Работодателите отказаха среща с министъра на енергетиката заради пазара на ток

Работодателите отказаха среща с министъра на енергетиката заради пазара на ток

© Юлия ЛазароваАсоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е отхвърлила поканата за среща в Министерството на енергетиката, насрочена за днес, съобщава пресцентърът на Българската стопанска камара, която в момента председателства асоциацията, в която влизат и Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


Асоциацията е изпратила писмо, в което обяснява, че срещи в предвидения формат вече са провеждани два пъти, "но не са довели до никаква промяна в ситуацията около българската енергетика и особено около неприемливите отклонения на "либерализирания" пазар на електроенергия".


Допълва се, че за участие в срещата са били поканени още държавните Български енергиен холдинг, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към Асоциацията за свободен енергиен пазар, Асоциация на търговците на електроенергия, енергийния регулатор, КНСБ и КТ "Подкрепа".
От асоциацията допълват, че причините за отказа са изцяло принципни и не съдържат в себе си лично отношение. "Ние не се съмняваме в желанието Ви за диалог, но не смятаме, че възникналите проблеми могат да бъдат решени на нивото на Министерството на енергетиката", пише в писмо до ресорния министър от името на организацията.


Според членовете й проблемите на свободния пазар на ток, за които те говорят активно през последния месец, вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи.


Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол, посочват работодателите.


Посочват, че може би ще се наложи да излязат на протест срещу ситуацията в българската енергетика, както това се случи след въвеждането на ценовата добавка "Отговорност към обществото", с която се финансирали привилегиите на така наречените американски топлоцентрали и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  'Айде, Баце пак ще трябва лично да гаси пожара. Карма.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Прави са работодателите. Постоянно се тръбеше, че либерализацията на пазара за електроенергия ще доведе до по-голяма конкуренция и спад в цените. Получи се точно обратното. Най-вероятно е налице картелно споразумение между търговците на ток, което не е задължително да бъде документирано, т.е. може да е устно.

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#2] от "voyko":

  Глупости! На Територията картелни споразумения и олигополи НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Справка - Комисията за защита от конкуренцията.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  И какъв е този пазар?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Прави са работодателите. Постоянно се тръбеше, че либерализацията на пазара за електроенергия ще доведе до по-голяма конкуренция и спад в цените. Получи се точно обратното. Най-вероятно е налице картелно споразумение между търговците на ток, което не е задължително да бъде документирано, т.е. може да е устно.
  —цитат от коментар 2 на voyko

  Няма никакво картелно споразумение. Просто им се налага да плащат скъпият ток на фотоволтаиците защото държавата е насочила евтиният ток от Козлодуй към регулираният пазар, т.е. към битовите потребители, всички нас.

  А те искат да е обратното, т.е. ние да плащаме за зелените безумия а те да са на евтиният държавен ток. Същите бяха скочили и срещу това, че зелените добавки бяха включени в цените на тока за износ, така износът ставал неконкурентноспособен. Отмениха добавките за износ и стана така, че ние плащахме тока да е евтин за гърци и турци.

  Накратко казано прословутият ни частен "бизнес" може да съществува само ако смуче от държавата, т.е. от всички нас. Лъсва и лицемерието на профсъюзите, ще стачкуват заедно с работодателите. Т.е. тока на членовете им да е по-скъп!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Ми правилно са отсвирили Зюмбюла ...
  Самата тя си твърди ли, твърди, че от нея и министерството и не зависело, та защо да се 'абат и да си губят времето с празни лакардии?

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ми правилно са отсвирили Зюмбюла ...Самата тя си твърди ли, твърди, че от нея и министерството и не зависело, та защо да се 'абат и да си губят времето с празни лакардии?
  —цитат от коментар 6 на xm...


  Нали искаха пазар, ето имат го. Да се договарят с продавачите за цената, както е на всеки пазар. Какъв ще е този пазар след като държавата насила определя кой и колко да продава на него? На Кирков пазара ходи ли кмета да определя цените по сергиите?

  Искат пазара ама държавата да натиска когато купуват да е евтиничко. А когато те надуват цените да не се намесва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Червените търговци на ток се мъчат да олигополизират пазара и да дерат, колкото се може повече. Естествено, не без любезното съдействие на ДКЕВР, НЕК и МЕ...! Иначе, няма как да се случи.
  Миналата седмица, бяха изтипосали тук някакъв "енергиен експерт" да обяснява, как се били случили някак си ей така от нищото едни спекулативни сделки на пазара на ел.енергия и никой не разбрал, как станало...! Да бе, случило се някак си, ненадейно. Нещо не били изпипани процедурите, нещо не било домислено в някакви наредби и разпоредби и..., хоп! Тока скача с между 30 и 60 процента...! Бах тоя скок, бях тия "недоглеждания"!
  Щом всички по веригата вдигат безучастно рамене и мънкат, едно е сигурно. Поредна нагла схема, за повишаване на цените на ел.енергията и осигуряване на гарантирани печалби, на разни отговорни другари...!
  Сега ГЕРБ-аджиите ще се крият и по някое време ще се покажат, за да кажат, че те не знаят и нямат нищо общо. Пазара бил либерализиран и нямало как да се месят. Ще гледаме на лято, каква ще е поредната секира на цената за населението.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  "Просто им се налага да плащат скъпият ток на фотоволтаиците защото държавата е насочила евтиният ток от Козлодуй към регулираният пазар, т.е. към битовите потребители, всички нас. "

  Негатив.

  Таксата за яките екотоци е 4 стинки / квч и се начислява на всички - и на свободния пазар, и на поробения.
  Единствената разлика е че некои търговци се скатават и не я плащат - http://bit.ly/2n7rcP7

  Пък тея другари не е ясно що се гнявят на Невидимата Ръка - нали тя се бъхти да им поевтини тока?

 10. 10 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Просто се видя проблема с теча на информация, яколко сделки, леко подшушнати, които да разклатят и тоя замисъл. Кокалът не се пуска, когато ножът не е опрял до кокал

 11. 11 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#9] от "dosetliv":

  То хубаво го е насочила така наречения евтиният ток към домакинствата Какво правим ,обаче като цените започнат да скачат в магазините ?


  Между другото цената на водата в Сф е дигната с 70% .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#11] от "tamplierr":
  Ми то и бензина стана 2.20 при $60 за барел още малко и ще стане колкото беше при $149.
  Сега водата, а след председателството газа, тока и парното.

 13. 13 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Няма такова нещо. Всичкия ток от фотоволтаиците се изкупува от НЕК и се плаща от такса "Задължение към обществото", която влиза в сметките на всички, вкл. и на регулирания пазар. В случая просто добре поставени лица са изкупили всичкия ток от АЕЦ и Марица-Изток 2, който не е за регулиран пазар на цена около 70лв и сега могат да си искат спокойно цена от над 100лв, защото реално няма друг конкурентен източник на по-ниска цена.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Няма такова нещо. Всичкия ток от фотоволтаиците се изкупува от НЕК и се плаща от такса "Задължение към обществото", която влиза в сметките на всички, вкл. и на регулирания пазар. В случая просто добре поставени лица са изкупили всичкия ток от АЕЦ и Марица-Изток 2, който не е за регулиран пазар на цена около 70лв и сега могат да си искат спокойно цена от над 100лв, защото реално няма друг конкурентен източник на по-ниска цена.
  —цитат от коментар 13 на unbiased


  Гледах внимателно едно ТВ предаване с участието на един представител на тези "бизнесмени". И той даде точно това обяснение - "евтиният ток от Козлодуй е на регулираният пазар/за битовите потребител/, на свободният има малки квоти от Козлодуй, за нас остават фотоволтаиците и американските Марици а токът им е скъп". Не си го измислям, ТЕ го казаха.

  И предложи точно това, да се осигури по-голяма квота от Козлозуй и БГ Мариците. Което означава, че битовият потребител ще купува от скъпият ток от фотоволтаиците, на НАС ще е скъпо не на тях. Само повтарям това което каза.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация"
  Точно. Разговорите трябва да са с тези, които го допускат.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Може и да е така.

 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тока за бита ще скочи и той лятото 2-5% .Какво да кажем ГЕРБ и Псевдопатриоти.Отбора на ШИШИТАТА пак ще лапка народни парички.После пак гласувайте за ГЕРБ


  https://www.24chasa.bg/novini/article/6678720
  До коментар [#12] от "telqk":

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Няма такова нещо. Всичкия ток от фотоволтаиците се изкупува от НЕК и се плаща от такса "Задължение към обществото", която влиза в сметките на всички, вкл. и на регулирания пазар.
  —цитат от коментар 13 на unbiased

  Това се отнася за енергийният микс. На свободният пазар се плаща колкото се договориш. И понеже там е главно еко-тока а той е скъп цените излизат значително по-високи от тези в енергийният микс.

  Ето ги тук цените, сравнявайте.

  https://dariknews.bg/novini/biznes/aec-kozloduj-proizvezhda-naj-evtiniq-tok-za-energijniq-ni-miks-1412382

  Нашите "бизнесмени" драпаха за свободният пазар защото се надяваха, че Козлодуй и Мариците ще се юрнат към него понеже те ще му дадат по-висока цена от битовият потребител. А за нас ще остане еко-тока който е в ПЪТИ по-скъп.

  Да ама не, държавата нареди на СВОИТЕ централи да продават на регулираният пазар, т.е.на битовият потребител. Собственик е, има право да решава къде да продава и какво е приоритет. И изведнъж както бяха "пазарно" ориентирани "бизнесмените" поискаха държавата да нарежда на пазара.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Лъжат, меко казано. Погледнете фактура от ЧЕЗ за битов потребител на гърба й има разбивка за микса и ел. енергия от Козлудуй е 8%.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Лъжат, меко казано. Погледнете фактура от ЧЕЗ за битов потребител на гърба й има разбивка за микса и ел. енергия от Козлудуй е 8%.
  —цитат от коментар 19 на telqk


  Досега не бях обръщал внимание на такова разпределение. Погледнах една фактура от 2016г, действително при мен Козлодуй е само 6.5% но 45.6% са някакви кондензационни ТЕЦ /явно Мариците които са на лигнитни въглища, те също са евтини/. Фотоволтаици - 7.5% , вятърни - 8%, ВЕЦ - 18% /те не са ясни от скъпите малки ли са или от големите/. В общи линии балансирано, не пасва на приказките на работодателите че за нас е само евтиният ток.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK