Премахването на такса за търсена справка ще спести на гражданите 500 хил. лв. годишно

Заседание на Министерския съвет

© Георги Кожухаров

Заседание на Министерския съветИзпълнението на две мерки е записано в отчета за премахване на пречките пред увеличението на инвестициите, за времето 15 септември - 15 ноември, съобщи правителствената пресслужба след като днес Министерският съвет одобри отчета на Министерството на финансите. Една от тях ще влезе в сила в началото на 2019 г.


С промяна в Закона за местните данъци и такси беше премахната таксата за издаване на удостоверение за
наличие или липса на задължения към общината. Така се постига облекчаване на административната тежест за потребителите на административни услуги, се казва в съобщението. По справки от Системата за самооценка на
административното обслужване през последните години услугата се извършва около 80 000 пъти годишно, което означава, че ефектът за гражданите и бизнеса от изпълнението на мярката ще е в размер на над половин милион лева, информира пресслужбата.

Втората мярка ще влезе в сила след малко повече от година. Става дума за промени в Закона за ДДС, с които от 1
януари 2019 г. се предоставя възможност за заявяване на регистрация по ДДС едновременно със заявяването за вписване на първоначалната регистрация по реда на глава втора от Закона за търговския регистър и
регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Чрез изпълнението на тази мярка се постига оптимизиране на процедурата за регистрация по ДДС и облекчаване на бизнеса.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 844 Весело

  Идеално - все така да правите. Бая безмислия може да премахнете с малко желание!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 2. 2 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А изискването да попълваме деклараций за семейно състояние и липса на данъчни задължения при нотариални сделки кога ще отпадне, при положение че нотариусите имат достъп до ЕСГРАО и дублираме системата а и може да се злоупотребява по този наìн, а и също така декларацията за данъчни задължения към пълномощните който важат за календарна година при положение че от НАП и местни даъци такси може да се вземе удостоверение по Чл. 87 което е актоално към деня на издаването и по този наìн може да се пресечат злоопотреби.
  Пример: Заверявам пълномощно с две деклараций в месец Януари на календарната година. Сделка се изповядва месец ноември същата година, през това време през месец Април възникват задължения към държавата а и също така вледствие на отцъствието ми съм спрял да плащам осигуровки и здравно. При сделки при който е прикрито вземане на държавата може да бъде развалена от същата!!
  Също така ако заверя пълномощно с деклараций по цделка през месец Декември и ми се наложи да замина през месец Януари не може да се изповяда сделка поради това, че въпреки пълномощното не е срочно то придружаващите към него деклараций важат само за календарната година. И двете деклараций са абсолютно излишни!

  HIRO
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако искат да спестят пари на фирмите да премахнат многобройните месечни плащания към бюджета и да се върне едно плащане както беше при Дянков!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK