Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

Над половината анкетирани декларират, че през 2017 г. са увеличили заплатите, а 39% прогнозират увеличение на работните места и догодина.

© Дневник

Над половината анкетирани декларират, че през 2017 г. са увеличили заплатите, а 39% прогнозират увеличение на работните места и догодина.Слабо доверие в съдебната власт и усещане за нарастваща корупция и престъпност показа традиционната за края на годината анкета на Българската стопанска камара сред бизнеса. За 2018 г. очакванията на над половината от работодателите са за ръст на енергийните цени, поскъпване на суровините, на фискалната и регулаторната
тежест.


Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

© БСК


За всеки пети достъпът до правосъдие се влошава


Според 58.2% от участниците в проучването, корупцията е нараснала (при 46% през 2016 г.), а според 50.6% се увеличава престъпността (при 42% през 2016 г.).
Спрямо предходната година положителна тенденция е, че ръст в нивата на регулаторната тежест и на сивата икономика отчитат средно около 42% от анкетираните, при средно 50% през 2016 г.


Продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие – 11.4% през 2017 г. при 9% през 2016 г. Повече от половината анкетирани отбелязват, че не е настъпила промяна спрямо предходната година по този показател, а 21,5% са на мнение, че дори е налице влошаване.


Слабо се подобрява достъпът до кредитиране през 2017 г. (27.8%) спрямо 2016 г. (26%), но по-голямата част от анкетираните (48%) посочват, че не е настъпила промяна по този показател.


Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

© БСК


Омбудсманът получава одобрение, съдебната власт - не


Сред институциите с най-високо одобрение се ползват омбудсманът (72.2%) и президентът (53.2%). С най-ниска степен на одобрение са съдебната власт (7.6%) и Народното събрание (8.9%). Изпълнителната и местната власти събират приблизително еднакъв процент одобрение – съответно 25.3% и 26.6%.


Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

© БСК


Сред важните за бизнеса регулатори най-ниско е доверието към Комисията за енергийно и водно регулиране
(КЕВР) - 7.6%, а най-високо - към данъчната администрация - близо 50% и Главната инспекция по труда - 30.4%.


Две трети не участват в обществени поръчки


В тазгодишното проучване за пръв път са включени въпроси за обществените поръчки като две трети от анкетираните са заявили, че през 2017 г. не са участвали в такива. Една трета от участвалите са ставали свидетели на нередности:


• Необективно оценяване на офертите (88.5%)
• Тенденциозно поставени условия в конкурсната документация в полза на конкретен изпълнител (80.8%);
• Необосновани обжалвания, забавящи изпълнението на поръчката (65.4%);
• Забавено разплащане от страна на възложителя (50%) или от страна на изпълнителя към подизпълнителя (46.2%);
• Подмяна на подизпълнители (46.2%).


Бизнесът не е доволен от дисциплината на работниците


Анкетата показва намаление на работодателите, които съкращават персонала си - през миналата година всеки трети анкетиран (34%) е споделил, че през годината е намалил броя на работниците си, но през 2017 г. отговорилите по този начин са 20%. Успоредно с това, над половината анкетирани декларират, че през 2017 г. са увеличили заплатите, а 39% прогнозират увеличение на работните места и догодина.


Според мнозинството анкетирани работодатели на работниците най-често им липсва реалистична самооценка и ясни очаквания за бъдещата реализация, технически/технологични компетенции и мениджърски/лидерски умения. Изключително ниска остава и удовлетвореността на бизнеса от дисциплината (вкл. технологичната и организационната), както и от желанието за учене през целия живот и за развитие и професионално израстване у работещите. Като цяло, преобладават средните (3) и по-слаби (2) оценки за всички посочени в анкетата качества на работната сила.


Сравнително най-високо са оценени способностите за работа в екип, езиковите и комуникативните умения.


Оптимизмът за икономиката надделява


Спрямо предходните две проучвания, тази година оптимизмът за общото развитие на икономиката надделява. 41% от анкетираните очакват икономически ръст, но точно толкова са и реалистите, според които няма да настъпи
промяна. Най-малко са песимистите (17%), според които е възможен спад в икономическото ни развитие. За сравнение, през 2015 г. техният дял е бил 40%, а през 2016 г. – 25%. Спрямо миналогодишното изследване е има слабо подобрение на оценката за бизнес климата, а самооценката за състоянието на предприятията е "стабилност" и "слаб растеж". Проучването отчита умерен оптимизъм за 2018 г., който обаче в голяма степен се
помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка, коментират авторите на проучването.


Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

© БСК


В анкетата са включени и няколко въпроса за промени в регулациите, обсъждани през годината. От отговорите се вижда, че най-силно одобрение срещат предложенията за въвеждане на е-подпис в личните документи (85%), за премахване на т.нар. "клас прослужено време" (73%) и за премахване на минималните осигурителни прагове (58%).

С подкрепата на две трети от участвалите в анкетата се ползва и идеята минималната работна заплата да се
определя на база ясна методика, основана на обективни критерии, а не по административен път (както е в момента).
Преобладаващо негативно са оценени намеренията за ограничаване на плащанията в брой до 5000 лв. (63% неодобрение) и увеличението на осигурителните вноски (77% неодобрение).
Подобно на резултатите от миналогодишното изследване, и през 2017 г. работодателите са разделени за присъединяването на България към еврозоната – 43% одобряват подобна стъпка, 41% са против, а 16% се затрудняват да преценят.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Не само според бизнеса, ама какво от това - крепим стабилността и претакаме зелето.

 2. 2 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Прави са.
  Те знаят най добре. Струва им все по скъпо да заобикалят законите.
  Е, господа "бизнесмени" , има инфлация , а нема пари ?
  Свършва се тая да купиш нещо за 1 лев и да го продадеш за 1000.
  Планирайте си печалба 10 процента и няма да сте толкова разочаровани.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Ами те корупцията и престъпността ни управляват.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  И тва баш пред председателството ли го казвате А ???

 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1165 Разстроено

  Какво очаквате с пожаро-сикаджия "начело" на държавата? А? Че тя отдавна е тяхна!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  И кой тоя бизнес? Тоя дето плаща и осигурява само на минималната работна заплата ли?

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не искат да плащат данъци и заплати, а искат сигурност. Нашите пишмян бизнесмени трябва да знаят, че всяко нещо се заплаща, няма безплатен обяд. Да излезат на светло и да си плащат вересиите, тогава ще имат право да предевяват претенции. Друг е въпросът, че парите от данъците потъват в блатото на корупцията и не стигат там където трябва. Трябва строг контрол на държавните пари, но няма кой да го осъществи.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  "Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват"

  Само според бизнеса ли? Всички го виждат и усещат.

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  Те са страна в корупцията. Не зная от какво се оплакват?
  От това което те вършат ли.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Очакваният вой срещу бизнеса е факт. А едва 10 мнения. Ей богу, десни хора....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Бряяяяя! Оценката за работната сила според родните меринджеи клони към нула от 6 възможни. Като толкова не им харесва, да си внесат работници от чужбина, да видим как ще стане фокусът чужденци, пък било то и закъсали, да им работят за жълти стотинки на феодален принцип. С интерес ще проследя този експеримент.

  Същевременно същата родна работна сила, когато премине границите ни получава в пъти по-достойно заплащане и хвалби от чуждите работодатели. Явно проблемът не е точно или само в нея.

  Колкото до престъпността и корупцията - това е очеизвадно за всеки нормален човек у нас. Само властимащите се правят, че всичко е наред и крепят с всички средства и сили "стабилността", щото после не се знае дали пак ще са на копанката, особено някои от тях. Но и тяхното време ще приключи - въпросът е да бъдат минимизирани щетите за държавата и народа ни до този важен момент.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/08/25/3029835_kude_izcheznaha_prestupnicite/
  Според тази статия,подкрепена с факти,престъпността намалява и то с над 30 процента.Ама на бизнеса му се струвало,че се увеличава.Предпочитам да вярвам на фактите,а не на личните усещания на някой назначен бизнесмен.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Днес гръмнаха еьин държавен служител, началник отдел в НАП, който караше личния си Джип БМВ!
  Ето ви пример за корупция и престъпност две в едно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Кой бизнес в 16 република????на Диди пеевски или на Доган ????хахха 70 на сто от икономиката е в рускофашистки ръце!!!!!

  Долу рушистите и фашистите
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Ами те до средата на август може и да са били изчезнали някъде, ама напоследък започнаха всеки ден стрелби, през ден разбити банкомати и чат пат отвличания.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Според мнозинството анкетирани работодатели на работниците най-често им липсва реалистична самооценка и ясни очаквания за бъдещата реализация, технически/технологични компетенции и мениджърски/лидерски умения. Изключително ниска остава и удовлетвореността на бизнеса от дисциплината (вкл. технологичната и организационната), както и от желанието за учене през целия живот и за развитие и професионално израстване у работещите. Като цяло, преобладават средните (3) и по-слаби (2) оценки за всички посочени в анкетата качества на работната сила."

  Тази част от статията ми е много интересна. Нека работодателите да уточнят какво очакват под познания, умения и постоянно учене. Защото тези неща струват пари! Защото искаме много, ама не даваме насреща. В повечето случай критериите са: Магистратура, два чужди езика, компютърна грамотност, десет години опит, допълнителни курсове за повишаване на квалификацията, постоянна инвестиция в обучение от страна на работника и за финал насреща стои крупна заплата от 1000 лв.

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":Ами те до средата на август може и да са били изчезнали някъде, ама напоследък започнаха всеки ден стрелби, през ден разбити банкомати и чат пат отвличания.
  —цитат от коментар 15 на tribiri


  Гледай общата статистика,а не какво представят медиите.Българските медии на 90 процента запълват времето си с криминални хроники.Имам един познат,който живее в Истанбул,но е български турчин.Когато беше атентата на летището в Истанбул е бил в България като е гледал и български и турски телевизии.Каза,че българските медии са отразили атентата много повече от турските.

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ... хм, да не би да са им 'дигнале Фноските по рекета?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 221 Весело

  Гравитират ли групи и ударници, около гоУемите бизнесмени? Лекичко да сплашват конкуренте и за още нещо...

  вУпрос?

 20. 20 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тези същите които искат да внасят работна ръка от бившите руски републики,за да им е по евтина работната ръка,ще ми говорят за корупция и за нямане на работна ръка?
  Та точно те са хората които направиха така че 2 милиона българи,да си търсят щастието в чужбина и да берат ягоди и малини на полето,въпреки че са много по квалифицирани.
  Така че не вярвам и на дума от тези престъпници!

  sdg
 21. 21 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Прави са. Те знаят най добре. Струва им все по скъпо да заобикалят законите. Е, господа "бизнесмени" , има инфлация , а нема пари ?Свършва се тая да купиш нещо за 1 лев и да го продадеш за 1000.Планирайте си печалба 10 процента и няма да сте толкова разочаровани.
  —цитат от коментар 2 на rorikabc


  Боже, Боже, в каква заблуда живеете... Тук не става дума само за големите олигархични структури, а по-скоро за малкия и среден бизнес, до колкото може да се каже, че съществува все още.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Според същата статистическа служба МВР (щото за друго не стават), престъпността в село Мечка е сведена до нулата. Защото почти няма сигнали за престъпления.
  Гледай да не бъркаш тоталния срив в доверието в МВР с реалната картинка. Тя е именно в хората, в бизнеса, в данъкоплатците. Не е в службите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "T.M.":

  Малкия и средния бизнес,се пука да укрива доходи.Ревът ще става все по голям,защото натиска от държавата да излязат на светло е голям.
  Същите се тръшкаха че държавата вдигала минималната раб.заплата с 40 лв.,и ни чертаеха черни краски,как щелид а фалират,защото видите ли щели дадават много високи заплати цели 510 лв.!

  sdg
 24. 24 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 427 Гневно

  Държава - кенеф, кво повече да се обсъжда.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#23] от "Svetlio":

  Всъщност, МРЗ няма особено отношение към осигуряването, защото за целта има минимални осигурителни прагове. За сметка на това, МРЗ се явява като коефициент за около 50 плащания от бизнеса и гражданите към държавата. Или накратко казано, увеличаването на МРЗ представлява увеличаване на данъчната тежест върху населението.
  Но очаквано, тъп заплатаджия, държавен хрантутник няма как да знае това.

  Само ми е чудно, каква фаза на шизофрения е да се самообявяваш за десен, докато нразиш бизнеса...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Погледът на бизнеса е реалистичен и обективен.
  Няма обаче държавник, конто да се вслушва в него. Те слушат само олигарсите, а те не са бизнеса...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#20] от "Svetlio":

  Олеле, бизнесът бил изгонил хората.. не комунизма и пост комунизма, не разпада на държавата, не корупцията и шишковците, ами бизнеса... ей богу, ама вие не сте комунисти. Никак.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Но пък за сметка на това чуждестранните инвестиции и износа се свиват. Дайте да гледаме положително на нещата. И не пипайте стабиУноста МУ!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Ахъм. И това го пише симпатизант на дясна партия, в чието ръководство няма един бизнесмен имащ поне 100 човека персонал.

  Реститути, добре, че дядовците ви са били бизнесмени, ама социализма ви е зачистил добре гена :) :) :)

 30. 30 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно са все повече бизнесите, които не се движат от мутро-престъпници и проблема с престъпността и корупцията става все по-явен.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "Svetlio":Олеле, бизнесът бил изгонил хората.. не комунизма и пост комунизма, не разпада на държавата, не корупцията и шишковците, ами бизнеса... ей богу, ама вие не сте комунисти. Никак.
  —цитат от коментар 27 на Darth Plagueis


  Причина номер едно за емиграцията са ниските доходи.В Латвия и Литва нямат проблеми със съдебна система и корупция,пък там емиграцията е по-висока и от нашата.Градове,в които има достатъчно работа и то добре заплатена няма голяма емиграция.Например Козлодуй.Ама градчета ,където работа няма или е ниско платена,няма къща без емигрант.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#23] от "Svetlio":

  Ами, как няма да се пукат да укриват доходи, като ги оставят да го правят...?! Да не говорим, за едрия бизнес, който не просто укрива данъци, ами в някои случаи даже източва такива!
  Данъчната политика има силно социалистически нюанс. Оставяме всички да крадат по-малко, за да няма общо недоволство, че партийния секретар прибира най-много.
  Ореваха света, как ведомствените бензиностанции продавали колосални количества контрабандни горива и ощетявали бюджета. Големи проверки бяха, голямо нещо! Накрая нищо... Откъде се появяват тези горива, никой не знае. Същата работа и с цигари и какво ли още не...!

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  Болшинството от емигрантите ни са навън заради по-високите доходи в чужбина и в някаква степен заради по-голямото усещане за сигурност и предвидимост, а не заради комунизма, посткомунизма, шишковците, сушата, кишата, Гришата и международното положение. Има и такива, които цялостно не им харесва средата в Родината, но те са по-малък дял от общата маса емигранти и гурбетчии.

 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Мусаши,
  то ако продължи така с по 30% да намалява за година престъпността ти какво ще ядеш?

  Човече, скоростно започвай курсове за преквалификация, че след има няма 3-4 години и във България работа за адвокати криминално право няма да има, престъпността ще е изчезнала...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  С такива разсъждения,още мноого хора ще бягат в чужбина.
  Нека бизнеса да лежи на това ухо като тебе,а после ще се чудят,защо няма квалифицирана работна ръка!

  sdg
 36. 36 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  Че те поне 60% от бизнесмените в България са дърти комунисти,и точно те направиха така че да избягат хората.След като приватизираха каквото можаха,решиха че хората ще им работят за без пари,само че вече не сме социализма,и хората си биха камшика в чужбина.Предпочитат да берат ягоди на полето за 2 -3хил.лв.,но не и да бачкат на някой за 600 лв.,на месец!

  sdg
 37. 37 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Весело

  Бойко ще резне лентичка на нова пътечка и ще каже колко сме се европеизирали, а престъпността и корупцията са прекършени и стъпкани!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 38. 38 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 227 Неутрално

  корупцията и престъпноста се засилват ? със съдействито на ;бизнеса; , който е недоволен от това че трябва да плаща заплати ? нали става ясно кой мъти водата за да лови риба

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  Ми понеже дори не знаете що е дЕсно, да те светна, че десното от 80та година е твърде различно от дЕсното сега. Основната цел, смисъл и посока на дясното е малкия и средния бизнес, т.е., тия 100 човека дето ги каза са чудесен пример, благодаря за което.

  Проблемът е друг, че тия, самообявилите се за десни, но всъщност милиционери в огромната си част не са работили на работа, която не е бюджетна, но пък за сметка на това са били членове на БКП. Това ви е дясното на вас..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#35] от "Svetlio":

  Ей, примитив, самоосигуряващите се у нас сме 5% Това са представителите на омразни ти малък и среден бизнес. 5%! Трябва да си критично тъп, за да твърдиш, че 5% ти съсипват страната и гонят хората. Но това, че си критично тъп не е новина, всъщност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#33] от "Читател":

  До коментар [#31] от "mushashi":

  Ниските доходи са функция от икономическата среда. А тя включва:
  1. Добри условия за бизнес, каквито у нас няма. Няма и бизнес. Не търсете доходи, докато не търсите бизнес.
  2. Читава администрация. У нас има покъртителна комунистическа администрация, която може да изгони всеки инвеститор. И го прави.
  3. Тежък лицензионен режим за всичко. За да откриеш бутка за сандвичи ти трябват 27 разрешителни?
  4. Правна сигурност. Че няма да те пребият, отвлекат, ограбят, че няма конкуренцията да те завлече по незаконен начин, или някой да ти отмъкне направо фирмата. Всичко това е част от ежедневието.
  5. Сигурност от страна на държавата. Че няма да си впрегне държавните органи да те прати в нищото, ей така за кеф, щото не си от приятелските фирми.
  6. Добри кадри. Ама те стават с образование, а то тук е функция на държавата все още.
  7. Читав кодекс на труда. Не социалистически.

  Та като се оправят тия неща, после нападайте бизнеса. Сега бизнес няма, няма и заплати. В малкото области, в които бизнесът успя да се намести, заплати има. Ама вие си викайте, че бизнесът е виновен...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Весело

  по Булат Окуджава : Като казват "Бизнес" аз чувам "престъпност"
  :-) Що така - не знам .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 227 Неутрално

  никой не напада бизнеса , а бизнес-милиционерите и формите им за правене на ;бизнес; , те са готови да върнат и червените и кафявите заедно , да измислят какви ли не идиотизми , само и само да се усещат робовладелци ,или КОЙ КОМАНДВА за да прибира печалбата

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Отвратителен бизнес...
  http://www.economic.bg/bg/news/9/balgarska-it-firma-otnovo-izprati-sluzhitelite-si-da-rabotyat-ot-kosta-rika.html

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  ...Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват...
  Интересно, горното заглавие започва да се появява все по-често и натрапчиво. Да не би пък да е истина съдържателната му част? Не може да бъде в държавата ни, където корупция няма /според вожда/ и престъпността отдавна е преборена /според солташака му Цеци/.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#16] от "Deemer":
  "Нека работодателите да уточнят какво очакват под познания, умения и постоянно учене"

  То е ясно - да им управляват фирмите, да сключват договори и безропотно да им превеждат печалбата в офшорни сметки. Щото 80% от бизнесмените имат едва средно образование.
  Не е само "български патент". И в САЩ непрекъснато фалират такива фирми. В последно време и такива с "висока добавена стойност" (банки - Лемън Брадърс, енергетика - Енрон, фармация - пет компании са поз акрила от фалит).

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  "1. Добри условия за бизнес, каквито у нас няма."
  Туризъм - със "стабилен" ръст от 10% годишно, .... но няма мераклии работници.

  2. "У нас има покъртителна комунистическа администрация"
  Агенцията за чждестранните инвестиции е по "еро-атланическ образец". Всичките сториски камари са по западен образец, дори и БТПП и БСК.

  "3. Тежък лицензионен режим за всичко. За да откриеш бутка за сандвичи ти трябват 27 разрешителни?"
  Европейски директиви за гарантиране щастието на кокошката и праотат на краставицата.

  "4. Правна сигурност. "
  Та това струва пари. С 10% данък върху печалбата (35% в САЩ все още) и 10% ДОД (52% н Германия), правосъдието ще е като за десет процента.

  "5. Сигурност от страна на държавата."
  Тук няма гаранция - все някой Голям Врат ще ни навести, я сенатор Маккейн, я Рогозин ... и Набуко станал стара италианска оперета.

  "6. Добри кадри. Ама те стават с образование"
  То, в БАН са все оброзавани, ама когато образованието е заменено с "евро-атлантически ценности", няма смисъл някой да се пъне да го усвовява. Една Свищовска (продажна) академия или една (висша) Магнаурска школа върши работа за "демекратичен рекет".

  "7. Читав кодекс на труда. Не социалистически."
  Осигуровките и другите социални придобивки не са по Кодекса на труда, а по реформаторските Кодекс за социално осигуряване, Търговския закон и Хартата за човешките права.
  Предпопалагам, че ще възразиш за "часовото заплащане" (дневното наемане на работа) - няма как да станат при месечно отчитане на права - пенсионни, здравни, стаж и други "изконни човешки права".
  Социалното подпомагане, също е на месечен отчет, но там е заради "плоското" са само самонаетите, ама 100 хил. души икономика не правят. А риентирите са сам паразити за икономиката (единствената полза е, че усилват имуннатат система - инфлацията).данъчно мислене. На годишна база

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#47] от "wanderer":

  Критично дебилен коментар, очакван впрочем.
  Реално нямаш нито един верен отговор.

  1. Туризмът ни е на дъното. 10% ръст не значи нищо, когато си на дъното. А когато туризмът ти е такъв, дето е основна пералня, всякакви сведения за нивата в тоя бизнес са напълно неадекватни.

  2. В ЕС няма нито една подобна администрация. Най-близо до нашата е гръцката в ЕС. Иначе - руската. Това са евроценности?

  3. Сори, в Австрия ми трябваха два документа. Бегай за нова опорка.

  4. Правната сигурност се прави с реформи. Тия, дето обвързват реформа с пари са идиотите, на които ресурсите все не им стигат.

  5. В нормална страна нема голям брат. Било е вече. Казвано е на големия брат да си бие шута.

  6. БАН няма отношение към образованието. Бегай да мислиш.

  7. Що па реши, че говоря за осигуровки? Говоря за КТ. Той е социалистически и гони инвеститорите. Нещо неясно ли ти е?

  Ае сега бегай да спиш, че поне веднъж да дойдеш навреме в бюджетната ти службица.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK