Френската енергийна компания "Арева" промени името си на "Орано"

Френската енергийна компания "Арева" промени името си на "Орано"

© ReutersФренската енергийна компания "Арева" (Areva) обяви във вторник, че променя името си на "Орано" (Orano). Фокусът вече ще е върху разработване на ядрени материали и управление на отпадъци в индустрията, включително добив, обогатяване, рециклиране на отработено гориво, логистика на ядрени материали и демонтаж на съоръжения.


След като сериозни загуби предизвикаха проблеми за групата "Арева", тя бе разделена на две. За "Орано" работят близо 16 000 души, след като през декември "Електрисите дьо Франс" (EDF) се договори да придобие контрола на 75.5% от New NP - компанията на "Арева" за производство на ядрени реактори. Тя бе прекръстена през януари на "Фраматом" (Framatome), както се казваше тази компания преди десетина години.


Поделението за ядрено гориво, логистика и демонтаж носеше в миналото името "Кожема", но според бизнес изданието Les Echos в "Арева" не са искали да се връщат към него. Друго от обсъжданите нови имена е било "Осом" (Osome), твърди още всекидневникът.


"Арева" ще остане да се използва единствено за името на холдинга Areva SA, коxто още е ангажиран с някои рискови проекти като този за финландската АЕЦ "Олкилуото".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK