Чешката CEZ ще реши до края на 2017 г. дали да продава бизнеса си в България

Чешката CEZ ще реши до края на 2017 г. дали да продава бизнеса си в България

© Надежда Чипева, КапиталЧешката CEZ, която управлява компанията, снабдяваща с ток Западна България, ще решава до края на годината дали да продаде бизнеса си в България. "Засега преговорите с всички кандидати по сделката продължават без каквито и да е промени", заяви говорител на компанията, потърсен от "Капитал Daily" след като ден по-рано стана известно, че фаворитът за сделката - българският търговец на ток "Фючър енерджи", е изпаднал в неплатежоспособност.


Съвместната оферта на българското дружество и индийската India Power Corporation Ltd (IPCL) беше за над 300 млн. евро. Другите оферти са на четири компания на Христо Ковачки, пазарджишката соларна "Инерком", чешката Energo-pro и консорциум между "Приста ойл" на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.


Ако надзорът на CEZ одобри сделката с някожй от кандидатите, ще трябва само разрешение от българската Комисия за защита на конкуренцията. Неформално разрешение на бъдещия купувач трябва да даде и Европейската банка за възстановяване и развитие, която е кредитирала местния бизнес на CEZ с над 100 млн. евро.


В началото на тази година CEZ обяви за продажба най-голямото електроразпределителното дружество с 3 млн. потребители "ЧЕЗ електроразпределение България", снабдителното предприятие "ЧЕЗ електро" и търговеца на електроенергия "ЧЕЗ трейд" - трите с оборот от около 1.8 млрд. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK