Фармацевтичната индустрия иска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия с лекарства

Архив от конференция на КРИБ, на трибуната - председателят Кирил Домусчиев.

© Надежда Чипева, Капитал

Архив от конференция на КРИБ, на трибуната - председателят Кирил Домусчиев.Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване.


Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като "Амджен", "АстраЗенека", "Биовет", "ГлаксоСмитКлайн", "Рош" и др., както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства и Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.


Индустрията настоява нелегалният износ на лекарства да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. "Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство - снабдяване", уточнява бизнесът.
Поводът е акцията на полицията и прокуратурата от миналата седмица срещу престъпна група за износ на лекарства. Според индустрията законодателно-административни мерки срещу подобни престъпни групировки са неефективни по много причини - "законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други".


"Обединеното действие на всички държавни органи, така както беше направено в проведената акция, обаче остава еднократно действие, което е преборило един симптом, но не е решение на причината за "заболяването". Разкрита е една групировка, но не са премахнати причините утре да се появи следващата", изтъкват от КРИБ.


"За трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона. От друга страна, либерализиране на законодателството в сектор здравеопазване, което да подкрепя икономиката и развитието на бизнеса през мащаб, а не чрез натиск върху цени и маржове при малкия обем и ниска покупателна сила на българския пазар", предлагат фармацевтичните компании.


В отделно съобщение до медиите Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства също се обяви за строги законови промени в НПК срещу "опорочаването на веригата на лекарствоснабдяване, кражбите и контрабандата на лекарства".


Съвместните акции на прокуратурата, МВР и ИАЛ са първите от години ефективни действия за пресичането на нелегалните практики и разобличаването на закононарушителите, заявяват от асоциацията, но изтъкват, че в момента нарушаването на веригата на лекарствоснабдяване може да бъде обект на санкции само в контекста на данъчно и митническо нарушение.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Добре, че беше Валя Ахчиева с нейните предавания преди месеци, че на някой да му светне лампата от неудобство. Новият здравен министър трябва да затегне нормативната урадба за откриване на нови аптеки, една до друга, несъобразени с никаква икономическа логика, по точно съобразени с логиката на веригите аптеки, колкото повече точки (аптечки), толкова повече и паралелен износ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Валя министър! Ахчиева министър на здравеопазването!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  ми да продават на една цена то не може в две съседни държави да са със 100% разлика

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Фармацевтичен шеф – за инсулин у нас се плаща 39лв., в Германия – 93 евро. Замислете се, имаме производство и дистрибуция, логистиката е пренебрежима. Къде остава голямата печалба? В производителя, или в дистрибутора? Известен факт е, че фарма индустрията хем произвежда лекарствата според страната получател, хем цената на продукта им е „специфична“. Със сигурност производствените разходи и обичайната печалба се покриват и от 39лв., а разликата до 93 евро в Германия е чиста печалба именно за индустрията. При такива дадености контрол и наказания не вършат работа. Бялата мафия трябва да се атакува фронтално и да се поискат еднакви качество и цени на производител в цяла Европа. Прекрасна тема за Корни и Мая Манолова. Само дето те мълчат. Що ли?
  Напразни са напъните на „индустриалците“ ни да търсят под вола теле…

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  А има ли и не незаконен реекспорт на лекрарства? ТОй за 30-500 млн лв ли е? Дали той не се върти от легалните търговци на лекарства? С него кво правим? Иначе много хубаво да криминализиераме търговията с лекарства от хора без патекарска диплома!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 601 Любопитно

  За трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Ко речи? Па си мисля, че процесуалния закон (Наказателно-ПРОЦЕСУАЛЕН кодекс - НПК) не ви е проблем. Трябва деянието да се криминализира с промени в Наказателния кодекс (НК).

  Айде да научим законите кои са, пък после да предлагаме промени, а? Пък с тея печалби дето ги генерирате, можете да си платите за консултация при юрист, да ви обясни разликата между материален и процесуален закон...

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Направо за шеф на ГДБОП:

  https://www.bnt.bg/bg/a/sled-razkritiyata-na-otkrito-za-pazara-na-goriva-15-12-2016
  https://www.bnt.bg/bg/a/osem-mesetsa-sled-aktsiyata-v-sklada-za-goriva-v-ruse-3011207

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Сутринта в ТВ Европа се пръкна и представител на някаква "Национална Аптечна камара",който поиска от правителството да настоява пред Европа да извади лекарствата от периметъра на свободно движение на стоки в рамките на ЕС.Не си направих труда за запомня името му.За какво ми е да знам името на всеки,който в главата си вместо мозък,има червена звезда.И без това господа офицерите,вместо да си стоят в силовите структури,за налазили всички отрасли на икономиката,и дават съвети за още и още рестрикции.

 9. 9 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 459 Неутрално

  що не криминализират и пиенето на кафе ? идиотизмите на тая територия нямат край

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вячеслав Атанасов":
  лошото е че не е червена звезда свободен пазар се води

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#10] от "1001":

  Регулиран пазар се води...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  ние пък искаме протеми в нк срещу фармацевтичната индустриа ... тая индустрия освен да трови народа и да продава с поне неколкостотин проц;ента пичалба нешто друго праи ли?

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  пардон, по нагоре в кументара си сме написали протеми наместо прумени.ебати иднустриата значи. тулуп до тулупа.

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  "Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства..."

  Извинявайте, ама аз окончателно се обърках. Дотук щяхме да борим паралелния износ на лекарство, а то се оказва, че си имало и асоциация за неговото развитие.

 15. 15 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 217 Гневно

  Абе що се правят на ощипани всичките?!
  Мнооого са изненадани, великите меринджеи!
  Я като търсят кой изнася, да идат да питат Марешки, какво точно работят във Фармнет и Оги Дончев, какво правят в Трейдинга на Софарма!
  Айде холам да ни правят на идиоти!

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Фармафията срещу контрабандата!

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  лекарствата трябва да излизат с баркод от търговеца на едро ,да се проследяват до аптеката и там с електронен бар код на лекаря и скенирана рецепта ,да се дава на български пациент ,само така ,ще се следи ,дали има фалшификации ,защото свободията в търговията с лекарства и свободния достъп ,на който фармацевтите държат много , доведе до невиждани далавери и източване и на касата и на бюджета и на пациенитте ,чрез най високи цени на свободния пазар , евтини са единици ,които са за скъпо струващо лечение ,а малките лекарства са супер скъпи , държат световен рекорд ,време е да се въведе ред ,както в останалия свят ,фармацевта да е изпълнител на лекарски рецепти ,а не обратното ,това е единствената причина ,смъртността в България да е толкова голяма ,всеки се лекува или сам или по договорка с фармацевт ,който не е компетентен да лекува ,той е търговец .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK