БСП поиска държавата да харчи повече и да си вдигне дълга

БСП поиска държавата да харчи повече и да си вдигне дълга

© Анелия НиколоваДепутатите задължиха министъра на финансите да внесе до 15 януари 2018 година в Народното събрание одобрената от правителството стратегия за управление на държавния дълг за периода 2018 - 2020 година. Решението беше взето след дебати в пленарна зала за състоянието на държавния дълг.


Депутатите обаче отхвърлиха друго предложение на БСП - до 19 януари Министерството на финансите да изготви и внесе в парламента детайлен анализ за периода 2015-2018 за съотношението между фискалния резерв и държавния дълг, за приходите от инвестирането на резерва, за разходите по обслужването на държавния дълг, за постигнатата цена за дълговите инструменти в сравнение с тази на румънските и на страните от Вишеградската четворка, както е да се посочи ефектът върху банковата система от външното финансиране на дълга.


Темата бе инициирана от БСП с главен говорител Румен Гечев.


Какви са проблемите според БСП
За разлика от предишното си поведение, което беше рязко против поемането на нов външен дълг, днес БСП застъпи тезата за по-голямо от сегашното задлъжняване на България и повече харчене на пари от страна на държавата с цел да подкрепи икономиката.


Според Гечев данните за текущия излишък в бюджета са неверни и подвеждащи, защото тази година правителството за втори път няма да похарчи 2.3 млрд. лв. за капиталови разходи, 1.3 млн. лв. от които за въоръжение. "Доста странно изглежда твърдението за излишък, при положение, че не са направени тези разходи и в резултат българската икономика е лишена от огромен ресурс", попита риторично депутатът.


Той обяви и че цяла година Министерството на финансите дължи като нерегламентиран резерв почти 4 млрд. лв., като цялата сума в него се поддържа в границите 12-13 млрд. лв. Освен това били замразени 47 млрд. лв. валутен резерв, а пари се инвестирали в ДЦК на чужди държави.


Докато развитите страни поддържат до 3 и над 3% дефицит, бедна България го свива до нула и финансира бюджетите на други страни, срещу което ни плащат отрицателна лихва, обяви Гечев.


Рапортуването на отлични резултати пред Европа няма никакъв смисъл пред страни като Франция, Италия, Полша, чиито дългове са около 80-90% от икономиките им, посочи още Гечев.


Според него придържането към строга фискална дисциплина няма никакъв смисъл след като редица сектори като образование, наука и здравеопазване са хронично недофинансирани и нереформирани.


Той посочи данни на Световната банка, според които най-ниското съотношение на външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт се наблюдава в Афганистан, Узбекистан, Ботсвана, Алжир и Судан. Сред страните от ЕС единствена с нискъ дълг е Естония. В същото време средното в ЕС било около и над 50%. Разликата между съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт между България и развитите страни била около 20%, което означавало, че България "не събира между 10 и 20 млрд. лв.". Представяте ли си как ще изглежда бюджетът с тази сума повече?, попита Гечев.


Проблемът е, че не се движим на две скорости, не сме втора скорост, България се движи на задна скорост, заключи той.


Колегата му Драгомир Стойнев го подкрепи като посочи в допълнение, че с дългосрочен дълг се финансират краткосрочни нужни и че ниският дял на дълга служел само правителството да се хвали пред рейтинговите агенции.


Повече харчене означава по-високи данъци


Има страни, които разпределят над 50 процента от БВП през бюджета, но годините на прехода не ни дават основание да смятаме, че държавата може да разпределя парите по-добре от обикновения гражданин, посочи в отговор министърът на финансите Владислав Горанов. Затова, ако увеличим дела на преразпределение на БВП през бюджета, ще се наложи драстично увеличение на данъците и то за средната класа, подчерта той.


Фискалният резерв не е нетипично висок за последните години, каза Горанов. По думите му за период от десет години той се поддържа 10-12 процента от БВП.


От 2015 г. до октомври 2017 година държавният дълг се е увеличил 1.4 млрд. евро или от 22.1 млрд. евро към края на 2014 г. до 23.5 млрд. лева към 31 октомври този година. Същевременно относителният дял на държавния дълг за този период пада от 26.4 процента към 31 декември 2014 година на 23.3 процента към края на октомври 2017 година.


През последните години поддържаме политика на по-високи фискални буфери, която доведе до падането на лихвените проценти по кредитите, каза Горанов. От декември 2014 година до края на октомври 2017 година ние виждаме най-бързия спад по лихвите на кредитите. Това дава директно отражение на икономиката и спестява разходи на домакинствата и на фирмите. Жилищните кредити са с 2 процента по-ниски лихви, а на кредитите за предприятията лихвите паднаха с три процентни пункта, уточни той.


Министърът посочи, че за последните години рисковата премия на нашите ценни книжа е паднала в пъти и се доближава на страни като Словения и Чехия. Доверието в България се върнало до нива, в която тя изпреварва държави с много по-висок кредитен рейтинг, каза Горанов. Тази политика води до по-добро състояние на банките, застрахователните и пенсионните дружества, които са притежатели на български ценни книжа.


Увеличаване на държавния дълг минава или през огромна загуба за бюджета или през увеличение на данъците, а ние в партия ГЕРБ не приемаме такава политика, каза Горанов.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10319 Неутрално

  ГЕРБ не приема такава политика.... ясно ли е на комунделите.

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  А когато преди няколко години ГЕРБ вдигнаха дълга и БСП вдигнаха вой до небесата...

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4939 Неутрално

  Бедствието Гечев и сие ако бяха сега на власт, на препълнената държавна хазна щеше да и се види дъното...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8340 Неутрално

  Няма нужда да вдига дълга, просто да спрат да крадат.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  А дали иска да се вдигнат данъците, защото любимите глупости на левичарите е "да плащаме повече за социални проекти, но да не вдигаме данъците!Те в Москва са учили само изваждане- събиране не са учили.
  Чист и долнопробен популизъм!

 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 699 Неутрално
 8. 8 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Ахахахах, чакайте... хахахахха :D

 9. 9 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 315 Неутрално

  След целия този вой срещу реално и имагинарно вдигане на дълг, след всичкия боклук, който троловете им изписаха, сега БСП иска да всига дълга. А не, няма такава партия.

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Всеки трябва да се простира според чергата си. Недопустимо е вдигането на дълга ( той и сега не е малък), защото може да се стигне до невъзможност да се изплаща и тогава като Гърция ще изпаднем в тежка икономическа криза ( пък и сега не сме кой знае колко добре.)

 11. 11 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "БСП поиска държавата да харчи повече и да си вдигне дълга"
  Ясно, БСП харесват модела на Мадуро от Венрцуела 😎 slynce

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Е щом Румен Гечев и БСП казват......
  Моля се само да не се докопат пак до власта, че ние с каквито сме умници ще им я дадем като нищо. В коалиция с ДПС. Найс а?

 13. 13 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1187 Весело

  Умен тоя Гечев бреййй,и физиономията му една интелигентна такава.......яли сме му попарата на тоя,а Нема нужда пак!

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3484 Любопитно

  Ахаааа казаха си го комунетата!Искат другарите да се трупа дълг,да има какво да си раздават един ден ...ако (не дай Боже) дойдат на власт.Сега Герб да "им" вземе дълг а те после да се отмтетнат и да го изхарчат.Ей този едноклетъчният дрОгара Гечев един фалит не му стига ,ами и пелтека Стойнев ще научи как да харчи чужди пари

  До истината се достига с познание!
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 990 Неутрално

  БКП/БСП трябва да бъдат държани настрани от ключа към хазната.

  тази организирана престъпна група толкова пъти фалира държавата, че даже вече не мога да ги преброя.

  не спира да ме учудва как гласуващите за БКП/БСП някак много бързо забравиха 90/91г, когато в магазините се пазаруваше с купони и 96/97г, когато по времето на виденов изгоряха парите в банките, а инфлацията така обезцени лева, че заплатите и пенсиите бяха стигнали няколко долара.

  ама той сигурно и самият гечев вече ги е позабравил тея неща, в това опг явно изплуват отгоре само някакви такива мазни и с амнезия.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":

  Гумен Речев бе икономически министър при Виденов!

 17. 17 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Първо трябва да научат червените бабички да викат у-у по митингите срещу ниския дълг. Тъкмо ги бяха научили да викат у-у срещу новите заеми на ГЕРБ, които чак внуците им трябва да изплащат и сега ново дваесе. На маймуни ги обърнахте, маскари с маскари. Това другаря проф. Гечев може вече директно да го вземат в БАН, оттам отпаднаха всякакви обструкции.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 18. 18 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Първо трябва да научат червените бабички да викат у-у по митингите срещу ниския дълг. Тъкмо ги бяха научили да викат у-у срещу новите заеми на ГЕРБ, които чак внуците им трябва да изплащат и сега ново дваесе. На маймуни ги обърнахте, маскари с маскари. Това другаря проф. Гечев може вече директно да го вземат в БАН, оттам отпаднаха всякакви обструкции.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 19. 19 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Първо трябва да научат червените бабички да викат у-у по митингите срещу ниския дълг. Тъкмо ги бяха научили да викат у-у срещу новите заеми на ГЕРБ, които чак внуците им трябва да изплащат и сега ново дваесе. На маймуни ги обърнахте, маскари с маскари. Това другаря проф. Гечев може вече директно да го вземат в БАН, оттам отпаднаха всякакви обструкции.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Заеми са нужни, но не и за да раздаваме пари на човек. Освен това ако банките гледат съотношение на вноска по заеми спрямо доходите значи и държавите трябва да гледат това, а не процента на задълженията спрямо БВП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK