Електронно правителство по български 15 г. по-късно

В края на юни Народното събрание реши да има чип с електронна идентификация, електронен подпис и биометрични данни както в личните карти, така и в международните паспорти. Би трябвало МВР да може да издава такива карти от 1 януари 2018 г.

© Надежда Чипева, Капитал

В края на юни Народното събрание реши да има чип с електронна идентификация, електронен подпис и биометрични данни както в личните карти, така и в международните паспорти. Би трябвало МВР да може да издава такива карти от 1 януари 2018 г.България и Естония приблизително по едно и също време вземат решения да създадат електронните си правителства. През 2001 г. балтийската страна започва да го изгражда, година по-късно България взема решение за това. Още същата година в Талин е представена електронна лична карта. Шестнайсет години по-късно българското правителство започна всичко отначало.


Отделните етапи от стъпките на двете държави във въвеждането на електронното управление е събрала едно място Българската стопанска камара, която от известно време поддържа рубриката "Стига вече".


В публикацията се отбелязва, че до края на 2016 г. България е похарчила без да въведе електронно правителство около 2 млрд. лв. (средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране).


Колко време и усилия яде липсата на е-кабинет
Изреждайки подробно елементите на електронното управление в Естония, организацията синтезира ситуацията в България. Тя показва, че администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. 453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония, а 23 дни са нужни за започване на бизнес в България.


За включване към електроразпределителната мрежа в България са нужни 262 дни – 3 пъти повече, отколкото в Естония. За получаването на оперативен лиценз отиват 41 дни или 2.5 пъти повече от Естония.


16% от времето си българските мениджъри отделят за справяне с бюрократични разпоредби – 2.4 пъти повече, отколкото в Естония, а процедурите за изграждане на склад в България са почти два пъти повече от тези в Естония.


В допълнение на тази картина половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги през интернет, а за издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца.


Какво все пак е налично


От камарата събират данни за това колко електронна е българската администрация. Според публикуваната информация тя предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са "първични" и едва 13% са "комплексни". В това време едва една-пета (19%) от администрациите предоставят е-услуги, а само 12% от администрациите поддържат специализирани регистри за предоставяне на е-услуги.


Всеки трети административен регистър (27%) се поддържа само на хартиен носител, а броят на принтерите в държавната администрация расте почти тройно повече от броя на сървърите. Около 3% от административните структури не приемат електронно подписани документи.


Цитираните данни сочат още, че 98% от заявленията за ползване на е-услуги са към 5 администрации: Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, НАП, ГИТ и Националната агенция за професионално обучение.


В това време 34% от българите не използват компютри (при 8% за Естония), 60% от българите ползват интернет (при 87% за Естония) и едва 19% от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца (при 77% в Естония).


Къде стигна Естония


В това време почти цялото население на Естония декларира доходите си през интернет, почти всички банкови сделки се извършват електронно, това се отнася и за повечето нотариални услуги.


В резултат Естония изпреварва България по брутен национален доход на глава от населението, по износ на информационни услуги и износ на високотехнологични продукти, по раждаемост, заетост и т. н., заключават от камарата.


Като добра новина се отбелязва, че държавната агенция "Електронно управление" пусна на 29 ноември системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ, отбелязват от камарата.


Въпреки удобството на множеството електронни услуги, до които имат достъп гражданите и фирмите в Естония, правителството има политика и по насърчаване на ползването им, която включва и финансови стимули, се посочва в публикацията. Дава се пример с цената на билетите за градски транспорт, които са с 30% по-евтини, ако са електронни.


БСК посочва, че в събраните от нея данни са от Световната банка, Евростат и Годишните доклади за състоянието на държавната администрация в периода 1010-2016 г. Цялата публикация можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  електронно правителство?
  В България цялата чиновническа маса ще се съпротивлява до последно,за да запази работното си място.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Помните ли веднъж Сергей Дмитриевич и Ахмед Доган щяха да правят електронно правителство?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  голямата трагедия на ГЕРБ ! Една от многото !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Народа ако беше избрал Радан и Христо отдавна да са въвели електрониката,амаа...нейсе

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3084 Гневно

  Олеее та в нашите ведомства,общини и министерства 50% от чиновниците са от времето на соца.....Ако има електронно правителство-секва корупцията!Днес за да извадиш един документ(спешно) от Агенцията по вписванията ти трябват 4 часа и ...20 лева в "Молбата"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Весело

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Народа ако беше избрал Радан и Христо отдавна да са въвели електрониката,амаа...нейсе
  —цитат от коментар 4 на oporna_to4ka


  А ако комунетата бяха на власт още щяхме ходим с цървули...

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Messerschmitt":

  И в земеделските дела чиновник до чиновник мила моя майнольо

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  За Сергея и Сокола не знам...! Ама със сигурност си спомням, че Бойко Борисов обещаваше електронно правителство през 2009-та година, преди да влезе във властта...! Даже, специален зам.министър имаше, който отговаряше за тая работа. После тихимълком уволниха зам.министъра и темата за електронно правителство при ГЕРБ, приключи! Много си късопаметен...! Ама ние, не сме.
  Сега, сигурно ще започнеш да ни обясняваш, че Костов пречи на ГЕРБ, за да прави електронно правителство?! :)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Боко електрониката....ама друг път,хилядите герберя на държавни дарения ще трябва да си ходят,а пък са матрял ,какво да правиш..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Е..., народа избира ГЕРБ и си стои последен в Европа по стандарт и доходи...! И по електронно правителство. Лошо няма, щом така искат хората...! :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 938 Весело

  тея мильони за карти с чипове за електронна идентификация са пълно прахосничество при положение, че секи има у джоба си 3-4 кредитни/дебитни карти с които е перфектно идентифициран... само требе се тапне инфото от банките (не финансовото инфо, само идентификационнонто)... те ше викат и шесе опъват, ма малко морков и тояга и ше кандисат

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 269 Гневно

  Вижте в линка целия анализ - да настръхнеш! То бива крадене, бива, ама като нашето - никъде няма!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1005 Весело

  Естонското е електронно правителство а нашето електрическо та за това трЕбе още една АЕЦ "БелеНе" и все ни удри токът. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  Кога ще ги стигнем....естонците?

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Лабораторията,фърляте ми се през нЕкви дето не мога да ги запомня - много сте хитри

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тази тема е изключително болна. На фона на претенциите че имаме супер развит ИКТ сектор, елетронното правителство е на ниво пощенска кутия.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Весело

  До коментар [#8] от "tww09306483":


  ! Много си късопаметен...! Ама ние, не сме.Сега, сигурно ще започнеш да ни обясняваш, че Костов пречи на ГЕРБ, за да прави електронно правителство?! :)
  —цитат от коментар 8 на tww09306483


  Вие сте злопаметни, не късопаметни...а ГЕРБ имаше толкова неща да оправя след Костов, че му беше само до ел. правителство...

 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Няма интерес от подобно електронно правителство или комплексни електронни административни услуги. Цяла огромна група от държавни и общински чиновници ще трябва да си ходят ако подобна система се превърне в нормално функционираща част от ежедневието ни. А те са лесно управляеми нищоправещи избиратели. Безработицата ще се вдигне, привидната стабилност ще се разклати и т.н. ГЕРБ доказано не са партия която е готова да разклати статуквото.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#6] от "BGman1":

  според теб кой е на власт ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman1":

  Да, да...! Знаем...! ГЕРБ има да оправя, най-вече след Костов. След НДСВ и Тройната коалция, няма нищо за оправяне нали? :)
  Даже се сещам и за едни заменки, дето Борисов щеше да ги разваля...! И Сараите на Доган щяше да събаря...! :)
  И, колко години още ГЕРБ ще се бори с Костов? Десет, двадесет...? Колко...? Не за друго, ами да знаем, кога ще дойде светлото бъдеще...! :)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Разстроено

  ГЕРБ- електрификация, газификация, електронизация и съветска власт !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Любопитно

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Във всеки случай не са твоите работодатели от Позитано...ти закачи ли си цървулите на входната врата в панелкатА за да ти напомнят от къде си дошъл и от какво се отървахме 1989Г...

 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 698 Неутрално

  ГЕРБ - БСП - ДПС - Патреотете не искат електронно правителство защото съществуването на такова ще прекрати корупционните практики от които цоцат.

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Догонваме румънци, догонваме естонци - кога ли ще ги стигнем... Определено не и с лицата и партиите от времето на криминалния преход - това е обективно потвърдено в последните 28 години. Дано електоратът да си прави изводите и да търси алтернативите, иначе има още дълго време да си стоим в блатото на мизерията и "стабилността", докато най-накрая последният изгаси ламбата в държавата България.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Бъзикам се бе пич...ама и ти като кмета имаш обсесия от ГЕРБ... само той дето бие чело в портрета на Ленин а ти на Костов...

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Разстроено

  До коментар [#22] от "BGman1":

  Това откъс от биографията ти ли е ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Около 2 млрд. лв. са изхарчени за липсващото е-управление за 15 години
  Естония е дала около 50 млн. лв. и е първенец по този показател в Европа (медиапул, днес) Що така? Само Боко ли е виновен, или "цветето", наречено демокрация, дава само ОТРОВНИ плодове на родна почва?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Гневно

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  Аз прочетох оригинала. Косите ми настръхнаха. Божее естонците като по-тъпи от нас моля ти се им струвало на калпак по-малко от колкото на БГ гражданина при това от години имали работеща система за е-управление. На всичкото от горе използвали много софтуер с отворен код, гиди тарикатите им естонски. Последното беше сарказъм. Настроение - отвратително.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Весело

  Догонваме румънци, догонваме естонци - кога ли ще ги стигнем
  —цитат от коментар 24 на Читател


  муахаха, че ние отдавна сме ги минали всичките бе... 4 пъти повече изпапкани кинти за нищо

 30. 30 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Весело

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да. Пътувай, пуснах водата...отивам да гледам новините и какво е свършило неелектронното правителство...ти дерзай...

 31. 31 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Много чиновници - много гласове за ГЕРБ.
  Много лъжи - много дълго управление на ГЕРБ.
  Гласуваш за Бойко - управлява Цветанов - печели Пеевски.
  Защо, другари от ГЕРБ, доразсипахте народа?

 32. 32 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#27] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Не ти е виновна демокрацията. Виновни сме си ние че търпим своеволията, гьнсуратлъка, простащината, корумпираността и откровената некадърност на властимащите от различни партии.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 33. 33 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Помните ли веднъж Сергей Дмитриевич и Ахмед Доган щяха да правят електронно правителство?
  —цитат от коментар 2 на oporna_to4ka


  Помним. След тях бойчу, който управлява само с СМС-си. С една дума по иликтронен път.
  А най-добре е ДП, който не зависимо от това какво е правителството се развива все по-добре.

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Весело

  Добре де, като ще има лични данни на чипа, ще пратят ли някоя млада дофторка да ми ги премери...данните. :)

  мурзилка
 35. 35 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А парите похарчени за държавни служители, които електронната карта би направило излишни възлизат за тия 15 години на поне 20милиарда лева(без да броим корупцията).

 36. 36 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  А ти помниш ли, че освен тях и ГЕРБ щяха да го правят преди 7-8 години?!
  Забравил си - удобно, нали?
  Защото са едни и същи - комунисти и ДС служители!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  " до края на 2016 г. България е похарчила без да въведе електронно правителство около 2 млрд. лв."
  Какво крадене е паднало. Навсякъде има кражби, но поне има и нещо свършено. А тези направо всичко си прибират и никой не ги пита за нищо. Даже пак ги избират за награда. После се чудят, защо сме най-бедни. Ами защото други много забогатяха ,на наш гръб.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#27] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Да! Точно демокрацията е виновна! В Естония няма демокрация, а? Демокрация по български озночава територия на тримата Шишковци!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Весело

  очаквам скорошна пресконференция от ГЕРБ, но която да бъде обвинен Костов или "Спаси София", че са откраднали електроните и е останало само правителството :-)

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  "Благодарение" на властта у нас ние напредваме на принципа "една крачка напред-две назад" и пак станахме за смях пред партньорите ни в ЕС

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И ще съпротивлява до последно!БГ Бюрократът мрази да му се дава зор,мрази да работи ,а какво да кажем ,ако този Бюрократ знае ,че "ще му изстине мястото"................................ще се бори "на живот и смърт",за да запази своята топличка службичка,че иначе в частния сектор е като джунгла за него-т.е.няма оцеляване!

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Ще да е било много отдавна ,защото нещо нямам спомени...............все пак е било през този век, нали.............................?!

 44. 44 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Няма как да мине електронното правителство.Трябва първо да се построят едни магистрали за едни милиарди и след това пускаме с 200 км/ч автобуса на електронното правителство.От София до Варна по Хемуса за 4 часа ще стига.
  Викате майтапя се.НЕЕЕ1За БДЖ се похарчиха милиони или милиарди не знам,министъра им ми е противен и отбягвам да го гледам.Но се налага да пътувам с влак.Циганката с малкото дете преди мен на опашката иска запазено място.Касиерката вика:Сядай където искаш няма проблем.Аз не питам и се качвам с трудно подвижен човек във влака.Оказва се в първа класа местим се. После сме в купе за запазени места.Местим се.Не само ние,едно велико преселение във влака от Варна до София.Питам началник влака нормално ли е?Отговора -не е но от много години е така.Колко ще струва мобилното приложение?1000-2000 ако е повече ще го направя безплатно.Колко време месец два и готово.Обаче.....................милиони милиарди за саниране на гарите в които влизат все по малко хора.Бедна ви е фантазията по какви нагънати релси може да мине влак.
  ВСИЧКО МОЖЕ,НЯМА НЕ МОЖЕ! А там където МОЖЕ с много малко пари требе веднага да са напрай!
  АМА С АНЦУГ НЕ СТАВА!?/Не намеквам за Костов и неговите прояви по анцуг/
  По скромното ми мнение и пол. неутрално някакво положително движение в администрацията имаше при НДСВ!И толкоз ,преди и след това мъртвило.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Помним. Помним още от Царо как метна законопроекта на ОДС в кофата. Помним как после и той и комунягитр все отваряха проекти, правеха търгове и харчеха пари. Помним и как Баже продължи тази тенденция, помним и какво стана със замминистъра по комуникация. В резултат помним, че безродната ндсевейско-комуноидно-гербава паплач до тоя момент е похарчила 100 млн за електронно правителство, а от него няма и помен.

  Що, ти какво помниш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Гневно

  Това "електронно правителство" по идиотизмът си и разхищението на средства достойно се бори за първото място с АЕЦ-Белене.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  Не мога да ви се начудя на акъла. Вижте си президента, вижте си министър-председателя, вижте си председателя на Народното събрание, вижте си водача на опозицията, вижте си "Мис България"....
  За каква електроника сте тръгнали да говорите, дЕка сте ръгнАле, бре?

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Гневно

  А парите похарчени за държавни служители, които електронната карта би направило излишни възлизат за тия 15 години на поне 20милиарда лева(без да броим корупцията).
  —цитат от коментар 35 на bpcorp


  Това е основното! Да напомня освен това, че "държавен служител" е основната хранилка за партийната номенклатура на ВСИЧКИ партии.

  Конкретен пример, на всеки 6 месеца удостоверението ми за наследник става невалидно. Абсурд, сякаш родителите ми ще възкръснат но трябва да го вадя отново и отново! Естествено съответните такси. Отивам и попълвам НА РЪКА съответната бланка, същата която съм я попълвал много пъти преди това. Следобед 16:00ч, три гишета зад които скучаят 4 чиновнички и никакъв друг, сам съм. Три партийни протежета висят на нашият гръб заради ненужно усложнена административна процедура. И това е един единствен случай, колко още такива има?

  Ами плащането на данъци? Всяка година трябва да пътувам до Сливен да плащам данък имот, дори писмата за него успяват да ги загубят някъде.

  Да не са луди да направят система която да направи ненужни чиновниците? С какво партийните гаулайтери ще награждават верните си последователи?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Борисов посети и Естония за обмяна на опит по този въпрос. Резултатът от визитата се оказа нулев

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Държавната бюрокрация няма цвят ,а само интереси ..............................Съпротивата срещу всички е-услуги се саботира на принципа : Да не става по мое време ,.................

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Освен че има нежелание при администрацията да има "Електронно правителсво", освен че е по-добре да започваме винаги отначало заради поръчките и далавеарата в тях, друг е по-големия проблем - пълната НЕКЪДЪРНОСТ и неразбиране от страна на администрацията да направят тези услуги. В ГЕРБ и държавната администрация кадровия потенциал и човешкия интелект е отчайващ. Там най-много да си извисят за някаква далавера и дотам. Нищо не очаквайте от тези хора . Добър ИТ специалист с добра визия за технологиите как ще се хване да работи за ГЕРБ или някаква служба в администрацията. Това е абсурд, при положение, че в частния бизнес и като специалист и като човек ще се реализира в пъти по-добре!

 54. 54 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":Борисов посети и Естония за обмяна на опит по този въпрос. Резултатът от визитата се оказа нулев
  —цитат от коментар 50 на neut


  Сега ще посети и Австрия - първият Премиер, който ще гостува на новият австрийски канцлер още на 01.01.2018!

  Себастиан Курц покани Бойко Борисов за пръв официален гост във Виена на 1 януари

  Вероятно го канят - и Курц, и Макрон, и Меркел, и Тереза Мей, и... понеже се чувстват застрашени от погубващия интелект на лидерите на "автентичната десница", нали?

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#39] от "Финансист":

  М-да-а-а-а...! Стандартната дописка, която поместваш независимо, за какво е статията!
  Все пак това, което си написал, каква връзка има с провала на ГЕРБ, на тема електронно правителство...?

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#50] от "neut":

  Те, неговите посещения, все ялови...! Като с милиардите от Катар...! :)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Финансист":М-да-а-а-а...! Стандартната дописка, която поместваш независимо, за какво е статията!Все пак това, което си написал, каква връзка има с провала на ГЕРБ, на тема електронно правителство...?
  —цитат от коментар 55 на tww09306483


  Нужно е да се напомня от къде тръгват проблемите на България, защото комунистите от трите клана на БКП - БСП, ДСБ и ДПС - непрекъснато се опитвате да стоварите вината за всички негативи върху ГЕРБ - не че някой ви се хваща на евтината пропаганда, видимо и от изборните ви резултати.

 58. 58 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#39] от "Финансист":

  айде сега ,пак Костов виновен за разграбените Балкан ,Кремиковци и други ,както се вижда ,червените велможи карат ламборджинитата и бентлитата ,никой демократ не видях с хотел , вила на морето или ламборджини ,ама виж червените ,те не са крали ,електронното правителство ще стане само в един случай ,ако на всички български чиновници се обещае доживотна заплата ,поне колкото на президента ,личен автомобил и секретарка - руса ,със сини очи.

 59. 59 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#57] от "Финансист":

  в България няма партия ,която да не е произлязла от БКП - ДС , всички са от различни нива и отдели на партията , но са от едно котило .

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#57] от "Финансист":

  Темата за електронното правителство тръгва, така да се каже, от "гола поляна"! Какви глупости ми дрънкаш, за изборни резултати, Костов, БКП, БСП, СДС, НДСВ и прочие...?!
  Никой не е натоварен със свръхочаквания към ГЕРБ...! Просто, електронното правителство беше, едно от предизборните обещания на ГЕРБ през 2009-та година. Какъв Костов, какви пет лева...? Още малко и десет години, как ГЕРБ ще е във властта, повтаряте за Костов, като надраскани грамофонни плочи...! Мълчите, като бити педали, за Доган, царя и Станишев...! Забравяте, че Бойко Борисов беше част от правителството, когато се приватизираха БТК и ЕРП-тата! Кога ГЕРБ ще започне да прави това, което е обещал? До кога България ще е последна по стандарт и доходи в Европа? Все Костов ли пречи и колко години още, ще ви пречи...? Сигурно и за меката ти пишка, пак Костов ти е виновен, а...?!

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#53] от "myspam":

  електронното правителство няма да стане ,защото това значи революция , невъзможност да се краде , да се вземат рушвети ,да се правят фалшиви обществени поръчки ,да се фалшифицират или фалират фирми ,да нямаш адрес ,да нямаш телефон , да си бизнесмен и да са ти офшорни сметките , да крадеш от здравната каса или от аптеките ,да не си плащаш данъците , да си купуваш или продаваш в сивата икономика и накрая ,да си на работа на черно или да си здравно неосигурени , всички тези опции се губят при е картата ,което значи ,скоро няма да стане ,защото червените партии ще си загубят електората ,те така ги държат в ръце ,като не им дават свободата и няма информация за съществуавнето им извън изборните списъци ,които е спорно дали не са на 50% фалшиви и те ,изобщо електронното правителство бърка много неща на местната мафия .

 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":

  Приятелю, престанете да се обяснявате с радиточката. Да вярва човек, че ГЕРБ може да направи електронно управление е все едно да вярва, че Бойко Борисов пише собственоръчно в профила си във "Фейсбук".

 63. 63 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Да направят електронно правителство, ама половината електорат на ГЕРБ ще отиде безработен тогава...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 64. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman1":

  Да разваля искаш да кажеш.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 65. 65 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  БСП хрантути циганите, а ГЕРБ хрантути калинките. Калинките им плащат заплата и осигуровки от нашите данъци. Циганите също им плащат помощи от нашите данъци. Калинките крадат много. И циганите крадат много. Калинките разсипват бизнеса. Циганите слава богу не още. Голяма конкуренция между гербави калинки и червени цигани.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 66. 66 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Случи ми се да поработя в една администрация.
  Там всичко в ред, на всяко бюро компютър, всеки има сертификат за завършен курс за компютърна грамотност, въобще цветя и рози.
  Първата ми работа за да се ориентирам беше да накарам всички да ми изготвят кратък доклад със справки в таблична форма, като справките трябва да бъдат изчислени, да показват общо количество, налично, продадено....
  За моя огромна изненада всички!!!! след като се мотаха една седмица ми представита табличките..... написани на MsWord....
  Питах - вий Excel поне не сте ли учили? Всички имате дипломи, една таблица не можете да съставите.... Та си загубих две седмици по два часа на ден поне да ги науча на елементарни неща... по-младите се справиха, останалите са трагедия... А не като да няма купувани системи на поразия...
  Издържах няколко години и се махнах
  Вие за електронно правителство ми говорите....
  Само да видите в какво състояние са им преписките...ТОНОВЕ ХАРТИЯ!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 67. 67 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още малко и десет години, как ГЕРБ ще е във властта
  —цитат от коментар 60 на tww09306483


  6,5 години, като на два пъти БКП-тата на Станишев/Миков/Нинова, Костов/Кънев/Атанасов и Доган/Местан/Карадайъ ги сваляхте и ни връщахте с години назад! И в момента пак се опитвате да го направите. Но май няма да ви се получи!

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#67] от "Финансист":

  Кой иска да ви сваля...? Няма такова нещо! Най-малко пък, върлата опозиция...! Ако не вярваш, питай Главчев...! Ха-ха-ха-а-а-а-а-а...!

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще е любопитно да чуем как "умните и красивите" си представят "електронното управление"? Понеже то вече е факт в много области - на първо място в тези, които касаят най-много граждани! Факт ли е, че от няколко години можем да подаваме данъчните си декларации през интернет? Факт е. Справки от НОИ, справки от НАП - почти всички операции, които касаят ежедневния живот на редовия гражданин. Това не е ли елемент от електронното управление? Или вие искате да издигнат специална сграда в центъра на София, на която с големи букви да пише "ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО"?

 70. 70 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#39] от "Финансист":

  Говорите глупости
  Вижте в НК за какви престъпления и провинения и по кои членове от същия НК е гласувана амнистия и при какви условия се прилага

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#69] от "Финансист":

  Личи си от далеко, че си само един папагал...! Хабер нямаш, какво и как се подава и прави в НАП и НОИ...! Свят ще ти се завие, ако поискаш да разбереш от НАП, как са ти изчислили лихвата по някакво задължение, което и те не се сигурни точно, какво е...!
  Наскоро ходих и в КАТ...! Там пък е такъв рай, че ако кажеш на хората от някоя опашка, че има електронно управление и услуги, може и да те набият...!

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#68] от "tww09306483":

  Аз какво Ви казах преди малко? Да не спорите с радиоточката, ама Вие не ме слушате. Те един ден герберите ще кажат, че Бойко Борисов никога не е бил министър-председател! Както комунистите казаха, че всъщност социиализЪмът никога не го е имало защото не се е състоял както е трябвало. Не се шегувам - запомнете ми думите! Тях една майка ги е раждала и са си на един акъл.

 73. 73 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "tww09306483":Аз какво Ви казах преди малко? Да не спорите с радиоточката, ама Вие не ме слушате. Те един ден герберите ще кажат, че Бойко Борисов никога не е бил министър-председател! Както комунистите казаха, че всъщност социиализЪмът никога не го е имало защото не се е състоял както е трябвало. Не се шегувам - запомнете ми думите! Тях една майка ги е раждала и са си на един акъл.
  —цитат от коментар 72 на Един препатил


  Не знам... кои са на един акъл личи по гласуването на законите. Закон за амнистия на крадците са си гласували БСП, ДСБ и ДПС - не ГЕРБ!

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#52] от "Финансист":

  Престъпления по непредпазливост, ненормалнико, при това само леки случаи. Т.е., някой минал на червено и потрошил светофар. С това се облекчава съдебната система, за да има възможност да поеме нормалните, истински дела. Световна практика, в синхронизация с еврозаконодателството, но не и за редовия гербераст, на който са му дали брошурката там да копи-пейства из нета. Тъп си, кажи им да те заменят с по-умен трол.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#69] от "Финансист":

  Хайайхйа, след 9 години герберастко управление сме били имали ЕЛЕМЕНТ, ХАХАХХАХАХ, боже, верно да те сменят бързо 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  9 години
  —цитат от коментар 75 на Darth Plagueis  6,5 години, като на два пъти БКП-тата на Станишев/Миков/Нинова, Костов/Кънев/Атанасов и Доган/Местан/Карадайъ ги сваляхте и ни връщахте с години назад! И в момента пак се опитвате да го направите. Но май няма да ви се получи!
  —цитат от коментар 67 на Финансист


 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#76] от "Финансист":

  Аз пък, пак ти повтарям, че в НАП и НОИ не си стъпвал и хабер нямаш, какво се прави там...! И, не ти го казвам случайно. Не ми говори глупости, за салам...! По писането ти личи, че говориш общи приказки...!
  Като казах салам... Объркал си се. Трябва да даваш пример, със суджуци! Нали си ГЕРБ-ерче...! :)

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#6] от "BGman1":

  Че вие ГЕРБерята не ходите ли с цървули? А, филии с мас?

 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#77] от "Финансист":

  Освен линк към списанието Правен свят, може да потърсиш линк към томовете на Тодор Живков...! Чети мъдрите мисли, които са пътеводната светлина на партийния ти началник...! :)

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 937 Любопитно

  България.: Общо изразходвани за е-управление около 2 млрд. лв. (средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране).

  Естоания: За изграждане на електронното си правителство Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.
  ===========================================
  Това казва всичко - КРАЖБИ, КРАЖБИ, КРАЖБИ

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  Тоя е стар, школуван кадър... Напомня ми на някого... Някава смесица от Барселонски, Уорни и един друг боклучав милиционер, дето не си спомням ник-а му...!
  Един и същи пост, в различни вариации под всяка статия.

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  Къде е Борисов да "опровергае" описаното по-горе като фалшива новина. Всички ние знаем, че той и България са много по-напред от Естония. Само Северна Корея е преди нас, но Естония, не, не и не!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#86] от "Финансист":

  ГЕРБе, разчитащ на любимите ви обществени поръчки

 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#77] от "Финансист"
  Какво ли е чувстото да си тъп до безкрайност...
  В собствения си текст пишеш, че досега всички тези са се разминавали, щото делата им са трудни за доказване,което значи именно това, кето казах аз - че са воденичен камък за съдебната система, тромави без ефект.
  Та значи, дотогава се разминавали, обаче, че са им прекратени делата е проблем. Нвщо, че се разминават. 😂

  Бе чететв си опорките бе!
  Цвък, дай по-умни тролове бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#86] от "Финансист":

  Като видя как някой обяснява как е ходил някъде в минало незапомнено и ми става ясно. Ти, хрантутнико, не си дал НИКОГА една стотинка заплата. НИКОГА. Освен това силно се съмнявам да си плащал някога осигуровки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#83] от "tww09306483":

  Те тия психопати всички са всно и също милиционерче. Като напише някаква ттпотия, която след две седмици вече звучи критично жалко и сменя името. Тук гербер с юзър на повече от годи а ще видиш твърде рядко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  и нека експеримента започне :)

 92. 92 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Централна поща още всичко е на хартия и за да се намери нещо лелките търсят по папки ( ЛелкаСорт, O(n) ), вие искате електронно правителство. Вижте само сайта на естонското e-residency https://e-resident.gov.ee/ и го сравнете с който и да е БГ правителствен сайт.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 93. 93 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Помните ли веднъж Сергей Дмитриевич и Ахмед Доган щяха да правят електронно правителство?
  —цитат от коментар 2 на oporna_to4ka

  Помним, помним. Не само те и не веднъж. Помним и как преди няколко месеца току преди разгара на летните отпуски се обяви война на бюрокрацията, в частност на ненужно издаваните и изяждащи времето и парите на гражданите документи на хартиен носител. За главен враг беше обявен Свидетелството за съдимост, издавано на хартия. Според първите команди врагът трябваше да бъде унищожен до дни. След това се оказа, че ... Май се държавната власт се оказа безпомощта в тази битка и сключи примирие. Ще си живеем в мирно съвместно съществуване с този враг. И не само с него. Ноооо... като въведем електронното правителство ще видят те!

 94. 94 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Електронно правителство по български 15 г. по-късно?!

  НяКОЙ "узряват" по-бавно щото повече от 80% са .... вие си знаете какви!!!!

  До коментар [#1] от "Cara Mia":
  електронно правителство?
  В България цялата чиновническа маса ще се съпротивлява до последно, за да запази работното си място!

  Споко към 2030г. ще ги заменят с роботи, а до тогава ще ги търпим?!!!!

 95. 95 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "tww09306483":Те тия психопати всички са всно и също милиционерче. Като напише някаква ттпотия, която след две седмици вече звучи критично жалко и сменя името. Тук гербер с юзър на повече от годи а ще видиш твърде рядко.
  —цитат от коментар 90 на Darth Plagueis


  Точно "десебар", преминал в "буржоа реформа блок", "новорепубликанец", пак "десебар" и в момента "комуно-манифестиращ" - само в рамките на две години, да ни говори за непостоянство, звучи комично.

 96. 96 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Централна поща още всичко е на хартия и за да се намери нещо лелките търсят по папки ( ЛелкаСорт, O(n) ), вие искате електронно правителство. Вижте само сайта на естонското e-residency https://e-resident.gov.ee/ и го сравнете с който и да е БГ правителствен сайт.
  —цитат от коментар 92 на Pow


  А вие къде виждате на сайта, пуснат от вас, услуги, които се предлагат от естонската поща? Всичко, което се предлага като електронно правителство е електронна идентификация, регистрация и управление на фирма. Къде ви са справките от НОИ и НАП, които българите имат? Къде е свидетелството за съдимост? Къде са услугите на КАТ, някакви други институционални услуги на така прехваленото естонско "електронно правителство"? Пак автогол на "умните и красивите". Поне четете това, което пускате.

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  "И, колко години още ГЕРБ ще се бори с Костов? Десет, двадесет...? "

  Червените кхмери не преодоляваха ли 45 години мрачното наследство на "монархо-фашизъма"?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Забравете за електронно правителство. Ще се въвеждат на парче едно по едно някои електронни услуги. Иначе не само корупцията ще секне, а и маса чиновници ще бъдат съкратени.
  И тогава червеният тумор откъде ще се храни. Наши хора масово ще губят работни места, ще губят и корупционни пари, количествата са според мястото в йерархията.
  Губи инструменти за влияние и основният външен катализатор от изток.
  Не се знае и електоратът как ще се преструктурира по симпатии.
  Изобщо може да настъпи най-страшният катаклизъм - смяна на системата.
  Е, кой ще търпи и толерира това? Така че повтярям - забравете за електронното правителство.

 99. 99 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 852 Разстроено

  В това време 34% от българите не използват компютри (при 8% за Естония), 60% от българите ползват интернет (при 87% за Естония) и едва 19% от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца (при 77% в Естония).
  —цитат от коментар 0 на статията

  Много тъжно звучат всички упоменати данни. А тези 34% са вероятно малцинствата. А пък аз очаквах даже 80%! Нали толкова бяха дебилите? В държава с такава неграмотност, беднотия и "дебилност" какво електроннно правителство се очаква?
  В държава, където администрацията е създадена, за да пречи, а не за да помага бизнеса, как се очаква да има съкращение на служители???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK