Ако спре токът по празниците (съвети към потребителите)

Ако спре токът по празниците (съвети към потребителите)

© Николай ДойчиновОт утре - 20 декември, до 7 януари 2018 г. "ЧЕЗ Разпределение България" преустановява планираните ремонти по мрежата, за да осигури спокойствието и комфорта на клиентите си по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Това съобщиха на "Дневник" от компанията по повод оплаквания в социалните мрежи за внезапно спиране на тока.


Решението на дружеството, което снабдява с ток Западна България, означава, че ако токът спре между Игнажден и Ивановден, причина за това могат да бъдат усложнени метеорологични условия, инциденти, неправомерни посегателства над съоръжения от мрежата, несъобразени изкопни дейности.


Поради случайния характер на авариите няма как клиентите да бъдат предварително уведомени за преустановяването на електрозахранването и точната му продължителност, казват от дружеството, но уверяват, че незабавно насочват всички налични ресурси към отстраняване на повредата.


Проверка в сайта на компанията
Дружеството е създало в сайта си специална секция, от която потребителите могат в реално време да разберат каква е причината за спирането на тока и за колко време се очаква да бъде пуснат. Това става чрез страницата www.cez-rp.bg в секция "Прекъсвания", раздел "Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания" (http://www.cez-rp.bg/bg/prekusvaniya). Търсенето е лесно като клиентът въведе в специално поле името на населеното място или софийския квартал, за който се интересува. Ако има повреда, в сайта се отбелязва и очакваният час, до който повредата ще бъде отстранена.


Ако токът спре, изчакайте 15 минути


При липса на електрозахранване компанията препоръчва клиентът първо да погледне през прозореца дали в съседните сгради свети. Ако установи, че и те са засегнати, да изчака 15 минути преди да се обади на денонощния телефонен център на ЧЕЗ 0700 10 010. Много е вероятно дружеството вече да е уведомено за прекъсването и в рамките на тези 15 минути електрозахранването да бъде възстановено чрез алтернативно захранване, успокояват от ЧЕЗ.


Ако аварията е само в дома ви


Ако от страна на "ЧЕЗ Разпределение България" АД няма подадена информация за планирани ремонтни дейности или е настъпила авария и само вашият обект е без захранване, следва да проверите всички предпазители в електрическото табло, съветва дружеството. Ако предпазителите са включени, то следва да огледате главния предпазител в електромерно табло (таблото, в което се намира електромерът). Ако и той е включен, може да се обадите на денонощната информационна линия 0700 10 010, за да проверите има ли причина за прекъсването или да сигнализирате за липсата на електрозахранване. На адреса ще бъде изпратен авариен екип на "ЧЕЗ Разпределение България" АД (в случай, че повредата е възникнала в съоръженията преди електромера).


Защо има планирани изключвания


Планираните изключвания се налагат, когато се извършват ремонти по мрежата, свързани с проддръжката й или подмяна на съоръжения. От началото на годината "ЧЕЗ Разпределение България" е инвестирало 130 млн. лв. в ремонт, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения, между които кабел "Енос", който е на 110 киловолта и захранва 9 столични района. Възможно е също така изключването да се дължи на задължителната подмяна на електромери или да е по искане на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО).


Планираните прекъсвания се публикуват ежеседмично в пресата и на интернет страницата на дружеството в раздел www.cez-rp.bg в секция "Графици", раздел "График на планирани ремонти" (http://www.cez-rp.bg/bg/grafici). ЧЕЗ е разработила функционално приложение за проверка на конкретен адрес за извършване на планирани ремонти. То се намира в секция "Прекъсвания", раздел "Проверка на адрес за планирани ремонти" (http://www.cez-rp.bg/bg/grafici).

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Нещастници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4278 Весело

  Нещастници!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Изгелжда че правилното заглавие би трябвало да бъде:
  "Когато спре токът по празниците"


  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Празнични неудачи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Весело

  Да му мислят тези, които нямат печка на твърдо гориво и свещи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Това реклама на ЧЕЗ ли трябваше да бъде?

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Аааа не така! В България всеки сам трябва да мисли за себе си, инак няма как да оцелееш. Не случайно имаме поговорката "На вълка врата му е дебел, понеже сам си върши работата", както и "Спасението на давещите се е проблем на самите давещи се".

  Един 2квт агрегат върши чудесна работа, когато всичко се срине и целия квартал е тъмен и студен. Дори и с дни и седмици да продължи, няма нищо по-ценно от независимостта( е и няколко туби бензин в гаража разбира се :) )

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#6] от "traveler1":

  Тц, не става.
  За парите, които ще дадеш за тоя агрегат и бензина, знаеш ли колко свещи и дърва могат да се купят? А дори и да имаш агрегат, какво те грее това когато кварталния ЛАН е без ток и няма Интернет? Пък да изгориш една туба бензин, за да си изпържиш картофи във фритюрника е просто ужасно неефективно и дори глупаво.
  А на камина и свещи наистина можеш да изкараш седмици, дори и в най-големия студ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Страшно много нови неща научих! Аз винаги досега съм си мислел, че авариите се знаят предварително в колко часа ще станат и в колко ще бъдат отстранени. И мислех, че ако при включен предпазител има ток, тогава повредата е в съоръженията отвъд електромера, а то се оказа, че било така само когато няма ток. Много благодаря!

 9. 9 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Е, като спре - спре. Вадим старите гуми и ги палим в центъра на хола.

 10. 10 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневжник, моля ви, кажете кое градчето от снимката, изглежда приказно сгушено в снега

 11. 11 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Запасил съм се вече с фенерчета и батерии.

 12. 12 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1209 Весело

  Тези от ЧЕЗ са пълни неадекватници, освен това, по празниците, повечето столичани ще са по родните си места и в София оплакванията ще са малко :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  Е-е-е-е-х-х...! Много хора, все още си спомнят режима на тока...! И аз, в това число.
  Имахме една нафтова печка. Невероятна топлина излъчваше. Чайника си къкреше върху нея... В стаята запалена една свещ и всички лежахме или гледахме през прозореца, как в отсрещния квартал има ток. Чакахме да дойде при нас и да угасне при тях... Като дойдеше тока, пускахме телевизора, че да чуем за светлото бъдеще и изпълнението на петилетката...! :)
  Тази нафтова печка съм я прибрал на тавана, сърце не ми дава да я хвърля. Предполагам, че ще си пали и грее, без никакъв проблем. Само кюнците да се сложат. И варела от нафтата си стои в мазата. Баси, в каква мизерия сме живели и има хора, които въздишат по онова време.... :)
  Имам лошото предчувствие, че другарите пак са ни намислили нещо...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 513 Весело

  Спре ли тока-няма празник ,-)

 15. 15 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Най-се притеснявам, че съдомиялната няма да работи. Като я напълним к'во пра'им ???
  ... Абе, за всеки случай, някой да ми припомни как се мият чинии на ръка ???

 16. 16 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Ако спре тока се пали една свещ, сипва се по едно вино и секс.
  Просто е :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 313 Весело

  Не е важно ще има ли ток или не по празниците . Важно е хората с които си какъв заряд имат - позитивен или хейтърски . Светлината и уюта , благите мисли , топлите чувства и пълна къща с близки . При цялото това богатство що ли ми е ток ?
  До коментар [#14] от "xali":


  Спре ли тока-няма празник ,-)
  —цитат от коментар 14 на xali


 18. 18 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 744 Весело

  Ако спре токът по празниците (съвети към потребителите)?!

  Наръчник на "спициалиста" по тоците!
  До коментар [#2] от "padrino":
  Изглежда, че правилното заглавие би трябвало да бъде:
  "Когато спре токът по празниците!"

  Ама от ЧЕЗ обещават да не спира, но ако за всеки случай спре просто да си знаете....!!!!!

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Товариш, а помните ли колко беше цената на газьола (нафтата за отопление тогава)? И колко лв излизаше за зима?
  И нафтата е далеч по-удобна от дървата - зареждаш един път на деня резервоара и после само връткаш копчето, докато печките на твърдо гориво (масовото отопление в малките населени места ДНЕС) трябва да ги зареждаш (и съответно цапаш) на всеки половин-един час.
  Ток нямаше, щото тока беше 2 ст и хората масово се топлеха на акумулиращи печки (там където нямаше парно, разбира се). Пробвайте сега да се топлите на акумулираща печка, а?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако спре токът - правете любов, няма дечурлига!

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#6] от "traveler1":Тц, не става. За парите, които ще дадеш за тоя агрегат и бензина, знаеш ли колко свещи и дърва могат да се купят? А дори и да имаш агрегат, какво те грее това когато кварталния ЛАН е без ток и няма Интернет? Пък да изгориш една туба бензин, за да си изпържиш картофи във фритюрника е просто ужасно неефективно и дори глупаво.А на камина и свещи наистина можеш да изкараш седмици, дори и в най-големия студ.
  —цитат от коментар 7 на БМЗ


  Друго е да сме като Флийнстоун-всичко примитивно, ама изискано.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1241 Разстроено

  До коментар [#13] от "tww09306483":"

  Ток нямаше, щото тока беше 2 ст и хората масово се топлеха на акумулиращи печки (там където нямаше парно, разбира се). Пробвайте сега да се топлите на акумулираща печка, а?
  —цитат от коментар 19 на БМЗ


  Тц, не е това причината. Просто продавахме тока за валута на братска Турция, а нашето население си стоеше мирно и тихо в кошарката/дискотека. Ма това е, щото партията мислеше за хората, да им е уютно и да се сплотяват повече... Мам***та им, комунистическа...

 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 871 Весело

  [quote#21:"lz2"][/quote]

  Мда, точно! Ама иди да обясняваш, особено ако спирането на тока, води до спиране и на водата и канализацията(както е при мене), а не само на отоплението :), при това спирането продължи над 12ч....
  Ама тук тия дето наливат пари(собствения си труд) в отоплителни системи, за да се отопляват без да замърсяват въздуха( както е при камините и кюмбетата), правят собствени пречиствателни станции за отпадните води, за да не замърсяват подпочвената вода с фекалии(за разлика от другите със септичните ями), винаги са били възприемани като будали дето "имАли - дали".
  Апропо, в другите държави отоплението с камини на дърва се има за нещо екстравагантно и скъпо заради живия огън, а закупуването на агрегат или аварийно захранване е нещо нормално, докато при нас е на обратното, агрегата е излишен лукс, а дървата и камината са за бедните.
  Но тук, в Клета Майка България е така! :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#19] от "БМЗ":

  Абе, това няма как да го знам, за цената на нафтата за отопление, тогава... Баща ми заръчваше и идваше ГАЗ-ката на Топливо и пълнехме варела в мазата. Но, колкото и евтина да беше нафтата, заплатите си бяха мизерни. Да заделиш 200-300 лева на онези пари, хич не е било малко...!
  Безспорно, нафтовата печка е много удобен начин за отопление. Ама, сега нафта за отопление, няма! По 2 лева за литър, хич не отърва. Печка на дърва и въглища си е мизерия, че даже и не е много евтино вече.
  Акумулиращите печки, бяха голяма глупост, поне според мен. Гълта ток, като змей и топли стаята до около обед... Като се прибереш надвечер, вече е хладно и трябва да включваш нещо друго. И заема място, като шкаф... Недомислена работа.
  Парното си беше лукс. Имаше го само в централните части на по-големите градове. Най-големите баровци, бяха в София. Парното им беше на символични цени. За сметка на останалите, които отнасяха мизерията...!
  Иначе, режима на тока си беше комунистически патент. Символ на потресаващата комунистическа некадърност! Ние трябваше да се правим, че вярваме, че империализма бил виновен...!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#24] от "tww09306483":


  До коментар [#19] от "БМЗ":Абе, това няма как да го знам, за цената на нафтата за отопление, тогава... Баща ми заръчваше и идваше ГАЗ-ката на Топливо и пълнехме варела в мазата. Но, колкото и евтина да беше нафтата, заплатите си бяха мизерни. Да заделиш 200-300 лева на онези пари, хич не е било малко...!Безспорно, нафтовата печка е много удобен начин за отопление. Ама, сега нафта за отопление, няма! По 2 лева за литър, хич не отърва. Печка на дърва и въглища си е мизерия, че даже и не е много евтино вече.Акумулиращите печки, бяха голяма глупост, поне според мен. Гълта ток, като змей и топли стаята до около обед... Като се прибереш надвечер, вече е хладно и трябва да включваш нещо друго. И заема място, като шкаф... Недомислена работа.Парното си беше лукс. Имаше го само в централните части на по-големите градове. Най-големите баровци, бяха в София. Парното им беше на символични цени. За сметка на останалите, които отнасяха мизерията...!Иначе, режима на тока си беше комунистически патент. Символ на потресаващата комунистическа некадърност! Ние трябваше да се правим, че вярваме, че империализма бил виновен...!
  —цитат от коментар 24 на tww09306483


  За теб може и да е глупост, но акумулирането на топлина и постепенното й отдаване и досега са в основата на комфортното отопление. А идеята за акумулираща печка на ток идваше от факта, че 8 часа от денонощието токът беше на половин цена. ... А изстиването на панелките (и не само) няма нищо общо с вида отопление - топлоизолация му е майката.

 26. 26 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Ако спре тока веднага пускам камината на биоетанол. Отоплява, свети, а и създава невероятен комфорт. С една вещ на масата и вечерята е невероятна.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Няма високи минусови температури за да натоварим мрежата и да останем без ток.

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#19] от "БМЗ":


  До коментар [#13] от "tww09306483":Товариш, а помните ли колко беше цената на газьола (нафтата за отопление тогава)? И колко лв излизаше за зима?...
  —цитат от коментар 19 на БМЗ


  Помня, беше 24ст./литър...При пенсия на баба ми от 26лв. и средна заплата около 200...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK