Фонд "Козлодуй" отпусна на България допълнително 41 млн. евро

АЕЦ "Козлодуй".

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй".България получи допълнително 41 млн. евро по линия на Международен фонд "Козлодуй", съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката. Решението за това е одобрено от Асамблеята на донорите на фонда,

които заседаваха днес в Лондон.

С 27 млн. евро се увеличават средствата за управление на отпадъци от извеждането от експлоатация, които се отпускат в т.нар. ядрен прозорец. Срокът за разплащания по това перо се удължава до 2022 година, решиха донорите на фонда.


Те одобриха и отпускането на допълнително 24 млн. евро за издръжка на проектите в ядрения сектор, като срокът за разплащане за тях се удължава до края на 2020 г.


В резултат на икономии по проектите от първия и втория етап на извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", сумата за тях е намалена с 10 млн. евро. Срокът за разплащания е удължен до 2022 г.

В т.нар. неядрен прозорец донорите на фонда одобриха промени по програма ДЕЗИРЕ, с която се подпомага битовата газификация. Занапред безвъзмездната помощ по програмата ще бъде до 30% от допустимите разходи, а цената за присъединяване ще се включва изцяло като допустим разход по проектите. Досега се покриваха до 20% от допустимите разходи без цената за присъединяване.


Българската страна поиска и удължаване на срока за действие на програма ДЕЗИРЕ до края на 2020 г., когато е крайната дата за изпълнение на проекти в неядрения прозорец на фонда. След официалното одобрениe на

промените от страна на донорите на МФК, през първото тримесечие на 2018 г. предстои да бъде подписано ново споразумение за безвъзмездна помощ, информира пресцентърът.

Международен фонд "Козлодуй" е създаден с рамково споразумение между ЕБВР и България през 2001 г. Целта му е да подкрепя финансово извеждането от експлоатация на т. нар. малки блокове на централата - от 1-ви до 4-ти, както и да намали негативните последици от предсрочното им затваряне. Фондът финансира ядрени и неядрени проекти. Администратор на средствата е ЕБВР, а усвояването им се осъществява от Министерството на енергетиката и държавната компания "Радиоактивни отпадъци".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK