Чуждите инвестиции намаляват с 2.4% до ноември 2017 г.

Чуждите инвестиции намаляват с 2.4% до ноември 2017 г.

© Надежда Чипева, КапиталПреките чуждестранни инвестиции са намалели с 2.4% между януари и ноември 2017 г., сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Увеличение има главно при инвестициите в дългови инструменти, които са белег за краткосрочни интереси, докато спадът при дяловия капитал е близо 4 пъти, при реинвестираната печалба - около 15 пъти, при покупките на недвижими имоти - около шест.


Общият размер на преките инвестиции в страната за януари – ноември 2017 г., е 883.7 млн. евро, с 21.5 млн. евро по-ниски, отколкото през същия период на предходната година. През ноември 2017 г. те нарастват с 32.2 млн. евро, при намаление със 7.6 млн. евро за ноември 2016 г


Дяловият капитал (преведени или изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в капитала и резервите на български дружества, както и постъпления по сделки с недвижими имоти) възлизат на 153.9 млн. евро за единайсетмесечието. Той е по-нисък с 389.2 млн. евро от дяловия капитал за същия период на предходната година, когато е бил 543.1 млн. евро.
Постъпленията от покупки на на недвижими имоти от чужденци възлизат на 10.8 млн. евро, при 63.1 млн. евро година по-рано. Над половината от инвестициите в имоти идват от Русия - 5.7 млн. евро, Германия и Украйна държат по около 10 на сто.


Реинвестираната печалба намалява 15 пъти - от 420.2 млн. евро за месеците януари - ноември 2016 г. на 28 млн. евро през същия период на миналата.


Инвестициите в дългови инструменти към 30 ноември 2017 г. са за 701.9 млн. евро, при отрицателна стойност от 58.1 млн. евро година по-рано.


Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари – ноември 2017 г. са от Холандия (735.7 млн. евро), Швейцария (126.7 млн. евро) и Германия (68.2 млн. евро).

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Тиквоний да звънне един телефон на Вальо Златев и счетоводителя му и за 20мин ще оправят тези статистики...

 2. 2 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 472 Неутрално

  По времето на лошия Станишев чуждите инвестиции бяха 8млрд-10 пъти повече!!!!Не харесвам Станишев нито партията му,но при такива огромни инвестиции които постига Борисов,направо да се махаш от държавата трябва.

 3. 3 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "gembirdkz":

  Тогава структурата на икономиката беше различна. То не може и текущата и капиталовата и финансовата ти сметки да са на плюс за дълъг период от време. Също така в момента компаниите опериращи в България могат да се финансират от Българската банкова система на абсолютно същите нива, каквито биха постигнали и при финансиране от чужбина (или дори по-добри)....и то ако искат. Но те не искат, защото финансират проекти с натрупани средства. Парите са в изобилие, а търсене няма. Дори смятам, че е възможно нетните ПЧИ да станат отрицателни.

  С това не казвам, че държавата не може да направи повече за инвестиционния климат - точно обратното, но за момента не се вижда такова желание.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Ами те и без друго са малко, не знам , колко още могат да намалеят. Всичко тука цветя и рози/ според Борисов/ , а инвеститорите не идват. Не ги блазнят нито евтината работна ръка, нито ниските данъци. Хората ясно го казват, но няма кой да чуе-корупция и липса на върховенство на закона.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Без правосъдие кой ще си прежали парите. Не им се дават суджуци.

 6. 6 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 264 Весело

  Борисов е Бог и Герб е неговият пророк ... хехехе

  Russia delenda est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK