Електроенергийната политика като проба и грешка

Електроенергийната политика като проба и грешка

© Анелия НиколоваЕнергетиката и в частност електроенергетиката е инертен отрасъл, в който решенията следва да не се вземат прибързано, да са достатъчно добре аргументирани и да има оценка за ефектите от тях, тъй като пълните последствия от тях се проявяват след години. Ако се съди по общия управленски подход към реформите в електроенергетиката, човек може да остане с впечатление, че той се придържа към тази максима. Достатъчно е да си спомним от колко години се говори за либерализирането на пазара (управляващите и регулаторът обещаваха, че от 1 януари 2016 г. пазарът ще е напълно освободен), а сега се говори за плавен преход и промени евентуално след пет години.


И докато някои от важните законодателни промени се отлагат с обяснението, че не трябва да се бърза, други, също толкова важни, се приемат светкавично и без много обсъждане. Един от тези примери са измененията на Закона за енергетиката (ЗЕ) от края на миналата година, с които се въвежда задължението сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени, сключвани от производители на електрическа енергия с обща инсталирана мощност над 5 MW, да се осъществяват на организиран борсов пазар на електрическа енергия, считано от 01.01.2018 г. Не само че идеята не премина през адекватно обсъждане, но и е силно спорна, тъй като подобни задължения са в сила единствено в Румъния, за което страната е критикувана от години.


Нещо повече - в деня на обнародване на промените в закона Българската независима енергийна борса публикува проект за изменение на правилата за търговия на пазара на двустранни договори. Заинтересованите страни разполагаха с едва пет работни дни, за да се запознаят с проекта и да дадат становища, а самите промени в правилата бяха приети в началото на тази година и са в сила от 9 януари. Резултатът:
- няма време за обсъждане на законодателните промени;
- не се взима предвид, че те неминуемо водят и до изменения в подзаконови нормативни актове, за които също няма време за обсъждане;
- законът влиза в сила от началото на годината, а новите правила – девет дни по-късно, което създава регулаторен вакуум.


Този подход за пореден път показва, че управляващите смятат, че пазарът се нагажда към техните законодателни и регулаторни настроения, а не обратното. Нормалният подход е:


- да се установи необходимост от промени в регулирането на пазара;
- да се проучат добрите практики – все пак във всички страни от ЕС има по-развити електроенергийни пазари, от които може да се черпи опит;
- да се обсъди приложението им в България с всички заинтересовани страни;
- да се изготвят както законопроектът, така и подзаконовите нормативни актове, тъй като реално те уреждат работата на пазарите;
- чак тогава да се приемат измененията в чл. 100 от Закона за енергетиката, които включват добавяне на две алинеи. Вместо това първо се правят промените и тепърва предстои да разберем какви ще са ефектите от тях, както и какви грешки ще е необходимо да се поправят. А последните са почти гарантирани, както стана ясно от друго изненадващо събитие от края на 2017 г. – глоби, наложени от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране на ЧЕЗ и ЕВН. Като оставим настрана факта, че това също се случва точно преди празниците, което силно ограничава времето за обжалване на решенията, глобите на КЕВР повдигат редица въпроси.


Те са за смяна на електромер без подписи от двама свидетели на снемането на старите показания, за което ЕВН е глобена с по 3 млн. лв. От регулатора обясняват, че са с "вързани ръце", тъй като според тях нарушенията са повторни, а според Закона за енергетиката повторните нарушения се наказват с трикратния размер на максималната законова санкция. Това ни връща в началото на 2015 г., когато Законът за енергетиката се променяше по пет пъти годишно и когато именно бяха прокарани популистките изменения, с които максималната санкция бе увеличена.


Дори и да има нарушения, за които санкция от 3 млн. лв. да е оправдана, липсата на подпис при подмяна на електромер едва ли е от тях, тъй като се нарушава принципа на пропорционалност между нарушение и наказания. По този начин популисткото опиянение от 2015 г. създава предпоставки за абсурдни ситуации, които от своя страна могат да доведат до съдебни дела. Такива вече има заведени както от ЕВН, така и от ЧЕЗ.


Да не забравяме, че това са само две илюстрации на сбърканата политика в сектора и то само от седмицата преди Коледа и за съжаление те не са единствените. Още по-лошото е, че те не са в резултат на погрешна политика или на някаква идеология, а на прибързване. Процесът обикновено протича по следния начин: създава се обществено напрежение, политиците се опитват да го тушират с бързи, но крайно нерешителни и непремислени промени, а последните обикновено водят до нови абсурдни ситуации, ново обществено напрежение и нови прибързани действия. Неминуемо при провеждането на политики грешки ще бъдат допускани, тъй като никой политик, бизнесмен или човек не е съвършен, но те могат да бъдат сведени до минимум, ако са достатъчно добре обмислени (включително проучване на международния опит) и са консултирани с всички заинтересовани страни, като са взети предвид техните (аргументирани) становища. Решението не е революционно, но управляващите все още отказват да го приложат.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Трябва да създадем движение "Всеки със собствен ток" и да фалираме тия енергийни мошеници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако изобщо имаше политика в тоя отрасъл, отдавна поне с парите за закриване на блоковоте на АЕЦ Козлодуй щеше да се срещат често - често по прокривите на хората фотоволтаични панели, а в дворовете им по 1 малък/среден ветроагрегат(за ферми или фирми извън населените места). Така хем тока можеше да се вдига без да оказва особено влияние върху сметките на хората, тъй като те щяха да си помагат с тока от ВЕИ, хем щеше да има диверсификация, хем еко...
  Всички видяхме какво плюене беше против ВЕИ в някакъв период от време(2013г), по простата причина на егоистичните интереси на една шепа хора пред мнозинството в България.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  С "умни" и "премерени" решения ще ни докарат до там, че да има режим на тока въпреки огромните инсталирани мощности в страната. Гарантирано от ГЕРБ с любезното съдействие на червената енергийна мафия!

 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  Енергетиката и в частност електроенергетиката е инертен отрасъл, в който решенията следва да не се вземат прибързано, да са достатъчно добре аргументирани и да има оценка за ефектите от тях, тъй като пълните последствия от тях се проявяват след години. Ако се съди по общия управленски подход към реформите в електроенергетиката, човек може да остане с впечатление, че той се придържа към тази максима.
  —цитат от коментар 0 на Калоян Стайков


  Това е за Предозиране и Цитат на деня!

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Трябва да създадем движение "Всеки със собствен ток" и да фалираме тия енергийни мошеници!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Собствен ток ли искаш или да ги фалираш гадовете, па ако ще и да нема ток? Щото собствен ток и без движение можеш да си правиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK