Пазарът на жилища в Пловдив - нещо ново, нещо старо, нещо назаем

Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната, като тя е сред малкото, които привличат нетни мигранти от други области.

© Цветелина Белутова

Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната, като тя е сред малкото, които привличат нетни мигранти от други области.С безработица от 4.2% (за 2016 г.) и бум на чуждестранните инвестиции, Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната, като тя е сред малкото, които привличат нетни мигранти от други области. Новите работни места в града са повече, отколкото в цяла Северна България, показа последният преглед на развитието на регионите на Института за пазарна икономика. След няколко години на колебливо нарастване през 2015 г. брутният вътрешен продукт на човек в областта изпреварва средния ръст за страната. Средната годишна работна заплата също нараства значително. Като най-силна страна на областта анализът сочи инфраструктурата, а най-слаба - местните данъци и таксите.


Годините на кризата слагат своя отпечатък и върху пазара на имоти в Пловдив, въпреки че в града в последните години има много инвестиции и приток на хора. Допреди 2015 г. множество сгради остават недовършени, банките стават собственици на немалко жилища, купувачите се въздържат от сделки, а финансовите институции завишават изискванията си при кредитиране, бизнесът на агенциите за недвижими имоти замира. За да се оживи отново през последните две години.


По данни на Агенцията по вписванията за деветте месеца на годината броят на сделките с имоти в Пловдив се свиват с 4% като са общо 10 878. За сравнение през 2008 г. те са били 12 056, но пък през все още кризисната 2012 са се свили до 7876.
Агенцията отчита ръст на сделките, сключени с ипотечни заеми - с 27% на годишна база за деветмесечието в цялата страна. Конкретно в Пловдив делът им е 30%.


Цените се стремят към нивата си от 2008 г.


Годините на кризата слагат своя отпечатък и върху пазара на имоти в Пловдив, въпреки че в града в последните години има много инвестиции и приток на хора.

© Николай Дойчинов

Годините на кризата слагат своя отпечатък и върху пазара на имоти в Пловдив, въпреки че в града в последните години има много инвестиции и приток на хора.


С днешна дата цените на кв. м жилищна площ се доближават вече до нивата си от 2008 г., но все още не са достигнати. Средната цена на кв. м е 520-580 евро с всички условности на това. Има доста ново строителство, което се изчерпва бързо заради нарасналото търсене, покупките "на зелено" са силно желани. Така описва ситуацията Стефка Кожухарова от агенцията за недвижими имоти в града "Явлена".


На по-различно мнение е Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, макар, че на пазара излизат много нови обекти, купувачите според нея са все още предпазливи "на зелено" и реално това предлагане ще се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството ще напредне, прогнозира тя като заключава, че към момента търсенето изпреварва предлагането.


Цените в Пловдив исторически се движат на около 40% по-ниски нива от тези в София и към момента това съотношение се запазва, коментира Полина Стойкова. По данни на агенцията й средната офертна цена в Пловдив е около 650 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м. Данните сочат, че поскъпването само за последната година е с 11% (по данни за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година).


Всеки би искал да живее в дом, в който преди никой не е живял, но старото строителство има своите предимства.

© Николай Дойчинов

Всеки би искал да живее в дом, в който преди никой не е живял, но старото строителство има своите предимства.


Старо или ново


Кожухарова посочва, че в града винаги купувачите на жилища са предпочитали най-вече ново строителство. "Всеки би искал да живее в дом, в който преди никой не е живял".


Старото строителство все пак не остава без клиенти. То превъзхожда новопостроените сгради с реални квадратури и по-добро разпределение. При новото в града преобладават малки стаи и панорамни тераси, посочва Кожухарова.


През 2016 г. сделките през агенциите са били предимно за малки жилища – ателиета, двустайни, тази година повече клиенти търсят тристайни и по-големи домове. По-големите квадратури тази година са предпочитани.


Кой купува


Повечето от новодомците в града въобще не стигат до агенциите за недвижими имоти, тъй като купуват от строителите. Последните имат достатъчно ефективна реклама, а и цените преди да се започне една сграда се по-ниски от тези на апартаментите, когато е вече завършена.


Част от клиентите все пак за по-голяма сигурност предпочитат да разчитат на услугите на агенции за недвижими имоти. За последното се отнасят и случаите, в които се купува жилище с цел инвестиция. Това правят обикновено, по разкази на брокери, жители на околни населени места - предимно Хасково, Димитровград, Кърджали, които имат свободни пари. Те обичайно се насочват към новото строителство.


Така през 2016 г. повечето сделки през агенции са били финансирани с депозити. През 2017 г. обаче картината се променя - всяка втора сделка е с ипотечен кредит, посочват брокери.


Жители на околни населени места - предимно Хасково, Димитровград, Кърджали, които имат свободни пари, са с сред активните участници на пазара.

© Красимир Юскеселиев

Жители на околни населени места - предимно Хасково, Димитровград, Кърджали, които имат свободни пари, са с сред активните участници на пазара.


Отделна група от инвеститорите в жилища са хората, които са започнали работа в града. В повечето случаи те живеят на квартира, но в един момент, когато имат увереност за дългосрочността на трудовия си договор, пред наема избират ипотеката. В Пловдив този избор е лесен, ако се измерват сумите. Тъй като наемите са високи, излиза по-изгодно да се изплаща жилищен заем, ако човек е решил така или иначе да купува.


Параметрите на пазара в момента са такива, че доходността в Пловдив от отдаване под наем е по-добра от тази в София, тъй като наемите, които могат да се постигат, са сходни с тези в София, коментират брокерите.

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properies особен тип инвеститори в Пловдив са чуждестранните студенти. Те са голяма и платежоспособна група, също, както и намерилите работа в града, заинтересована да купува заради високите наеми.


Къде се търси


Сред много актуалните квартали в града са "Каменица" 1 и 2. По данни на брокерите обаче там рядко излизат оферти за продажба, а новото строителство не е активно.


Друг обект на интерес от страна на търсещите дом е "Смирненски". Причината там е, че инфраструктурата е подобрена и предлагането на ново строителство е голямо. По традиция търсени райони са центърът на града в широките му измерения, както и "Кършияка", района около Гребната база, където се търсят жилища както за живеене, така и за инвестиция, включително от чужденци.


Центърът на града в широките му измерение е традиционно търсен от купувачите.

© Красимир Юскеселиев

Центърът на града в широките му измерение е традиционно търсен от купувачите.


Нещо ново предстои


Комплекс с жилищни и офис сгради, търговски център, спортен комплекс, басейн, парк и детска градина ще се строи на терен от 30.5 хил. кв. м на мястото на бившата пивоварна "Каменица" в Пловдив.


Дружеството реши да затвори пивоварната през 2015 г. и да премести производството в Хасково. Причината беше разрастването на града, благодарение на което теренът вече попада в широкия център, а това затруднява производството и логистиката, но прави мястото привлекателно за развитие на имотни проекти.


Изграждането на новия комплекс, който запазва името "Каменица", се очаква да бъде завършено изцяло през 2023 г. Едновременно ще бъде оформено парковото и площадното пространство. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.


Главен проектант на комплекса ще бъде британската компания Stephen George Architects.

© Каменица АД

Главен проектант на комплекса ще бъде британската компания Stephen George Architects.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 292 Неутрално

  "Каменичката" не е лош квартал. Има по-стара част, има и части само с ново строителство, до центъра е, транспорт - всякакъв (така, де, в Пловдив останаха само автобуси, и то какви, но са за всяка точка на града).
  А относно демографската картина - е, в Източен Пловдив е страшно. Но и българите раждат. Чат-пат.

 2. 2 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  С безработица от 4.2% (за 2016 г.) и бум на чуждестранните инвестиции, Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене.

  ===========================================================================

  Това е така, но Пловдив така и не може да е отърве от меко казано провинциалния си вид от последните 20–на години. До Виденовата зима, Пловдив все още беше "вторият град на България". После заприлича на Капалъ чарши.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 3. 3 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":

  Кършияка не е никак зле откъм демография.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 4. 4 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2124 Весело

  ... И нещо синьо. :)
  Връщайте се от София, че се напълнихмИ с меко говорещи.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#2] от "c.b.o.":

  Провинциалния си вид??? Моля ти се. Ако си от Пловдив, би следвало да ти горят ушите след такава лъжа. Ако не си, ти прощавам.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Не съм от Пловдив и затова ми прави впечатление. Не искам да прозвучи като обида, все пак.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2124 Весело

  До коментар [#5] от "dogwoman":Не съм от Пловдив и затова ми прави впечатление. Не искам да прозвучи като обида, все пак.
  —цитат от коментар 6 на c.b.o.


  В такъв случай вече ти простих.
  Могат да ме обидят на много неща, но на "град" - никога, майна.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Аз много ще се радвам, ако заедно с икономиката Пловидв пооправи архитектурата, инфраструктурата и обществения транспорт. Нощният живот също :)

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Много харесвам Пловдив, има идентичност, атмосфера. Примерно не харесвам толкова Варна (лично усещане) колкото Пловдив, Бургас, центъра на Хасково и родната Стара Загора. Но, Пловдив изостава значително като планиране, ред и инфраструктура, поне спрямо София. Има нужда да се подредят и подобрят нещата като цяло, по-добро управление.

  Умерен толераст
 10. 10 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Като човек, който наблюдава какво (постепенно) става в града, мога да кажа, че с няколко периода на застой и цигания, през последните 30 години Пловдив разцъфна. И все по-малко хора си спомнят сивата, грозна, ошмулена централна градска част от соца.
  А място за развитие и по-хубаво и по-функционално - винаги има.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Европа вика, имате имотен балон, Дневник обаче продължава весело да промотира брокерските блянове. "Заплатите нараснали значително". Аре бе... наистина? Я пак?

 12. 12 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 163 Неутрално

  В Пловдив се живее лесно. От краен квартал до центъра таксито е 4лв. Велоалеите вършат чудесна работа. Няма стръмно и лесно се прекосява почти целия град. Проблем е кмета... разкопаха всички възможни улици и се сключиха тъпи договори с краен срок за 2-3км булевард след три години. Отделно квартал "Коматево" беше изолиран близо 1 1/2 години. Пари се влагат предимно в центъра, другото явно се счита за гето. Самата общинска администрация е НАГЛА и абсолютно безхаберна. Има ужасно много грозни гаражни клетки. Данъците за коли са все едно живееш в Амстердам.
  Относно демографията... чалга и обезлюдяване на Смолян, Хасково и Кърджали за сметка на Пловдив.

 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Пропуснах нещо-улиците са с дупки и неравности. Повдигнати пешеходни пътеки почти няма. Иначе е чисто, защото все пак има работна ръка от ромските квартали. Нощният живот... тотална чалга.
  Клубовете за джаз и хубава музика нямат посещаемост. Няма и училище за децата на чужденци работещи в Пловдив. Пътуват до София или от София до тук.
  Все пак си е провинция... :)

 14. 14 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 270 Неутрално

  В момента в града е лудница. Строи се навсякъде, движението почна да става като в София.
  Града има невероятен потенциял, който за съжаление се използва макс. на 20%.
  Вярно е че идват много хора в града, но не вярвам да се увеличи примерно с 200 000 ( макс. 50 000) а новото строителство с тези комплекси с по 500 апартамента... не знам
  Доста хора, които имат възможност се ориентираха и си строят къщи, кото в приемрно в София е невъзможно в рамките на града...

 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  В Пловдив се живее лесно. От краен квартал до центъра таксито е 4лв. Велоалеите вършат чудесна работа. Няма стръмно и лесно се прекосява почти целия град. Проблем е кмета... разкопаха всички възможни улици и се сключиха тъпи договори с краен срок за 2-3км булевард след три години. Отделно квартал "Коматево" беше изолиран близо 1 1/2 години. Пари се влагат предимно в центъра, другото явно се счита за гето. Самата общинска администрация е НАГЛА и абсолютно безхаберна. Има ужасно много грозни гаражни клетки. Данъците за коли са все едно живееш в Амстердам. Относно демографията... чалга и обезлюдяване на Смолян, Хасково и Кърджали за сметка на Пловдив.
  —цитат от коментар 12 на Tod


  Пропуснахте градския транспорт, и пълната липса на екологичен такъв. В София има 4 вида обществен транспорт, три от които са екологични електрически. В Пловдив едни автобуси, движещи се с 15км/ч средна скорост(по данни от общината) с маршрути на зиг заг по целия град, интервали от по 20-30мин(с малки изключения), при които пътуването от единия до другия край на града+чакането по спирките се получава около 1ч за 7-8км разстояние.
  Затова и всичко живо е на автомобили, превръщайки града в Бейрут на Балканския полуостров.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Бейрут на Балканския полуостров.
  —цитат от коментар 15 на traveler1


  Точно!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 17. 17 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Пловдив има голям потенциал и като цяло е уникален град за Бг, но управниците са безхаберни и крадливи. Въпросният район Каменица е новото "руно" на братчето на кмета за бързо забогатяване. Няма да се учудя, ако Дневник пускат тази статия с цел реклама. Старите тролейбусни жици висят над булевардите и на никой не му дреме. Зоологическата градина е изградена и разплатена, а не работи от години, тъй като е незаконна, а кметовете- ни лук ял, ни лук- мирисал.Въздухът е изключтилно мръсен. Заплатите все още не са на ниво, но за това помага и масовото преселение на селски пръчки в новоизградените мастодонти - тип общежитие. Като цяло градът има уникална атмосфера, но се управлява много некомпетентно.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1410 Весело

  Балона каза "ПУК".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Дневник трябваше да напишат най-важното, че цените не се покачват от търсене, от строители, а най-вече от посредниците. Масово се купуват жилища с цел отдаване под наем, но никой не си е направил труда да прецени какъв потенциал има този пазар. Много хора, купили скъпо двустайно с 20-30% по-висока цена отпреди две години ще се усетят, че не могат да го дават и ще го върнат обратно на пазара. А ако това стане, тези цени ще тръгнат надолу. И не знам каква "инвестиция" е да се купи нещо за с цел даване под наем, когато цените са завишени поне с 15%, и да се купува нещо поскъпващо в моменат инвестиция ли е въобще?

 20. 20 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "c.b.o.":

  Еми то и ти не можеш да се отървеш от усещането, че само щото си роден някъде другаде това ти дава някакви предимства, но ние можем да видим как само това ти е останало. Във всички останали отношение провинциалния си ти

 21. 21 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  Оф а дано, че идва време да купувам и нали знаеш - по-харно ще ми е на по-ниски цени :)

 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#20] от "миро родозов":

  Ко рьечи?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10305 Неутрално

  А защо го няма сравнението с цените от 2008?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Това са платени статии от AG Capital - строителна фирма. Когато отворя статията ми излиза банер на BLD.bg, които са им дъщерна фирма. Няма да се учудя ако собственика на "независимата медия" е свързан с тях. Можеше от кумова срама да сложат поне едно "платено съобщение".

 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Най-голямата глупост е да купуваш жилище някъде на база трудов договор. Никой не ти гарантира дори след година този договор,а кредитите продължават до 30 години.

 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  При тези заплати в района, не виждам как може да има имотен бум. Вярно безработицата е нула, но заплащането е коренно различно от София. Основното предимство на града е чистотата и старанието да има облик. Вчера бях в София, Витошка беше трагично почистена, което е жалко при бюджета на София примерно. Но пък инвестициите само на околовръстното около Бизнес парка са колкото в Пловдив за 50 години, че и повече. Пловдив върви към индустриален град, с мощни икономически играчи в района, но светът се промени и истинските пари са в образование, банки, иновативни производства, така че това застрояване което се планира е вероятно да изгърми. Сега ако Гугъл или Амазон решат да направят един развоен център тук е нещо друго.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  При тези заплати в района, не виждам как може да има имотен бум. Вярно безработицата е нула, но заплащането е коренно различно от София. Основното предимство на града е чистотата и старанието да има облик. Вчера бях в София, Витошка беше трагично почистена, което е жалко при бюджета на София примерно. Но пък инвестициите само на околовръстното около Бизнес парка са колкото в Пловдив за 50 години, че и повече. Пловдив върви към индустриален град, с мощни икономически играчи в района, но светът се промени и истинските пари са в образование, банки, иновативни производства, така че това застрояване което се планира е вероятно да изгърми. Сега ако Гугъл или Амазон решат да направят един развоен център тук е нещо друго.
  —цитат от коментар 26 на stoiank


  Пловдив върви към ТУРСКИ индустриален град. Нека не забравяме това. Другото е само за мирис.

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Дневник трябваше да напишат най-важното, че цените не се покачват от търсене, от строители, а най-вече от посредниците. Масово се купуват жилища с цел отдаване под наем, но никой не си е направил труда да прецени какъв потенциал има този пазар. Много хора, купили скъпо двустайно с 20-30% по-висока цена отпреди две години ще се усетят, че не могат да го дават и ще го върнат обратно на пазара. А ако това стане, тези цени ще тръгнат надолу. И не знам каква "инвестиция" е да се купи нещо за с цел даване под наем, когато цените са завишени поне с 15%, и да се купува нещо поскъпващо в моменат инвестиция ли е въобще?
  —цитат от коментар 19 на Over

  Глупаво е броиш за двустайна панелка по 50-60 000 евра при наличие на възможността парцел до 300 квадрата и тристайна къща да ти излезе около 40 000 евра. И то готова след месец. За толкова време агенциите не могат да разгледат утежненията /ако ги има/ към предложено за закупуване панелно жилище.

 29. 29 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "c.b.o.":

  Речих, че вече може да си пуснеш сифона - водата дойде

 30. 30 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе къде я видяхте тая чистота в Пловдив не знам. На главната може би ? ...
  Между блоковете и по кварталите си е класическа кочинка. Ама то живеещите сами си я и правят. Града си е принципно бая цигански.
  Отделно, че е града с най мръсен въздух.

  А относно жилищата - строи се много, но половината стоят празни. Харчат се евтини двустайни тип "кутийки" с цел отдаване под наем на новодошли работници от селата и съседните градове или с инвестиционна цел, защото лихвите в банките вече никакви ги няма.

  Инфраструктурата е леж заради тоталната липса на планиране и синхронизиране на ремонтите и абсурдната продължителност на въпросните (3+ години за 500м булевард!!!).

 31. 31 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Така като се огледам виждам няколко жалки льольовеца, които си повтарят това, което им се иска да е вярно. За (ваше) съжаление в София има насищане мили деца, а инвеститорите не се интересуват от превъзбудение ви очаквания за безкрайни заплати без покритие. Чини ми се, че ви е тежко като не може да имате всичко, но спокойно - имате си Фандъкова и други хубави работи. Пазете си ги. Между другото - някой ще ми цитира ли броя на фините прахови частици от днес в центъра на 'столицата', по възможност, високоуважаеми 'столичани', а дълбокомислените си качествени наблюдения може да си ги запазите за някой който го интересува.

 32. 32 Профил на pepinov
  pepinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забелязват се коментари от определени пловдивчани, които не оценяват какво имат. Имайте очи и за хубавите неща, хора.

  В последните години постоянно се учудвам колко добре се развира града и колко естетически издържани са повечето проекти на общината. Велоалеите са супер, направиха страхотни успоредки и лостове в почти всички квартали, във всеки квартал направиха страхотни детски площадки, произведени от шведска фирма лидер, имат си няколко нови спортни зали, което не са непременно заслуга на общината, но ги има; повечето улици са в страхотно състояние сравнение с други градове.

  Колкото за трафика, ако повече хора променят възприятието си за това какво значи далече и почнат да ходят пеша или карат велосипед, щяха да осъзнаят, че могат да стигнат от единия край на града до другия за 20 мин.

  Бидейки роден в Центъра на София, все повече започвам да обмислям "емиграция" в Пловдив и съм сигурен, че не съм изключение.

 33. 33 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "pepinov":

  И гребна база си имаме, а ако наистина си се замислил - първо погледни разпределението на фини прахови частици по кварталите, и ако можеш купувай място около Белащица. Къщата с мястото ще ти излезе колкото грасониера в Младост. Не виждам кво има за мислене толкова.
  А плачът на въпросните 'пловдивчани' мога да го коментирам така - града винаги е бил мултиетнически, от време оно, така че айде моля ви се дръжте си ксенофобските цървулщини за себе си. Нито циганите нито турците ми пречат на мен лично.
  - Горд кичукпарижки 'селянин'

 34. 34 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не мога да разбера к,во са се загрижили софиянци за Пловдив?!?Градът е тук и ще бъде още векове,най-стария ЖИВ град на Европа,няма трамваи и *тролеи*,но пък си е хубав,жив и харесван от всички посетили го.

 35. 35 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Страхотна снимка са сложили на моста на Геррджика, ама архивна. Там от 10 години има още един мост, дърветата ги няма и всичко е доста по-просторно. Какво целят Дневник с тази неадекватна снимка, само те си знаят. Или по-скоро дори не знаят, че е архаична.

  И на мен не ми харесва нашествието на чужденци. Но няма да пиша злобни параноични глупости срещу тях, защото така най-вече ще изложа себе си.
 36. 36 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 865 Весело

  Най-голямата глупост е да купуваш жилище някъде на база трудов договор. Никой не ти гарантира дори след година този договор,а кредитите продължават до 30 години.
  —цитат от коментар 25 на log_on


  Аха, викаш жилище да се купува само като спечелиш от тотото, или като вземеш наследство или станеш "шефче" - дотогава вноските за погасяване на кредита да ги даваш за наем?
  Когато преди 10 години дойдох като студент в София, естествено веднага си наех жилище -> средно 400 евро на месец са ми излизали, нормално жилище, в центъра. По-светнатите си купиха апартамент и си взеха съквартирант, който да им плаща вноските. Сметни сега 10 години * 12 месеца * 400 евро колко са ( хинт, около 50 евра ) -> през 2007-8 за малко повече пари можеше да се вземе приличен апартамент в некофти квартал ( примерно Хиподрума ).
  Bottom line: ако си сигурен, че ще живееш в един град - колкото по-рано си купиш жилище, толкова по-добре. Не казвам, че сега е моментът всички да си купуват жилища, просто парите за наем ( ако живееш от години на едно и също място ) за мен са грешни кинт.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 37. 37 Профил на katerichkata
  katerichkata
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "log_on":

  Айде кварталните философи като тебе да си кледат кефа и да не пишат за неща, от които хабер си нямат. Като купиш имот в Пловдив и построиш къща общо за 0к евро тогава давай от безценните си съвети.
  П.С. Минималната площ за урегулиран поземлен имот е 500м2.

 38. 38 Профил на katerichkata
  katerichkata
  Рейтинг: 395 Неутрално
 39. 39 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#28:"log_on"][/quote]

  хаха, ти строил ли си за да говориш такива глупости... или се връзваш на офертите за сглобяеми къщи за 40 000 евро..
  Пирво при парцел 300м2 като махнеш отстоянията 3 и 5м, ти остават точно 108кв външен габарит и то ако имота е идеален правоъгълник... проектиране разрешения, виК, ток, вертикална планировка, ограда... в момента имот с УПИ е между 50 и 80 Евро/м2.
  Ако намериш парцел 400-450м2 ще е 25000 Евро +5 за проекти разрешителни и т.н.
  сглобяема къща 100м2 - 40000 Евро, обаче ти трябва фундамент, в него има малко канализация ит .н. +5, вътрешни ел. инсталации, ВиК и още много 'дреболии'... ограда и т.н, да кажем за около 85000 евро може да се справиш, те на толкова и продават готови нови къщи в района

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8668 Неутрално

  Пловдив е прекрасен град. Много по-чист и по-добър за живеене от София. И хората са по-добри.

 41. 41 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#28] от "log_on":

  Това с къщата ако е ново строителство няма как да стане, сметката по никакъв начин не се връзва дори и приблизително. За цитираната сума би могла да се намери стара къща (или нещо започнато) с парцел из околните села, с уговорката за последващи сериозни разходи по вкарването и в що-годе приличен съвременен вид.

 42. 42 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 292 Неутрално

  [quote#27:"log_on"][/quote]

  И как го реши?

 43. 43 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":

  Ами, какво да ти кажа....в Пловдив ГТ го използват само ученици и пенсионери. Има супер симпатични, нови автобусчета, които са бързи и маневрени. С климатици и уай-фай. Маршрутки има по всички дестинации.
  Относно екологията, вероятно имаш предвид тролейбусите....Просто жиците им убиха 2-3 човека и се приключи, защото хората се разгневиха.
  Да се отрича, че Пловдив надскочи всички и че визията му в момента е супер, означава да си черноглед. И мен не ме кефяТ всичките СМ, К,Х, СТ........ но това е положението, ще се справяме и ще ги адаптираме.

 44. 44 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Пловдив се развива добре. За съжаление твърде късно: доста кадърни млади хора, които биха могли да развиват бизнес тук вече са в чужбина и в София. Останали са единици.

 45. 45 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Вече започвам да си мисля, че Икономедия са сключили договор за реклама с Община Пловдив и лично кмета Тотев. Толкова много розови материали за Пловдив нямат друго обяснение.
  Например, Каменица 1 и 2 наистина са едни от най-хубавите квартали в града, но се пропуска фактът, че кметското семейство (както и едно бивше такова) живее и вече притежава солидна част от тях.
  Смирненски наистина се разраства бързо, но предлагането на жилища там е много по-голямо от търсенето и цените са неоправдано високи, особено като се има предвид какви са средните доходи за града.
  Работа има, но е обидно ниско заплатена и работниците нямат никаква защита, текучеството е огромно.
  Та така за Пловдив, най-красивия и любим град, в който често е тъжно да живееш.

 46. 46 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":Ами, какво да ти кажа....в Пловдив ГТ го използват само ученици и пенсионери. Има супер симпатични, нови автобусчета, които са бързи и маневрени. С климатици и уай-фай. Маршрутки има по всички дестинации.Относно екологията, вероятно имаш предвид тролейбусите....Просто жиците им убиха 2-3 човека и се приключи, защото хората се разгневиха.Да се отрича, че Пловдив надскочи всички и че визията му в момента е супер, означава да си черноглед. И мен не ме кефяТ всичките СМ, К,Х, СТ........ но това е положението, ще се справяме и ще ги адаптираме.
  —цитат от коментар 43 на victor_victim


  Ако не бяха всичките СМ, К, Х, СТ, нямаше кой да ви работи и да ви наема апартаментите, а за развитие на индустриалните зони просто забрави. Айляк пловдивчани не подхващат всяка работа- ако не са пришълците....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 47. 47 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  тези големите фирми дето дощли в пловдив са само складови бази например минах покрай либхер ми там само хамали работят тътрузят кашони има фирма за велосипеди дето есента и зимата си бият мухи по гъза фирма за пакетиране на пипер хаха те пловдив нямат пари да си направят зоопарка даже центъра им разни олющени фасади пълна мизерия чудят се на какви палячовци да се направят по центъра че да изкарат някой лев

 48. 48 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 310 Неутрално

  ...
  Та така за Пловдив, най-красивия и любим град, в който често е тъжно да живееш.
  —цитат от коментар 45 на murttle


  Пловдив - или Филибето - както му казвахме!

  Градът на моето студенство, Симфония и фонтаните, кръчма Пловдив, мирисът на цъфнали липи през лятото, Капана и главната, безкрайните купони...

  Синът ми се роди там - разходките по тепетата, и Стария Град, където му беше детската градина... 15 години от живота ми минаха там...

  Миналото лято минах през града, когато си бях в България. Новата главна изглежда добре, Капанът е по-оправен, минахме през няколко от нашите любими магазина, които още са там - като магазина за картини и сувенири на Отец Паисий - срещу "Смокините"...

  Все още има някакъв свой характер този любим град - абстрахирайки се от дупките, трафика, липсата на инфраструктура, и хаоса като цяло.

 49. 49 Профил на wub25550060
  wub25550060
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте приятели.
  Имате ли нужда от спешен заем за плащане на дълговете си? Решаване на лични проблеми? Започни бизнес? Разширете стария си бизнес? Купи кола? купуват къща и други имоти и плащат през годините? Възможно е, тъй като съм щастлив да споделя моето свидетелство с вас.

  Имах нужда от спешен заем от 15 000 долара. Изпратих заявката си за заем на различни кредитни фирми, които обещаха да помогнат, но те ме излъгаха и никога не ми помогнаха, докато един приятел не ме запозна с кредитите на Грейсленд и ипотечната фирма, която му помогна преди. Свързах ги с техния имейл (gracelandloans.mortgages@gmail.com) и обещаха да ми помогнат. Само след три дни, след като провериха моите данни и идентификация, платих необходимата такса и невероятно, получих заем от 15 000 долара при 3% лихвен процент, както обещаха без никаква форма на стрес или забавяне. Никога не съм мислел, че все още има надеждни и легитимни фирми за заем там, след като се разочаровах самостоятелно, докато не срещнах кредитите на Грейсланд и фирмата за ипотечни кредити, които наистина ми помогнаха с заема, който търсех и промених вярата

  Обещах на заеми в грация и ипотечна фирма, че ще продължа да разказвам на хората за тях. Така че, ако имате нужда от спешен и истински заем, моля, свържете се с тях днес и вие също ще свидетелствате

 50. 50 Профил на jtu55552011
  jtu55552011
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Вие сте във всяка финансова криза?

  Имате ли нужда от заем?

  Има фирма, която е склонна да ви помогне, независимо от сумата, от която се нуждаете.

  Лихвеният процент е достъпен.

  Ако се интересувате, можете да се свържете с нас.

  Имейл: careline@apexfinancellc.com

  Посетете нашия уеб сайт www.apexfinancellc.com за повече информация.

 51. 51 Профил на Larry Scott Gregory
  Larry Scott Gregory
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте моето име е Лари Скот Грегъри и аз съм заемодател на частни заеми.

  Имате ли нужда от заем? Искате ли да сте финансово стабилни? Или искате да разширите бизнеса си? Предлагаме фирмен заем, автомобилен заем, бизнес заем и личен заем при много намален лихвен процент от 3% с удобна продължителност, която е по договаряне. Тази оферта е отворена за всички, които ще могат да се върнат навреме.

  Свържете се с нас чрез нашия имейл: larryfinance@yahoo.com или WhatsApp: +2349051442970

  Очаквам ви бърз отговор.
  Лари Скот Грегъри

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Gregorg Clem
  Gregorg Clem
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Добър ден,

  Аз съм регистриран частен кредитор. Ние издаваме заеми, които помагат на хората и компаниите, които трябва да актуализират финансовото си положение по света с много ниски годишни лихвени проценти от 2% за една година, за 30-годишен период на изплащане навсякъде по света. Ще издадем заеми от 5000 до 100 000 000 евро. Кредитите са добре обезпечени и нашият приоритет е да осигури максимална сигурност. Лицето, което ви интересува, трябва да се свърже с мен по електронната поща (richardcosmos5@gmail.com)

  Оферта за заем.

 54. 54 Профил на Gregorg Clem
  Gregorg Clem
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Добър ден,

  Аз съм регистриран частен кредитор. Ние издаваме заеми, които помагат на хората и компаниите, които трябва да актуализират финансовото си положение по света с много ниски годишни лихвени проценти от 2% за една година, за 30-годишен период на изплащане навсякъде по света. Ще издадем заеми от 5000 до 100 000 000 евро. Кредитите са добре обезпечени и нашият приоритет е да осигури максимална сигурност. Лицето, което ви интересува, трябва да се свърже с мен по електронната поща (richardcosmos5@gmail.com)

  Оферта за заем.

 55. 55 Профил на Adrian Smith Leonardo
  Adrian Smith Leonardo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте всички

  Това е Адриан Смит Леонардо, аз съм частен кредитор. Предлагам всички видове заем при много евтина лихва от 3%. Раздавам всички видове заеми, от които се нуждаете, и вие сте добре дошли да кандидатствате от нас, защото сме една от най-добрите и лицензирани компании.

  Свържете се с нас днес чрез e-mail: leonardloans@fastservice.com, обадете се / текста ни също: +1 (940) 641-8283 и Webstite: https://asmith9000o1.wixsite.com/adrianfinance

  Уверявам ви със 100% гаранция, че ако стигнете до нас за заем, вие никога няма да оставите с празни ръце, защото ние ще се отнесем добре с вас и ще сте сигурни, че никога не съжалявате, че някога сте знаели или кандидатствали от нас.

  Очакваме скоро приложението Ви
  С Най-Добри Пожелания
  Адриан Смит Леонардо

 56. 56 Профил на Martin Laura
  Martin Laura
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Здравейте,

  Ако имате някакви финансови затруднения, МАРТИН ЛАУРА ФИНАНС ФИРМ предлага понастоящем заеми от всякакъв вид, които да задоволят вашите финансови ограничения, независимо от вашето състояние от 5 000 долара. до $ 500,000,000.00 на достъпна цена от 2%, Без обезпечение, лош кредит. Размерът на кредита е по договаряне, Услугите за доверие, които предоставяме. Кандидатствайте за всеки заем по избор при нас, моля, компетентно заявление само чрез (martinlaurafinancefirm@gmail.com) Успех всички.

  С Най-Добри Пожелания!

 57. 57 Профил на Mark Peterson
  Mark Peterson
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Имате ли нужда от някакъв вид заем?
  Имате ли нужда от спешен заем за консолидиране на дълговете си?
  Имате ли нужда от кола, бизнес или заем, за да плащате сметки?
  Свържете се с нас днес и получете заем, който ви е необходим. *
  * Имейл за връзка: (jullietfinancialaid@yahoo.com)
   
  ПОДРОБНОСТИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ

  Име:
  Възраст:
  Пол:
  Адрес:
  Семейно положение:
  Професия:
  Телефонен номер:
  Необходима сума:
  Продължителност:
  Месечен приход:
  Цел на средствата:
  за разбирането,
  * Главен изпълнителен директор / имейл: jullietfinancialaid@yahoo.com

 58. 58 Профил на Martin Laura
  Martin Laura
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Здравейте,

  Ако имате някакви финансови затруднения, МАРТИН ЛАУРА ФИНАНС ФИРМ предлага понастоящем заеми от всякакъв вид, които да задоволят вашите финансови ограничения, независимо от вашето състояние от 5 000 долара. до $ 500,000,000.00 на достъпна цена от 2%, Без обезпечение, лош кредит. Размерът на кредита е по договаряне, Услугите за доверие, които предоставяме. Кандидатствайте за всеки заем по избор при нас, моля, компетентно заявление само чрез (martinlaurafinancefirm@gmail.com) Успех всички.

  С Най-Добри Пожелания!

 59. 59 Профил на George Anderson
  George Anderson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вземете заем днес с ниска ставка сега се прилагат заеми се дават в размер на 2% се прилагат сега това може да увеличи бизнеса си на по-голяма височина. Ние предлагаме кредит за бизнес и лични хора, ако имате нужда от кредит за започване на бизнес или кредит за изплащане на сметки свържете се с нас чрез (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com) сега и получете кредит от нашата компания ... Осигурявам най-добрите заемни услуги.

  Оферта за заем.

 60. 60 Профил на George Anderson
  George Anderson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имате ли нужда от заем? ние предлагаме всички видове заем от минимум 5 000 евро до максимум 500 000 000 евро, ако се интересувате, свържете се с нас по email: (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com)

 61. 61 Профил на Martin Laura
  Martin Laura
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Здравейте;

  Имате ли някакви финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте бизнес лице, което иска да разшири своята компания. Ние предоставяме минимален заем от $ 3000 и максимум $ 500,000,000 във всяка валута с 2% лихвен процент, нашите услуги са високоефективни, трайни и бързи. Патронизирайте ни и ще се насладите на нашето доверие, на Бога, на когото се доверяваме.

  Услугите включват:
  * Лични заеми
  * Бизнес кредити
  * Кредити за домашно подобрение
  * Заеми от Inventor
  * Автоматични заеми
  и др ..

  Свържете се с нас чрез (martinlaurafinancefirm@gmail.com)

  Whatsapp: +2348162551507
  Подпис:
  Мартин Лора.

 62. 62 Профил на Johann Ethan
  Johann Ethan
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Легитимни оферта за заем, Кандидатствай сега:
  Търсите ли бизнес заем? Личен заем, жилищен кредит, заем за кола, студентски заем, заем за консолидиране на дълг, обезпечени и необезпечени кредити, ипотека, рисков капитал и т.н. Или ви е бил отказан кредит от банка или финансов институция по каквито и да било причини. Ние сме частни кредитори, отпускащи заеми на бизнес-мъже / жени и физически лица с нисък и достъпен лихвен процент от 2% годишно. ако сте заинтересувани от заем, свържете се с нас сега в (pataibalint01@gmail.com) и вземете своя заем днес най-скоро.

  Легитимни оферта за заем.

  Johann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK