Кабинетът одобри план за икономиката до 2020 г.

Кабинетът одобри план за икономиката до 2020 г.

© Георги КожухаровПравителството прие План за действие в периода 2018-2020 г. за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, съобщиха от правителствената информационна служба.


Основната цел на документа е да допринесе за постигането на стратегическите цели на програмата – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване, се казва в съобщението.


Програмата включва и изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението. Предвижда се още повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.
За да се постигне всичко това, са набелязани мерки, разпределени в осем области.


Предварителната оценка на въздействието от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти. Ако планът за действие бъде осъществен с посочените като вече осигурени средства, към 2020 г. БВП би нараснал със 7.3%, и с 10.3% – ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства.


В съобщението обаче не се посочва колко са осигурените и колко необходимите средства.


Положителни ефекти ще се наблюдават по отношение на състоянието на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове, се твърди в съобщението. Симулациите показвали и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 2.2 и 2.7 на сто.


В плана за действие са посочени референтните и актуалните стойности на показателите, като по този начин се отчита напредъкът за изпълнението на отделните стратегически цели и приоритетни области.


Представена е и оценка на макроикономическото въздействие на предвидените мерки, като е използван моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria's Investment in Long-term Advance).


Оценявани са дългосрочни ефекти, дефинирани като промени в нивата на основни макроикономически показатели, които са генерирани в резултат на направените в периода 2018-2020 г. интервенции и се наблюдават трайно след преустановяване на импулса (края на изпълнението на мерките).

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  За 30 години който не е разбрал, че цялата система е зависима на корупция и че в края на краищата освен увеличаване на нищетата и емиграцията до нищо друго не води - значи е просто глупак. А тази стратегия ще катастрофира най-много до 2 години когато отново бъдем погребани от лавината дългове дет осега трупат за да има за трупане на крадени пари в офшорните зони. Всичко е шменти-капели. В края на краищата печелят неколцина крадци а губят абсолютно всички други.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  А програмата за крадене?

 3. 3 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  То няма нужда от прогарама за крадене то си си върви и без програма от 30 години. Бедният матрял не си дава сметка за какви кражби става дума. Тези на снимката са до едни офшорни мултимилионери от крадене. Отделно от това което дават да се окраде от чужди фирми... милиарди изтичат всяка година и съответно няма как да не се увеличава мизерията въпреки лъженето за някакви разтежи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах