Новите правила на енергийната борса предизвикаха критики преди да влязат в сила

Новите правила на енергийната борса предизвикаха критики преди да влязат в сила

© Надежда Чипева, КапиталБългарската независима енергийна борса е направила промени в правилата за търговия с електрическа енергия чрез двустранни договори. Те са публикувани на сайта на институцията, а ще влязат в сила на 9 януари.


Новостите се налагат заради последните промени в Закона за енергетиката, които въведоха задължението от 1 януари всички сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени, сключвани от производители с обща инсталирана мощност над 5 мегавата, да стават на организирания борсов пазар.


С измененията гаранциите на търговците ще са по-ниски при по-дългосрочните сделки, но пък се дава право на държавните централи да свиват безлимитно търговците, които допускат до търговете си, информира "Капитал".
Една от най-съществените промени е свързана с намаляването на размера на финансовите лимити и уеднаквяването им за всички сегменти на търговия. В случая при подаване на оферта за покупка, продажба или иницииране на търг ще се изискват по-малко средства като гаранция от търговските участници. Също така тези финансовите лимити ще се освобождават веднага при сключване на сделка.


Стандартизират се и условията по сделки, сключени на подсегмента "Непрекъсната търговия" и "Часови продукти", като същевременно се въвежда механизъм за автоматично съпоставяне на оферти и сключване на сделки (Auto-matching). По този начин се очаква да се постигнат възможно най-добрите цени за покупка и продажба.


Друга новост е въвеждането на "Сесия за подаване на оферти" на екран "Непрекъсната търговия", при която офертите за покупка и/или продажба на търговските участници само ще се класират автоматично, без да се сключват сделки.


Тъй като изрично е записано, че самата борса вече няма да е страна по сделките, списъкът с допустими контрагенти (тези, с които дадения търговец има предварителен договор) става валиден за всички екрани за търговия. Идеята е сделки да се сключват само между производители и търговци, които предварително са се споразумели. Целта на тази мярка е да се повиши доверието между участниците на пазара, докато не бъде създадена специална клирингова къща.


Условията на търговете вече ще се определят от съответния инициатор, който за разлика от сега ще е видим за участниците.


В становище Асоциацията за свободен енергиен пазар изрази удовлетворение, че част от нейните предложения, между които отлагането на влизането в сила и уеднаквяването на всички екрани за търговия, са приети. Приветства се и поетото от борсата задължение при изключване на търговски участник, наред с публикуване на
информацията на интернет страницата на оператора, да уведомява и всички останали търговските участници.


Едновременно с това бизнес сдружението настоява за повече усилия за намаляване на действащата тарифа, както и за бързо създаване на клирингова къща, която да гарантира сделките. То възразява и срещу дадена възможност борсата да се разпорежда с неустойките еднолично, вместо само да блокира спорните суми докато търговците не изяснят отношенията си.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ние излязохме от комунизма, но комунизма не излиза от нас.

 2. 2 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Шефовете ви не се ли ядоха? Окрадохте цялата държава, искате да оглозгате до кокал, баси мастиите.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 3. 3 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Гневно

  Нека някой ме поправи ако греша.
  Свободен пазар, капитализъм и т.н., пък после задължения за продажби през регулирана борса. Егати чудовищната простотия.
  Не може хем онова в онова другото и душата в рая, ако ме разбирате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK