тримесечие на 2017 г. броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора.


В Северна България увеличението е далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България показателят е на най-ниски нива в Сливен и Кърджали.


Годишна промяна на броя на заетите, хил. души, източник: НСИ:


Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-силна икономика, Смолян е лидер в образованието

© ИПИ


Работните заплати се увеличават, но


ефектът на столицата върху средното заплащане


за страната става все по-осезаем. Всъщност през третото тримесечие на 2017 г. няма друга област освен столицата, в която заплащането да е над средното за страната, показват данните.


Концентрацията в столицата както на съществуващите, така и на новоразкритите работни места с най-високо възнаграждение не подсказва според авторите на проучването скорошна промяна в тази тенденция. Трайни процеси на застигане на средните нива се забелязват само в две области – Пловдив и Плевен.


Обратната динамика се наблюдава в области като Видин, Силистра и Кюстендил и то въпреки увеличенията на минималната заплата през последните години. Ако тези тенденции се запазят, новото увеличение на минималното заплащане (с рекордните 50 лв. годишно – до 510 лв.) може да означава, че в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане ще е над 55%. В районите с все още висока безработица това може да означава затруднено разкриване на работни места, както и бавен ръст на заплащането заради все още високата безработица, предупреждават анализаторите.


Качеството на


образователната система


в България продължава да е ниско. Делът на отпадналите се повишава в последните данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити.


Представянето на 28-те български области по редица образователни индикатори показва и големите разлики между отделните области. За поредна година първенците в класирането са областите Смолян, София (столица) и Велико Търново.


Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване


на училищното образование в рамките само на няколко години, се казва в доклада. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията "Образование" в тазгодишното издание, но други такива примери авторите не откриват.


Дял на слабите оценки на матурата по български език и литература (2017 г.), %, източник: МОН


Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-силна икономика, Смолян е лидер в образованието

© ИПИ


Основните причини за това са сгрешените стимули за субсидирането според механичния брой на учениците и заплащане на учителите спрямо часовете без оглед на резултатите, както и строго определените учебно съдържание и метод на обучение, коментират анализаторите. Ключови стъпки за постигане на по-добри резултати в образованието според тях са планираното въвеждане на система за оценка на качеството и обвързването ѝ със субсидирането на училищата, определяне на повече средищни училища, заплащане на учителите според постигнатите резултати, ранно кариерно ориентиране и освобождаване на учебните програми.


Анализът на състоянието на общините показва, че през последните две години (2016 и 2017 г.) се наблюдава


устойчиво покачване на местните данъци


– в най-голяма степен при облагането на недвижимите имоти. Причината е, че въпреки доброто икономическо развитие, почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Дори и Столична община, макар и да е най-богата в страната, трудно намира ресурс да изпълни собствената си инвестиционна програма, коментират авторите на доклада.


Към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече получиха и безлихвени заеми от държавата – общо на стойност от 20 млн. лв. Процедурата по финансово оздравяване и безлихвените заеми могат единствено да "погасят пожари" в местните финанси, но не и да помогнат за дългосрочното развитие на общините.


Случаи на намаляване и увеличаване на местни данъци (2013-2017)

Габрово, Стара Загора, Варна и Русе са с най-силна икономика, Смолян е лидер в образованието

© ИПИ


Източник: ИПИ на база заявление по ЗДОИ


Плановото оздравяване на общини не трябва да убива


дискусията за реална финансова децентрализация, призовават анализаторите. ИПИ предлага преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините, като това се прави автоматично по ЕГН на данъкоплатеца – парите отиват там, където е регистрирано лицето. Това е ресурс в рамките на 634 млн. лв. (за 2018 г.), което означава почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините. Тази реформа би подобрила неимоверно състоянието на общинските бюджети, създавайки възможности както за покриване на задължения, така и за нови капиталови разходи. Създават се и стимули на местните власти да работят за повече инвестиции, по-висока заетост и трудови доходи, смятат експертите на института.


Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие, е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, общото между областите в дъното е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции, което автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност, коментират изследователите.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тъжни показатели. Нито едно правителство не си изпълнява програмите, каквото и да ми отчитат по техните си конгреси. Затова и масово се изнасят младите в посока запад.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Варна точно е единсвеният от големите градове без почти никаква индустрия. Като цяло има някаква търговийка дето върви и това е.

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сбърканата политика (цели, задачи и действия), води до .... стихийно разпадане - на ценности, отношения, държава!
  Статистиката отдавна не изпълнява предназначението си, а тези, които трябва да я ползват по предназначение си тълкуват, „като дявол-а Евангелие-то“!
  Резултатите са видни.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Пращайте ги на Борисов и правителството тези изследвания. Да спре да се хвали и почне да работи.

 5. 5 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Където има най-много цигани, привърженици на БСП и ДПС - там е най-зле. Който има глава да мисли...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  В Смолян не ги ли хванаха ,че квесторите подсказват на матура?

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Където има най-много цигани, привърженици на БСП и ДПС - там е най-зле. Който има глава да мисли...
  —цитат от коментар 5 на ☦ Македонски ☦


  Чувалите, чувалите! Нали си спомняш кой ги разнасяше?! ВСИЧКИ търгуват. Така, че не това е определящо.

 8. 8 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Варна точно е единсвеният от големите градове без почти никаква индустрия. Като цяло има някаква търговийка дето върви и това е.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Е, Пловдив като е с милиарди евро чужди и български инвестиции в индустрия и се произвежда почти всичко при непрекъснат недостик на работници(особено такива дето знаят какво и как да правят), къде присъства в тая статистика?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  ти май чукча, писател но не и читатл?
  Прочете ли по-горе за какво става дума?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Минаха повече от 27 години от славното време, когато изнасяхме електрокари, кораби, мотокари, компютри и какво ли не. И фалирахме. Някои още не могат да го вдянат (или да си го набият в кратуните), че всяка една фирма, която изплаща заплати, осигурява служителите си, и си плаща всички данъци е полезна за държавата, и тя трябва да се подкрепя.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Интересно е, че Габрово е пред Стара Загора, а Бургас ги няма в статистиката. Иначе Бургас е лидер в престъпността, въпреки големите инвестиции на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тъжни показатели. Нито едно правителство не си изпълнява програмите, каквото и да ми отчитат по техните си конгреси. Затова и масово се изнасят младите в посока запад.
  —цитат от коментар 1 на paf


  Помниш ли, веднъж Сергей Дмитриевич и Ахмед Доган изпълниха едно обещание а?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":

  Преди Бойко Пловдив беше "спи града".

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 217 Весело

  Русе със силна икономика?
  ПППФФФФХАХАХАХАХААХАХАХАХАА!!!

 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":

  Статията е тенциозна, показани си подбрани резултати от проучването. Пловдив е най-бързо развиващата се област в България, с най-много чуждестранни инвестиции.
  Пращам ти линк: http://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_818605389_Plovdiv_e_nay-barzo_razvivashtata_se_oblast_v_Bulgaria

 16. 16 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Мъка ми е за по-голямата част от севера.. Като минавах през районите им се чувствах, че съм минавам през безлюдни села като в американски филм на ужасите..

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Тези данни в които се посочва ,че Област Габрово върви напред не са точни,защото ако се извади Севлиево всичко отива в коша за боклук!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Заплащането у нас е символично/да не кажа смешно/!Даже прехвалените софийски заплати/говоря за средните/ са в рамките на едни добри социални помощи в богатите държави на ЕС

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  ....................................И туризъм...............................и ТИМ-групировка си имат варненци/последното най-вече/...............................!

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  В дир бг няколко пъти ми прави впечатление драката във форума на градовете между Русе и Ст. Загора. Последно беше по повод изложба в Русе на макети на знакови сгради, експонирани в къщата на Канети. И вместо да се изрази възхищение към експозицията, а тя го заслужава, започнаха препирни и обиди към двата града. Вероятно на тема кой е по по в по-новото време. Колкото до тоя показател, дето е в заглавието, правя си оптимистична преценка, че младите хора се задържат в Русе. В бившето КТМ, което е заето от няколко фирми се предлагат работни места, добри заплати и фирмен транспорт. Западна БГ са по-добре, може би защото граничат със запада, и Пет Шоп Бойс пеят "Го уест." Русе по тошово време правеше много с корабоплаването нагоре към Виена и др. западни пристанища и цяло поколение моряци си уреди живота по тия маршрути, също и тираджиите, но не знам защо след 89-та нещата се сринаха. Вероятно защото Русе отвсякъде е соцграница.

 21. 21 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Икономиката на Русе е такава не благодарение на държавната политика, а въпреки нея! Добре че е близо до Букурещ и свободното движение на стоки и капитали в ЕС.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#11] от "historama":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Севлиево "надува" статистическия балон за Област Габрово!

 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  За какво става дума според теб? Ако съм разбрал грешно че е за икономика, моля за извинение.

 24. 24 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":Статията е тенциозна, показани си подбрани резултати от проучването. Пловдив е най-бързо развиващата се област в България, с най-много чуждестранни инвестиции.Пращам ти линк: http://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_818605389_Plovdiv_e_nay-barzo_razvivashtata_se_oblast_v_Bulgaria
  —цитат от коментар 15 на victor_victim


  Ръстът в заетостта е много важен, но явно не малка част от производставата, които никнат като гъби, не са с висока добавена стойност, защото заплатите в Пловдив (според НСИ) не са по-различни от тези във Варна или в Стара Загора например.

 25. 25 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":....................................И туризъм...............................и ТИМ-групировка си имат варненци/последното най-вече/...............................!
  —цитат от коментар 19 на bat_plamen


  Групировката си я "има" цяла България, ако не си забелязъл :)

 26. 26 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мъка ми е за по-голямата част от севера.. Като минавах през районите им се чувствах, че съм минавам през безлюдни села като в американски филм на ужасите..
  —цитат от коментар 16 на slunchev_den


  2 завършени и една строяща се магистрала в Южна България, срещу нито една строяща се в Северна.

 27. 27 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добре, че са Троян и Севлиево в Централна Северна България, че сме живи умрели.

 28. 28 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добре, че са Троян и Севлиево в Централна Северна България, че сме живи умрели.
  —цитат от коментар 27 на Балканиеро


  В Троян какво има? Чисто любопитство, без заяждане :)

 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#16] от "slunchev_den":

  На юг да не е по-добре? Отчитат разлика, ама не вдяват, че идва само от София. ИПИ, как да очакваш мислене?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#14] от "k_man":

  Исказахте се неподготвен. Спарки, Монтюпе, Дунарит, Витте аутомотив, Оргахим, Приста ойл, Атлас Копко, Оргахим, МБМ металуърк, БТБ...

 31. 31 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#28] от "primerno":

  Актавис, Елпром, Месопреработвателни и дъвопреработвателни и мебелни фабрики, туризъм...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#29] от "Цецо":

  "На юг да не е по-добре? "
  Повярвай ми, дори само визуално е много много по-добре.
  Всеки месец пътувам насам натам.. от югоизточна до северозападна България (по диагонал). Разликата е повече от осезаема.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Тези данни в които се посочва ,че Област Габрово върви напред не са точни,защото ако се извади Севлиево всичко отива в коша за боклук!
  —цитат от коментар 17 на bat_plamen


  ПИЧ, Севлиево да не е част от област Ямбол?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#23] от "zxp53317185":

  ами щом във Варна намират препитание жителите на Варна, и още около 50 хил. от региона, значи нещата не са много зле. И това е въпреки усилията на Борисов тотално да игнорира града, наливайки милиарди в Бургас и Стара Загора.
  Между другото странно ми е, че не се говори много за Пловдив, област която някои наричат новия икономически тигър на страната.
  Нещата са реални в Пловдив, Стара Загора, Варна, докато за София са малко понапомпани. Да не забравяме че точно там е концентрирана държавната администрация с почти европейски заплати, които се харчат именно в София, и това предоставя възможност за много добро заплащане на услугите. Да не говорим за депутати и други висши държавни служители от провинцията, които по-голяма част от времето си прекарват в София.

 35. 35 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  Аз, написах че няма почти никаква индустрия, не съм писал нито че е зле нито че е добре. Всеки сам да си прави равносметката. За мен работите са трагични съобразно потенциала на града и моментното състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK