България е сред лидерите в ЕС по дял на необслужваните кредити

България е сред лидерите в ЕС по дял на необслужваните кредити

© Юлия ЛазароваБългария е сред лидерите в Европейския съюз по дял на необслужваните кредити. Страната е на пето място в ЕС, като към юни миналата година лошите кредити са 12.1% от всички отпуснати заеми и аванси, което е три пъти повече от средното ниво за ЕС, което е 4.6%. Това показва работен доклад на Европейската комисия, цитиран от в. "Сега".


България е на пето място в ЕС по този показател. Номер едно по лоши кредити е Гърция с 46.9%. Следват Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5% и Италия с 12.2%. При необслужваните заеми в частния сектор България е трета с 19.2%, като изостава само от Гърция и Кипър.


От доклада се разбира, че през последните години все пак има подобрение, като се отбелязва, че след финансовата криза и фалита на КТБ делът на лошите кредити достигал 20%. Преди кризата необслужваните заеми са били двойно по-малко.
Намаление има във всички видове кредити. При фирмените заеми делът на необслужваните е паднал до 14.2%, а при ипотечните - до 7.4%.


През последните две години Европейската комисия няколко пъти критикува България за проблема с необслужваните кредити, което принуди банките да предприемат спешни мерки за изчистване на голяма част от лошите си портфейли.


По данни на Асоциацията на банките в България към септември миналата година необслужваните заеми вече са се свили до 11.7%. Във финансова изражение това представлява 6.7 млрд. лв.


Преди дни БНБ предупреди банките да внимават с отпускането на жилищни кредити, тъй като ръстът на цените на недвижимите имоти крие рискове.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7560 Неутрално

  Ми просто в България няма бизнес, който а може да бачка и да си връща кредитите и ако не работи по ОП - се получава простичка спирала с натрупване - всеки виси на ''партньорите'' ....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Да да ама не.Ако в България заем от 500 лева със забавяне на вноска от 49 лева се брои за лош,в Испания даже не го отчитат.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 3. 3 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не точно.
  Просто при отпускането на фирмени кредити се раздават големи подкупи и е ясно че се отпускат кредити, които още на следващия ден ще станат лоши и никога няма да се върнат. При ипотечните и потребителските кредити, делът на лошите е съвсем поносим.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  България е сред лидерите в ЕС по дял на необслужваните кредити"
  и тук ли има лидерство ? всъщност България си обслужва кредите и е лидер по нисък дълг като процент от БВП , а че българитене си обслужвали дълговете е нещо съвсем , съвсем различно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  За тези необслужвани кредити вина имат и банките. Те могат да пристъпят към разсрочване на кредитите, придружено с намаляване на кредитите и така имат шанс да върнат парите си, но не го правят, фалират кредитополучателите, вземат им заложените имоти, продават ги на безценица и в резултат кредитополучателите си остават длъжници, но много от тях вече не плащат, защото няма как. Тези 12 процента сигурно са точно такива кредити.

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Мале.. наистина ли гърците връщат само наполовина? Хич да не им дават повече :)

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  лошите кредити са 12.1%
  ______
  Съвсем нормално е в страна която е под бюджетна,търговска и банкова окупация нещата да вървят към по-зле! Тренда е към по-зле , значи до средата на годината не обслужваните кредите ще станат към 20%, оптимистично погледнато както и да въртят статистиката освен няколко картела и монопола всичко останало е в крах заедно с държавата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":
  Оказа се ,че тези които отиват към терминала на летището бягат от лоши кредити и лоши данъци!
  Чуждите банки придобиват масово имотеки и се надяват у нас да дойде работлив пришелец които ще купува имоти и ще плаща сметки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Имам познати, които теглят и не връщат, докато не ги заплашат със запор на заплатата... Просто народа обича да живее 'днес', а пък утре да го мислят по-нататък.

 10. 10 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Мале.. наистина ли гърците връщат само наполовина? Хич да не им дават повече :)
  —цитат от коментар 6 на Tod


  Добро утро! :)

  Няма такива тарикати като тях, ама и тяхната сега не е лесна.

  Забравиха как се работи и сега им е мъка голяма.

 11. 11 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Представената ситуация е последица при пренебрегването на вредното влияние от еврото.
  Европейската централна банка не може да спаси от актуалните злини, защото няма необходимите права.
  Възможностите са:
  Първа: При незачитане на вредното влияние от еврото – щетите нарастват.
  Втора: Със защита срещу вредното влияние от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети.

 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Ако беше за цените на имотите щеше да има графики, таблици, сравнения, а тук - малко текст. Ами пишете кои са след нас, с колко проценти, колко е средната стойност на необслужваем кредит у нас и в чужбина, колко е общата задлъжнялост и т.н. Иначе никакви изводи не могат да се направят. Или може да се направят грешни изводи, което може да е целта...

 13. 13 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 867 Неутрално

  не съм адвокат на банките, но високото ниво на лоши кредити донякъде обяснява високите лихви в България. по-висок риск - по-високи лихви.
  иначе защо чак сега се публикуват тези числа? по време на кризата банките казваха "всичко е стабилно", единици отчетоха загуби. публична тайна е, че прилагаха счетоводни трикове, за да не отчитат загубите от лошите кредити.

  Истината ни прави свободни.
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  21.11.2017 - "Българската банкова система е в най-добрата си позиция от 10 години насам. Кредитирането има потенциал да расте, но далеч от опасните нива преди финансовата криза. Лихвите няма да тръгнат нагоре поне през 2018 година...
  Експертите са на мнение, че основните предизвикателства, пред които са изправени банките в момента, са две. Едното е свързано с въвеждането на нови регулации за сектора от началото на 2018 година.... Според Левон Хампарцумян второто предизвикателство пред сектора остават т.нар. "лоши кредити".... Петър Андронов отчита, че необслужваните заеми в последните тримесечия намаляват прогресивно, като очакванията му са скоро двуцифреният дял на "лошите" заеми да стане едноцифрен. "
  "Българската банкова система достига 10-годишен връх" - https://news.bg/finance/balgarskata-bankova-sistema-dostiga-10-godishen-vrah.html

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#3] от "Симеон":

  Имате някакви спомени от времето, когато банките бяха държавни! Сега е смешно да се говори за подкупи, защото главите на изпълнителните директори веднага отлитат. Кой собственик на капитала ще разреши някой да му краде от печалбата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  До коментар [#15] от "tribiri":

  БАКБ финансира покупката на хотел "Рила" над 100%!

  ???

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Единственото ненормално в цялата ситуация е ниското ниво на лихвите по кредити в момента.

  Малко странно ми се струва при 12% необслужвани кредити да се раздава на 4% лихва. Кой плаща риска?

  Банковите меринджеи май пак подеха игричките си, прекалено късо време след последните лайна които натвориха...

 18. 18 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 470 Весело

  Затова банките не кредитират, не плащат лихви по влогове, не инвестират (освен в свързани лица), а ПЕЧЕЛЯТ САМО ОТ ТАКСИ – да пръднеш в българска банка, ще те таксуват по тарифата ;)

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Проблемът за лошите кредити е в правосъдната система. Съдия Влафимира Янева беше най-големия кошмар за банковата система. Другият проблем беше възможността да се прехвърлят фирми на цигани. Вега нещата се нормализират, защото вече се забрани, а и Янева я разкараха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#17] от "niakoi_si":

  12 те % необслужвани кредити са се натрупали за десетина години. Всъщност отчетната стойност на лошите кредити е доста по-голяма. Това е балансовата им стойност, останалото е покрито с разходи за обезценки (по старо му провизии), а това е тази част от тях, срещу която има ипотеки на жилища или залози например на хотели.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  А БНБ защо не санкционира търговските банки?

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Не вярвам някой да е изненадан от тази информация,защото средно статистическия българин е потънал в кредити които трудно обслужва.

 23. 23 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Тегленето на бързи кредити и търкането на билетчета е най-масовият спорт у нас. Колкото повече се задлъжнява, толкова повече се увеличава търкането. Юнаци и от двете категории са най-търсените у нас и жизнено необходими на политическата ни система, за да я поддържат. Тази симбиоза е убийствена, в буквалния смисъл на думата.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Хубаво е да го знаем, не трябваше да се споменава как е в Гърция, за да не започнат и у нас по същият начин.

 25. 25 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Нямам спомени от времето на държавните банки. Имам информация за сегашното положение. И то е такова, харесва ви или не. Заплатите в голяма част от банките и за повечето служители са ниски. Шефовете искат да плащат малко. А за това малко и получават малко, тоест - ниско квалифицирани, мързеливи и нелоялни служители. Цялата верига от мениджъри печели от раздаването на кредити, айде да не му викаме подкуп, бонус да е. А за големите кредити се дават големи бонуси или подкупи. И пак има печалба за банката от многото редовни кредити, които с високата си лихва плащат гяволъците на тарикатите и корумпираните мениджъри и служители.

 26. 26 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":

  И съдебната система цъфна без Янева... и Ченалова.
  А заобикалянето на рестрикциите за прехвърляне на търговски дружества е сравнително лесно.

 27. 27 Профил на bokasa
  bokasa
  Рейтинг: 18 Разстроено

  До коментар [#15] от "tribiri":

  ще го позволи произволен (съ)собственик на следните банки, давайки кредит на свързано лице, който става необслужван в удобен момент: ПИБ, ЦКБ, КТБ, Инвестбанк...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK