Над 3 хил. товарни превозвачи се оплакаха пред съд в Мюнхен от картел

Над 3 хил. товарни превозвачи се оплакаха пред съд в Мюнхен от картел

© ReutersНад 3200 компании от сектора на товарните превози от девет европейски страни са подали иск пред съд в Мюнхен за обезщетения за загубите, причинени им от картелно споразумение на производители на камиони, предадоха ТАСС и ДПА.


Общата сума на исковете е минимум 500 млн. евро, но с отчитане на лихвите може и да прехвърли 1 млрд. евро. Искът е подаден на 22 декември, уточнява ДПА.


По данни на Европейската комисия производители на камиони като ДАФ (DAF), Даймлер (Daimler), Ивеко (Iveco), МАН (MAN), Волво/Рено (Volvo/Renault) в периода между 1997 г. и 2011 г. са се договаряли по редица въпроси, включително цените на машините и въвеждането на екологични технологии. През 2016 г. ЕК ги глоби с около 3 млрд. евро за нарушаване на антимонополното законодателство. Парично наказание тогава избегна само МАН.
Транспортните компании, присъединили се към иска, са били клиенти на производителите. Между 1997 г. и 2011 г. те са купили или взели под наем близо 85 000 камиона, като според техни данни са платили твърде високи цени.


Германският в. "Зюддойче" съобщи миналата седмица, че жп операторът Дойче бан (Deutsche Bahn) от свое име и по молба на германската армия и още около 40 компании ще се обърне към съд с искане за обезщетяване на щетите от картелно споразумение на производителите на камиони. Шенкер (Schenker), дъщерното подразделение на Дойче бан, и германската армия са сред най-големите клиенти на компаниите производители на камиони в Германия. Железопътният концерн и военните освен това заедно поддържат парк от товарни автомобили, които купуват общо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK