За две трети от австрийските инвеститори корупцията и престъпността са най-значим проблем

За две трети от австрийските инвеститори корупцията и престъпността са най-значим проблем

© Надежда Чипева, КапиталЛипсата на работна ръка и корупцията притесняват най-много австрийския бизнес в България, съобщи търговският съветник на Австрийското посолство в България Улрике Щрака, цитирана от БНР. Днес в София бяха представени резултатите от официално проучване сред австрийските компании за инвестиционния климат в България и други държави от източна Европа.


Четирийсет процента от австрийските компании отчитат подобрение на инвестиционната среда, каза търговският съветник. Инвеститорите обаче имат и притеснения за средата в България - на второ място като проблем те поставят непредвидимостта на икономическата политика, а на трето място - правна сигурност. За сравнение - в Сърбия ненавременните плащания са основен проблем за австрийските компании, а в Румъния - инфраструктурата.


Емиграцията и ниската квалификация са основните проблеми, заради които компаниите трудно намират работна ръка. Затова австрийските фирми все по-често се включват в проекти за дуално образование. Повече от 80% от австрийските фирми плащат или са готови да плащат повече от средното за техния бранш, показват резултатите от проучването.


Австрия е на второ място по чуждестранни инвеститори с над 4 млрд. евро вложения в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK