Производител на електромобили проучва България

Производител на електромобили проучва България

© Министерство на икономикатаЕдна от най-иновативните компании в света в производството на електромобили OSVehicle проявява интерес към България, съобщиха от Министерството на икономиката.


По покана на LauncHub Ventures на посещение в страната Юки Лиу, съосновател на компанията, която се срещна със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Двамата са обсъдили плановете на предприятието за разкриване на ново производство в Европа, като са представени възможностите за инвестиции в България.


Зам.-министърът е обяснил, че България е една от 9-те държави - членки на ЕС, които със Съвместна декларация са подкрепили приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа. Обяснил и че през последните години се изпълнява национален план за насърчаване на електрическата мобилност, а в момента се разработва Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България за периода до 2025 г. и хоризонт до 2030 г.
"Налице е устойчива тенденция, като отчитаме ръст от 243% при чистите електромобили и 718% при хибридите в периода 2012 – 2014 г.", обявил Александър Манолев, с уточнението, че все още те са минимален брой от всички регистрирани превозни средства – под 1%.


"Затова се надяваме, че ако изберете нашата страна за една бъдеща инвестиция, това ще насърчи и процеса за по-масово навлизане на електрическата мобилност, като ще можете да разчитате и на подкрепа от държавата, защото това е национален приоритет", обявил икономическият заместник-министър.


OSVehicle, които са в процес на ребрандиране под името Open Motors, са специализирани в проектирането и производството на превозни средства с отворена рамка – шаси, което да позволи надграждането му, без да се налага смяната на колата.


Проектите на компанията, които вече са обявени, включват BusyBee, първият пътнически легален градски автомобил, построен на отворената платформа FabCar, автомобил, представен на Fab10 в Барселона, който може да бъде построен изцяло във FabLab, SPA's Luxury EV, от историческа италианска марка и са изработени от нови високотехнологични материали, Maker's Car, автомобили, създадени от производители с местни материали като тъкани и дърво, и NIKA, първият свързан автомобил, създаден специално за да даде възможност за разработка на приложения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK