Несигурност и конкуренция притискат строителния бизнес през ноември

Несигурност и конкуренция притискат строителния бизнес през ноември

© Цветелина Белутова, КапиталПрез ноември общият показател на бизнес климата остава приблизително на нивото си от предходния месец, съобщи Националният статистически институт.


Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и търговията на дребно, докато в сектора на услугите запазва равнището си от октомври. Единствено в строителството показателят се понижава.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 1.2 пункта в резултат на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.
Факторът, затрудняващ в най-голяма степен предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила.


Относно продажните цени в промишлеността мениджърите прогнозират запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През ноември съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 2.7 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение се наблюдава известно подобрение на настоящата строителна активност, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса.


По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 1 пункт в сравнение с октомври в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.


Факторите "конкуренция в бранша", "недостатъчно търсене" и "несигурна икономическа среда" продължават да затрудняват в най-голяма степен дейността на предприятията.


Търговците очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври. Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 1.6 пункта поради изместване на оценките на мениджърите към по-умерените мнения. В прогнозите си за развитието на бизнеса през следващите шест месеца обаче те са оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца са благоприятни.


Най-сериозните проблеми за дейността остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.


По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Очаквам оптимистичните коментари за уникален разтеж от дежурните герберчета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  София се разраства навътре. Защо?
  (Това е големият проблем.)

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Словосъчетанието "конкуренция притиска строителният бизнес" е безсмислено,защото излиза че конкуренцията е нещо лошо! Или Дневник вече е минал на "левият" бряг?

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Ах, този бич -конкуренцията!

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  "конкуренция притиска строителния бизнес" да се разбира като твърде много проекти и твърде малко клиенти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK