Ръководството на "Булгартабак" увери, че работи прозрачно

Централата на холдинга в София.

© Красимир Юскеселиев

Централата на холдинга в София.Ръководството на "Булгартабак - холдинг" в декларация обяви, че приватизацията на компанията е извършена прозрачно, че тя не участва в контрабанда на тютюневи изделия, а сред собствениците й няма депутати и политици.


Повод е искането на "Да, България" за образуване на анкетна комисия във връзка с доклада на турските служби, в който се споменава, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция", както и свикване на съвета за нациоанлна сигурност при президента по темата, а също и публикациите във финансово-икономическия седмичник "Капитал" (част от "Икономедиа", издател и на "Дневник") по темата. Ден след като входът на редакцията на "Дневник" и "Капитал" беше облепен с анонимни плакати с клевети срещу издателя Иво Прокопиев и лидера на "Да, България" Христо Иванов, мениджмънтът на "Булгартабак" поставя знак на равенство между "организирането на среднощни провокации" и исканията на "Да, България" Народното събрание и настояванията за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.


Ръководителите на цигарената компания изтъкват, че тя е "публично дружество в държава член на Европейския съюз, акциите на което се търгуват на фондовия пазар и което периодично е задължено да разкрива пред регулаторния орган - Комисията за финансов надзор, всяка съществена информация, свързана с дейността си".
В същото време те отбелязват, че "всяка невярна или заблуждаваща информация, разпространена публично, е в състояние да навреди изключително много върху реномето на дружеството и да се отрази върху пазарната му капитализация". Според тях "Капитал" и "Движение Да България" игнорират този факт.


При приватизацията на "Булгартабак" през 2011г., на държавата беше заплатена ефективно цена от 220 милиона лева, за собствеността върху 79.83% от капитала на дружеството, което определя сделката като успешно извършена приватизация. Бяха погасени 20 млн. лева стари задължения, като в петгодишния следприватизационен период всички поети ангажименти бяха изцяло изпълнени, се казва в декларацията, публикавана на сайта на холдинга. "Собствеността на дружеството многократно е декларирана от наша страна пред регулаторните и други компетентни органи, като е била обект и на проверки от тяхна страна. Между собствениците няма присъствие на български депутати или политици", продължава съобщението.


В него се уверява, че дружеството никога не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция. "В посочения документ от КОМ също никъде не се споменава, че "Булгартабак" участва, със свои действия по какъвто и да било начин, в контрабанда на цигари на територията на Турция. Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на "Булгартабак" в която и да е държава, не може формално и необосновано да се вменява във вина на дружеството", пишат мениджърите.


"Булгартабак" е инициатор и основен участник в съвместната кампания на Министерство на финансите, Агенция "Митници", "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" и "Асоциация на производителите на ориенталски тютюни", насочена против контрабандата на тютюн и тютюневи изделия, напомнят те.


Категорично заявяваме, че сме готови да отстояваме пред обществото репутацията и доброто име на "Булгартабак", пишат шефовете на дружеството, които си служат, описвайки хората, срещу които е декларацията, с фрази, между които "група манипулатори", "професионални" протестъри, финансирани от чуждестранни фондации", "приватизатори" на националното богатство, които работят изцяло срещу интересите на обществото" с "нечисти намерения".


Декларацията е адресирана до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите с копие до главния прокурор Сотир Цацаров.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Аве,как върви рибата в БЪЛГАРИЯ??

  Долу рушистите и фашистите
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Много готин виц е този Булгартабашкия

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1388 Неутрално
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#1] от "marks_nazi":

  Шарани има достатъчно! Макар че идва Никулден!

 5. 5 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Ма черноморски ли са шараните? Да нса некви ментета?

 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Весело

  А ние - взехме че повярвахме! :)

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2049 Весело

  Чисти са като моминска сълза.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ще си запаля цигара. Но не от контрабантабак.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Само неколко трола-слабо Дневник. Сега да почнем да ви съчувстваме ли?
  Кат сте толкоз печени, що не извадите документи в които да пише кой е собственика. Може да добавите и доказателства за останалите си твърдения.
  Иначе само тролове ще се интересуват от материалите ви. Или правите рзследваща журналистиа , или пожълтявате. Изборът си е ваш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Едва ли реномирана фирма като "Булгартабак" ще изнася контрабандно цигари, защото при един разкрит незаконен износ ще последват големи финансови загуби. Заловената в Турция пратка е възможно да е произведена в България от някой имитатор.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Че сме шарани , шарани сме. Но се опитват да ни ловят на бастун.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Любопитно

  А ние - взехме че повярвахме! :)
  —цитат от коментар 6 на paf


  Кои сте вие ве...една шепа позитански тролчета, взехте се насерозно почти кат професионалистите от Дневник.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Ма те не влизат от Българо-турската граница.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#10] от "voyko":

  Тоя имитатор с големи производствени мощности трябва да е.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поддържат настроението, няма спор.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4012 Весело

  ВеРваМе Ви другари Меринджеии !От вас по-почтено ръководство няма и няма да има в цялата Вселена!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4012 Весело

  До коментар [#11] от "ka2":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ...........Е па за това не "кълвем".........................!

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако бай Гроздан произвежда чепки с грозде и ги продава съвсем законно, като си плаща всички дължими на държавата суми, на бай Капиталистлан, а бай Капиталистлан ги продава на черно и незаконно на пазари, на които по някаква причина няма договореност да бъдат разпространявани чепките с марка "бай Гроздан", виновен за това разпространение е бай Капиталистлан.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#14] от "ka2":

  Току-що излезе новината, че в турския доклад изобщо не се споменава "Булгартабак".

 20. 20 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... в 17,00 ч. , съгласно трудовото законодателство, приключва работният ден на "БулгарТабак"... в 17,01 ч. започва работната смяна на "КонтрабандДебелянТабак". И така...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Само неколко трола-слабо Дневник. Сега да почнем да ви съчувстваме ли? Кат сте толкоз печени, що не извадите документи в които да пише кой е собственика. Може да добавите и доказателства за останалите си твърдения.Иначе само тролове ще се интересуват от материалите ви. Или правите рзследваща журналистиа , или пожълтявате. Изборът си е ваш.
  —цитат от коментар 9 на Kami


  Кои сте вие ве...една шепа позитански тролчета, взехте се насерозно почти кат професионалистите от Дневник.
  —цитат от коментар 12 на Kami


  Ало, милиционерката!
  Тотално изпростя!
  Не случайно са казали "Дай валст на човек, та да го видиш колко струва"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3716 Любопитно

  До коментар [#14] от "ka2":Току-що излезе новината, че в турския доклад изобщо не се споменава "Булгартабак".
  —цитат от коментар 19 на voyko


  Ти ли я снесе тази новина?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на "Булгартабак" в която и да е държава, не може формално и необосновано да се вменява във вина на дружеството
  —цитат от коментар 0 на мениджърите

  Ердоган не го интересуват третите лица, а първите. Рано или късно ще издаде заповедта, само да не пострадат момчетата от НСО.

 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Според мен редно беше под статията да публикувате копие (снимка) на стр. 43 от доклада.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  А какво да каже, че прекарва контрабандно цигари в Турция ли.

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Чудно ми е от какъв зор разни хора тука защитават Булгартабак, като всички знаем, че той е символ на корупция и ДПС! Ползваше се като дойна крава от партиите още преди да бъде приватизиран, после се приватизира абсолютно на тъмно и не на стратегически инвеститор, а на наш човек, Пеевски и Доган имат четен печат от Турция, сигурно заради нещо друго, може да са краднали нещо от фришопа като колежката Поптодорова...

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK