Фармацевтичната индустрия иска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия с лекарства

Архив от конференция на КРИБ, на трибуната - председателят Кирил Домусчиев.

© Надежда Чипева, Капитал

Архив от конференция на КРИБ, на трибуната - председателят Кирил Домусчиев.Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване.


Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като "Амджен", "АстраЗенека", "Биовет", "ГлаксоСмитКлайн", "Рош" и др., както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства и Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.


Индустрията настоява нелегалният износ на лекарства да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. "Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство - снабдяване", уточнява бизнесът.
Поводът е акцията на полицията и прокуратурата от миналата седмица срещу престъпна група за износ на лекарства. Според индустрията законодателно-административни мерки срещу подобни престъпни групировки са неефективни по много причини - "законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други".


"Обединеното действие на всички държавни органи, така както беше направено в проведената акция, обаче остава еднократно действие, което е преборило един симптом, но не е решение на причината за "заболяването". Разкрита е една групировка, но не са премахнати причините утре да се появи следващата", изтъкват от КРИБ.


"За трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона. От друга страна, либерализиране на законодателството в сектор здравеопазване, което да подкрепя икономиката и развитието на бизнеса през мащаб, а не чрез натиск върху цени и маржове при малкия обем и ниска покупателна сила на българския пазар", предлагат фармацевтичните компании.


В отделно съобщение до медиите Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства също се обяви за строги законови промени в НПК срещу "опорочаването на веригата на лекарствоснабдяване, кражбите и контрабандата на лекарства".


Съвместните акции на прокуратурата, МВР и ИАЛ са първите от години ефективни действия за пресичането на нелегалните практики и разобличаването на закононарушителите, заявяват от асоциацията, но изтъкват, че в момента нарушаването на веригата на лекарствоснабдяване може да бъде обект на санкции само в контекста на данъчно и митническо нарушение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK