БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране

БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската народна банка (БНБ) предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране и да не очакват продължаващо поскъпване на този пазар.


В обзора на банковия сектор за третото тримесечие на 2017 г. централната банка напомня, че банките все още не са изчистили лошите си портфейли, натрупани по време на световната икономическа криза, и затова не трябва да се увличат в кредитиране на сектори, "чието ниво на задлъжнялост е свързано и с капацитета им да обслужват своите задължения".


БНБ предупреждава банките да не се подвеждат по поскъпването на недвижимите имоти и да не ги надценяват, когато отпускат кредит.
"Текущото ниво на необслужваните кредити до голяма степен е унаследено от годините на глобалната финансова и икономическа криза. Наред с действията по постепенното намаляване на тези експозиции очакването е кредитните институции да се придържат към консервативно ниво на кредитните си стандарти (вкл. за индикаторите LTV, LTI, DSTI и DTEBITDA) в условията на промяна на икономическия цикъл и при наблюдаваната тенденция към нарастване на цената на недвижимите имоти", се казва в анализа.


"Регистрираното нарастване на цените на недвижимите имоти крие риска от формиране на очаквания за продължаване и интензификация на тази тенденция, което да доведе до смекчаване на изискванията по отношение на съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираното недвижимо имущество", предупреждава БНБ.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1369 Весело

  Предпазната клапа се отваря :), въздухът от балона взе да излиза - очаквайте рев от брокери, инвеститори и стрители.

  колкото повече,толкова повече
 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В цял свят хората живеят в къщи.Тук разни панелки в пренаселена и замърсена София, в които гледаш прозореца на съседа се предлагат на цени равностойни на тези в Гърция с изглед към морето.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Балонът е надут достатъчно....

 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Пак ще има безработни брокери ми се струва. Напоследък един сайт за работа е пълен с обяви за такива.

 5. 5 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 536 Весело

  Апартамент на Игнатия в центъра на Солун, по-евтин от малко жилище в Пловдив. При годишен данък от 350€ за старото строителство. Как нса надули нещата нашенците...

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  Хм-м-м-м... Миналата седмица, само попитах в няколко банки за кредит и се скъсаха да ми звънят. Веднага можели да го отпуснат. Лихва около 5 %-та... Много диалогични станали банкерите. Чак не вярвам...! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  По-скоро гражданите трябва да са по-разумни като си припомнят каква ипотечна криза възникна след 2008 година. Освен това лакомията на банките няма граници. Те винаги си оставят възможността да вдигат едностранно лихвите и го правят. Дори и ако лихвите по новите кредити паднат, банките не намалят така повишените лихви дори до размерите от договорите.

 8. 8 Профил на TAL
  TAL
  Рейтинг: 282 Неутрално

  време е да гледаме пак филма: The Big Short

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Хм-м-м-м... Миналата седмица, само попитах в няколко банки за кредит и се скъсаха да ми звънят. Веднага можели да го отпуснат. Лихва около 5 %-та... Много диалогични станали банкерите. Чак не вярвам...! :)
  —цитат от коментар 6 на tww09306483


  Те и преди се бяха скъсали. По спомен от 2008ма, след това удушиха "клиентите" си като пор кокошки в курник. Много им здраве на банките.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  Аха...! Така си беше. И аз съм им сърбал попарата. Та, затова съм и леко резервиран. Но преди, определено бяха много трудни за разговор... То бяха надувки, фасони и важности. Затова и първо питам, процента за целия срок на договора ли е? Ако почнат да мънкат и да усукват, нямам работа там.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "Текущото ниво на необслужваните кредити до голяма степен е унаследено от годините на глобалната финансова и икономическа криза"
  Че това беше преди 10 години, нямат ли давност тези неща?

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Предупреждават, защото знаят за проблемите.

  В момента ново строителство може да се купи с 100% кредит. Изискването за минимум 15% вноска от *пазарната оценка* на имота (при ипотечен кредит) се заобикаля, като оценителите вдигат *оценката* с 10% и нагоре от цената на сделката. Останалите 5% се финансират лесно и бързо с потребителски кредит.

  Допълнително, финансовите фирми от "обръча" от фирми финансират покупките на строителите от техния си обръч, и лихвите са занижени до към 3%.

  А строителите от "обръча" продават на 100%+ печалба.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Щото и кредитирането, както и останалите неща в България, не е нормално. Банките предпочитат да кредитират покупка на жилище, а не да кредитират бизнес. Затова периодично се надуват балони, и после гърмят, горе-долу на десетина години се повтаря драмата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#2] от "Само Левски":

  Уж живеете в Америка пък не сте разбрали че цената зависи само и единствено от търсенето и предлагането. Няма такова нещо като цена по подобие. И в тази връзка колко струват имотите в Гърция е съвсем ирелевантно за цените в София.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Според мен няма смисъл да спорим за цени на жилища и лихви по кредити, както и от въпросното "предупреждение" на БНБ.
  Тяхна задача е, при това постоянна да следят кредитния портфейл на банките и поддържането на съответните нива на наличности и активи. Ако някои банки излизат от тези рамки, трябва да ги озаптяват своевременно, а не както стана с КТБ да ги фалират с глупави и прибързани действия и сигнали към обществото.
  А дали ни устройват или не цени и лихви си е работа на всеки един от нас - няма как насила да ни продадат жилище или да ни отпуснат заем и всички параметри са въпрос на договаряне между нас и продавача или банката.

 16. 16 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Марк Твен: "Банкерите ти дават чадър когато пече слънце, но като завали дъжд веднага ти го взимат. "

  Истината ни прави свободни.
 17. 17 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 534 Неутрално

  а КТБ предупредиха ли тия паразити?

 18. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Пак ще има плач и скърцане със зъби. За неразбралите - системата работи на цикличен принцип

  malart.blog.bg
 19. 19 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Пак ще има плач и скърцане със зъби. За неразбралите - системата работи на цикличен принцип
  —цитат от коментар 18 на malart


  да, но повечето хора в България не са наясно с икономическите цикли. все още някои смятат, че "цените на имотите дългосрочно не могат да паднат" и българинът смята имотите за най-добрата инвестиция. докато всеки българин няма поне по 1, даже по 2 апартамента в София/Варна/Пловдив, няма да миряса. 20% от апартаментите в София не се обитават, но въпреки това има строителство и търсене (макар и не толкова голямо колкото ни го представят брокерите).

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#13] от "today":
  Не е точно така тъй като необслужваните бизнес кредити са много повече като процент от необслужваните ипотечни кредити, т.е. риска при бизнес кредитите е доста по-голям

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Любопитно

  Даже и тези от БНБ-то виждат надуващия се нов имотен балон!!!!!Надувайте,надувайте ,ама после като дойде "фъсссссс........." да не вземете да ревете господа банкери!

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Снимката тук е много показателна. Тази сграда в Полигона е започната преди кризата през 2008, частично е завършена, другата част е замразена. При сегашния бум новият инвеститор успя да я докара до Акт 16.


  До коментар [#6] от "tww09306483":

  Като си проявил интерес при такъв процент е обяснимо да те търсят. :) Някои банки дават вече на около 3.3.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Да не се окаже този балон някое самосбъдващо се пророчество накрая?!

 24. 24 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според статистиката близо 60% от закупените в София апартаменти през 2017 година са с банков кредит. Не трябва да се забравя, че освен сигурността на подобна инвестиция, намираща израз в нейната стойност, тя може да носи и приходи, ако се отдава под наем или ако се продаде на по-късен етап за по-голяма сума. Разбира се, финансирането на подобна покупка е само един от проблемите, които човек трябва да реши, а те не са малко. Повече актуална информация в тази област може да се открие на сайта ho-re.biz!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK