До юли България ще кандидатства за "чакалнята за еврото", обяви Горанов (допълнена)

До юли България ще кандидатства за "чакалнята за еврото", обяви Горанов (допълнена)

© Велко АнгеловБългария очаква до юли да подаде молба за включване в механизма за подготовка за членство в еврозоната, известен като ERM-2, въпреки че няма никакви гаранции, че тя ще бъде приета, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред групата чуждестранни журналисти, които от четвъртък обикалят институции и места в България, организирани от Председателството на Съвета на ЕС.


Балканската страна иска да приеме единната европейска валута и гледа на допускането в еврозоната като признание за реформаторските ѝ усилия, след като влезе в Европейския съюз през 2007 г., допълва "Ройтерс".


Правителството в София не си е поставяло конкретна дата
за приемане на еврото, но твърди, че попадането в "чакалнята" на еврозоната би било добър сигнал и за европейската идея, особено след като Великобритания се подготвя да напусне съюза след близо една година, обяснява още агенцията.


За попадането в ERM-2 са започнати разговори с Европейската централна банка и страните членки. Източници, запознати с хода на този процес, обаче разясняват за "Ройтерс", че


няма да има решение по въпроса, преди в Берлин да се сформира правителство.


Преговорите между германските християндемократи и социалдемократи продължават, но двете страни се споразумяха да не правят изявления пред медиите, докато не се постигне окончателно споразумение. Предположенията засега са, че ново правителство - почти сигурно отново с Ангела Меркел начело - може реално да има около март 2018 г.


"Най-вероятно ще кандидатстваме в първите 6 месеца", казал Горанов на срещата в четвъртък чрез преводач. По-късно говорителка потвърдила, че той има предвид първата половина на 2018 година.


"По никакъв начин ние не представляваме какъвто и да е риск за еврозоната", казал още Горанов. Той дал пример с това, че българският лев е във валутен борд и обменният му курс е обвързан с този на еврото, както и че основните икономически показатели на България са стабилни и покриват критериите за членство в еврозоната. Бюджетът е с излишък, инфлацията е под контрол и нивото на задлъжнялост е едно от най-ниските сред страните от ЕС.


Европейската комисия и лично нейният председател Жан-Клод Юнкер са заявявали, че подкрепят плановете на страната и ще ѝ окажат експертна и техническа помощ, но


не всички от 19-те страни с единна валута се чувстват комфортно с допускането на България,


коментира "Ройтерс".


Дипломати и банкери казват, че София може формално да покрива критериите за влизане в еврозоната, но и че се нуждае от още реформиране на икономиката си и изкореняване на корупцията, за да сближи ниския жизнен стандарт на българите с този на по-заможните си партньори в ЕС. България е една от най-бедните и корумпирани държави в съюза, припомня "Ройтерс", и посочва Германия като една от държавите, изразяващи съмненията си заради бедността, корупцията и организираната престъпност.


В репортажа се казва още, че с кандидатстването България отправя и предизвикателство към страните от еврозоната да отговорят ясно защо не я допускат, ако те вземат подобно решение. От друга страна, София не иска да повтори ситуацията с непрекъснатия отказ, който получава да допускане в Шенгенското споразумение. Поради това разговорите с ЕЦБ целят да се получи под някаква форма зелена светлина за кандидатурата, след което тя формално да бъде депозирана.

"Написали сме си домашното за еврозоната. В момента, в който ни поканят, можем да влезем", казва и премиерът Бойко Борисов.


"Готови сме формално да подадем молба, независимо дали сме сигурни, че отговорът ще бъде "Да", казва Горанов. Той обяснява още, че ще се изчака доклада от Брюксел за конвергенцията на българската икономика, който вероятно ще бъд епубликуван през май. Но, допълва финансовият министър, се изчерпвало търпението в София от липсата на яснота срещу какво точно се обявяват някои страни от еврозоната, когато става дума за българската кандидатура.


"Това не е заплаха" Едно "Не" също ще ни покаже какво трябва да свършим", посочва Горанов с твърдение, че правителството било подложено на натиск от българския бизнес да вкара страната в еврозоната. Според министъра в момента БВП на глава от населението в България бил приблизително 50% от средния показател за еврозоната и че ако - както някои държави искали - се постави граница от 70%, лично той може да приеме това. "Ройтерс" обяснява, че в момента няма такова изискване и че някои страни в еврозоната са под споменатия праг.


Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови - колкото години се налага".


Самото членство в ERM-2 се смята за фактор, увеличаващ доверието на инвеститорите, може да помогне и на централната банка с резервите, допълва министърът. Освен това рейтинговите агенции вече посочиха, че ще смятат допускането в ERM-2 като основание да повишат рейтинга на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 383 Неутрално

  "България е една от най-бедните и корумпирани държави в съюза, припомня "Ройтерс"."
  От доста време вече не сме едно "една от най-бедните и корумпираните", а сме си просто най-бедната и най-корумпираната. Не оставихме никакъв шанс на конкуренцията ...

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Пак повтарям: Еврото може да бъде прието от понеделник, 15 януари. Няма никакви пречки. Всички измислени проблеми са преливане от пусто в празно на набедени специалисти.

 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Като се срути КТБ се кълняха, че до 2-3 месеца ще подадат документи за европейският банков механизъм. До тук нищо подобно не се е случило. Ако искаха отдавна можеха официално да са въвели еврото, като паралелна валута. Да ама не. :-)

 4. 4 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Формалните критерии ги покриваме от доста време. Но основният критерий не е формален, а е т.нар. реална конвергенция, тоест приближаване на икономическото развитие до средното в еврозоната. Там буксуваме на едно място заради тримата шишковци главно и основно.
  Но все пак - присъединяване към валутния механизъм /чакалнята/ би било добре за страната.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 674 Неутрално
 6. 6 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 624 Гневно

  Добър начин още повече да поскъпне животът.Ще изгоните и последния,който може да си позволи да избяга...

  rock n' roll is king!
 7. 7 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ай нема нужда.

  SAVE EUROPE!!!
 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  То Еврото и сега се клати, а като се закачи за него още една продънена гемия като нас, преброени ще са му дните.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Формалните критерии ги покриваме от доста време. Но основният критерий не е формален, а е т.нар. реална конвергенция, тоест приближаване на икономическото развитие до средното в еврозоната. Там буксуваме на едно място заради тримата шишковци главно и основно. Но все пак - присъединяване към валутния механизъм /чакалнята/ би било добре за страната.
  —цитат от коментар 4 на меншевик


  Това с "тримата шишковци" да не ви е пуснато като задължителна фраза във всеки коментар?
  А иначе, който си разбира от работата-има пари! Добре е да бъдат в евро!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един препатил":

  ми чети повече..................я, кажи така, що мислиш, че може да приемеме еврото на 13-ти януари!
  После щи кажем що тва нема да стане поне до 2030-та година.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6329 Неутрално

  "България е една от най-бедните и корумпирани държави в съюза, припомня "Ройтерс".

  Тази фраза ще ни се натяква до втръсване, било тя вярна или невярна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 934 Весело

  Гледам петоколонниците не са мндого доволни, трябва да искат вече да им се плаща в евро вместо рубли!

 13. 13 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тоя ще си умре у чакалнята, ама нема да види БГ у еврозоната. Както чекаме за Шенген и тука ще бъде същото. Цела банка ликвидирахте, сега искате у цивилизацията - ами нема да стане.

 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Опорките ги спуска цвъки на заблудените милиционери. Аз съм свободен човек и имам очи да видя и разбера сам кое как е. Свинете са основна пречка пред нормалното развитие на България. Факт.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Винаги СТОПАЦИЯ на всичко хубаво да се случи у нас.
  Тази европейска комисия за нищо не става само с поощрения и потупване по рамото не става господа европейци!!!!
  Приемате КРИТЕРИИ, покриваме ги и са правете на ударени с мокър парцал, по тази логика винаги може да си измисляте оправдание да не ни допускате, мисля че МНОГО, АМА МНОГО ПРЕКАЛЯВАТЕ!!!

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  България не чака за чакалня, а чака за евро. Защото без евро няма газ и петрол. Всъщност скоро и с евро няма да има.

 17. 17 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1179 Весело
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  Аха...! Ама много хора забравиха, как Борисов е Искров се кълняха, че еврото не ни трябвало...! Понеже сме имали много стабилна банкова система и много хубави закони за контрол на банките. М-да-а-а-а... Освен това, БНБ щяла да загуби независимостта си. А на нас ни е много необходима независима БНБ...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Весело

  До коментар [#10] от "scott":

  До коментар [#2] от "Един препатил":ми чети повече..................я, кажи така, що мислиш, че може да приемеме еврото на 13-ти януари!После щи кажем що тва нема да стане поне до 2030-та година.
  —цитат от коментар 10 на scott


  Не съм казвал 13 януари. От 13-ти не може, защото е събота. Ще го въведем от 15-ти - понеделник. Така вече става, нали?

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Формалните критерии ги покриваме от доста време. Но основният критерий не е формален, а е т.нар. реална конвергенция, тоест приближаване на икономическото развитие до средното в еврозоната. Там буксуваме на едно място
  —цитат от коментар 4 на меншевик


  Това е само половината истина, защото реалната конвергенция е доста разегливо и относително понятие, за които няма измерими критерии. Иначе по тази логика не трябваше да допускат и балтийските държави, а и доста груги. Между другото реалната конвергенция между регионите е още по въпросна работа. Каква е конвергенцията между Сицилия и Ломбардия или между горна Бавария и Мекленбург? Май не по голяма отколкото между източна и западна Европа, но там никой не предлага да имат различни валути.

  Иначе дано станрм членки, но това го разправят още от 2009та. А ако случайно наистина влеземе тази година в ЕРМ2, то ще станем членки на Еврозоната не вдруги ден, а някъде през 20те години, ако всичко върви добре. Но е важно да вървим ма там. Основният интерес на България е да е максимално интегрирана в ЕС и особено ако се обособят няколко скорости, да не се оставяме да ни изхвърлят в задната.

 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  не става.
  АЗ КАЗВАМ 13-ТИ, ПЕТЪК,НАРОЧНО!
  И КАК БЕ, МЛАДЕЖ, КАК ШЕ ГО ВЪВЕДЕМЕ. ОСВЕТЛИ МЕ. И ОЧЕКВАЙ СА ТИ ОПОНИРАМ, ЯКО ПОДГОТВЕН. ЩОТ СЛЕДИМ НЕМАТА ОЩЕ ОТ ДЯНКОВ. И ТИ КАЗВАМ: нема да има никакво приемане на еврото от България. Нито скоро, нито никога.

 22. 22 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#20] от "antikommunist":

  Като цяло съм съгласен с мнението, с едно изключение - в рамките на дадена страна има трансфери през държавния бюджет към по-изоставащите региони, а работата е там, че еврозоната няма бюджет, който да заличава поне донякъде разликите в икономическото развитие. Това бе изведено като основна поука от кризата в еврозоната, затова сега Макрон го предлага, но германците не щат да чуят.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на kotyo
  kotyo
  Рейтинг: 22 Неутрално

  По-добре в еврозоната, че иначе нашите банкери и управленци кой знае какво ще измислят. Много любопитно ще бъде какъв курс ще изчислят за ERM - 2 ? Май е време да минаваме в евро....

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Весело

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  ....М-да-а-а-а... Освен това, БНБ щяла да загуби независимостта си. А на нас ни е много необходима независима БНБ...!
  —цитат от коментар 18 на tww09306483


  Ако в тези думи сте вложили някаква ирония то тя е напълно неуместна. Независимостта на БНБ, в смисъла, в който я разбират и управляващите, и самата БНБ, а именно, че от нея нищо не зависи си е много необходима. Без нея не можем да бастисаме нито една банка. Била тя и КТБ.

 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1047 Весело

  То Еврото и сега се клати, а като се закачи за него още една продънена гемия като нас, преброени ще са му дните.
  —цитат от коментар 8 на vankata1


  ъхъ, ъхъ, клати се еврото, даже те съветвам моментално всичките пари да си обърнеш в по сигурната рубла

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Твърдо против еврото у нас съм и за запазване на българския лев.

 28. 28 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1047 Весело

  а иначе въвеждането на еврото е просто необходимо ако искаме да сме част от цивилизованият свят, пък и това ще има реална полза като по-ниски лихви, засилени инвестиции и тн..

 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Твърдо против еврото у нас съм и за запазване на българския лев.
  —цитат от коментар 27 на Читател


  българският лев не съществува самостоятелно от 97-ма година, а ако го отвържем от еврото не ми се мисли какви поразии ще направят БНБ с печатницата

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  "Дипломати и банкери казват, че София може формално да покрива критериите за влизане в еврозоната, но и че се нуждае от още реформиране на икономиката си и изкореняване на корупцията"
  Те казват, казват, ама българина само от казване не разбира. Той само от бой разбира.

 31. 31 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До юли България ще кандидатства за "чакалнята за еврото", обяви Горанов?!
  Да но до КОЙ юли? (май липсва година в намерението!)

  До коментар [#13] от "calc":
  Тоя ще си умре у чакалнята, ама нема да види БГ-то у еврозоната. Както чекаме за Шенген и тука ще бъде същото. Цела банка ликвидирахте, сега искате у цивилизацията - ами нема да стане.

  Споко, нещата въобще няма толкова бързо да станат дори и да се стартира процедурата!!! Първо се очаква да ни приемат в Шенген и правосъдната ни система да се нормализира! Ама кога това ще стане ниКОЙ не знае!!!!

 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Весело

  Да ядосам тролетарията - тримата шишковци са основна причина да не сме приели Еврото все още :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  А дано, трябваше отдавна да влезем.

  Имайки предвид, че така или иначе сме вързани за Еврото.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Осен всякакви други съображения когато говорим за влизане в еврозоната особено внимание трябва да се обърне на въпроса при какъв курс на лева към еврото ще стане това. На пръв поглед няма проблем, нали сме във валутен борд, всичко е ясно. Ама то не е баш така. Защото курсът на лева към еврото 1 евро = 1,95583 лева е определен административно в чл. 29 от Закона за БНБ. И няма никаква пречка по тъмна доба в последния момент управляващите да приемат едно изменение, че на другия ден еврото влиза в сила при курс 1 евро = 3,91166 лева или какъвто им дойде на ум. А като се има пред вид какво ще се случи със задълженията, спестяванията и кредитите в лева бедна ни е фантазията какво могат да измислят в "еднопеевския парламент".

 35. 35 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ужас и безумие! От тез политици нищо умно и съществено не може да се очаква. Само поредното закопаване, заробване с неизгодни договори и евентуални излагации. АКо пък нещо хубаво е на път да се случи то е единствено щото има далавера и са намерили как да източват пари от поредния обществен проект.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  "нивото на задлъжнялост е едно от най-ниските сред страните от ЕС."

  Тука др Горанов е прав. Обаче не треба ли преди да влеземе в ерозоната да настояваме оттам първо да излязат Гърция, Италия, Португалия, Кипър, Белгия, Испания, Франция, Австрия, Словения, Ирландия, Германия и Финландия поради щото не отговарят на Ясните Европейски Критерии?

  http://bit.ly/2mpiOuM

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  преди това обаче :"Независимо дали страната ни ще влезе в Еврозоната или не, тя трябва да излезе от Валутния борд. Това мнение изрази бившият премиер Иван Костов, цитиран от БНР. Той уточни, че паричният съвет е временна мярка, спираща БНБ да води цялостна монетарна политика.

  По думите на Иван Костов Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в Еврозоната. Той е категоричен, че е изключително важно народната банка да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  А дано, ама на дали. Една държава да е против и не могат да приемат БГ в чакалнята. Но поне да се опитат, та да стане ясно каква скорост а предопределена за Мамковината. Щото от както почна да се говори за европа на няколко скорости, на всеки трябва да е ясно че вече има и план/ове как това ще се случи и кои ще бъдат членовете в групите с различна скорост.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Най-после да се вземе политическо решение за влизане в Еврозоната. Ако до сега не сме приели еврото , то причината не е тази , че не сме готови , а защото до сега не е имало политическа воля за това.

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Не очаквайте да ви приемат в зоната на еврото със сегашния курс 1 евро = 1,956 лева.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Разбира се,че " тримата шишковци " е спусната фраза.Комичното е,че се ползва от фвнове на Тримата Олигарси-Сашо Дончев,Огнян Донев и Прокопиев.И тримата са по-богати от Пеевски.

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  Ами вземай кредитите в евро...

 43. 43 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2525 Разстроено

  абе ЕВРО........ХУБАВО ......ама да не ОБЕДНЕЕМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.....?????!!!!!........за АЙДУЦИТЕ ЯСНО ше КРАДНАТ В ЕВРО.......!!!!?????....ама ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК КАК ШЕ СВЪРЗВА ДВАТА КРАЯ.......?????!!!!!!€€€€€.......ние не СМЕ ГЪРЦИЯ.......- ВСИЧКИ ДА ДАВАТ...........!!!!?????........НАС ПРОСТО ШЕ НИ СЪБЛЕКАТ И ШЕ НИ ВЗЕМАТ СИЧКО..........минималната ПЕНСИЯ Е 100€........а В ГЪРЦИЯ Е 700€.......!!!!?????......а ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ В ГЪРЦИЯ Е 354€........!!!!!!?????..........НИЕ ШЕ УМИРАМЕ ЛИ ТУКА КВО ШЕ ПРАВИМЕ..........???????!!!!!!!........а ДЪРЖАВИ КАТО УНГАРИЯ , ПОЛША И ЧЕХИЯ не ЩАТ ДА ЧУЯТ ЗА ЕВРОТО.....- ЗАЩО ЛИ......????!!!!!!........А РУМЪНЦИТЕ СИ ИМАТ СУВЕРЕННА ВАЛУТА С ПЛАВАЩ КУРС.........!!!!!??????........А ТОВА СИ СА ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ КОИТО СА КЪДЕ-КЪДЕ ПО НАПРЕД ОТ НАС........НАРОДА Е КАЗАЛ 7-ЕМ ПЪТИ МЕРИ.......ЕДИН ПЪТ РЕЖИ...........!!!!!!??????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 44. 44 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За бананови държави като нашата еврото означава само и единствено проблеми! Живея в Гърция от 3 години и мога да ви кажа, че Еврозоната е капан, който щраква с голяма сила върху бедните страни - какво се случи с гърците е отличен пример (само не ми говорете колко по-различни са гърците от нас). Да приобщиш валутата си с тази на Германия, Франция и другите развити държави е все едно да те трансферират от Витоша Бистрица в Реал Мадрид - пускат те да играеш, на 5-тата минута вече си без въздух, но нямаш право да напуснеш терена. Ритат те, мачкат те и те обвиняват че си некадърник, обаче не ти дават право да минеш в долната дивизия. Те така.

 45. 45 Профил на chudya_se
  chudya_se
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Асоциация за чакалня: (а) лакирани дървени скамейки, задължително издраскани с X, Y, и един кирилишки символ, приличат на скамейките в американските съдилища из филмите по Гришам (2) вони на пикня от ъглите - от предходните ползватели на чакалнята, (3) гъгнещ глас съобщава закъсненията, и тръгвнията от различни коловози, (4) такситеа отвеждат тез, дето вече са се върнали от там, закъдето са чакали, и бързат да подминат чакалнята, гледайки гнусливо към изпружилите се по скамейките .... нещо таквоз. А! и на таблото се въртят в несвяс едни букви и цифри, уж даващи информация.

 46. 46 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#44] от "Момчил Костов":

  Ако приемеме футболната ти метафора, която все пак е сравнително неуместна, защото става въпрос за съвсем различни неща, но ако те трансферират от Витоша Бистрица в Реал Мадрид това освен описаното претоварване и трудности които опсваш, представлява и невероятна възмжност да си развиеш невероятно способностите и независимо дали изцяло се изравниш с тези към които си се приобщил, можеш да достигнеш там несравнимо далеч по-високо ниво отколкото ако си седиш у Бистрица.
  Това го доказват редица страни, кито от много бедни се развиха именно там невероятно много. Можеме да споменеме Ирландия, която до преди половин век е била една от най-бедните страни на континента. Или пък дори голямата Испания, която въпреки всичките проблеми днес е на съвсем друго ниво отколкото 70те и началото на 80те.
  И да този трансфер означава голям шанс и голяма трудност, но и голям труд. С други думи ако те трансферират по споменатият начин трябва жестоко и много яко трениране, или конкретно на държавно ниво, много работа по конкурентноспособността на икономиката на международната сцена и образование, наука и иновации, иновации и иновации. Само с консумиране на позитивите се стига именно до това което казваш и до гръцкият вариянт. Който на думи иска да е при големците, но на практика иска да си го кара по балкански, по добре наистина да си стои у Бистрица. Балтийските страни са разбрали какъв е пътят, словаците също, пък дори и при чехите, които никак не бързат да приемат еврото дори и т.н. евроскептици признават, че в дългосрочен план мястото им е вътре... Надявам се и България да влезе колкото се може по-скоро.

 47. 47 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Председателството на ЕК на ЕС, не мога да го нарека другояче освен барабар Петко с мъжете или още по точно на гол тумбак чифте пищови. Наляха ли вече милиард за цялата тази работа в София? НДК е строен за по-малко пари за отколкото го ремонтираха...
  Срамота.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Весело

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не очаквайте да ви приемат в зоната на еврото със сегашния курс 1 евро = 1,956 лева.
  —цитат от коментар 40 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Приятелю, в еврозоната що ги бОли при какъв курс ще въведем еврото? То си е наша работа. И ние ще си я свършим по нашенски. Няма да стане при 1,95583. Дали за оправдание ще се "отвържем" от валутния борд преди това или ще "заковем" административно в последния момент някакъв друг курс е въпрос на подробности. Но дори и официално да го оставим 1,95583 то е ясно, че борбата ще бъде "безмилостно жестока" цените да бъдат конвертирани по курс 1 лев = 1 евро, а заплатите - по курс 1 евро = 4 лева. Няма как, така ще бъде. Но трябва и през това да се мине.

 49. 49 Профил на The Old Buccanееr
  The Old Buccanееr
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "България очаква до юли да подаде молба за включване в механизма за подготовка за членство в еврозоната, известен като ERM-2, въпреки че няма никакви гаранции, че тя ще бъде приета."


  Направо да е един ден след европредседателството , за де не се бъркаме на хората...между другото, за какво ще кандидатсва този бастун, като още не се знае има ли предприети мерки да не ни се отрази толкова болезнено това.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Отлична стъпка. Освен това банките ще станат по-прозрачни и по-контролируеми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#46] от "antikommunist":

  Напротив, ако продължим с футболните аналогии, успешен сред големите може да си само когато си тренирал достатъчно и си се изградил като добър футболист с опит и качества. Всичко останало те обрича да пълен провал и рискува здравето ти, както и цялата кариера. България не е готова за еврозоната и за мен е рискована авантюра да се мине към еврото. Хеле пък при наличието на валутен борд, който осигурява достатъчно сигурност в момента и отчитайки размирните времена, в които бъдещето на ЕС изглежда все по-неясно (сори, знам че подобни тези са обречени на десетки минуси в точно тоя форум, обаче така виждам нещата).

 52. 52 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Аз пък предлагам реципрочни мерки от страна на България,като нещат да ни приемат постоянно контра за важни европейски решения.Друга начин няма,не може да покриваш критерии пък все нещо някой кусур да ти намира.Сега като тази седмица хванаха 200мафиота в Италия,Италия има ли курупция или няма?

 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#52] от "gembirdkz":

  Вижте сега, приятелю. Ако имаме огромно желание да приемем еврото можем да го направим и едностранно. Както направи Черна гора. Скандалът ще бъде грандиозен, но накрая ще се кротнат. То и на черногорците им пилят от години на главата да си въведат собствена валута, ама целта в крайна сметка не е да ги откажат от еврото, а да ги подтикнат към реформи. Не казвам, че така трябва да постъпим. Не само защото е ясно, че нямаме хора с топки, които да го направят. А защото не е нужно. Не сте прав, че все за нещо някой кусури ни намира. Досега разговорите се въртят в сферата на "казал - рекъл". България въобще не е предприела процедура за присъединяване към еврозоната. Когато го направи ще видим дали и какви кусури ще ни намерят. А ако действаме енергично никак няма да се учудя процедурата бързо-бързо да приключи с примането ни. Да, но ние не го правим. "Понеже, обаче, защото...."

 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1150 Весело

  Никакъв шанс за еврозоната засега. Не им стигат на германците Италия и Гърция, ами и ние. Забравихте ли КТБ и Цековата банка? Бордът за малко не гръмна. Докато няма доверие в банковата система....

 55. 55 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Гледам никой не е против приемането на еврото. Интересно. Гърция фалира след като прие тази валута, сума то други държави го закъсаха. Великобританците сигурно са глупави, че не приеха еврото. Това, което става навсякъде, и в Гърция стана, след приемането на еврото е, че всички цени на стоки и услуги ще се вдигнат с много, може даже двойно, може и повече. Като за доходите не е сигурно.
  И без това сега хората бягат от тази територия, представям си какво ще стане после.
  Има и друго, ако с приемантео в ЕС, Шенген, и с променянето на паричната единица се ставаше европеец...
  А ние сме си една посткомунистическа държава с комунисти навсякъде. Това не се променя. И никоя от политическите партии не прави нищо в посока - декомунизация.
  Ония идиоти начело на ЕС си мислят, че "Все дозволено", само и само да е тяхното.
  БКП е в ПЕС... Цялата работа гледай си работата. За това ли ги ручахме жабетата?
  Не вярвам нито на ЕС, нито на НАТО. Щом така безпринципно ще е цялата работа няма смисъл.

 56. 56 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 386 Любопитно

  цените да бъдат конвертирани по курс 1 лев = 1 евро, а заплатите - по курс 1 евро = 4 лева. Няма как, така ще бъде.
  —цитат от коментар 48 на Един препатил


  И как точно ще стане таз ... шизофрения? Не за друго, технически ми е интересен сценарият?

  ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK