Общината няма механизъм за контрол на Витоша, обяви Елен Герджиков

Общината няма механизъм за контрол на Витоша, обяви Елен Герджиков

© Надежда Чипева, КапиталСтоличната община няма собственост на Витоша, няма механизъм за контрол и затова може само да изслуша отделните институции. Това обяви в сутрешния блок на БНТ председател на общинския съвет Елен Герджиков.


Обясни, че още преди 2 г. била създадена временна комисия в общината за проблемите на Витоша, защото се видяло, че те се задълбочават.


Така Герджиков на практика обяви, че общината няма какво да направи и прехвърли проблема към нов план за управление на планината. Посочи, че има проект за него, но в момента отлежавал в екоминистерството, защото бил обжалван.
Герджиков хвърли вината за ситуацията на приватизиралите преди години съоръжения, които не са заложили повече изисквания към фирмата, която ги е придобила. В договора пишело, че лифтът от Княжево не работи, но не било изискано той да бъде подновен. Записаните инвестиции от 500 хил. лв. били вложени още в първата година след приватизацията във въвеждането на електронна система за кабинковия лифт на Симеоново.


Според Герджиков тъкмо заради лошия договор за приватизация се лансирали "сценариите", че нарочно не се развива Витоша, за да ходят хората в Банско.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Имаше един кмет-пожарникар с фалшив подпис,той ли е приватизирал неграмотно?
  За една приятелка, учителка по руски, питам...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Добре де,чия е Витоша последно?

 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  Софийските общинари, как сте, наред ли сте с главите? Витоша да не е феодално владение на няКОЙ? Кой стои зад фирмата? Тук държава и община има ли, или няма? Закони има ли?

  Ако нямате контрол над Витоша и нищо не правите за въздуха, си подавайте оставките! Или ще дойдат нормални общинари, или .....

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Старият Капитал много добре описва проблема. Дадени са намеренията на приватизатора от 2007г.:
  „Ако трите лифта на "Въжени линии" влязат в схемата на "Витоша ски", фирмата ще използва само трасетата, върху които са изградени, за да разположи нови лифтови системи, каза Костадинов. Съоръженията са стари, миналата година "Бай Кръстьо" чества 50 години, а кабинките на Симеоновския лифт са от 1982 г. Планът за управление на "Природен парк Витоша", който правителството прие през 2005 г., не предвижда ново строителство. Костадинов допълни, че само подмяната на Симеоновския лифт може да излезе около 15 млн. евро: "Витоша е правена на парче и голяма част от лифтовите съоръжения не са на точните си места. Всичко ще се гради наново. Предвижда се кабинков лифт и на "Бай Кръстьо". В този район има възможност да се направят още две-три писти, както и да се отвори вторият ръкав на "Витошко лале". За основа на проекта най-вероятно ще послужат и някои стари планове от кандидатури на София за домакин на зимни олимпийски игри."“
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2007/04/13/330567_i_vitosha_shte_stane_kato_bansko/

  Дадени са гледните точки на общината и зелените, даден в "документи" е и договора за приватизация /долу в ляво/ от 2012г.:
  „Общината: няма нарушения

  Общината смята, че няма основание да санкционира фирмата за това, че към момента лифтовете в планината не работят, тъй като в приватизационния договор няма даписан такъв ангажимент - лифтовете да работят. В него общината залага само изискването да не се променя предметът на дейност за срок от 25 години - условие, което не е нарушено формално със спирането на лифтовете.

  Същото важи и за броя служители. По договор сега в компанията трябва да работят 57 служители - условие, което също е изпълнено по документи. "Поддържат средносписъчен състав от 61 работника", обясни Ганева.

  Еколозите: държавата да влезе във владение

  Според екоорганизациите обаче Агенцията по горите към Министерство на земеделието трябва да влезе във владение на ски съоръженията на Витоша. "Собственикът на земята е собственик и на съоръженията върху нея, освен ако купувачът на съоръженията няма право на строеж". Това заяви Свилен Овчаров от Зелени адвокати. "Витоша ски" няма право на строеж, а земята е държавна и според юриста Държавната агенция по горите би могла да влезе във владение и да пусне лифтовете при нежелание от страна на собственика.“ - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/30/1755889_obshtinari_vitosha_ski_e_izriadna_preizpulnila_e/

  Сега според мен Капитал взе страна от което пострада журналистиката.

 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Ами случващото се на Витоша е прекрасен пример за това какво ще стане и в Пирин. Сега Боко обяви, че е гарант за това, че ще се строи само лифт и нищо друго, а след години държавата ще обяви, че няма механизъм за контрол. И познайте какво следва. С други думи управляващите в пряк текст ни казват: "Не ни гледайте какво правим, вЕрвайте какво ви казваме". Е, вЕрването ни свърши.

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "iceman_bg":

  Хайде стига тъпотии! Има Бистришко бранище и Торфено бранище, които са в списъка по Приложение 1 на член 8 от Закона за защитените територии и се управляват от МОСВ. Останалата част е Природен парк Витоша, която се управлява от Дирекция ПП Витоша към Министерство на земеделието и горите. Фирмата е собственик единствено на лифтовете и ги е купила, като платила над 8 милиона лева плюс дълговете на общинското дружество. Общината не може да прави нищо, освен да контролира трафика и градския транспорт.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "arnautsky":

  Питай за приятелите, общински съветници от ДСБ. След 2-3 години ще питаш и какво става с Общинска банка за един приятел Трайчо Трайчев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Правителството на Костов прекласифицира Витоша от Народен парк в Природен парк. За сравнение Пирин от Народен стана национален. В резултат на това във Витоша голяма част от горите и ливадите са реституирани и са частна собственост, докато в Пирин земята е изключително държавна собственост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Софийските общинари, как сте, наред ли сте с главите? ...
  —цитат от коментар 3 на iceman_bg


  До коментар [#3] от "iceman_bg":

  "СОС е с мандат 2003 – 2007 г. Избори за нови съветници ще има през октомври 2007 г.
  Сега в Столичния общински съвет (www.sofiacouncil.bg) има 7 партийни фракции и двама независими общинари...."

  Може и поименно, цитирам извадки:
  "1. Владимир Янакиев Кисьов - председател на СОС
  6. Мичо Дочев Райковски - заместник-председател на СОС
  7. Борислав Иванов Бориславов - заместник-председател на СОС
  2. Милан Стоянов Миланов - заместник-председател на СОС"
  https://m.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/02/15/311953_stolichen_obshtinski_suvet_-_sustav_i_komisii/

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Тоя свилен Овчаров да ходи да пасе овцете! По неговата логика общината може да придобие всички жилища строени на общинска земя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Това което казваш изглежда логично, но искам да попитам пистата на кой е, защото с очите си виждам, че все пак се поддържа и обработва.
  И дугия мимент е, че който и да е виновен за "лошата' продажба на лифтовете, няма ли механизъм и все пак държавата, т.е. хората на които ние плащаме години наред, да не намират начин ситуацията да се промени - или да принудят собственика да поддържа съораженията или да се разтрогне договора. Няма договор който при определени условия или след определени действия да не може да бъде разтрогнат. Напротив, фразата, че при непреодилими различия същите се разглеждат от съда е стандартна и няма как да я наяма и в този договор.
  И принципно, в каква държава живеем, ако собственик на някакви скапани лифтове оценени по онова време за 7 млн може да я върти на пръста си - не е сериозно, нали.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "arnautsky":

  Приватизацията се командва от общинския съвет! А той беше доминиран от останките на СДС/ ДСБ към онзи момент.

  Решенията на общинския съвет са задължаващи за кмета, той просто разписва.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "iceman_bg":

  Или какво? Ще псуете по форумите? Ще раздавате виртуално правосъдие? Или ще направите протест с 200 човека?

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "grajdanin1":

  Законите се приемат в София, а не в Банско и Елена Костова има ливади и гори за реституиране във Витоша, а не в Пирин. Затова между Пирин и Витоша има голяма разлика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#1] от "arnautsky":Приватизацията се командва от общинския съвет! А той беше доминиран от останките на СДС/ ДСБ към онзи момент.Решенията на общинския съвет са задължаващи за кмета, той просто разписва.
  —цитат от коментар 12 на niakoi_si


  Договора е подписан декември 2007 когато ГЕРБ имат 46% или 33 мандата от 61.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  Ами има дирекция ПП Витоша към МЗГ с 22 калинки на щат. Те по характеристика трябва отговарят за това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Гневно

  Голяма кошута излезе този Елен!
  Представяте ли си какво е нивото на интелект в Столична община, щом този е председател на съвета там?!
  Защо така, бе момче недоучено?! Как така създадохте временна комисия за проблемите на планината преди две години!!!! ... и до днес - едно голямо Нищо!
  Защо ли ти плащаме заплата, бе Кошуто непоръбена?!
  И ако може точно да ни кажеш Кой точно подписа този толкова лош и неизгоден договор? Този Умник не чете ли какво подписва ..., а и там не лежи ли и подписът на председателя на общинския съвет.
  Аз зная, че не е хубаво една голяма Тиква да подписва договори, ама вие - общинските съветници какво точно го съветвахте тогава ... и не знаехте ли, че от Тиква нищо добро не може да произлезе?! И сега - друг ви бил виновен, Некадърници смотани!!!

 18. 18 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Приятелче, много си зле с материала!
  Не зная какво те напъва отвътре да сипеш глупости, ама така само се излагаш!
  Само лееееко да ти светна - виновен за подписването на неизгоден договор е единствено подписалия го. И знаеш ли Той - Богоравния как се казва?

 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Еееей Плебса .... ти кажи КОЙ подписа договора!
  Гледам бива те в изваждането на линкове, та сигурно лесно ще се справиш.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#18] от "Косьо Генчев":

  И кой според теб е подписал договора?! Да разбирам ли, че си толкова неграмотен, че не си успял да го прочетеш!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  А дали може общинския съвет да "задължи" кмета, да си отреже топките?
  'Баси простотията си сътворил!!!

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  А дали може общинския съвет да "задължи" кмета, да си отреже топките?
  'Баси простотията си сътворил!!!

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "Косьо Генчев":

  Ясно! Не си успял! Ето опитай пак и ако много те затрудни кажи, ще ти го разкажа.
  http://forthenature.org/documents/819

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "Косьо Генчев":

  Продължавай, продължавай! Ставаш все по-смешен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  Софийските общинари, как сте, наред ли сте с главите? Витоша да не е феодално владение на няКОЙ? Кой стои зад фирмата? Тук държава и община има ли, или няма? Закони има ли?Ако нямате контрол над Витоша и нищо не правите за въздуха, си подавайте оставките! Или ще дойдат нормални общинари, или .....
  —цитат от коментар 3 на iceman_bg


  До коментар [#3] от "iceman_bg":Хайде стига тъпотии! Има Бистришко бранище и Торфено бранище, които са в списъка по Приложение 1 на член 8 от Закона за защитените територии и се управляват от МОСВ. Останалата част е Природен парк Витоша, която се управлява от Дирекция ПП Витоша към Министерство на земеделието и горите. Фирмата е собственик единствено на лифтовете и ги е купила, като платила над 8 милиона лева плюс дълговете на общинското дружество. Общината не може да прави нищо, освен да контролира трафика и градския транспорт.
  —цитат от коментар 6 на tribiri


  Вие четете ли или само пишете? Статията съдържа изявление на Герджиков, председател на ОбС, а аз съм написал, че държавата и общината трябва да си влязат в ролята и да приложат закона.

 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Ти виж, Умнико, точки 5 и 5.1 от Договора. Виж също и датата на този Договор.
  Прочети също, че СОАП е орган на СОС - пише го пак там.
  Виж и състава на СОС на дата 20.12.2007г.
  Писна ми от тъпи Гербаджии!!!

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "Косьо Генчев":

  Браво! Конграчулейшънс! Успя! Алилуя! Я сега кажи кой ще си реже топките!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  До коментар [#6] от "tribiri":все пак държавата, т.е. хората на които ние плащаме години наред, да не намират начин ситуацията да се промени - или да принудят собственика да поддържа съораженията или да се разтрогне договора. Няма договор който при определени условия или след определени действия да не може да бъде разтрогнат. Напротив, фразата, че при непреодилими различия същите се разглеждат от съда е стандартна и няма как да я наяма и в този договор..
  —цитат от коментар 11 на tsvetko_51


  Няма нужда от никаква фраза в договора. Законите съдържат възможности за разваляне и прекратяване на договори и съм сигурен, че такива има. Абсурдно е, някаква фирма да купи лифтове и да не ги поддържа като възпрепятства достъп до планината на хората от цялата столица.

  Въпросът е дали държавата и общината ще позволят подобно поведение на тази частна фирма или ще реагират със законовите възможности в полза на хората и обществото! И междувпрочем, и държавата, и общината, се доминират и ръководят от една политическа сила.

 29. 29 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  До коментар [#3] от "iceman_bg":
  Или какво? Ще псуете по форумите? Ще раздавате виртуално правосъдие? Или ще направите протест с 200 човека?
  —цитат от коментар 13 на niakoi_si


  Хахаха, май се страхувате. Времето на псувните и виртуалните изяви мина. Срещу застрояването на Пирин видяхте колко хора излезнаха в София (в другите градове също). Колко ли софиянци ще излезнат срещу господаря на Витоша и за въздуха в столицата. И докъде могат да стигнат нещата в противопоставянето хората срещу властта и нейните фирми. Това не са въпроси.

 30. 30 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  Горкия кмет,той затова ползваше фалшиви подписи-като форма на протест??

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 31. 31 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 847 Любопитно

  До коментар [#7] от "tribiri":

  Договора е подписан декември 2007 когато ГЕРБ имат 46% или 33 мандата от 61.

  Нещо неясно?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Дизайна на. Всеки корупционен договор е първо да се изключи контрола. Второто е да се изключат глобите...
  Спомнете си, че Цветан Василев и Христо Ковачки загубиха приватизирани заводи в Сърбия точно заради наличие на контрол и наказание.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Някой е купил Витоша ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK