Летище София предлага ново понижение на таксите от 2018 г.

Летище София предлага ново понижение на таксите от 2018 г.

© Надежда Чипева, КапиталЛетище София предлага нов спад в таксите за обслужване на пътник от идната година. В момента тя е 5.50 евро. Отправеното до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) предложение е да спадне на 5.46 евро, а таксата, която плащат авиокомпаниите за кацане на самолет, да се намали със 7% от 1 януари. Предложението подлежи на одобрение от ГВА.


В предложението на порта се вижда обаче, че ще има леко повишение за таксите за деца - до 2.73 евро. В тарифата се предвиждат и редица отстъпки - за стимулиране на полети по вътрешни линии, за пътници кацащи и излитащи с международни полети, както и за брой пътници. Последната се предлага да влезе в сила от 1 юли 2018 г.


От началото на 2017 г. летището уеднакви таксите за пътник за двата терминала и ги установи на 5.50 евро. Това доведе до недоволство от страна на нискобюджетния превозвач "Уиз ер". Причината е, че компанията не успя да премести всичките си полети от новия терминал 2 и затова предпочете да продължи да лети от стария терминал. В същото време обаче качеството на услугите и условията на двата терминала са напълно различни. До края на 2016 г. на новия терминал се плащаше такса от над 10 евро на пътник. "Уиз ер" сезира Комисията за защита на конкуренцията и заплаши с оплакване в Брюксел.
Междувременно днес правителството одобри промени в наредбата за формиране на летищните такси. С тях се изменя напълно методиката на формиране на цените. Подробности не се посочват, но от летище София уточниха, че това е заради уеднаквяване с правилата, по които това се прави в другите страни от ЕС.


От правителствената пресслужба само уточняват, че се изравняват таксите за вътрешни и външни полети.


"Направените изменения са европейска практика, която цели предоставяне на равнопоставеност на всички летищни ползватели с цел еднакво ценово третиране на пътниците", се уточнява в съобщението.


С други промени се прецизират текстовете по методиката за определяне на таксите между летищния оператор и авиокомпаниите. В съответствие с българското законодателство се регламентират текстовете, отнасящи се до правото на подаване на жалби срещу летищния оператор, в случите на несъгласие от страна на авиокомпаниите. Не се уточнява какво на практика означава това.


Изменя се начисляването на такса паркинг с цел рационалното разпределение при ползването на летищните площи, предназначени за паркиране на въздухоплавателните средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK