Заетите в земеделието се увеличават, но производителността им спада

Заетите в земеделието се увеличават, но производителността им спада

© Красимир ЮскеселиевЗаетите в промишлеността и услугите през третото тримесечие намаляват за сметка на по-големия брой хора, ангажирани в селското стопанство и така общото увеличение на броя на заетите е със 100 хил. души за година, се вижда от данните на Националния статистически институт. Едновременно с това производителността в индустрията и услугите нараства, докато в в аграрния сектор се понижава (виж графиката по-долу).


Между юли и септември 2017 г. заетите са 3.7 млн. души при 3.6 млн. преди година. Над половината от тях (54.6%) работя в сферата на услугите, всеки четвърти - в промишлеността, а всеки пети - в селското стопанство.


На един зает се падат 7261.5 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП) или 18.1 лв. за един отработен час. Преди година сумите са били съответно 7001.6 лв. и 17.4 лв.


По предварителни данни най-висока е производителността на труда в промишлеността - 7230.4 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 17.3 лв. за един отработен човекочас. В услугите всеки зает произвежда средно 6559.6 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 16.5 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността в земеделието - 2221.2 лв. БДС на един зает и 5.7 лв. за един отработен човекочас.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Как се изчислява средно аритметично ? Обърках се!
  Промишленост - 7230, услуги - 6559, земеделие - 2221, Средно - 7261 - или повече от всяко едно от тях. Вярно, че всяко има съответен дял и не е просто събиране и делене на 3, но нека ми напише накой формулата че се обърках. Може да е нова математика нещо.

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Дневник, от графиката не разбрах как средната производителност за 2016-а е по-висока от всяка от производителностите по отрасли, ама няма значение...

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Най-ниска е производителността в земеделието - 2221.2 лв. БДС на един зает и 5.7 лв. за един отработен човекочас.
  Това е отчайващо ниска производителност. Как е възможно такова изоставане в 21 век на едрото земеделие, умът ми не го побира.

 4. 4 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":
  Ами едрото земеделие е едно. Друго е малките фермички с 2-3 крави, няколко овце и няколко декара по селата.
  Ако видиш производителността на големите ферми няма да е никак лоша. Бил съм в хотел в който им провеждаха семинар и се нагледах на яки коли. Все на "фермери".

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":

  Глупости!
  Тук се събират едрите арендатори с баба Пена дето гледа една крава и 3 декара цаевица.
  Абсолютна стъкмитика.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Най-ниска е производителността в земеделието - 2221.2 лв. БДС на един зает и 5.7 лв. за един отработен човекочас. Това е отчайващо ниска производителност. Как е възможно такова изоставане в 21 век на едрото земеделие, умът ми не го побира.
  —цитат от коментар 3 на vankata1


  На един зает е поне тройно и четворно по-голяма производителността. Но те делят на писалите се за замеделци заради субсидиите и затова намалява.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Разстроено

  "Заетите в земеделието се увеличават, но производителността им спада"

  Нищо, важното е субсидии да има. Колкото си по-ниско производителен, толкова повече субсидия...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Е колко са заетите в Земеделието, че увеличаването на броя им да покрие намаляването на заетите в другите отрасли?!
  Всеки пети - 740 хиляди. Ще рече миналата година са били под 630 хиляди, та да има намаляване с поне 5 хиляди в промишлеността и в услугите.
  Много привлекателно стана туй земеделието - нарастване с поне 17,5% на броя на заетите!
  Дали пък не е заради въвеждането на еднодневните трудови доходи и обхващането от статистиката на армията от надничари на едрите чифликчии?

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#4] от "hunt":

  Това не са фермери, а чифликчии!

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Весело

  "Заетите в земеделието се увеличават...."

  Щом и плеймейтки се занимават със земеделие....

 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как искате производителността да расте , като там работят циганите. И знаете как работят циганите , има ли за кебапчета и бира за днес и спират да работят. Поне от мои наблюдения могат да работят не повече от 2 часа.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#11] от "rorikabc":

  И знаете как работят циганите , има ли за кебапчета и бира за днес и спират да работят

  Не са усвоили още капиталистическата трудова етика!

  Макс Вебер опиква как работили в края на 19-ти век селскостопанските работници в Германия: Един едър земевладелец решил да увеличи заплащането на жътварите от 1,5 марка на морген/2,5дка/ на 3 марки на морген, за да ги стимулира. В резултат те вместо по два моргена взели да жънат по един морген на ден, щото три марки им стигали.
  А пък през 18-ти век английските фермери се оплаквали, че селскостопанските работници работят само три, най-много 4 дни седмично, щото изкараните пари им стигали.
  Векове са били нужни да бъдат накарани трудещите се да работят до изнемога в гоненето на повече пари - за себе си и за господарите им. И дали е било нужно?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  С такава производителност, кога ще стигнем доходите в Европа. А на профсъюзите така им се иска, само за заплати говорят, но не и за производителност.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Увеличават се на хартия за субсидиите, като невидимите агнета и овце- има ги на хартия вземат субсидии, а ги няма във фермата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK