Албания привлича луксозни хотели, като ги освобождава от данъци

Албания се опитва да разшири туристическия сезон отвъд няколкото летни месеца, но за това са нужни качествени хотели.

© sheratontiranahotel.com

Албания се опитва да разшири туристическия сезон отвъд няколкото летни месеца, но за това са нужни качествени хотели.Албания подготвя план за привличане в страната на водещи хотелски вериги от висок клас, като ще им предложи данъчни облекчения с цел да развие сектора в една от най-бедните страни в Европа, но и разполагаща с много места с девствена природа. Ако парламентът ги одобри, те ще влязат в сила от 1 януари 2018 г.


Туризмът и пътуванията са донесли през 2016 г. около 8.4% от БВП на страната. Но по данни на централната банка сумата не е особено впечатляваща - около 1.5 млрд. евро, независимо от увеличението с 13% спрямо 2015 г. Леглата за гости и туристи са едва 67 000 и малко от тях отговарят на най-високите стандарти.


В съседство са популярните Гърция и Черна гора и албанците искат също да се възползват от излаза си на Адриатическо и Йонийско море, а от Вльора до италианския бряг има само 60 морски мили разстояние. Но инвестициите в туристически обекти и инфраструктура са малки, има само един-два хотела от висока категория.
"Шератон" в Тирана е единственият 5-звезден хотел в страната.

© sheratontiranahotel.com

"Шератон" в Тирана е единственият 5-звезден хотел в страната.


Какъв е планът


Правителството одобри и внесе за гласуване в парламента проект, засягащ основно международни вериги или техни франчайз представители, които вложат не по-малко от 8 милиона евро в 4-звезден хотел или 15 милиона евро в 5-звезден.


Те ще бъдат освободени от данък печалба за 10 години и няма да плащат имотни данъци. За 5-звездни хотели със "специален статут" ще има освобождаване и от такси, свързани с инфраструктурата за същия период.


Дейността на елитните 5-звездни хотели и курорти ще се облага с по-нисък ДДС - 6% вместо сегашните 20%.Условия и пречки


Данъчните стимули ще се ползват от инвеститорите, при условие че няма да продават обектите си, тъй като Тирана иска да избегне ситуация, в която луксозни вили или апартаменти на морския бряг изведнъж се оказват в ръцете на богати албанци, използващи ги от време на време.


Достъп до специалния режим ще имат и компании, които са изчистили всички имотни спорове за терените си, тъй като преди повече от 10 години френската компания Club Med не успя да навлезе в Албания заради неясноти около това кой притежава част от терените, на които искаше да строи.


Трето условие е звездната категория да е авторитетна - някой от 30-те водещи туристически бранда, предупреди премиерът Еди Рама. Според него властите ще следят и дали се спазват високи изисквания за хигиена и услуги - в противен случай специалният статут ще бъде отнеман.


Властите в Албания трябва да улеснят и достъпа. Съвсем доскоро единственото международно летище бе "Майка Тереза" в Тирана, а това спираше нискоразходните авиокомпании. За полети полети от чужбина бе отворено летището в Кукъс, от което се интересуват Wizz Air и Ryanair, но то е на 150 км от плажовете на Дуръс. Край Саранда се строи съвсем ново международно летище, но то едва ли ще заработи преди средата на следващото десетилетие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK