"Капитал": Telenor опитва да напусне България

От българския телеком насочиха за въпроси към норвежката централа. От групата в Осло заявиха за "Капитал", че не коментират пазарни слухове.

© Дневник

От българския телеком насочиха за въпроси към норвежката централа. От групата в Осло заявиха за "Капитал", че не коментират пазарни слухове.Норвежкият телеком Telenor преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд. евро. Това съобщава "Капитал" като се позовава на информация в специализираното издание Mergermarket, получена от три неофициални източника. Информацията е потвърдена пред "Капитал"от един източник, според който кандидат купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември.


От българския "Теленор" насочиха за въпроси към норвежката централа. От групата в Осло заявиха за "Капитал", че не коментират пазарни слухове.


Кой е купувачът засега е неизвестно , а информацията от пазара е противоречива. Повечето телеком представители, които "Капитал" потърси, споменаха за интерес на американския фонд KKR. Той има сателитен тв оператор в Сърбия и инвестиции в региона. "Кандидат купувачът не е представен в региона," обаче посочи източник, близък до норвежката компания.
"Теленор България" е третият оператор по приходи в страната: за последната година (към края на октомври 2017) те са 667 млн. лв. Лидер е БТК с 875 млн. лв., следвана от "Мобилтел" с 806 млн. лв., но и двете компании предлагат доставка на телевизия и фиксиран интернет, доката "Теленор" има само мобилни услуги, където е втора по пазарен дял.


Норвежката компания купи е собственик на телекома от три години, когато купи "Глобул" от гръцката ОТЕ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK