За какво да се внимава при взимането и връщането на потребителски кредити

За какво да се внимава при взимането и връщането на потребителски кредити

© Надежда Чипева, КапиталПри предсрочно погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква от клиента си лихвата за целия период на договора. Това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на комисията.


Коментарът му е по повод данните, че има силен ръст на потреблението на бързи кредити. По данни на "Кредит център" в края на миналата година е отчетен ръст от 30% в ползването на такива заеми.


"Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари са престояли при получателя за определен период. Когато този период е съкратен, то очевидно и това възнаграждение трябва да бъде съкратено", коментира Маргаритов. И добави, че за останалия период на договора потребителят следва да дължи само главницата.
Председателят на комисията предупреди, че в случаите, в които потребителят изпадне в забава, кредиторът има право да обяви заема за предсрочно изискуем и да получи обезщетения за оставащия период на договора в размер основния лихвен процент плюс десет пункта. Други такси или плащания обаче не могат да бъдат изисквани.


За да не се стига до усложняване на отношенията кредитор - потребител, Маргаритов препоръча тегленето на заеми да не бъде "моментен импулс", а да се планира. "Дори и да има остра необходимост от "бързи пари", да се направи внимателна преценка какво точно се взима и какво трябва да се върне. Винаги да си даваме сметка дали, ако сега сме в затруднение и много желаем да вземем кредит, то това няма да ни въвлече в затруднение за по-дълъг период", акцентира той и добави, че този подход стои в основата на възможността впоследствие потребителят да изплаща регулярно вноските си по кредита.


Преди теглене на кредит Маргаритов посъветва да се преглеждат повече от една оферти и напомни, че на пазара в момента оперират над 50 регистрирани в БНБ финансови институции за отпускане на заеми на потребители. "Има вече и възможност за използването на кредитни консултанти. Съществува стандартен европейски формуляр, който може да бъде изтеглен от интернет страницата на комисията. Той е задължителен реквизит в преддоговорните отношения и в него трябва да се съдържат всички съществени елементи по отношение размера на кредита, допълнителните такси, лихвения процент и т.н.", допълни председателят.


След като в първите години на по-интензивно ползване на бързи кредити изискването за подписване на запис на заповед при сключване на договор за заем е засегнало много потребители, законът е въвел ограничение това да не може да става без съгласието на потребителя, посочи Маргаритов.


"Тези действия са много затормозяващи, защото представляват безусловно волеизявление за поемане на финансов ангажимент, и то в целия размер на кредита и дори в по-голям", изтъкна той. И посъветва хората да внимават при отпускането на кредита наред с договора да не им бъде представен недобросъвестно и менителничен ефект, защото при подписването му ще бъдат обвързани.


По думите на председателя постъпващите в комисията жалби от граждани най-вече са свързани с изискването на допълнителни нерегламентирани такси.


Той призова при възникването на проблеми във връзка с изпълнението на договора потребителите да търсят съдействието на институциите. Най-наред трябва да се обърнат към предоставилата кредита финансова институция и кредитните консултанти, а на следващ етап – към Комисията за защита на потребителите като контролен орган и към Помирителната комисия за платежни спорове за намиране на удовлетворително решение и за двете страни.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Убивай!
  Деки баламурник земал потребителски кредит требва да търпи гавра, да се стига до мутри, до изземване в 10-торен размер!
  БЕЛКИМ МУ МЛЕЗЕ В ГЛАВАТА, ЧЕ КРЕДИТЪ Е УБИЙСТВО И ГРАБЕЖ НА БЪДЕЩЕНО МУ.
  БЪРЗИТЕ МУТРИ СА ПРОФИТА.

 2. 2 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Винаги съм бил против бързите кредити. Имаш ли нужда от средства изчакай някой ден, но си вземи потребителски кредит от търговска банка. Там ще можеш да го връщаш повече време и с по-ниски вноски. Ако са ти много спешни тези средства, вземи си бърз кредит, но след това кандидатствай за потребителски и с получената сума веднага погаси бързият. Он-лайн кредити- за нищо на света. Документ непрочетен и без подпис е най-голямата глупост, която може да се извърши. Четете и малките буквички. Много по-важен е ГПР (годишен процент на разходите) от официално обявен лихвен процент. При финансови взаимоотношения трябва много да внимаваме

  Димитър Димов
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4977 Неутрално

  Докато има балъци, ще има и тарикати.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  синдромът на липсващата държава, в която някакъв си костюмиран кашпировски обяснява по телевизора как трябвало да бъде нещо си там.

  защо съществуват въобще такива фирми с по над 100% годишни лихви?

  ами съществуват, щото на тулупите в парламентата им е през хея, а прокурватурата няма финансова изгода - не е банка или пееф да им пазят бизнеса, я.

 5. 5 Профил на vax12541639
  vax12541639
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига сте ни занимавали вече с този наркотизиран за медийни появи отворко. Защо не го питате какво става с онова приложение, където трябваше за пет дни да се решават споровете с търговци? Два месеца всички сигнали там са със статус "обработва се"! Влезте и вижте! Разделили са си парите хората и пито-платено! Но явно не сте никакви журналисти или ви е наредено кротко да пишете и да му задавате само удобни въпроси!!!!?

 6. 6 Профил на calvin king
  calvin king
  Рейтинг: Неутрално

  Добър ден,

  Аз съм регистриран личен кредитор. Ние отпускаме заеми, за да подпомогнем хората, фирмите, които трябва да актуализират финансовото си състояние в целия свят, като много ниски годишни лихвени проценти са с ниски до 2% в рамките на една година до 30 години период на изплащане до която и да е част от света. Предоставяме заеми в диапазона от 5 000 евро до 500 000 000 евро. Нашите заеми са добре застраховани, за максимална сигурност е наш приоритет. Заинтересованото лице трябва да се свърже с нас по електронната поща: (calvinkingloanmanagementfirms@gmail.com)

  Оферта за заем.

 7. 7 Профил на Ian Cortez
  Ian Cortez
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз съм повече от доволен от JCLF, срам да мисля, че съм се занимавал с банки в продължение на 13 години и дори не успях да увелича овърдрафта си и благодарение на финансирането от JCLF моят кредит се е подобрил благодаря ви; Бих искал да препоръчам. Някой, който се нуждае от пари, за да я изпрати по имейл на (j_carl20@yahoo.com)

 8. 8 Профил на Isabella Hamilton
  Isabella Hamilton
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте, Отчаяно се нуждаете от заем? Би ли ви лишен от заем от вашата банка или някоя финансова фирма? Имате ли нужда от финансова помощ? Нуждаете ли се от заем, за да изплатите вашите сметки или да купите жилище, или да консолидирате дълга си и да сте дълг? Искате ли да имате собствен бизнес и имате нужда от помощ за финансов заем?

  Ако отговорът ви е "да", трябва да спрем финансовите ви затруднения. Свържете се с нас сега, за да получите желания заем.

  Независимо от кредитния Ви рейтинг, ние сме гарантирани да предоставяме финансови услуги на нашите многобройни клиенти по целия свят, защото сме тук, за да помогнем, а не да навредим на никого.

  С нашите гъвкави пакети за кредитиране, кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове.

  Свържете се с мен сега по имейл: (immaculatecashloan@gmail.com)

  Забележка: 100% надеждно заемно предложение и без такса за аванс.

  Много поздрави
  Isabella Hamilton

 9. 9 Профил на sharon lisa
  sharon lisa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  (Sharonlisapet@gmail.com)

  Здравейте, аз съм г-жа Шарън Лиза, заемополучател легитимен и надежден заем за заеми
  при ясни и разбираеми условия с 2% лихвен процент. от
  USD 12 000 до 8 000 000, само евро, само лева и паунда. Давам бизнес заеми,
  Лични заеми, студентски заеми, автомобилни заеми и заеми за плащане на сметките. ако ти
  нуждаят се от loana2
    Всичко, което трябва да направите, е да се свържете директно с мен
  В: (sharonlisapet@gmail.com)
  Бог да те благослови.
  На Ваше разположение,
  Г-жо: Шарън Лиза
  Имейл: (sharonlisapet@gmail.com)

  Забележка: Целият отговор трябва да бъде изпратен до: (sharonlisapet@gmail.com)

 10. 10 Профил на Derek Douglas
  Derek Douglas
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ние предлагаме всички видове заеми, както застраховани, така и необезпечени (инвестиционен кредит, бизнес кредит, жилищен кредит, кредитна компания, личен заем, студентски кредит, консолидация на заеми и др.).

  info.trustfirm2012@gmail.com


  Благодаря.
  Свържете се с нас сега: info.trustfirm2012@gmail.com
  ИМЕ: Г-жа Катрин Коул
   


  Бърз и лесен заем

 11. 11 Профил на Scott Larry
  Scott Larry
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добър ден,

  Това е да ви информираме за нашето предложение за заем, предлагаме частни, търговски и лични заеми с много ниски лихвени проценти до 3% в рамките на 1-20 години период на изплащане продължителност и можете да заемате между $ 1000 и $ 25,00000, обаче, ако се интересувате любезно ни пишете на: accessloanfirm2030@gmail.com

  Основното предимство при получаване на заеми от фирмата за достъп до кредит е, че не се изисква обезпечение.
  Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com

  Отговорете чрез електронна поща, ако се интересувате от получаване на заем от нас любезно кандидатствайте по имейл.
  Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com

 12. 12 Профил на phs38555558
  phs38555558
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Здравейте

  Кандидатствайте за бърз и надежден заем от всякакъв вид 2% лихвен процент чрез
  (bonitecloancompany@gmail.com) Патронирайте ни и ще свидетелствате за нашата надеждност; Вашият успех е наш приоритет; Ние вярваме в Бог.

  Благодаря.
  Whatsapp: +2349077216298

 13. 13 Профил на Scott Larry
  Scott Larry
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Здравейте

  Имате ли нужда от финансова помощ? Имате ли нужда от заем за закупуване на нова къща или за инвестиция, имате ли нужда от бърза финансова помощ при нисък лихвен процент от 3%? да плащате неплатените си сметки? Бяхте ли отхвърлени от толкова много банки?

  Трябва ли да финансирате, за да разширите бизнеса си? лично финансиране по лични причини? Ние се ангажираме да решаваме всички ваши финансови проблеми.

  свържете се с нас сега. Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com

  В очакване на вашата поща.
  връзка
  Скот Лари
  Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com

 14. 14 Профил на Greener funds
  Greener funds
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте дами и господа,

  Аз съм г-жа Кени Патънсън, аз съм маркетинговият служител в „Зелените фондове“. ние сме обединена държавна компания във връзка с китайските инвеститори. понастоящем предоставяме финансова подкрепа на онези, които се нуждаят от финансова помощ, за да финансират бизнеса си или да плащат сметките си. в тазгодишната програма даваме всички видове кредити на изключително достъпна цена от 2.1%. за повече информация и как да кандидатствате за кредит, моля свържете се с нас сега чрез нашата електронна поща на компанията:
  greenerfundservice@gmail.com

  Обърнете внимание, че нашата служба за обслужване на клиенти онлайн 24 часа отговаря на вашата поща.

  Благодаря
  Г-жа Кени. Патерсън
  Служител по маркетинга
  Имейл за контакт: greenerfundservice@gmail.com
  Телефон: +1 (607) 260 - 6277

 15. 15 Профил на Greener funds
  Greener funds
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте дами и господа,

  Аз съм г-жа Кени Патънсън, аз съм маркетинговият служител в „Зелените фондове“. ние сме обединена държавна компания във връзка с китайските инвеститори. понастоящем предоставяме финансова подкрепа на онези, които се нуждаят от финансова помощ, за да финансират бизнеса си или да плащат сметките си. в тазгодишната програма даваме всички видове кредити на изключително достъпна цена от 2.1%. за повече информация и как да кандидатствате за кредит, моля свържете се с нас сега чрез нашата електронна поща на компанията:
  greenerfundservice@gmail.com

  Обърнете внимание, че нашата служба за обслужване на клиенти онлайн 24 часа отговаря на вашата поща.

  Благодаря
  Г-жа Кени. Патерсън
  Служител по маркетинга
  Имейл за контакт: greenerfundservice@gmail.com
  Телефон: +1 (607) 260 - 6277

 16. 16 Профил на phs38555558
  phs38555558
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Здравейте!

  Имате ли нужда от спешен заем?
  Ние одобряваме финансиране до $ 450 млн. За физически и юридически лица с 3% лихва Нашите услуги са много надеждни и трайни, Свържете се с нас днес чрез
  (bonitecloancompany@gmail.com) Вашият успех е наш приоритет.

  С Най-Добри Пожелания!!!
  Whatsapp: +2349077216298
  Подпис:
  Мениджмънт.
  Луис Бони

 17. 17 Профил на Mr Derek Douglas
  Mr Derek Douglas
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Здравейте,

  Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

  Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем.

  Тази оферта е за сериозни хора.

  Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез:
  Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
  WhatsApp: +18582644849

  Сертифицирани сме,
  надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

  С Най-Добри Пожелания,
  Дерек Дъглас
  easyloanfirm2020@gmail.com  3% Просто и достъпно предложение за заем

 18. 18 Профил на phs38555558
  phs38555558
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Здравейте!

  Имате ли нужда от спешен заем?
  Ние одобряваме финансиране до 150 милиона долара за физически и юридически лица с 3% лихва Нашите услуги са много надеждни и трайни. Свържете се с нас днес чрез
  (bonitecloancompany@gmail.com) Вашият успех е наш приоритет.

  С Най-Добри Пожелания!!!
  Whatsapp: +2349077216298
  Подпис:
  Мениджмънт.
  Луи Бони

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK