Доктор по комуникации и член на "Зелените" пита кога БАН ще публикува доклада за "Белене"

Доктор по комуникации и член на "Зелените" пита кога БАН ще публикува доклада за "Белене"

© Красимир ЮскеселиевВ началото на декември Александър Тасев, който оглавява икономическия институт на БАН и координираше написването на анализа за бъдещето на АЕЦ"Белене", поиска разрешение от поръчителя текстът да бъде публикуван.


Българският енергиен холдинг поръча доклада през пролетта и плати за него неоповестена към момента сума. И до този момент обаче докладът не е публикуван на страницата на БАН, каквото бе отправеното искане и за което от холдинга се съгласиха.


По този повод Петър Кърджилов, доктор от Софийския университет, който освен това е и специалист по комуникации и член на партията "Зелените", отправи публично питане до различни ръководители в БАН защо текстът още не е оповестен.
Кърджилов предлага и учените да върнат платените им за анализа 2 млн. лв. Упреква ги, че нарушават етиката на учени, след като действат в съглашателство с управляващите.


Ето и пълния текст на писмото:


Отворено писмо относно
Изработването на "Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)" на БАН с доклад за икономическата ефективност на проекта АЕЦ "Белене"
Госпожи и господа учени от екипа на БАН,


Днес, 14 декември 2017 г., е десетият ден от датата 5 декември, когато Българският енергиен холдинг ви разреши да публикувате пълния текст на доклада, който сте написали за икономическата жизнеспособност на проекта АЕЦ "Белене". След изтичането в интернет на "междинния" доклад на 4 декември проф. Александър Тасев обяви публично, че иска пълният доклад да бъде публикуван, за да получат достъп до него българските граждани. Въпреки това десет дни вече вие не публикувате този доклад. Това потвърждава съмненията на експерти и граждани, че под натиск от правителството вие сте направили неуспешен опит да представите проекта АЕЦ "Белене" като икономически жизнеспособен.


Като учен аз изследвам публичната комуникация относно високорискови за обществото проекти и бях първият, който обяви публично в медиите, че вие най-вероятно действате в съглашателство с управляващите да подкрепите с доклада си тезата им, че АЕЦ "Белене" е необходима за България. Повече от десет години работя заедно с колегите си от ПП "Зелените" и неправителствени организации за прозрачност в ядрената енергетика, превенция и подготовка за рисковете от ядрена авария и преход към възобновяеми енергийни източници в националната електроенергетика.


В качеството си на учен, изследовател в тези области и отговорен гражданин ви заявявам следното:

 1. - Вие сте престъпили научната етика и принципи, като сте се съгласили да подпишете договор с клауза за засекретяване на вашия доклад за проекта АЕЦ "Белене". Доклад за проект, който поставя в риск живота, здравето и блгагоденствието на днешните и на много бъдещи поколения български граждани и граждани на съседни страни. Проект за АЕЦ върху високоактивна земетръсна област, поради което е получил отрицателно становище на български и руски учени. Проект, откраднал вече 4.2 милиарда лева от българските граждани и предвиждащ разходи от над 21 милиарда лева. Проект с морално остаряла руска технология на ядрените реактори, без план за управление на радиоактивните отпадъци и извеждането от експлоатация на реакторите. Проект, задълбочаващ енергийната зависимост на България и Европа от Русия.


  - Вие повторно престъпихте научната етика и принципи, като на 16 ноември участвахте заедно с енергийния министър Теменужка Петкова в официално публично представяне само на резюме от вашия доклад за АЕЦ "Белене", с което българското общество беше заблудено, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи.


  - Вие нарушавате общоприетия академичен принцип за прилагане на науката в полза на обществото, като изобщо не говорите за много по-евтините, безопасни за разлика от АЕЦ и водещи до реална енергийна независимост алтернативи на АЕЦ – новите и постоянно намаляващи като цена технологии на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Инвестициите в електроенергетиката в световен мащаб за последните години са няколко десетки пъти повече във ВЕИ от тези в ядрени реактори – факти, които вие премълчавате.

Предвид тези три аргумента огромната обществена значимост на темата АЕЦ "Блене" и нуждата от спасяването на достойнството на българските учени пред българските граждани и Европа и света ви призовавам незабавно да публикувате пълния доклад за АЕЦ "Белене".


Призовавам ви също да върнете сумата от два милиона лева, която сте получили от държавата (БЕХ), тоест от всички нас, българските данъкоплатци, за изготвянето на този доклад. За обществото е ясно, че тази сума е нарочно раздута до безобразие, за да подкрепите в доклада ви най-голямата кражба, планирана някога в историята на България.


Вие не заслужавате тези пари поради причините, които изброих по-горе. Върнете ги на тези, които ви ги дават, за да скриете истината и да излъжете гражданите, и запазете своето достойнство, както и репутацията на Българската академия на науките!


Моля, акад. Юлиян Ревалски, проф. Александър Тасев, да ми отговорите писмено на следните два въпроса:

 1. Кога и къде ще бъде публикуван пълният доклад на БАН за АЕЦ "Белене"?
  Ще върнете ли сумата, която ви е платена за изработването на този доклад?
Очаквам вашите отговори по имейл на адрес: [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2237 Весело

  Трябва да наблюдаваме налъмите напролет :)

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Браво! Много достойна позиция на Петър (познаваме се задочно във Фейсбук с него). И моята позиция по темата е абсолютно същата и искам час по-скоро и веднъж завинаги темата АЕЦ "Белене" да бъде затворена. Преди време се направи специален референдум по въпроса, който беше категоричен и тогава премиерът Борисов даде заден по проекта. Сега нещо ново им е щъкнало и се опитват да го подновят. Е, мога да ги уверя, че няма да стане. Все още не сме население от дебили, както се опитва да внушава проф. Иво Христов и каквато е целта на управляващите в последните 28 години, така щото да крадат и дерибействат на воля (като в този план влиза и активната и трайна емиграция на млади и способни българчета в чужбина). Статуквото на криминалния преход все повече затъва в своята баналност и безсмисленост и е време да бъде сменено, а редица политици - подведени под съдебна отговорност за национална измяна и директно провеждан системен геноцид над собственото си население.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Учените от БАН трябва да защитят достойнството си и да признаят ,ако е имало натиск от страна на правителството.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Гневно

  ГЕРБ заробват ПАК България !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Браво на г-н Петър Кърджилов, направо ги е попилял

  Да видим реакцията на "феодалните старци"

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Ма много сте припрЕни. Чакайте да му нанесат последни корекции пък Вие.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако идкате да добиете някаква бегла представа за БАН, припомнете си филма с Тодор Колев, Двойника. Сниман е преди 30г но промяна там няма. Липсата на пари последните години ги направи още по жалки. Плагиатстване, купуване на титли, имитация на дейност- това е БАН днес. А отявленото им русофилство по всичко руско (технологии, публикации и т.н) ме кара да се съмнявам над обективността им в този доклад

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  А поръчителят на доклада...ама истинският дали е съгласен да се публикува доклада?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Най-добре пазената тайна! Чак сега Пазителите на имперската рента , разбраха , че учените стават и за смокинов лист.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ма много сте припрЕни. Чакайте да му нанесат последни корекции пък Вие.
  —цитат от коментар 6 на Николай Колев


  Щом от БЕЖ са се съгласили да се публикува,то силно се съмнявам че ще е редактиран и манипулиран;Искам доказателства за автентичност.
  А иначе адмирации за Доктора от СУ Петър Кърджилов.Заявил е напълно обоснована и аргумунтирана позиция.

 11. 11 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Този П. Карджилов не беше ли същият, дето приписа скорошното признаване на българите в Албания изцяло на БАН? По този повод разни институции си разменяха обяснения, а въпросният П. К., който беше на някаква позиция в БАН, отнесе някакво наказание и май вече не е там.
  Сега е "смел борец за правдата" и, естествено, срещу БАН - ?!?!

 12. 12 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  "Преди време се направи специален референдум по въпроса, който беше категоричен и тогава премиерът Борисов даде заден по проекта".

  Що не припомниш резултата от този референдум?
  Слабо помниш или лошо манипулираш?

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  Съвместните задкулисни действия на прицел - похвална инициатива на Кърджилов

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  То и затова няма наука в България. Младите учени правят своите открития навън. В БАН пенсионерите искат да ни накарат с един доклад, който се срамуват да покажат, да построим много скъпо нещо, което не ни трябва.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Накрая ще изкарат някакъв смешен доклад без конкретни данни, защото ако има данни веднага ще лъсне измамата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK