Първата борсова търговия с биткойн тръгва при курс от близо $20 000

Първата борсова търговия с биткойн тръгва при курс от близо $20 000

© Reuters, ReutersБиткойн - най-спекулативният икономически инструмент за всички времена, трябва да направи днес първата крачка към повече прозрачност и регулиране, тъй като за 18 декември е насрочено началото на търговия с фючърси на CME Group, най-голямата стокова борсова група в света.


Играчите на пазара за биткойн, който много финансисти не смятат, че отговаря дори на изискванията за криптовалута, вдигнаха в края на седмицата цената му до близо 20 000 долара. Това означава, че капитализацията на биткойн пазара е наближила 336 млрд. долара, сочат данни на платформата coinmarketcap.


В понеделник цената слезе под 19 000 долара, при положение че на 1 януари обменният курс бе под 1000 долара.
Според агенция "Блумбърг" днес не е изключено да бъде обявена нова емисия биткойн, която да понижи цената. Една от причините за рязкото поскъпване през последните месеци е търсенето, многократно превъзхождащо предлаганите за покупка биткойни. Пазарът е анонимен, но журналистически разследвания показаха, че значителна част от биткойните са в ръцете на японски инвеститори и че вероятно около 1000 души или фондове, контролират близо 40% от него.


В петък Европейският съюз и европарламентът се договориха за по-строги правила за избягване прането на пари и финансирането на тероризъм през платформи за криптовалути. Част от тях забраняват анонимните транзакции на такива платформи. Собствениците на такива сайтове за обмяна ще трябва да идентифицират потребителите си.


Съгласно процедурите на ЕС тази договореност предстои да бъде формално одобрена от 28-те държави и от евродепутатите, след което в рамките на 18 месеца трябва да бъде въведена в националното законодателство на страните членки.


Първата борсова търговия с биткойн тръгва при курс от близо  000

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK