ЧЕЗ и природозащитници ще спасяват птиците от досег с електромрежата

Компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.

© ЧЕЗ Електроразпределение

Компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ разпределение", което снабдява с ток Западна България и Българското дружество за защита на птиците започват петгодишен проект за защита на живота и здравето на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене, съобщиха от компанията.

Компанията ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове и ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи.

Дейностите ще се извършат в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. Природозащитниците ще определят важните за птиците места и местообитанията им, така че действията на електроразпределителното дружество да доведат до максимална полза.

Проектът е част от програма "Life" на Европейския съюз и е на стойност 2.65 млн. евро.


Електроразпределителното дружество припомня, че има значителен опит при защитата на птиците. Усилията на дружеството в тази посока спомагат и за опазване на електроразпределителната мрежа от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега с птиците. От стъпването на българския пазар ЧЕЗ е обезопасила 620 гнезда чрез монтиране на платформи, специално конструирани на предпазват птиците от токов удар, както и 520 стълба. До момента инвестициите за защита на биологичното разнообразие в Западна България възлизат на над 100 хил. лв., припомня компанията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Интересно ми е колко от тези 2.65 млн. евро ще приберат т.нар. природозащитниц!?

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Интересно ми е колко от тези 2.65 млн. евро ще приберат т.нар. природозащитниц!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Всичките

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Много полезна инициатива!

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Много полезна инициатива!
  —цитат от коментар 3 на Cara Mia


  И кое му е полезното? Така са разположени проводниците само където има разединители- на по-малко от 1% от ЖР-тата. А другите?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Какви са тия многогодишни планове, нали щяха да се изнасят от България ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK