БНБ нямало как да не одобри Стоян Мавродиев за шеф на Банката за развитие, отговарял на критериите

Димитър Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър РадевУправителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред Би Ти Ви, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР). Тъй като покривал всички изисквания по закон, от БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението за поста.


Радев уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. Мавродиев беше и единствен кандидат за поста, а ръководителят на БНБ обяви, че ако някой иска той да не заема тази позиция, то тогава трябва да промени критериите в закона. Изказването му беше в отговор на искането на пет партии ("Движение Да България", ДСБ/Нова република, "Зелените", БЗНС и ДЕОС) БНБ да не одобрява кандидатурата му.


По думите на Радев Банката за развитие трябва да подпомага важни за държавата проекти. Тя нямала специален статут и ако някоя от банковите регулации бъде нарушена, то тогава веднага ще ѝ бъде направена проверка.


Левът и банките са стабилни
Управителят на БНБ каза още, че левът и банките са стабилни. Същото се отнасяло и за Валутния борд. Той добави, че хората не трябва да се притесняват за спестяванията си, които държат на влог.


"Банковият сектор е в много добра кондиция, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната", заяви Димитър Радев, като уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена.


Според него влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката. Технически България била напълно готова, но за Радев първо националната валута трябва да се присъедини към този механизъм, а след това и самата държава.


Биткойните не са пари, а стоки


Управителят на БНБ коментира и набиращите все по-голяма популярност на биткойна. По думите му, това не е валута, а спекулативен актив. Той уточни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути.


"Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация", каза още Радев.


Той добави, че изчезналите близо 4 млн. лв. от сметките на бившия футболен национал Мартин Петров е частен случай и няма риск за другите клиенти. Според него парите ще бъдат възстановени.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1338 Весело

  Припомням си недалечното минало:

  Кандидата предварително е одобрен-искаш или не,той ще е.......

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 2. 2 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Тъй като покривал всички изисквания по закон, от БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста."

  Тогава защо изобщо ги питат! Като стане сакатлъкът (дано не стане) ще има "Аз бях против, ама.." На наш гръб и сто тояги са малко.
  Поредната калинка на висок пост. Покривал всички изисквания - ами нали тези изисквания са направени, за да може той и такива като него да ги покриват.

 3. 3 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "Всичко е наред" каза управителя на БНБ и това страшно много ме тревожи!

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Напълно отговаря на критерия Кой.

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Въпросът е, защо изобщо този човек е предлаган за този пост?! Кой и поради какви причини го е предложил?

 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да ви ебъ и критериите!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  До колко отговаря на критерия за лоялност към собственика?

  п.п. Говорим за формалния собственик, а не за тези дето си внушават, че банката е тяхна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  ....Поредната калинка на висок пост. Покривал всички изисквания - ами нали тези изисквания са направени, за да може той и такива като него да ги покриват.
  —цитат от коментар 2 на grajdanin1


  Не баце!
  СЪЩАТА!
  Същата калинка, която покрива всички изисквания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Той си ги избра..., като цацата и вся осталная.
  Но плащаме всички ние, ма хак ни е.

 10. 10 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Аз не виждам никаква разлика с Иван Искров освен може би визуална

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#2] от "grajdanin1":

  Питат ги именно за да проверят дали отговаря на критериите за образование, квалификация и стаж. Моралните качества не са обект на тяхно становище.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Наистина няма как да не го одобрят.
  По същият начин, както нямаше начин да разберат за измамите в КТБ.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#5] от "Chubachubs":

  Ами защо Караниколов стана министър?! Защото като шеф на комисията за контрол на приватизацията си затрая, когато Булгартабак трябваше да плати 200 милиона евро за нарушени клаузи в диговора при затварянето на София БТ!
  И Мавродиев си е затварял очите и ушите, когато е ставало дума за парите на шишковците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Сещам се, как Бойко Борисов обясняваше нещо подобно, за кандидатурата на Искров, преди втория му мандат в БНБ...! Колко хубав човек бил Искров и как много го искали от Европа. Затова, нямало как...! После се оказа, че излъгал за Европа, ама карай...! Мат`ряла помни не повече от три дена.
  Ако някой си спомня, преди да влезе във властта, Бойко Борисов много се канеше да не подкрепя Искров, за втория му мандат...! :)
  Сега разбрахте ли, колко диалогичен и удобен е управителя на БНБ, г-н Радев...? Перфектната кандидатура! Хлъзгав, като калъп сапун... Мазен и удобен...! Усмихва се по-хубаво, даже и от Левон...! :)

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Всички сте големи разбирачи, но дали някой от вас е прочел чл. 11 от Закона за кредитните институции? Там са дадени всички критерии за членовете на съветите на банка и са изцяло обективни. Единствено т. 9 от ал. 1 ("въз основа на събраните за него данни не дава основание за съмнение относно неговата надеждност и пригодност и възможност за възникване конфликт на интереси.") дава възможност за донякъде субективна преценка, но да очаквате от БНБ да обоснове отказ въз основа на слухове, циркулиращи из медиите, е абсурдно.

  Моля да не си мислите, че по някакъв начин подкрепям Мавродиев.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ....Моралните качества не са обект на тяхно становище.
  —цитат от коментар 11 на tribiri


  Ама разбира се!
  Къде, къде по-нужни са морални качества за един продавач в плод и зеленчук например!
  За какво са му морални качества на един шеф на банка, която е 99,9% собственост на българската държава и е създадена за да насърчава и подкрепя малките и средни предприятия. за което изобщо, ама изобщо не са необходими каквито и да е морални качества! Освен това ББР е сред четирите банки с най-висок кредитен рейтинг у нас, за запазването на този рейтинг също изобщо не са необходими такива глупости като морал и съвест!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Явно "П..авра леке не хваща" отговаря на една огромна по количество пасмина, не само на единици. Жалко, изглежда интелигентен човек, нямаше и онзи нюанс на "търчи-лъжи" във физиономията, който много от хората на високи постове имат.
  Слушах интервюто. Чух как отговори на въпроса за Мавродиев, жалко шикалкавене.

 18. 18 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Весело

  Както казал вълкът:

  "Good sleep my little sheep, no need to worry" :)

 19. 19 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Формално погледнато и аз отговарям на критериите....
  Както и доста от пишещите тук съфорумци.
  Но пък дали ще си държим очите широко ЗАТВОРЕНИ???
  Като този ьонак или оня бившия гуверньор. Който впрочем беше май единствения в света заел поста без да знае английски...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  И за магаре може да измислят такива критерии, че да са подходящи.

 21. 21 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Основният въпрос не е защо БНБ е одобрила Мавродиев (тъй като тя няма обективни аргументи, за да не го одобри), а въпросът е защо държавата е предложила Мавродиев. И защо го е предложила като единствен кандидат.

 22. 22 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Всички сте големи разбирачи, но дали някой от вас е прочел чл. 11 от Закона за кредитните институции? Там са дадени всички критерии за членовете на съветите на банка и са изцяло обективни. Единствено т. 9 от ал. 1 ("въз основа на събраните за него данни не дава основание за съмнение относно неговата надеждност и пригодност и възможност за възникване конфликт на интереси.") дава възможност за донякъде субективна преценка, но да очаквате от БНБ да обоснове отказ въз основа на слухове, циркулиращи из медиите, е абсурдно.Моля да не си мислите, че по някакъв начин подкрепям Мавродиев.
  —цитат от коментар 15 на clint_eastwood


  БЕЗзаконието винаги се оправдава и позовава върху БУКВАТА на закона.

 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Спомням си прехвалениете качества за неподкупност и безкомпромистност на Д.Радев ,безкрайно ценен на запад заради ПОЗИЦИЙТЕ си.
  Ето сега е време да отплати за всичко.
  Даже си спомням ,че щеше да разследва и да нормализира и ...какви ли не поврътни.
  Сега можем само да стойм и да следим как ще финансира отново Фърст...и Петя,другите могат и сами.
  А след 10 години отново ще говори някой за ЧАКАЛНЯТА в Еврозонта.
  Нали точно този плъшок каза ,че подава искане за Евро зона веднага .От колко време е там????-че сега разбрал :
  "не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена."
  И се вижда ,че е аут оф тайам :Биткойните не били валута...хаха щом има "общност" която да я използва и не се налага да разнасят чували с брашно ,картофи а се позовават на "тази стока ''-тя вече е .Поредния БАНСКИ СТАРЕЦ .Срам ,че толкова години е считан за ЕКСПЕРТ.
  КАк изобщо крета тая държава и нейните институции е направо магия!!
  Добре ,че няма наистина някой който да иска територията ,както много малоумен народ си внушава ,защото ще ни смачкат за минути няма да има нужда от часове дори.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Хахахай, Шили лайкс дис.
  Евала, герберчета!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Ето ги и самопризнанията на мафията... тримата шишковци и бея от сараите..

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Поредната доза безскрупулно банкстерско нахалство.

 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":

  "Всички сте големи разбирачи, но дали някой от вас е прочел чл. 11 от Закона за кредитните институции? Там са дадени всички критерии за членовете на съветите на банка и са изцяло обективни."

  Какво значи "изцяло обективен". Някакви формални критерии (чисто формални - завършил еди какво си, ама дали с три или шест?), работил няколко години някъде (ама добре или лошо няма значение). Той и Искров изпълняваше формалните критерии (и неформалните заръки) пък какво излезе.
  Между прочем ГЕРБ така си създават експерти - назначат го на 25 г. зам-министър и после - има необходимия стаж. Ама, че няма нищо в главата - кой ти гледа. Така си отгледаха, например, видния специалист по образование Милена Дамянова, от клонче на клонче, от едно назначение на друго стана виден специалист, защото "вижте какви длъжности е заемала". Нищо, че е била само хоноруван асистент в СУ и само за няколко месеца.
  ИЗВОД - АМАН ОТ ОБЕКТИВНИ КРИТЕРИИ, КОГАТО НИКОЙ НЕ ГЛЕДА КАКЪВ ЧОВЕК СЕ КРИЕ ЗАД ТЯХ.

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Перфектната кандидатура! Хлъзгав, като калъп сапун... Мазен и удобен...! Усмихва се по-хубаво, даже и от Левон...! :)
  —цитат от коментар 14 на tww09306483


  Хлъзгав е, но като нещо друго. Калъп сапун е прекалено голям комплимент.

 29. 29 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":

  "Слухове", колко да са слухове?!?! Документите, за съдействието на Мавродиев при откриването и управлението на офшорни фирми с цел пране на пари на кокаиновия крал и други фигури от криминалния свят си, са си съвсем реални и годни доказателства в съда. И да не са го хванали "на калъп" с някой от босовете, но нужно ли е - с тези хора един път захванеш ли се, няма излизане...

 30. 30 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Какво значи "изцяло обективен". Някакви формални критерии (чисто формални - завършил еди какво си, ама дали с три или шест?), работил няколко години някъде (ама добре или лошо няма значение).
  —цитат от коментар 27 на grajdanin1


  Точно това значи :) Решението на проблема обаче не е в БНБ, а в правителството, което издига кандидатурите, и в нефункциониращата съдебна система, която не санкционира престъпленията.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 31. 31 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":"Слухове", колко да са слухове?!?! Документите, за съдействието на Мавродиев при откриването и управлението на офшорни фирми с цел пране на пари на кокаиновия крал и други фигури от криминалния свят си, са си съвсем реални и годни доказателства в съда.
  —цитат от коментар 29 на m_art_in


  ОК, къде е тогава решението на съда? Както писах по-горе, проблема не е в БНБ, а в съда и правителството. Не очаквате от управителя на БНБ да излезе и да каже "Прочетохме в разни медии това и онова, поради което и решихме да не одобрим кандидата.", нали?

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 32. 32 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Дебилът казва:
  1. Нямаше как да не го одобрим.
  Имаше как: не отговаря на критериите за надеждност и пригодност. Четете му автобиографията, която е представил в БНБ. Ако пише че е бил шеф на КФН, проверете (бил е). Ако пише че е бил мениджър в PWC, проверете (не е бил). Следователно, лъже БНБ. Следователно, не е пригоден.
  2. Левът е стабилен – и преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.
  Да, ама ние евра не пазаруваме. Ние всеки месец плащаме ток, вода, храна. Така се измерва стабилността на валутата. Като си такъв фен на стабилността на лева, защо не предложиш фиксиран курс спрямо цената на киловатчас?

 33. 33 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Весело

  Основният въпрос не е защо БНБ е одобрила Мавродиев (тъй като тя няма обективни аргументи, за да не го одобри), а въпросът е защо държавата е предложила Мавродиев. И защо го е предложила като единствен кандидат.
  —цитат от коментар 21 на Smoke


  Това казвам и аз, само не мога да разбера защо ти имаш едни куп плюсове, а аз - само минуси :)

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 34. 34 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Интересен е и въпросът защо Законът за кредитните институции не поставя изискване за добра репутация, така както го поставят Кодекса за застраховане и ЗПУПС. Излиза че банките и банкерите са привилегировани.

  Мавродиев определено има лоша репутация като човек и нулева - като банкер.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  ""Банковият сектор е в много добра кондиция, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната", заяви Димитър Радев, като уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена."
  И питам защо още не е направена.
  самия факт че никой не си мърда пръста в тази посока, ме води на мисълта, че съдбата на лева и борда, съвем не са толкова гарантирани, както ни ги разправя тези приказки Радев.

 36. 36 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 698 Неутрално

  ЕВРИКА! Понеже ЗПУПС се отнася и до банките, БНБ има право да отнеме лиценза на банката на база на чл. 10, ал. 4, т. 8 и чл. 12, ал. 4 от ЗПУПС, заради лошата репутация на Мавродиев.

 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1325 Весело

  мда, разбира от офшорки, ако не вярвате - питайте брендо!

  държава-кочина.

 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#15], [#30], [#31] от "clint_eastwood":
  До коментар [#21] от "Smoke":

  Всичко, което казвате звучи логично, но действащата банкова регулация по същество казва друго. Както обикновено, БНБ се крие зад формата, без да държи на съдържанието.
  Изискването за "надеждност и пригодност" е спазено само като форма, но не и като съдържание. Това е един нелеп превод от английски - fit & proper test.

  fit - означава, че кандидатът има образователен ценз и необходимия професионален опит да заема позицията. По формални критерии мавродиев изпълнява това изискване, но хич не съм убеден, че годините начело на кафенето следва да се броят за опит на ръководна длъжност в комбинация с факта, че е юрист, а не финансист. Както и да е, БНБ би могла да си затвори очите за този факт, предвид това, че е бил начело на държавна регулаторна институция. Ако обаче направят анализ на качеството на неговото управление, то тогава този период от биографията му не следва да се счита за достатъчен. Това, че е бил офшорен адвокат на частна практика преди това съвсем не може да се брои за опит. Така че БНБ се дъни тук.

  proper - означава, че няма индикации кандидатът да е непригоден да заема длъжността. Не е необходимо да има влязла в сила присъда. Самият факт, че такава информация има изнесена в медиите, в комбинация с основното му занимание в частъната му практика, т.е. офшорен адвокат, т.е. специалист по заобикаляне и избягване на банковите регулации, е достатъчна индикация за БНБ да направи проверка по същество. 0Но те НЕ ЖЕЛАЯТ, и това си е.

  Общата оценка трябва да е, че кандидатът е полупригоден и, че не е надежден.

  Правителството може да носи само политическа отговорност, че е направило такава безобразна номинация, но БНБ като регулатор има и правна отговорност. В конкретния случай БНБ не си върши работата. Тази кандидатура нямаше да мине в Западна Европа без часове интервюта, и то публични.
  Димитър Радев е или некомпетентен, или лъготи.

  =======================================
  Сори за словоизлиянието, ама съм побеснял. Тази кандидатура е не по-подходяща от пеефски шеф на данс, ама стадото спи.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 39. 39 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  ЕВРИКА! Понеже ЗПУПС се отнася и до банките, БНБ има право да отнеме лиценза на банката на база на чл. 10, ал. 4, т. 8 и чл. 12, ал. 4 от ЗПУПС, заради лошата репутация на Мавродиев.
  —цитат от коментар 36 на john_3volta


  1) Това няма отношение по одобряването му за член на УС по силата на друг закон (ЗКИ), където това изискване го няма;

  2) Може да се отнеме лиценза за предоставяне и извършване на платежни услуги, а не лиценза за извършване на банкова дейност. Даже не съм сигурен дали ББР е платежна институция.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 40. 40 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#39] от "clint_eastwood":

  За 1 си прав. За 2 до половината. Всяка банка е платежна инститция по ЗПУПС, дори ЕЦБ и централните банки на страните-членки на ЕС (чл. 4),. Вземеш ли й лиценза за такава по ЗПУПС - отива и банката. Не че не може да си остане и да си получават заплатите, но банков бизнес няма как да развива.

 41. 41 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#40] от "john_3volta":

  Май си прав. Сега проверих и в търговския регистър, платежна институция са.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10900 Неутрално

  Ако са такива критериите това е много притеснително. Ако смята кражбата на пари от сметката за частен случай, значи да очакваме да се за действай след 101 случай.
  Но каквото управлението на държавата, такова и управлението на централната и банка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#38] от "motochristo":

  Разбирам логиката ти, но не си прав, че БНБ има законово задължение да следи за репутацията, така както ти я разбираш, защото БНБ се ръководи от закона, а в него не ги пише всичките тия (верни) обяснения, които ти даваш.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":

  А Вие прочетохте ли чл. 11?
  Къде е квалификацията за съответното образование? Офшорен адвокат не е равнозначно на юрисконсулт в банка.
  Къде е пет-годишното ръководство в банка? Защото, ако КФН се брои за стаж, то Мавродиев изобщо не тябва да припарва в банковата система поради изискването на точки 4 и 5.
  И по алинея 2 абсолютно не отговаря - няма как БНБ да докаже, че лицето "притежава знания, умения, опит, надеждност и пригодност, съобразно критерии, определени с наредба на БНБ", ако не проведе изпит. Сега остава Цацаров да улезе и в БНБ за РПД (рушвети, подкупи и други) незаконни практики.

  "Чл. 11. (1) Член на управителен съвет, на съвет на директорите, както и
  прокурист, с изключение на този, чието упълномощаване е само за дейност-
  та на клон на банка, лицензирана в Република България, може да бъде лице,
  което:
  1. има висше образование с придобита образователно-квалификационна
  степен не по-ниска от „магистър“;
  2. притежава достатъчни за съответното образование квалификация и
  професионален опит в банковата дейност, а всяко от лицата по чл. 10, ал. 1,
  изречение първо – и да е работило най-малко 5 години на длъжност с ръко-
  водни функции в банка или в сравнимо с банка дружество или институция,
  съобразно критерии, определени от БНБ;
  3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е
  реабилитирано;
  4. не е било през последните две години преди датата на решението за
  обявяване в несъстоятелност член на управителен или контролен орган или
  неограничено отговорен съдружник в прекратено поради несъстоятелност
  дружество, ако има неудовлетворени кредитори, независимо дали е възста-
  новено в права;
  5. не е било член на управителен или контролен орган на банка през
  последните две години преди датата на решението за обявяването й в
  несъстоятелност;
  6. не е лишено или лишавано от право да заема материалноотговорна
  длъжност;
  7. не е съпруг или роднина до трета степен включително по права или по
  съребрена линия с член на управителен или контролен орган на банката и не
  се намира във фактическо съжителство с такъв член;
  8. не е невъзстановен в правата си несъстоятелен длъжник;
  9. (нова – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г.) въз основа на
  събраните за него данни не дава основание за съмнение относно неговата надеждност и пригодност и възможност за възникване конфликт на интереси.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г., изм. и доп. – ДВ,
  бр. 27 от 2014 г.) Член на надзорния съвет на банка или представител на
  юридическо лице в надзорния съвет може да е лице, което отговаря на изис
  кванията на ал. 1, т. 3–8 и притежава знания, умения, опит, надеждност и
  пригодност, съобразно критерии, определени с наредба на БНБ.
  (3) (Нова – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г.) Лицата по
  ал. 1 и 2 могат да бъдат избирани или упълномощавани след предварително
  одобрение от БНБ. Необходимите информация и документи, както и редът
  за издаване или отказ на одобрение, се определят с наредба на БНБ.
  (4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г.) Об-
  стоятелствата по ал. 1, т. 4–8 се установяват с декларация.
  (5) (Предишна ал. 4, изм. – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г.)
  Алинеи 1 и 3 се прилагат и за управителите на клонове на банки със седалище
  в трета държава.
  (6) (Предишна ал. 5, изм. – ДВ, бр. 24 от 2009 г., в сила от 31 март 2009 г.)
  Лице, което не отговаря или престане да отговаря на изискванията на ал. 1,
  2 или 5, а за управляващите банката – и на чл. 10, ал. 1, се отстранява от
  длъжност от БНБ, ако не бъде освободено от съответния орган в посочения
  от нея срок."

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  До коментар [#39] от "clint_eastwood":

  "Това няма отношение по одобряването му за член на УС по силата на друг закон (ЗКИ), където това изискване го няма;"

  Напротив, още чл. 1 от Закона за кредитните инстиуции определя, че този закон се съобразява за всичко относно кредитната дейност с цел осигуряването на "стабилна, надеждна и сигурна банкова система ":
  Чл. 1. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2014 г.) Този закон урежда условията и реда
  за лицензирането, осъществяването на дейността, надзора за спазването
  на пруденциалните изисквания и прекратяването на кредитните инсти-
  туции (банките) с цел да се осигури стабилна, надеждна и сигурна банкова
  система и защита интересите на вложителите, както и изискванията за
  оповестяване на информация от страна на Българската народна банка (БНБ)
  в областта на пруденциалното регулиране и надзор върху банките.
  (2) (Отм. – ДВ, бр. 101 от 2010 г., в сила от 30 април 2011 г., нова – ДВ,
  бр. 27 от 2014 г.) Българската народна банка е компетентен орган в Републи-
  ка България за упражняване на надзор върху банките по смисъла на чл. 4, па-
  раграф 1, т. 40 от Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на
  Съвета от 26 юни 2013 г. относно пруденциалните изисквания за кредит-
  ните институции и инвестиционните посредници и за изменение на Регла-
  мент (ЕС) № 648/2012 (ОВ, L 176/1 от 27 юни 2013 г.), наричан по-нататък
  „Регламент (ЕС) № 575/2013“.
  (3) Разпоредбите на този закон се прилагат съответно и за банките, съз-
  дадени с отделен закон, доколкото в него не е предвидено друго."

  Не може в критериите за осъществяването на по-обща дейност да не се включват критериите за осъществяването на специфична дейност - губи се стабилността на банковата система ... както се видя покрай КТБ, ПИБ, Инвестиционна банка, Кредит агриколе, та дори и БНБ (предишния и сегашния подуправители-банков надзор).

 46. 46 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#40] от "john_3volta":

  Платежната институция като Изипей напр. си е отделен вид животно и няма общо с банките, а лицензите и членовете на ръководни органи на банка се регулират със ЗКИ.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Как може да се избира шеф на банка по такива занижени критерии.

 48. 48 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Прочетох го, но за разлика от теб го и разбрах.

  Не си юрист, нали?

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 49. 49 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#43] от "clint_eastwood":

  Не е вярно. Basel III е приложимата банкова регулация, както на ниво България, така и на ниво ЕС. Тълкуването как трябва да се прилагат посочените в българския закон процедури е направено отдавна от ЕЦБ и Базелския институт. И то не е кой знае колко сложна работа. Просто БНБ чете закона като дявола Евангелието.
  Основен принцип в модерната административна практика в развития свят е Substance over form. При нас още е 19-ти век.

  Вижте и коментари 44 и 45 на скитника.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 50. 50 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#49] от "motochristo":

  Първо, Базел 3 не се прилага директно, а чрез Регламент 575/2013, в който няма да откриеш никакви изисквания за репутация и т.н.
  Второ, и аз съм против формализма в правото ни, но е много по-трудно да бъде преодолян, отколкото изглежда.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6922 Неутрално

  "БНБ нямало как да не одобри Стоян Мавродиев за шеф на Банката за развитие"

  БНБ нямало как да не угоди на управляващите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#48] от "clint_eastwood":

  "Не си юрист, нали?"

  Ама съм длъжен да спазвам законите, нали!? ....за разлика от Димитър Радев и другите безхаберници в БНБ.

  Апропо, Димитър Радев също не е юрист. Това означава ли, че законът няма да се спазва?
  И чакам да чуя какъв е "пет годишния професионален стаж" на Мавродиев в банковата система. Проституция, ибрикчийсто и други слугински дейности не се броят за професионализъм - просто няма резултати, ако клиентът да е много доволен от "първичното разграбване" (на КТБ).

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9079 Неутрално

  Левът и банките са стабилни,то и преди години така говореха и ... КТБ взе че фалира.

 54. 54 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#50] от "clint_eastwood":

  Съгласен. В тази връзка се зачетох и в 575/2013 и в насоките на Европейския банков орган за определяне на пригодността на членовете на управителни органи и лица, заемащи ключови позиции.
  Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че БНБ трябва да ходи да се гръмне. Определено БНБ чете регулацията като дявола Евангелието. Ето и линк да проверите:
  http://www.eba.europa.eu/documents/10180/106695/EBA_2012_00220000_BG_COR_1.pdf
  ========================================================
  Ето някои от текствете с отношение. (трил съм на око):

  Дял II — Изисквания относно оценката на пригодността
  ...
  5. Общи критерии за оценка
  5.1. При оценката на опита на членовете на управителния орган и лицата, заемащи ключови позиции се взема предвид естеството, мащаба и сложността на дейността, осъществявана от кредитната институция, както и отговорностите за заеманата длъжност. Равнището и естеството на опита, които се изискват от член на управителния орган при изпълнение на неговата управленска функция, могат да се различават от тези, които се изискват от член на управителния орган при изпълнение на неговата надзорна функция.
  5.2. Във всеки случай членовете на управителния орган и лицата, заемащи ключови
  позиции следва да притежават добра репутация независимо от естеството, мащаба и сложността на дейността, която кредитната институция осъществява.
  5.3. Когато има нещо, което поставя под съмнение опита или добрата репутация на член на управителния орган и лице на ключова позиция, следва да се прецени как това ще окаже влияние или би могло да окаже влияние върху пригодността на това лице. Следва да бъдат взети предвид всички обстоятелства, които са налични и имат отношение към оценката, независимо от това къде и кога са настъпили.
  ...
  Глава III — Оценка от надзорните органи
  9. Подаване на заявление или уведомление
  9.1. Компетентните органи следва да установят процедура за подаване на заявления или уведомления, приложима по отношение на назначения и повторни назначения на членове на управителния орган. Компетентните органи следва да наложат правила за това кога е необходимо да се подават тези заявления или да се изпращат уведомления.
  9.2. По искане на компетентния орган кредитните институции следва да редоставят цялата писмена документация, необходима за оценяване на пригодността на членовете на управителния орган, включително информацията, съдържаща се в Приложение I. По отношение на всяко повторно назначение тази информация може да бъде ограничена до съответните промени и допълнителната информация.
  9.3. Съответният член на управителния орган следва да потвърди, че предоставената
  информация е точна. Кредитната институция следва да потвърди, че редоставената
  информация е точна, доколкото на нея ѝ е известно.
  9.4. Кредитните институции следва да уведомят компетентния орган, когато назначението на член на управителен орган бъде прекратено, като обяснят причините за това.
  10. Процес на оценка
  10.1. Компетентните органи следва да гарантират, че процесът, приложим по отношение на оценката на пригодността на членовете на управителния орган, е публично достъпен.
  10.2. Компетентните органи могат да правят разграничение между процеса, приложим за членовете на управителния орган, по отношение на неговата управленска и надзорна функция, както и между първоначалното одобряване на кредитна институция и последващи оценки в съответствие с националните специфики, големината и структурата на банковия сектор и националното законодателство в областта на управлението на компании.

  Глава IV — Критерии за оценка
  13. Критерии за репутация
  13.1. Член на управителния съвет следва да се счита за член с добра репутация, ако не
  съществуват никакви доказателства, сочещи противното и няма причина за основателни съмнения относно неговата или нейната добра репутация. Съответната информация, която е налична за оценката, следва да бъде взета предвид, без да се нарушават каквито и да било ограничения, наложени от националното законодателство, и независимо от държавата, в която са се случили каквито и да било свързани събития.
  13.2. Член на управителния съвет не следва да се счита за член с добра репутация, ако
  неговото или нейното лично или делово поведение дава повод за каквито и да било съмнения относно способността му/ѝ да осигури стабилно и разумно управление на кредитната институция.
  ...
  13.4. Следва да бъдат отчетени и кумулативните ефекти от по-незначителни събития, които сами по себе си не накърняват репутацията на въпросния член, но взети заедно биха могли да окажат съществено въздействие върху нея.
  13.5. Следва да се отдели особено внимание на следните фактори, които биха могли да
  поставят под съмнение добрата репутация на даден член:
  а. присъда или съдебно преследване за престъпление, по-специално:
  i. нарушения съгласно законите в областта на банковия сектор, финансите, ценните книжа, застрахователната дейност или в областта на пазарите на ценни книжа или платежни инструменти, включително закони относно изпирането на пари, манипулирането на пазара или злоупотребата с вътрешна информация и лихварството;
  ii. непочтени действия, измама или финансово престъпление;
  iii. данъчни нарушения;
  iv. други закононарушения съгласно търговското законодателство относно несъстоятелност, неплатежоспособност или защита на потребителите;
  б. съответни настоящи или предишни разследвания и/или действия по
  правоприлагане, свързани с въпросния член, или налагането на административни
  санкции за неспазване на разпоредбите, свързани с банковия сектор, финансите,
  ценните книжа или застрахователните дейности или разпоредбите, свързани с
  пазарите на ценни книжа или платежните инструменти, или всяка една разпоредба от
  законодателството за финансовите услуги;
  в. съответни настоящи или предишни разследвания и/или действия по правоприлагане, предприети от каквито и да било други регулаторни или професионални органи във връзка с неспазване на които и да било относими разпоредби.
  13.6. Следва да бъде обърнато внимание на следните фактори, свързани с почтеното
  поведение на въпросния член при предишни бизнес сделки:
  а. каквито и да било доказателства, че въпросният член не е действал прозрачно и
  открито и не е сътрудничил при взаимоотношенията си с надзорни или регулаторни
  органи;
  ...
  14. Критерии за опит
  14.1. При оценяване на опита на даден член следва да се отчита както теоретичния опит, придобит чрез образование и обучение, така и практическия опит, придобит по време на предходни длъжности. Кредитните институции следва да вземат под внимание придобитите умения и знания, проявявани в професионалното поведение на въпросния член.
  14.2. По отношение оценяването на теоретичните знания на даден член следва да бъде
  отделено специално внимание на равнището и профила на образованието, както и дали то е свързано с банково дело и финансови услуги или други относими области. Образование в областите на банковото дело и финансите, икономиката, правото, управлението, финансовото регулиране и количествените методи като цяло може да бъде счетено за свързано с банковото дело и финансовите услуги.
  14.3. Оценката не следва да се ограничава до образователно-квалификационната степен или до доказателство за определен период прослужено време в кредитна институция или друга фирма. Следва да бъде извършен по-задълбочен анализ на практическия опит на членовете, тъй като знанията, придобити от длъжностите, заемани в минали периоди, зависят от естеството, мащаба и сложността на предприятието, както и от функцията, изпълнявана в рамките на това предприятие.
  14.4. При оценяване на опита на даден член на управителния орган следва да се отдели
  специално внимание на теоретичния и практически опит, свързани със:
  а. финансови пазари;
  б. регулаторна рамка и изисквания;
  в. стратегическо планиране и разбиране на стратегията за дейността или плана за
  дейността на кредитната институция и изпълнението на последните;
  г. управление на риска (установяване, оценка, наблюдение, контрол и редуциране
  на основните видове риск за дадена кредитна институция, включително отговорностите на въпросния член);
  д. оценка на ефективността на разпоредбите на дадена кредитна институция,
  които създават ефективно управление, надзор и контрол; и
  е. тълкуване на финансова информация на дадена кредитна институция и
  идентифициране на ключови въпроси въз основа на тази информация и на подходящи
  контролни средства и мерки.
  14.5. При изпълнение на своята управленска функция даден член на управителния орган
  следва да притежава достатъчен практически и професионален опит, придобит на управленска позиция, заемана достатъчно дълго време. Краткосрочното или временното заемане на длъжност могат да бъдат взети предвид при оценката, но обикновено не са достатъчни, за да бъдат счетени за достатъчен опит. Практическият и професионалният опит, придобити на предишни заемани длъжности, следва да бъдат оценени при отчитане по-специално на:
  а. трудов стаж;
  б. естество и сложност на предприятието, в което е заемана длъжността, включително организационната му структура;
  в. обхват на компетенциите, правата за вземане на решения и отговорностите;
  г. технически познания, придобити по време на заемане на длъжността относно
  дейността на кредитна институция, и разбиране на рисковете, на които са изложени
  кредитните институции;
  д. брой на лицата, подчинени на въпросния член.
  14.6. При изпълнение на своята надзорна функция всеки член на управителния орган следва да има достатъчно опит, който да му даде възможност за конструктивна критика относно решенията и осъществяване на ефективен надзор на управленската функция. Опитът може да се получи при заемане на академични, административни или други длъжности или при управление, надзор или контрол на финансови институции или други фирми. При изпълнение на своята надзорна функция членовете на управителния орган следва да могат да демонстрират, че те имат или ще могат да придобият техническите познания, необходими им, за да разбират достатъчно добре дейността на кредитната институция и рисковете, на които тя е изложена.
  15. Критерии за управленски способности
  15.1. Когато се оценява пригодността на даден член, следва да се оценяват и други критерии, имащи отношение към функционирането на управителния орган, включително потенциален конфликт на интереси, възможността за отделяне на достатъчно време, цялостният състав на управителния орган, необходимите колективни познания и експертен опит и способността на членовете да изпълняват задълженията си безпристрастно и без неправомерно въздействие от други лица.
  15.2. Когато се оценява независимостта на даден член, трябва да се вземат предвид
  следните фактори:
  а. предишни и настоящи длъжности, заемани в кредитната институция или други
  фирми;
  б. лични, професионални или други икономически взаимоотношения с членовете
  на управленския орган във връзка с изпълнението на управленски функции в същата
  кредитна институция, в предприятието майка или дъщерните му предприятия; както и
  в. лични, професионални или други икономически взаимоотношения с акционерите
  с контролно участие в същата кредитна институция, предприятието майка или
  дъщерните му предприятия.
  15.3. Във връзка с изпълнението на управленската си функция е необходимо членовете на управителния орган да притежават колективно достатъчно практически опит в кредитни институции.

  Дял III — Заключителни разпоредби и прилагане
  16. Прилагане
  Компетентните органи и кредитните институции следва да се съобразят с насоките до 22 май 2013 г.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#50] от "clint_eastwood":

  ... с извинение за тоновете текст.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK