Пазарът на жилища: когато съм продавачът

Въпреки че повечето хора, когато купуват старо жилище са готови да инвестират в "освежаване" (и от хигиенни съображения, и за да изберат сами цвета на стените и вида на настилките), на огледа ще се почувстват отблъснати, ако жилището тъне в мръсотия.

© Цветелина Ангелова

Въпреки че повечето хора, когато купуват старо жилище са готови да инвестират в "освежаване" (и от хигиенни съображения, и за да изберат сами цвета на стените и вида на настилките), на огледа ще се почувстват отблъснати, ако жилището тъне в мръсотия.На фона на бума на новото строителство и склонността на купувачите да се сдобият с жилище, в което "никой преди не е живял", продавачите вече не са в позицията да очакват висока цена само защото жилището им е с добро местоположение. По данни на брокери младите купувачи не се блазнят дори от жилища около Докторския паметник в София - най-престижната част на града.


"Дневник" се допита до брокери как собственик, който иска да продаде жилището си, да го "поднесе" по-добре на потенциалните купувачи.


Първото впечатление. Ако състоянието на входа и общите части на сградата зависи от всички собственици, то входната врата на апартамента е визитната картичка на собственика и говори много за това как жилището е било поддържано досега. Мръсната и ожулена врата, раздрънканият звънец и надрасканата крива табелка няма да заблудят посетителя, дори вътре жилището да е "освежено" с нов пласт латекс.
Чистотата на първо място. Въпреки че повечето хора, когато купуват старо жилище са готови да инвестират в "освежаване" (и от хигиенни съображения, и за да изберат сами цвета на стените и вида на настилките), на огледа ще се почувстват отблъснати, ако жилището тъне в мръсотия. Тапетите може да са за смяна, но нека паяжините са обрани, прозорците измити, плочките в банята и кухнята блестят, а паркетът свети. Купете кутия полиетиленови калцуни за еднократна употреба. Така ще покажете, че продължавате да полагате грижи за имота в полза на бъдещия собственик.


Свеж въздух и светлина. Ако не живеете в жилището, отидете половин час преди огледа и проветрете добре помещенията, за да премахнете миризмата на застояло. Нека кошчето за боклук и пепелниците са празни и чисти. Дръпнете тежките завеси, за да влезе повече светлина. Дори имотът да е необитаем, запазете няколко саксии с цветя, които освежават и въздуха, и гледката. Ако има източници на неприятни миризми – отстранете ги предварително. Ако огледът е вечер – светнете всички лампи.


Без дребни дефекти. Капещото кранче/казанче веднага неприятно бие на очи. Заради изгорялата крушка помещенията ще изглеждат по-мрачни. Скърцащите врати действат на нервите. Изпадналите от гнездата контакти и висящите кабели внушават опасност. Това са дребни дефекти, чието отстраняване не е трудно, докато присъствието им - силно дразнещо.


Повече пространство. Изхвърлете всичко, което е за изхвърляне. Затрупаният със стари мебели и вещи апартамент ще изглежда по-малък, отколкото е в действителност. Обратното, ако вече сте изпразнили жилището, оставете тънките пердета на прозорците – с тях стаите ще са по-уютни. Оставете при възможност и осветителните тела – една гола крушка, висяща върху кабел, не допринася за доброто впечатление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Така е. Хората се връзват на дреболиите, а не на същественото.
  Спомням си когато продадохме един от предишните апартаменти, брокера ни каза да го боядисаме и пак да му се обадим. След това го продаде на първите влезли на оглед с довода, че е южен, а той си беше 100% западен и вътре не се живееше през лятото.
  От тогава на огледи ходя с компас (сега картите на телефона вършат чудесна работа) :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Добри идеи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Ако продаваш устата ти трябва да "мели"това което иска да чуе купувача,ако купуваш си отваряй очите и затваряй ушите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Моя позната така го пооомаза стария си тристаен и го шътна на наивници за пари неброени. Скри ,че плочата над банята има фуга и се къпе със остатъчната мръсна вода от съседите отгоре.

  Другата фуга ,която скри и която я ''къпе'' направо върху спалнята, продължи да е активна и след санирането. Нито един майстор преди това не успя да открие начин да и реши проблема.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Абе не знам какъв балама трябва да си, че да се вържеш на тези глупости... Кранчето капело в необитаемо жилище? Контактите били изскубнати от стените - ами тъкмо ще видя какви са кабелите. Тънки пердета на голи стени - хахаха! Когато продавате жилище, ще разберете, че всички митове за цените, търсенето и предлагането са наистина митове!

 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Не е лошо купувачът да посети сам обекта на мечтите си вечер, когато и комшиите са на линия. Няма нужда да влиза ,просто да постои, пообиколи, поогледа, а най-вече да се поослуша.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Като не говорим за измами и ако човек не е много алчен или просто глупаво да си надценява имота, не е проблем продажбата, А ако иска да избегне загубата на 2-3%, най-добре е да продава директно, без брокер - винаго позицията на продавача е по-защитена - подписва когато си получи парите и няма грижа за вписвания и подобни доста неприятни тънкости по сделката.
  Добре е обаче предварително да има предвид и да се подготви с документите - дали е вписан в кадастъра, изкарване на разните документи от там - много време и ако има проблеми и нерви се хабят около тази история. Независимо, че продавах стар, панелен и напълно чист от всякакви проблеми апартамент, само че купен от съвета с договор, а не с нотариален акт, ми се взе здравето да изкарам всичко необходимо, без да имам никаква вина, а заради чужди грешки и небрежности, извършени преди маса години. Всичко това освен време и нерви струва и не малко пари.. Също така, когато има съсобственост, нотариусите искат доста повече и в някои случаи усложнени документи, та го имайте предвид.
  Но при всяко положение, при продаване сте доста добре защитен и ако случая не е спешен ( тези собтствености не са много бързо ликвидни) и сте направили добра предварителна подготовка, нещата стават. Другто е написано в материала, но не се престаравайте и не правете ремонти - новите собстеници може да имат съвсем друга визия и това което вие предварително сте направили и още по-лошо, решите да направите за да вдигнете цената, може да се окаже грешен ход - да е чисто, празно и светло е достатъчно.

 8. 8 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Представерте си що за скотове трябва да сме за да се налага някой да ни посъветва, че е редно да си хвърлим пепелника и мръсотиите преди да влязат купувачи.

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Прав си. Един пияница от Света Троица така спешно продаде двустаен ,набързо придобит от изперкала си майка ,която умряла дни преди това.Продаде го на бързо на търсещ уж изгодно. Ден-два преди това го ипотекирал за пари в заложната,а сестра му в САЩ също имала дял ,съответно и тя пуснала протест в съда ,че майката била с деменция и брата се възползвал от невменяемостта и да подписва.
  Абе манджа с грозде стана за новия собственик.

 10. 10 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Тези, които се вързват като им "поднасят" жилище в по-добро състояние само с пребоядисване, чистене и некапещи кранове без реална оценка на състоянието, прогнозни инвестиции за доп.ремонт и перспектива в покупката са меко казано неориентирани.

  Тази статия ръководство за купувачи-глупаци ли е или продавачи-тарикати?

 11. 11 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 455 Неутрално

  ... значи, пия си сутрешното кафе, и хоп гледам Дневник пак за имоти пише... Да кажа и аз, как се купува стара ... кола. Значи, отиваш при автоджамбазина. Той си има едни такива трикчета... има поставени хора, които започват да се навъртат около колата, която иска да продаде. Уж купувачи. Един вид - калабалък да става, значи има интерес. Колата обута с някаква китайска версия на пластмаса. Нови гуми са това. Вътре автомивката си е свършила работата. Хартиена стелка за краката, някаква козметика. Обаче нямал човека акумулатор, договора с някакъв италианец (той, продавача бил само посредник), едвам паили и тресе и пуши... Луда работа... а имайте предвид, че човек вози себе си и близките си в това подобие на каручка. И с имотите е така... и с биткойните... и с бахура...

 12. 12 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "По данни на брокери младите купувачи не се блазнят дори от жилища около Докторския паметник в София - най-престижната част на града."
  Преди и аз исках там - в центъра си, зеленинка, едно-друго. После ми дойде акъла в главата и посмъртно няма да се върна пак да живея в центъра на София. Да имаш инвестиционен имот за студенти / AirBNB - да. Да живееш със съседи пенсионери, никой да не иска да дава пари за общи части, да викат полицията ако кихнеш, а отдолу да те будят пияни от баровете - не, мерси.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  По данни на брокери младите купувачи не се блазнят дори от жилища около Докторския паметник в София - най-престижната част на града.

  Е как да се блазнят когато са на двойни и тройни цени от тези в Манастирските ливади и останалите подобни нови строителства?

 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Даже не е само заради цените :) Имам имот, който е близо 1.5 пъти по-скъп ( на квадрат ), отколкото 180 квадрата на Шипка, в непосредствена близост до докторската градинка и СУ. Там е място за пенсионирани комунисти, дето едно време са крали, крали, крали. Младите хора не са там, но по-умните не са и в манастирски ливади. Отиди примерно в Резиденшъл парк и ще си говорим пак.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  Много ценни съвети от газетата!
  Накратко казано - "Увийте ла*ното в целофан"!
  Само че този метод на продажба очаква клиенти-лаици и будали!
  Не отричам, че има и такива, но критериите за закупуване на жилище са съвсем други!
  "Козметиката" има значение само ако не се очакват значителни ремонти след закупуването!
  Ако е обратното - по-добре е даже да има повече разрушени неща, за да се види истинското състояние!
  Виж, измамата с цел измъкване на повече пари е друго нещо... Де факто - съветите на вестничето са в тази посока!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 16. 16 Профил на Николай Рангелов
  Николай Рангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спомням си когато продадохме един от предишните апартаменти, брокера ни каза да го боядисаме и пак да му се обадим.
  —цитат от коментар 1 на zz_s


  Чел съм съвети точно в обратна посока - че прясно боядисаното намеква за опит по бърз начин да бъдат прикрити сериозни проблеми :)

 17. 17 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Моя позната така го пооомаза стария си тристаен и го шътна на наивници за пари неброени. Скри ,че плочата над банята има фуга и се къпе със остатъчната мръсна вода от съседите отгоре.Другата фуга ,която скри и която я ''къпе'' направо върху спалнята, продължи да е активна и след санирането. Нито един майстор преди това не успя да открие начин да и реши проблема.
  —цитат от коментар 4 на log_on


  После защо купувачите не искали жилище, в което е живял някой (2-ри ред от статията), та те да не падат от Марс, че така се правят ремонти?!

 18. 18 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Страхотни съвети!
  Ако пък сте сред търсещите следните съвети ще са Ви много полезни!
  http://pytevoditel.irchitect.com/

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#9] от "log_on":

  На мен се натресоха с п/п на имот, "купен" от общината чрез свидетелски показания на съсед пред известен с алкохолизма си софийски нотариус. Разкарах ги, но разбрах, че сделка по-късно все пак се е случила. Този имот ще се превърти бързо два-три пъти и накрая ще изпищи някой невинен.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#14] от "Pow":

  Не го знаех какво е това Резиденшъл парк ама тука явно сравняваме ябълки с портокали - мене лично няма как да ме убедиш, че някакво редово ново строителство зад околовръстното трябвало да струва повече от хубава стара сграда в центъра ама за всеки влак явно си има пътници.

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#9] от "log_on":На мен се натресоха с п/п на имот, "купен" от общината чрез свидетелски показания на съсед пред известен с алкохолизма си софийски нотариус. Разкарах ги, но разбрах, че сделка по-късно все пак се е случила. Този имот ще се превърти бързо два-три пъти и накрая ще изпищи някой невинен.
  —цитат от коментар 19 на tokkay


  Ама и този така го беше придобила мойта позната във Връбница 1 /Надежда 5/ Изпаднала циганка регитрирала още 3 броя -дадено от общината. После нашта дала стотинки на циганката ,че имала проблеми и я търсела полицията,а самата тя подкупи служители в общината ,за да и го продадат. Тя беше сама с дете.
  Оценката по нотариален акт еше малко над 5 000 лева. Нека да и 6 000.
  Квадратурата -близо 100. Подкупите били по-малко от оценката - на шеф комисия ,пък той си ги разпределил както прецени.

  Сега му взе 60 000 евра. От будали младежи интелигенти/семейство/ ,които се заробиха за 30 години на банка.

 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#21] от "log_on":

  Да допълня- детайлите -дава на циганката пари за да плати оценката на апартамента в общината /но прави запис на заповед на същата сума ,че циганката и дължи тези пари с лихва или самия апартамент/. Естествено нотариуса неин човек.
  Отделно на циганката дава 500 лв за услугата и да я няма там след прехвърлянето на имота по запис на заповед/. Но тя имаше грижата и в общината оценката да излезе каквато и хареса-възможно най-ниска /на името на циганката/.
  Баналности от софийските жилищни реалии.

 23. 23 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#21] от "log_on":Да допълня- детайлите -дава на циганката пари ---нката/.Баналности от софийските жилищни реалии.
  —цитат от коментар 22 на log_on


  Благодаря за споделеното. Коментарите под статиите са много по-интересни от самата статия, която е суха и скучна... а тези неща са от пъстрия реален живот...

 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николай Рангелов":

  И аз бих дал такъв съвет, но ти давм и факти 😀

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе има достаааа изпуснати съвети. Един от най-простите е, след като свършиш огледа се върни и разпитай съседите (бабите) за клюки/информация. Веднага ще разбереш що за човек е собственика, какви са другите съседи, какви проблеми има блока и всичко. Така се спасих от апартамент чиито съседи от горе имаха счупена тръба и "не им се занимава" да изкъртят целия апартамент да я открият. И от апартамент чийто маза се наводнява от някаква срутена лайняна тръба някъде навън при всеки лек дъжд. Брокера е като продавач на пазара. Да го питаш тия чушки люти ли са ще ти кажи люти са. След 1 минута ако се върнеш и го питаш тия сладки ли са, сладки са ще ти каже. Ако не разбираш от ВиК викни един водопроводчик с теб, ако не разбирах от Ел техника, викни ел техник. Като цяло тука да си купуваш апартамент било то и ново строителство ти трябва цяла армия от инспектори за да си сигурен... Преди 7-8 години живях в апартамент НОВО строителство на който се запали таблото с прекъсвачите когато пуснахме готв. печка, радиатор, компютър и телевизор едновременно...

 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#14] от "Pow":Не го знаех какво е това Резиденшъл парк ама тука явно сравняваме ябълки с портокали - мене лично няма как да ме убедиш, че някакво редово ново строителство зад околовръстното трябвало да струва повече от хубава стара сграда в центъра ама за всеки влак явно си има пътници.
  —цитат от коментар 20 на lustmord


  За всеки влак си има пътници, да. Имам хубав, напълно наново обзаведен апартамент в центъра, но мястото просто не става за живеене. Проблемите са много
  1) Пешеходна зона е ( не са много, може да се досетиш за локацията ) и нямаш достъп с кола. Това принципно не е проблем, но като правиш основен ремонт е проблем, и то голям. Да не говорим, че хамалите не искат да идват, защото няма асансьор, а е на висок етаж.
  2) Паркирането - гараж абсурд, да не говорим за селяндурите, дето постоянно те запушват.
  3) Въпреки, че е на висок етаж пак е супер шумно лятото, освен ако не спиш на затворен прозорец.
  4) Общите части трябва да ги ремонтираш сам -> в повечето апартаменти не живее никой, всичко друго са баби-реститутки, а те както може да се сетиш пари не дават, с каквото и да ги плашиш.

  Residentail park -> близко си до метрото, спокойствие, гараж, охрана на целия квартал и поддържани детски площадки.

  Както казах, за всеки влак си има пътници. Мислех си да купувам преди няколко години точно до Докторската, но заради съседите и селяндурите се отказах.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#14] от "Pow":

  "Там е място за пенсионирани комунисти, дето едно време са крали, крали, крали."

  Недейте така! Ще докарате инфракт на Norman Granz-a - той ги бил наритал всички комунисти от Докторската градина при реституцията. Там сега трябва да живеят нови предприемачи ... от Царско време.

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#26] от "Pow":

  Има и други алтернативи: къща в малко сателитно градче или село. но и те вече са кът :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#28] от "zz_s":

  В момента съм в нещо подобно и ми е много по-добре, ако трябва да съм честен. Но факт - мечтата на всеки "провинциалист", който влезе в СУ е да се засели около Докторската, в това число и аз. После почваш да мислиш по-трезво на нещата и да виждам мунусите.
  За къща -> нормалните места около София вече хич на са евтини, а за Камбаните и Лозен да не говорим. А и трудно се поддържа.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Не може който е решил да продава да не почисти, смени счупени брави и други дребни битовини, най малкото гнусно е да висят паяците и хора да оглеждат.

 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Доста елементарни мерки. Колегата вече го коментира. Какъв трябва да си, за да предложиш за оглед жилище потънало в боклуци...
  за коя аудитория Дневник публикува такива текстове.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Благодаря за споделеното. Коментарите под статиите са много по-интересни от самата статия, която е суха и скучна... а тези неща са от пъстрия реален живот...
  —цитат от коментар 23 на V. Uzunov


  Наистина са много интересни. Явно доказват тезата, че сами сме си 100% виновни за положението в което се намираме. Всеки разбира от всичко, с гордо вдигната глава вървим срещу собствения си интерес, супер, ама СУУУУУПЕР-ЛЕСНО манипулируеми... Това е наследството на комунизма, няма как.
  А атаките срещу Дневник на тема имоти, от умно-красивата им аудитория, си ги заслужават, защото те самите култивираха това грандиозно невежество.

 33. 33 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 941 Неутрално

  В Булгаристан е така!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#3] от "АмброзСП":
  "Ако продаваш устата ти трябва да "мели"това което иска да чуе купувача,ако купуваш си отваряй очите и затваряй ушите!"
  =================
  Отишъл съм да купувам къща, не акъл. Всякакви непоискани обяснения ме дразнят и влошават шанса на продавача.

  Еретик
 35. 35 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Как ви изглеждат 95 000 лева за 90 квадрата в едно малко градче като Свищов?! Една лелка пенсионерка си мисли, че е в Клондайк по време на треската за злато ...

  master
 36. 36 Профил на immunitas
  immunitas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ви изглеждат 95 000 лева за 90 квадрата в едно малко градче като Свищов?! Една лелка пенсионерка си мисли, че е в Клондайк по време на треската за злато ...
  —цитат от коментар 35 на gigabyte


  За същата цена ти предлагам 190 квадрата двуетажна къща в Свищов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK