Какво ще стане с петрола през 2018 г. и защо Русия и ОПЕК зависят от САЩ

Какво ще стане с петрола през 2018 г. и защо Русия и ОПЕК зависят от САЩ

© ReutersПървата седмица на януари се оказа за петролните пазари най-добрата за цените през последните 5 години. Заради протестите в Иран съкратените запаси на САЩ и удължената сделка ОПЕК+ за замразяване на добивите цената за сорт Brent за пръв път от 2015 г. мина над 68 долара за барел.


Но това не е добра новина за Русия и петролния картел от предимно близкоизточни и африкански държави. Причината е, че с договорката си за намален добив те, изглежда, попадат в капан на високите цени без ясна стратегия как да не изгубят пазарен дял и да излязат от споразумението.


САЩ диктуват темпото


Добивът на т.нар. шистов петрол в САЩ, заради който беше цялото споразумение, ще се увеличава при подобни цени на пазара. Проучване на Федералния резерв в Далас, цитирано от "Блумбърг", показа, че при цена над 61 долара за барел около 40% американските компании планират да увеличат инвестициите в добив.
Според Валерий Нестеров, анализатор от Сбербанк CIB, преди 4 години себестойността на шистови добиви е била в рамките на $65 - $85 за барел, но с бързото навлизане на нови технологии тя е паднала сега до средно $23 за барел (според други изчисления прагът е по-висок - $30 - $40). За сравнение - саудитците добиват за около $9, а руснаците - при $18-19 за барел, допълва той. Това накара дори Саудитска Арабия да заговори за интерес към инвестиране в добива на американски петрол - нещо почти немислимо доскоро.


Прогнозите са цените да останат в рамките на 40-70 долара за барел.

Психологически ефект оказва и това, че на 3 януари администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще отвори за сондажи и добив до 90% от крайбрежието на страната. Реално ще минат поне 18 месеца преди получаването на първите лицензи за офшорни операции, а в някои райони активност ще се развие след 10 до 15 години. Въпреки това подобни решения като че ли затвърждават впечатлението, че в момента американците изглеждат водещият фактор, от който ще зависят и отношенията между Русия и ОПЕК. Другият фактор, който тепърва трябва да се докаже, е политиката на Китай за по-чиста и по-ефективна енергетика.


Доналд Тръмп обеща да увеличи от 6% на 90% площите край американските брегове, където ще може да се сондира за петрол и газ.

© Reuters

Доналд Тръмп обеща да увеличи от 6% на 90% площите край американските брегове, където ще може да се сондира за петрол и газ.


Русия и саудитците са доволни... засега


За управляващите в Русия това е особено важно, тъй като според Висшата школа за икономика (ВШЭ) основна роля за отделянето през 2017 г. на руската икономика от дъното е изиграло поскъпването на петрола от средно $42 до $53. Говореното за нова фаза на растеж е опит да се представи желаното за действително, се казва в доклада на школата, разпространен в края на декември. Анализаторите казват, че дори при задържане на сегашното ниво на сорта Urals от $63 ефектът през 2018 г. ще е по-слаб за икономиката заради бюджетното правило всички приходи при цена над $40 да отиват в специален държавен резерв.


Сделката на Москва с ОПЕК е удължена до края на 2018 г. в момент, когато цената се стабилизира около $50 за барел. Това устройва и руснаците (там предстоят президентски избори през март 2018 г.), и саудитците (заради планираната приватизация на 5% от Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света) с цел попълване на бюджетния дефицит с поне $100 млрд.


Страните от сделката ОПЕК+ нямат идея как да излязат от нея.

Но и двете страни, както и основните им партньори не показват идея как да излязат от сделката през 2019 г., а Нестеров сочи прогнози, според които в близките години цените ще са в рамките на $40 до $70 за барел. Докато руски компании пренасят за неизвестно бъдеще плановете за нови находища, в играта се намесват растящи добиви на страни като Канада и Бразилия. Засега подът на цените се поддържа от по-ниските запаси и впечатлението за стабилизиран пазар.


Цена в долари на фючърсите за американски лек петрол (в жълто) и как тя се съотнася към броя на петролните сонди на американска територия (бялата пунктирана линия).

© Reuters

Цена в долари на фючърсите за американски лек петрол (в жълто) и как тя се съотнася към броя на петролните сонди на американска територия (бялата пунктирана линия).


Колко са запасите


Данните на ОПЕК, САЩ и Международната агенция за енергетика (IEA) се разминават значително. Според петролния картел през октомври запасите са били около 137 млн. барела над средния петгодишен показател за сезона. Това е намаление с близо 50% спрямо май 2017 г. Американската агенция за енергийна информация (IEA) казва, че в края на октомври количеството е било доста по-малко - около 111 млн. барела над средния петгодишен показател. Статистиката на EIA отива в другата крайност - 167 млн. барела над средния петгодишен показател, но тенденцията за рязко намаляване се потвърждава, защото през юли 2016 г. излишъкът при запасите е бил 380 млн. барела.


Важна е и структурата на този намалял излишък - този път той е концентриран в суров петрол, а не в рафинирани продукти. На някои места вече се усеща изнервеност от ниските запаси от дестилати като дизелово гориво и нафта за отопление. ОПЕК+ твърдо са решени още да намалят излишъка и търговците прогнозират, че пазарът за обозрим период ще е в състояние на ограничен достъп до суровина.


Всичко това сочи в една посока - сорт Brent може трайно да се увеличи доста над $70 за барел, а американският WTI - над $60. Цената ще се хареса на мнозина производители от ОПЕК заради бюджетните приходи. Но тук пак ги очаква "влакчето на ужасите" - тези нива са изгодни за американския шистов петрол, добивите му се увеличават, САЩ ограничават покупките от ОПЕК, а в петролния картел са останали без достатъчно резерв бързо да реагират на новата ситуация.


Графиката показва колко е излишъкът (в жълто) на петрол и продукти спрямо средното равнище за предходните 5 години в страните от ОИСР. Прогнозата за 2018 г. е в пунктирана линия.

© Reuters

Графиката показва колко е излишъкът (в жълто) на петрол и продукти спрямо средното равнище за предходните 5 години в страните от ОИСР. Прогнозата за 2018 г. е в пунктирана линия.


Внимавайте какво става след юни


Най-интересно трябва да стане през втората половина на годината с наближаване края на споразумението. Сценариите как ще се развият събитията се движат от договорено постепенно увеличаване на добивите през хитруване на част от страните до хаотично боричкане за възстановяване на пазарния дял.

1. Следете протестите в Иран и Венецуела
Недоволство от икономическата стагнация избухна в най-масовите протести в Иран от 2009 г. насам и то в момент, когато президентът Доналд Тръмп заплашва да оттегли САЩ от сделката за спиране на ядрената програма на третия по големина производител на петрол в ОПЕК. В същото време острият недостиг на храни и стоки при годишна инфлация над 2000% във Венецуела президвика бунтове и разграбване на магазини, които може да прераснат в обществена експлозия. Още преди това добивът на петрол е засегнат и това може да се влоши още повече.


2. Натискът на петролните гиганти над Путин
Ако се случи нещо драматично, едва ли в ОПЕК ще чакат дълго, за да изоставят споразумението и да се върнат към надпревара кой ще изкара повече и по-бързо петрол на пазара. Но и руснаците също няма да стоят безучастно, особено след като преминат президентските избори на 18 март. "Роснефт" и "Лукойл" вече заявиха, че ще изгубят пазарен дял, ако задържането на добивите продължи твърде дълго и Москва може да поеме инициативата да убеди останалите да прекратят сделката ОПЕК+. И без това руските износители не са доволни, че държавата им прибира печалбите над $40 за барел


3.Изкушението да мамиш
ОПЕК е прочута с това, че членовете ѝ дават на пазарите и партньорите си подвеждаща информация за петролните добиви, запаси и износ. Ирак въведе отредените му по сделката ОПЕК+ съкращения толкова бавно, че се наложи министърът на петрола да бъде извикан в Саудитска Арабия за разяснения. Изключените от лимитите Либия и Нигерия продължават да крият неизвестни - миналата година те толкова рязко увеличиха добивите, че се наложи другите страни да им наложат лимити.
4. Развод по сметка
При цени в Ню Йорк от над $60 за барел расте вероятността да бъдат отворени нови кладенци за шистов петрол. Бракът по сметка между Русия и ОПЕК може да стане жертва на собствената си успех - да се спре поевтиняването и да се постигнат по-високи стабилни цени. ОПЕК и Русия може да изоставят стратегията си и да се върнат към дните, в които всеки изпомпва всичко, което може в опит да изпревари другия и да разшири пазарния си дял.

Ключови думи към статията:

Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  "Какво ще стане с петрола през 2018 г. и защо Русия и ОПЕК зависят от САЩ"

  Кажете ми, как се преглъща подобно положение?
  Колкото по-изгодна да ти е цената, толкова повече, и СА и РФ, всъщност, работят в полза на петролните фирми за шистов петрол. Увеличават пазарния дял на САЩ в света и успоредно с това и интереса им за по-висок добив.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Да се оправят. Аз се интересувам от цената на бензиностанцията.

  Еретик
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  При такива заглавия,мнозина сърца няма да издържат.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Тази година САЩ ще изпреварят Русия и Саудитска Арабия по добив на петрол и ще станат първи в света. Тръмп отваря всички територии за добив. Разрешителни, лицензиране и пр. при администрацията на Тръмп ще бъдат извършени светкавично. Тръмп иска да се добива колкото може по-бързо и няма да ги мотае. САЩ ще диктуват на този пазар.

 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  който плаща ,той поръчва музиката ,точно и ясно ,американците нямат намерение да плащат скъп петрол и това е ясно ,единствените идиоти ,които нямат собствена политика сме ние и плащаме на руснаците двойни и тройни цени на нискокачествените им горива тук , на това отгоре ,те ни се отблагодаряват с нулеви данъци печалба на руската им рафинерия ,братство и единство ,да живее дружбата между народите ,кой когот натакова ,тва е .

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  Каквото и да правят, държавите-бензиностанции са обречени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  На всички бе ясно, че цената на петрола ще се нормализира на нива 55-60. Забавното е друго - цената му не зависи от ОПЕК, а от САЩ - най-големия консуматор. А какво ли ще се случи, ако и Китай-последва примера на ЕС във ВЕИ?

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  На всички бе ясно, че цената на петрола ще се нормализира на нива 55-60. Забавното е друго - цената му не зависи от ОПЕК, а от САЩ - най-големия консуматор. А какво ли ще се случи, ако и Китай-последва примера на ЕС във ВЕИ?
  —цитат от коментар 7 на historama


  С Китай ще стане като с Германия- преминаване към въглища. Да се топлиш с енергия от слънце и вятър е като да се къпеш кога завали.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  е нали 20$ щеше да става ? и за какво изобщо е нефт след революцията Мъск

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  Той танца със саби го подсказа още миналото лято....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1674 Весело

  Емиии, пазар, както се казва ще си дойде на мястото около 20 $ за барел за да могат такива изостанали като нас, да доизносим разните там ферарите и ламборгинита и да не изброявам дето са произведени с ДВГ-та. Да не иде такава хубост и съвършенство зян.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#11] от "deaf":

  "САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?! "
  ================
  Защото няма такава сума пари, която да не може да бъде неправилно похарчена.

  Еретик
 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Значи Раша и СА добивали на стойност между 10 и 20
  а ни го продавали по 100.
  Ама и миндили.
  Саудтрите поне направиха футуристична държава.
  Руснаците кво направиха.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Защото има развит социализъм. И у нас беше същото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  В началото на годината , Турция пусна в действие и втория си плавателен съд Oruç Reis , предназначен за търсене на петрол и газ. С 55 човека екипаж и 22 метра дължина , може да е независим в морето , 35 дни . В момента е в Черно море , но в най скоро време ще замине към северо източното средиземноморие.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2743 Весело

  Всяко поскъпване дава тласък на алтернативните източници на енергия !

  Електромобилите няма да чакат ...

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Значи Раша и СА добивали на стойност между 10 и 20а ни го продавали по 100.Ама и миндили. Саудтрите поне направиха футуристична държава.Руснаците кво направиха.
  —цитат от коментар 14 на lynyrds


  Направиха ПУТИНИСТИЧНА държава,
  в която заплатите и пенсиите са
  ПО-НИСКИ от тези в БЪЛГАРИЯ, УКРАИНА и АЛБАНИЯ

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4303 Весело

  В началото на годината , Турция пусна в действие и втория си плавателен съд Oruç Reis , предназначен за търсене на петрол и газ. С 55 човека екипаж и 22 метра дължина , може да е независим в морето , 35 дни . В момента е в Черно море , но в най скоро време ще замине към северо източното средиземноморие.
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Каквото намерят - да го препращат към Турскиот Поток, ха-хааааа

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Играта "Прекарай другарче" с нова сила и правила.
  САЩ ги измислиха.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alexander97":
  "Играта "Прекарай другарче" с нова сила и правила.
  САЩ ги измислиха"
  ==================
  Играта обаче съществува от времена, когато Америка не е била открита.

  Еретик
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4309 Любопитно

  "САЩ ограничават покупките от ОПЕК, а в петролния картел са останали без достатъчно резерв бързо да реагират на новата ситуация."

  И увеличават покупките от Канада и Мексико, които не са членове на ОПЕК. САЩ употребяват много повече нефт годишно отколкото добиват. Заради това при всички положения в бъдеще ще им се налага да купуват нефт от чужбина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тръм умее да върти бизнес.ОПЕК и Путин са конници без глави. Всичко ще си дойде на място. Който храни света -командва. Петролът и златото са скъпи стоки за размяна с книжки/Долари/, а после..................................?

 24. 24 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#8:"gozambo"][/quote]

  Че те китайците и сега са на въглища,ама правят най големите ВЕЦ,ВЕИ и тн.!Не ги мисли китайците, а как ни клатят руснаците с газта и бензина!

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3338 Весело

  САЩ са се запътили към производство от 11 милиона барела на ден. При което ще надминат и Саудитска Арабия и Русия по добив. Къде са чичковете червенотиквеничета, които наричаха шистовият нефт и газ балони.

  САЩ са на първо място в света по добив на природен газ от 2009-та до сега!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#24] от "Plamen Shopov":

  с най ниски в ЕС цени ли ви ... клатят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Щото ги управляват социалисти!

 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  В началото на годината , Турция пусна в действие и втория си плавателен съд Oruç Reis , предназначен за търсене на петрол и газ. В момента е в Черно море , но в най скоро време ще замине към северо източното средиземноморие.
  —цитат от коментар 16 на eti mehter
  Да си съсипят крайбрежието и съвсем да си прогонят туристите ли искат?

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Русия и петрола зависят в по-голяма степен от Първата сила, а не от САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1764 Весело

  До коментар [#3] от "4ort":е нали 20$ щеше да става ? и за какво изобщо е нефт след революцията Мъск
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  И високите цени на петрола вече не могат да помогнат на матушката ти!

  Имало едно време ссср...
 31. 31 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Проучване на Федералния резерв в Далас, цитирано от "Блумбърг", показа, че при цена над 61 долара за барел около 40% американските компании планират да увеличат инвестициите в добив.
  ----
  А дали ще увеличат инвестициите в проучване? Щото не става само да набучиш клечката и от нея да капе... Има анализи според които шистовият добив вдига белия байряк и дори цени от 80 дол. за баремл няма да го събудят. Прекалено много стари заеми имат да връщат и няма мераклии да им отпуснат нови заеми за проучване.

 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2113 Весело

  До коментар [#29] от "dark'star":

  Първата сила СССР ли е? Защото Путин каза, че била САЩ.....

  България е "крайник с руска гангрена за ампутиране"
 33. 33 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Я да видим тенденциите:

  Опционы по $100 на декабрь 2018 года остаются наиболее популярными, в то время как в последние недели сделки на более 30 млн баррелей были заключены по $80 на вторую половину года.

  http://ktovkurse.com/neft/pyat-ugroz-dlya-rynka-nefti-v-2018-godu

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Русия и петрола зависят в по-голяма степен от Първата сила, а не от САЩ
  —цитат от коментар 29 на dark'star


  КНДР? :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  И аз мисля, че електро-мобилите и тези на водород ще върнат нормалността на пазара. В дългосрочен план, изнудването не е довело никой до добър край. За момента да - може и да спечелиш.

  /не се чете/
 37. 37 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 972 Весело

  Висшата школа за икономика (ВШЭ) добре учи повече от 140 000 000 (140 милиона!) пияни некадърници как на 1/9 (една девета!) от сушата на Земята да не произвеждат НИЩО! Копай руда, смучи нефт, газ и водка, сечи гори и изнасяй, че да купиш още водка!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 38. 38 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  правят ли американците проучвания,
  а не виждате, че чорбаджиите ви в Русийката точно по вехтия метод
  дупчат и вадят нефт - по технологии от преди 60 и кусур години.....хииииии
  —цитат от коментар 35 на Hawaii


  Само спамиш. Русия е доста напред в технологиите за добив и проучване на въглеводороди. Единствено изостава в добива от шелфа. Но и САЩ изостават тук, защото лидер е Норвегия. А това е възможно най-скъпия добив, ефективен само при цена от 100 дол. за барелче. Говоря за нови сондажи, старите вече са се изплатили..

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  То от край време е ясно, че американците си пазят собствения петрол за края на играта. Аз това го очаквах след поне 15-20 години, но явно американците нещо се разбързаха. Обаче нали ще минаваме на възобновяема енергия, какво значение имат цената и добива на петрол?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Енергийният експерт Васко Начев:

  През 2017 г. световната нефтена индустрия регистрира ужасно ниски нива на новооткрити находища, които могат да заменят едва 11% от консумацията през годината. Това означава, че за всеки 100 консумирани барела са открити само 11. Този вид математика показва че бранша няма да е устойчив дълго време. Общите открития през 2017 г. възлизат на 6,7 милиарда барела. На пръв поглед това звучи много, но в сравнение с това, което консумираме всеки ден, не е точно така. Над 95 млн. барела е дневната консумация на нефт. Т.е., използваме 1 млрд. барела петрол на всеки 11 дни. Или 6,7 милиарда новооткрити барела биха достатъчни само за 70 дни от годината. За да се замени това, което е било консумирано, откритията трябва да са 5,9 пъти по-високи. Цената на петрола вече показва, че нещо се случва. Вярвам, че играчите на петролния пазар вече забелязват, че нещо мъчително предстои ... Тази индустрия е много циклична! Няколкото години на мащабно недостатъчно инвестиране вече създават условия за мощен, разширен бичи пазар. Или иначе казано, да не се учудвате на какви нива като цена на нефта ще завърши 2018 година...

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  [quote#8:"gozambo"][/quote]


  " С Китай ще стане като в Германия - преминаване на въглища . "


  Прав си .
  Вече 12-та година живея тук ( Мюнхен ) и не се трае . Въглищен дим, смог, смрад ... друго си е да отидеш в необятната руска шир и да дишаш с пълни гърди свеж и чист въздух .
  Абе, пропадна Германия и това си е, нали ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!
  —цитат от коментар 11 на deaf  Защото доларите отиват там, където отиват и нашите еврофондове - в офшорки . Е, ние поне имаме тоалетна хартия ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Обръщайте рублюаните в путкойни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Широко разпространено на Запад и Изток например, е мнението, че СССР рухнал икономически поради пресъхване на валутните му приходи след предизвикания от ОПЕК нефтен ценови шок от 80-те години, когато суровината поевтиня близо три и половина пъти от номиналното $37,42 (в осъвременени долари – $111,30) за барел в 1980 до $14,87 ($30,82) в 1988 г.

  Аналогично след кримската криза през 2014 г. много западни капацитети, сред които и журналистът от "Ню Йорк Таймс“ Томас Фридман, предричаха, че падането на цената близо два и половина пъти, от $85,60 в 2014 до $36,34 в 2016 г., предизвикано от Саудитска Арабия въпреки войните в няколко от големите страни износителки на нефт – Ирак, Либия, Нигерия, Сирия – ще доведе икономиките на Русия и Иран до колапс, руските олигарси ще свалят Путин, ще има проамериканско управление в Кремъл, Крим и Донбас ще капитулират пред Киев, Асад ще падне, а Иран ще бъде поставен на колене.

  Немалко хора и в Русия повярваха на предсказанието. Каква е била изненадата им, когато на 24 ноември т.г. агенция „Блумбърг“ обяви, че Путин е станал „световният енергиен цар“, цитирайки Хелима Крофт, директор в инвестиционната банка RBC в Ню Йорк и бивш аналитик в ЦРУ. По думите на анонимен висш служител в ОПЕК, сега Путин „поръчвал музиката“ в картела. Това положение съществувало отпреди година, когато той успял да убеди ОПЕК да ограничи производството.

  http://epicenter.bg/article/-quot-Blumbarg-quot--Putin-e-noviyat-tsar-na-OPEK--SASht-sa-v-bezizhodna-situatsiya--/142427/11/33

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Значи Раша и СА добивали на стойност между 10 и 20а ни го продавали по 100.Ама и миндили. Саудтрите поне направиха футуристична държава.Руснаците кво направиха.
  —цитат от коментар 14 на lynyrds  Как какво ?
  Купуват футболни отбори в Западна Европа, свръх луксозни замъци в Манхатън и по всички световни курорти, купуват луксозни яхти и проститутки-топ модели и кътат парички в офшорките за трудни години .
  А ти какво друго искаш да правят " новые руские " ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Китай е пионер във ВЕИ, пред САЩ и ЕС, четете повече.

 48. 48 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Тежки времена се задават за бантустаните-бензиностанции.

 49. 49 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Аз пък събирам пари за електричка и ми е тотално през оная работа за петрола, ОПЕК, тъпите американци и още по-тъпите руснаци!

 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#49] от "tvr18355030":

  Те най-добрите електрички, ги правят пак американците, не моь избяга от тях :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Голяма веселба пада под такива статии! Всеки ръси тъпотии без да се опитва да цитира и един факт. И докато купонът продължава сорта Уралс още вчера надмина 66$ за барел, а не както е написано в статият 63$.
  Докато веселбата продължава френски танкер превозва руски втечнен газ натоварен от английско пристанище към източното крайбрежие на САЩ заради високите цени и недостигът.
  И да попитам тези дето се кефят на шистаците, защо бяха против шистите в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 614 Неутрално

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Защото ако имаше, петрола щеше да е много по-скъп.
  Това си е класическа схема. Ако искаш да имаш влияние някъде, слагаш корумпирано правителство и държиш народа беден. И ако се наложи, инсценираш революции и преврати за да изпадне държавата в хаос.
  И Американците, и Руснаците прилагат тая тактика със "приятелите" си още от края на ВСВ.

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#41] от "tnk14543188":

  Най-после един компетентен коментар!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#49] от "tvr18355030":Те най-добрите електрички, ги правят пак американците, не моь избяга от тях :)
  —цитат от коментар 50 на iak


  Мъск не е американец :-) И батериите в колите му са японски. А и американския елит го мразят още повече и от германците :-)

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#39] от "Лео":

  От край време може и да е било известно! Само че тези, които разчитат на знанията си от край време обикновено не са на ясно с реалностите в сегашно време!

  https://www.capital.bg/biznes/pazari/2017/10/05/3054543_iznosut_na_petrol_ot_sasht_dostigna_rekordno_nivo/

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#45] от "tnk14543188":

  Новият енергиен цар се нарича САЩ. Тази година ще добиват над 11 милиона барела на ден. А тъпаците от Русия и СА не могат да мръднат, защото са се разбрали да не увеличават добива.
  В добива на газ американците са номер едно от 2009г.
  Апропо, руснаците дори не са и на второ място, защото при разваляне на договорката със СА, арабите в рамките на 6 месеца могат да увеличат добива до 2 милиона барела на ден, докато на руснаците за такова нещо, ще ум трябват поне 10 години.
  Общо взето опитат ли се руснаците да мърдат на някъде, само по-навътре ще им влиза.
  По мое мнение американците разрешиха добива на петрол, защото знаят, че до 10-20 години ще има такива източници на енергия, които ще направят използването на петрол нещо екзотично. Заради това бързат да продадат каквото имат.
  Например петно с площта на 1/4 България покрито със слънчеви панели, при сегашното КПД на панелите може да осигури консумацията на електроенеригя за цялата планета. Какво ли ще е след 10 години, а след 20.
  Каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните..............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  Защо не прочетохте статията! Всичко над 40$ се прибира в държавен резервен фонд.
  Запалянковщината е хубаво нещо ама има и факти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#54] от "tvr18355030":

  Прав си братчеТ, най-добрите електрички, ги правят южноафриканците, Щото Мъск е роден там :):):)

  Батериите му не са японски, а от Гигафабриката на тесла в Рино, която е 50/50 на Тесла и на Панасоник :)

  Колкото до мразенето, и ти мразиш Путин, ама плащаш прескъпо гориво ... :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  На всички бе ясно, че цената на петрола ще се нормализира на нива 55-60. Забавното е друго - цената му не зависи от ОПЕК, а от САЩ - най-големия консуматор. А какво ли ще се случи, ако и Китай-последва примера на ЕС във ВЕИ?
  —цитат от коментар 7 на historama


  Китай вече е изпреварил ЕС по ВЕИ. Изчакаха европейците да инвестираме луди пари за по-добра технология и я свиха безплатно. Онзи ден гледах филм, че потреблениетона електричество на 200 млн китайци вече се задоволява с ВЕИ имаше и кадри от безкрайни полета със слънчеви панели.
  I see fields Neo, endless fields where energy is no more produced, it' s collected!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#60] от "tribiri":

  Като изключим инфантилния коментар, кое от написаното не е вярно?
  Имаш интернет, гледам че можеш да четеш и пишеш................................
  СА държи готови кладенци за 1 милион барела затворени. Допълнително петролът им е на повърхността и се вади много бързо , лесно и евтино......................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Играта "Прекарай другарче" с нова сила и правила.САЩ ги измислиха.
  —цитат от коментар 20 на Alexander97
  О'Хенри е формулирал точно "играта" в разказа си "Пътища" чрез думите на Додсън Акулата - "Боливар не може да носи двама"

 63. 63 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Да се гърчат колкото искат! С кола на ток спрях да плащам по над 2000€ годишно за горива и масла.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1169 Весело

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Е ти си много богат човек значи! Тук викат "бензоколонката" на русия, ти искаш цялата бензиностанция да купиш! Аферим! Машшалла! Голям да пораснеш!

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1169 Весело

  С Китай ще стане като с Германия- преминаване към въглища. Да се топлиш с енергия от слънце и вятър е като да се къпеш кога завали.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Допреди половин век всички мислеха така. Сега само хора с много консервативно мислене споделят тезата ти, стари приятелю! Ама те и смартфоните и лаптопите не признават - били от дявола.

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1169 Весело

  САЩ купуват петрол най-вече от Венецуела,но интересното е защо тогава във Венецуела няма тоалетна хартия по магазините?!
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Ами щото строят социализъма. Ти да не мислиш, че когато ние го строяхме, при нас имаше? Пък САЩ вероятно им го купуват, щото си го продават. С другаря путя и другаря мъдуро - напред към светлото бъдеще! .... Ай! Другаря чеп от Северна Корея взех, че пропуснах! Правя си другарска самокритика пред трудовия колектив! И извинения, ако не съм джендър-коректен!

 67. 67 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Все пак шистовия петрол е по-скъп от конвенционалния и всяка инвестиция в него контролирано може да се направи губеща. Така, че САЩ всъщност са в позицията на жертвата, тъй като е напълно възможно да инвестират в нещо, което не струва. Нужно е финансова диферсификация на петрола от долара към евро, рубла и юан и нещата ще започнат да се подреждат.

 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":Защо не прочетохте статията! Всичко над 40$ се прибира в държавен резервен фонд. Запалянковщината е хубаво нещо ама има и факти.
  —цитат от коментар 57 на tribiri  Абе, прочето я, ама прочитам и много други факти за които споменавате по-горе, но забравяте да споменете и, че заплати и пенсии, както и стандартът на живот в необятната и богата Русия са по-малки от тези в малка и бедна България !
  Защо така ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Все пак шистовия петрол е по-скъп от конвенционалния и всяка инвестиция в него контролирано може да се направи губеща. Така, че САЩ всъщност са в позицията на жертвата, тъй като е напълно възможно да инвестират в нещо, което не струва.
  —цитат от коментар 67 на zyx


  Ти май не си чувал за хеджиране на риска?


  Нужно е финансова диферсификация на петрола от долара към евро, рубла и юан и нещата ще започнат да се подреждат.
  —цитат от коментар 67 на zyx


  Това пък какво значи ;) ?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#71] от "uej03527584":

  Златев ти ли се бе? Не те ли е срам да пишеш, че горивото в България е евтино?
  Все пак постъпваш умно, че го твърдиш инкогнито, че с такова изказване на улицата е много опасно .....................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#57] от "tribiri":

  "Всичко над 40$ се прибира в държавен резервен фонд. "

  Негатив.

  Имаме пошлина 111,4/тон - http://bit.ly/2DeeyFx
  1 тон = 7,15 * 63 $ = 450 $
  111 : 450 = 25% * 63 = 16 $
  63 - 16 = 47 $

  За фонда :
  2016 - 255 млн т * 80 $ пошлина = 20.4 милярда $$$ - http://bit.ly/2qRA2pk
  2018 (ако са пак 255 млн) * 111 $ пошлина = 28,3 мрд $$$

 75. 75 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  За липсата на тоалетната хартия в страната с най-големи ДОКАЗАНИ запаси в света други съфорумци са Ви отговорили изчерпателно.
  Иначе, щатите потребяват около 17 млн. барела петрол дневно. 9 до 10 милиона засега са от собствен добив, останалото от внос. Тоест над седем милиона от внос. Огромната част от този внос е от Саудитска Арабия, после са Канада и Венецуела.
  Оня с трите бири по-горе е дал линк към статия от Капитал, в която е посочено, че от падането на забраната за износ на щатски суров петрол през 2015 г., въведена още седемдесетте по време на петролното ембарго на ОПЕК, щатският изснос се е увеличил до близо 2 милиона барела дневно, тоест щатските компании изземват пазарен дял на камиларите. Камиларите и Рассеята са в положение цуг цванг. В момента основната движеща сила на пазара за повишаване на цените /мартенските фючърси са над 69 долара за барел Брент/ са сигналите от щатските резерви, които са доста силно намалели поради повишеното търсене заради канските стдове там.
  Ето я оригиналната статия в Блумбърг.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-09/iran-s-zanganeh-says-opec-doesn-t-want-brent-over-60-a-barrel

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":

  Това можете да го кажете на Дания - те произвеждат повече енергия от вятър отколкото им трябва и продават навън. Или на Германяи - постигнали са над 20% от ВЕИ голяма част от соларни панели - на всяка нова къща в Германия има панели.
  Или на Испания - която строи нови соларни паркове на пазарен принцип - без договори за изкопуване, без субсидии.

 77. 77 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ех, ако не са тези разяснения - халектората ще получи гърчове.
  И кво ся? Шисти начи... били вече евтини за добив. А да се замажат пораженията от добива колко струват?
  :)

  69 е петрола днес. Да хващат вече да добиват, изтърват печалбата шистовите босове :)

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#61] от "iak":

  Във статията е написано много ясно, кое, къде, колко бързо, лесно и евтино се вади ама кой да чете! Така е когато фактурите победят фактите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":

  А бе, тук в Дневник има цяла галерия как бутат църква от 19-ти век и малко селце, за да копаят мина за въглища... ако са в излишък, изнасят и прочие, защо още разчитат на този енергоизточник който замърсява?

 80. 80 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1553 Весело

  До коментар [#25] от "Realist":

  САЩ нека да си вадят колкото си искат нефт и природен газ шистово... Техният добив отива за техните собствени потребности и по никакъв начин не засяга количествата довив, транзит и експорт на Русия ! Да помниш някога потребител на нефт и газ в САЩ и Канада да е работил с руски такива...?!?? И изобщо американските компании, добиващи шистов нефт и газ на територията и шелфа на САЩ поне засега трудно биха могли да влязат сериозно на традиционните пазари, където експортират Русия, Иран, СА, Катар и т.н...

 81. 81 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Докато веселбата продължава френски танкер превозва руски втечнен газ натоварен от английско пристанище към източното крайбрежие на САЩ заради високите цени и недостигът.

  До коментар [#51] от "tribiri":

  Това им го казах и аз вчера, ма нещо не повярваха.
  Обидно е някак си - руски втечнен газ разтоварен в Бостън.

  За тяхна утеха, ще им кажем - че не го е закарал лично Путин, а някакви французи.....да им послужи като.......мехлем.......за болката.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 82. 82 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  До коментар [#16] от "eti mehter":
  Тоест, ще диктувате цените на петрола, или как?

  Gunter glieben glauchen globen
 83. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2462 Весело


  До коментар [#58] от "iak":
  Колкото до мразенето, и ти мразиш Путин, ама плащаш прескъпо гориво ... :)
  =========
  Tова е резултатът от фakтурите:

  А ето какви са фактите:

  http://www.fuel-prices-europe.info

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А дали ще увеличат инвестициите в проучване? Щото не става само да набучиш клечката и от нея да капе... Има анализи според които шистовият добив вдига белия байряк и дори цени от 80 дол. за баремл няма да го събудят. Прекалено много стари заеми имат да връщат и няма мераклии да им отпуснат нови заеми за проучване.

  До коментар [#31] от "tnk14543188":

  Остави ги да мечтаят.
  Те, умните и красивите, мислят, че да отвориш запечатан шистов кладенец е като да отвириш бутилка бира.

  Т'ва - техника.
  Т'ва - подбор и назначаване на хора.
  Т'ва - транспорт и логистика.
  За нищо го нямат.
  А то струва пари. Много.
  И парите не идват от касичката на внучето, а от банките.
  А банките помнят добре фалитите отпреди 3 години.
  Въпроса е, дали ще се навият пак да финансират такива авантюри. И при какви условия и какви гаранции ще поискат.

  А Русия и ОПЕК са лесни.
  Ще изчакат една година шистаците да се набълбукат с кредити и ще свалят цената.
  Бум - ще ги отстрелят вкупим за няколко месеца.
  Да не са го правили - да не знаем😊

  Русия и СА доказаха, че могат да оцелеят дълго време при ниски цени.
  А оттогава, особено Русия - се диверсифицира значително - та ако се наложи - ще изкара 5 години на ниски цени. Въпроса е - шистаците колко дълго ще изкарат.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  Ако баба ми беше мъжка щях да й викам дядо!
  —цитат от коментар 60 на tribiri

  А ти как ѝ викаш?

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#80] от "dr_al_hussaini":

  А бе не си прав. :)
  Ама Дневник не пускат подобни новини, ситото им е ... ситно хаха. А пък са икономическа медия уж, трябва да четат Bloomberg.
  ***

  По данни на агенцията, към американския Бостън от Великобритания неотдавна е тръгнал танкер със СПГ — част от неговия товар по всяка вероятност е произведен в завода на руската компания «Ямал-СПГ», по отношение на която действат санкциите на Вашингтон.

  Подробности на когото му се четат- тук.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-08/boston-imports-gas-from-u-k-site-that-got-first-siberian-cargo

 88. 88 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Какво ще стане с петрола ли? Ми ще се харчи със същите темпове, независимо от невероятния бум на електрическите автомобили и все по-енергоспестяващите производства. Що тъй?

 89. 89 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Какво ще стане с петрола ли? Ми ще се харчи със същите темпове, независимо от невероятния бум на електрическите автомобили и все по-енергоспестяващите производства. Що тъй?

  До коментар [#88] от "ВЕЛКОВ":

  Щото някои недотам умни и красиви, вместо да пишат по форумите - правят деца?
  Редовно и настървено!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Добива на шистов газ и нефт няма и теоретичен начин да е по-рентабилен. Дупчиш, пълниш земята с химикали, помпаш газ/нефт. Обаче до година две нов сондаж, тоя е свършил. А земята е батисана за следващите 100-200 години.
  Плюс земетръсите като екстра.

 91. 91 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1693 Весело

  До коментар [#80] от "dr_al_hussaini":

  Хабиби, проблемът в случая е, че нефтът е борсова стока - търсене и предлагане. Няма никакво значение къде се продават тези 1 или 2 два милиона барела дневно, добивани в повече от американските шистаци. Продажбата им на територията на САЩ примерно веднага означава, че щатските рафинерии не купуват едни 2 млн барела дневно от саудитите. Саудитите трябва да ги продадат на друг - да кажем Китай. Това автоматично се отразява на цената. Та нали от две години ОПЕК и Русия се опитват да направят именно това - да намалят добива с едни два милиона дневно, за да може предлагането на суров петрол да се изравни с търсенето и пазара да се стабилизира на цени приемливи за камиларите и за северноазитаските свинепаси нива.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 92. 92 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#67] от "zyx":

  " Нужно е финансова диферсификация на петрола от долара към евро, рубла и юан и нещата ще започнат да се подреждат. "

  Не съм чул някой да е забранил на руснаците да си продават петрола в рубли, юани, донги, тугрици или каквото там решат. Но честно казано този призив за "финансова диверсификация" ми припомня един стар виц от Тошово време за приликите между НРБ и САЩ. Та приликите бяха общо взето следните:
  1. И в Народна Република България, както и в САЩ с левове нищо не можеш да си купиш.
  2. И в Народна Република България, както и в САЩ с долари всичко може да си купиш.
  3. И в Народна Република България, както и в САЩ, ако вървиш по улицата и скандираш "Долу Рейгън!" никой нищо лошо няма да ти направи.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 93. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Русия реално не печели толкова от нефта - продава в долари, после набутва парите в американски ценни книжа. Тия пари носят минимална лихва а руските нефтени и други компании вземат многомилиардни заеми от западни банки.

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10390 Неутрално

  Русия и ОПЕК започват да схващат :
  - че са загубили стратегически позиции
  - какво е петролът - стока, а не оръжие...
  - трябва да сменят камъните (който може)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#94] от "penetrating":

  Нищо не са загубили...не се самонавивай. Не са от вчера на пазара...

 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Какво ще стане с петрола ли? Ми ще се харчи със същите темпове, независимо от невероятния бум на електрическите автомобили и все по-енергоспестяващите производства. Що тъй?
  —цитат от коментар 88 на ВЕЛКОВ


  Старшинка,
  Няма как да се "харчи със същите темпове".
  ЧЕти статията.
  ОПЕК от година на година НАМАЛЯВАТ ДОБИВИТЕ !!!!
  Ако се харчеше "със същите темпове" ОПЕК щяха
  най-малкото да запазят същите нива на добив.
  А ТЕ ГО НАМАЛЯВАТ !!!!
  Във военното май-май повече сте наблягали
  на политическата подготовка.

 97. 97 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  До коментар [#89] от "г-н Саранди Говедаров":
  За правенето на деца гориво ли е необходимо?
  На теб защо ти е толкова важно петрола да е скъп?

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#79] от "diegos":

  Ами защото в Германия са все още само 20% а не 100%. Но пък във Дания са над 100% и никакви църкви и селца не бутат за въглища, във Финландия също са над 80% от водни централи и също не бутат нищо и т.н.
  след 20'тина години и Германия ще достигне огромен процент ВЕИ и ще зареже възглищата. И накря ще остане само Бай Ганьо да се топли на въглище и да милее за пушеците на мариците или за най-мирния съветски атом.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 353 Весело

  До коментар [#69] от "iak":
  Пак ще събарят долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK