Към края на октомври са събрани 87% от планираните данъци

Към края на октомври са събрани 87% от планираните данъци

© Надежда Чипева, КапиталБюджетът завършва октомври с излишък от 2.493 млрд. лв. или 2.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт за годината. Това сочат месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет, съобщава от Министерството на финансите. Този резултат идва от излишък по националния бюджет от 2.678 млрд. лв. и дефицит по европейските средства от 185.3 млн. лв.


В структурно отношение салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното за същия период на 2016 г., основно поради ръста на данъчните, включително осигурителните приходи, обясняват от министерството. В същото време салдото по сметките за средства от ЕС през настоящата година се влошава поради базов ефект от предходната година. Той е свързан с възстановени към България грантове от ЕС в началото на 2016 г. за извършени разходи в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007–2013 година.


Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма (която освен републиканския бюджет включва и този на общините, на съдебната власт, на университетите, на държавните медии и др.) към октомври са 29.166 млрд. лв. или 82.3% от годишните разчети.
Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 8.7%, докато постъпленията от помощи са по-ниски.


Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 24.469 млрд. лв., което представлява 87.3% от планираните за годината приходи. Съпоставено с данните към октомври 2016 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 9.7%.


Приходите от преки данъци са 86.4% от предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 10.6%.


Приходите от косвени данъци към края на октомври достигат 87.7% от разчетите за годината.
Съпоставено с данните към октомври 2016 г., постъпленията в групата нарастват със 7.2%.


Постъпленията от ДДС са 90.2% от планираните. Съпоставени с предходната година, приходите от ДДС нарастват с 8.9%. Размерът на невъзстановения ДДС към края на октомври е 56.9 млн. лева.


Приходите от акцизи са 83% от разчета, а от мита - 95.4% от разчета за годината.


Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 86.6% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14.4% (865.7 млн. лева).


Разходите към края на октомври са 26.673 млрд. лв., което е 72.5% от годишните разчети. Спрямо година те по-рано те нарастват с около 2 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Идва голямото безконтролно лапане за властта и обръчите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Дайте реалната събираемост, а не "планираната", за да видим к'во се случва в действителност...

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  винаги съм се питал,защо не се търсят парите на здравно неосигурените хора в България ,защо има постоянни данъчни и други проверки за тези ,дето си плащаме данъци и осигуровки ,а за тези ,дето не дават нищо ,но са тук и съществуват ,продават ,купуват имоти и коли ,но нямат 20 лв за здравни осигуровки ,никой не се интересува ,така ще изсветлее поне 40% от сивата и черна икономика и ще излязат чудесии ,как хиляди с имоти и пари и огромни обороти ,работят на черно и не плащат данъци , но държавата не желае да се занимава с това ,по лесно е да се лющят редовните данъко платци .

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Слабо плюете, другари... разочароващо представяне...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Сега, до края на годината, ще има си раздават на когото си искат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK