БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране

БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската народна банка (БНБ) предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране и да не очакват продължаващо поскъпване на този пазар.


В обзора на банковия сектор за третото тримесечие на 2017 г. централната банка напомня, че банките все още не са изчистили лошите си портфейли, натрупани по време на световната икономическа криза, и затова не трябва да се увличат в кредитиране на сектори, "чието ниво на задлъжнялост е свързано и с капацитета им да обслужват своите задължения".


БНБ предупреждава банките да не се подвеждат по поскъпването на недвижимите имоти и да не ги надценяват, когато отпускат кредит.
"Текущото ниво на необслужваните кредити до голяма степен е унаследено от годините на глобалната финансова и икономическа криза. Наред с действията по постепенното намаляване на тези експозиции очакването е кредитните институции да се придържат към консервативно ниво на кредитните си стандарти (вкл. за индикаторите LTV, LTI, DSTI и DTEBITDA) в условията на промяна на икономическия цикъл и при наблюдаваната тенденция към нарастване на цената на недвижимите имоти", се казва в анализа.


"Регистрираното нарастване на цените на недвижимите имоти крие риска от формиране на очаквания за продължаване и интензификация на тази тенденция, което да доведе до смекчаване на изискванията по отношение на съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираното недвижимо имущество", предупреждава БНБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK