Любо Груич, директор в "Кока-кола": Решението за сладките газирани напитки е да не се прекалява

Любо Груич, директор в "Кока-кола": Решението за сладките газирани напитки е да не се прекалява

© "Кока-кола"През последните години дебатът за здравословния начин на живот набра скорост, което доведе до идеи в някои държави, а в други вече и приети мерки, срещу прекомерната употреба на захар и съответно безалкохолни напитки, в които тя се употребява. Това накара лидерите в сектора на безалкохолните напитки да обмислят нови стратегии за задържане и привличане на потребители. Така компанията "Кока-кола" представи в Европа преди седмица три вида чай под бранда Fuzetea(името идва от думата фюжън, навлязла най-вече в кулинарията напоследък). В допълнение при представянето й мениджмънтът обяви, че занапред европейските потребители може да очакват още доста нови продукти, за които няма да се правят чак толкова дълги пазарни проучвания, каквато е била политиката досега. Как се справя компанията със стремежа на хората да живеят по-здравословно - по тази тема разговаряме с Любо Груич, генерален мениджър в компанията за Европа, отговарящ за новия растеж и негазираните напитки.


Отговаряте за растежа, откъде ще дойде той в компанията?


- Новият ръст може да дойде първо от съществуващите вече на пазара продукти като подобрим работата си по тяхното предлагане. В същото време отварянето към нови категории, за които преди 1-2 години дори не сме имали идея, също е такъв източник. Не трябва да ни притеснява това, че някои от тези нови категории днес имат малък дял. Но ако са правилните продукти, ако адресират основните нужди на потребителите, те ще успеят и ще станат част от големия бизнес. При въвеждането на нови категории на пазара смятаме, че ще са успешни, когато правилно сме разчели търсенето и уцелим точния момент. Когато преценим, че не сме готови да навлезем в даден сегмент, не го правим. В момента ние сме представени във всички категории в Европа, но тяхната диверсификация е част от този нов растеж.
Какво очаквате от най-новата напитка - студения чай, при положение, че в региона на Югоизточна Европа чаят не е особено популярен?


- Тези трендове не са вечни, хората си променят навиците, започват да научават повече кое е добро за тях. Така че дори в момента в тази част на света подобни напитки да не се толкова популярни колкото другите безалкохолни, това, че те съдържат натурални продукти, добри вкусове, по-здравословни са ще ги направи един ден също много популярни.


Доколко популярни остават газираните напитки на фона на стремежа на все повече хора да живеят по-здравословно?


- Ако говорим за "Кока-кола" – това е продукт, който след като е оцелял 130 г., значи е нещо наистина специално. И хората може да не пият непрекъснато точно този продукт, може следващ път да пият такъв без захар или друго, но въпросът е, че имат избор.


Въпросът е, че захарта заема може би централно място в днешния дебат за здравословния живот както и газираните напитки...


- Дебатът е толкова голям най-вече за това да не се прекалява с консумацията на такива продукти. Умерената употреба на който и да е продукт силно редуцира потенциалните проблеми. Иначе дори пиенето на портокалов сок по цял ден може да означава предозиране с витамин С. Тоест и това може да се окаже не особено здравословно решение. Така че въпросът е хората да имат избор и също така да обсъждаме с тях потенциалните ефекти.


Някои страни въведоха по-високи данъци върху храните със захар, други планират да го направят. Това променя ли политиката на компанията и как?


- Правителствата имат всички права да правят това, но това, което наблюдаваме по света е, че има случаи, когато данъците не са решението. Има много други. Смятам, че по-правилно е хората да разполагат с информация и с избор. Ние като компания действаме също за това да подпомогнем идентифицирането на проблемите. Затова и работим по преформулирането на продуктите, а това не е нещо толкова просто колкото вероятно звучи. Защото при този процес искаш да предложиш същия или по-добър вкус при това без да се влага съставката, която си използвал до момента. Така че ние работим много да намалим или изобщо да премахнем захарта.


Какво използвате като заместител?


- Понякога изкуствени подсладители, но в много случаи – натурални. Опитваме да намерим най-добрата комбинация или просто да намалим интензивността на захарта


Има данни, че подсладителите също не са добро решение за хора, които не страдат от диабет, например...


- Не мога да говоря като лекар, но това, което мога да кажа е, че ние спазваме националните законодателства. И доколкото знам подсладителите са най-изследваните съставки в момента. И разбира се има учени на различни позиции за отделните продукти. Така че пак опираме до това колко често се употребява даден продукт.


Кои са най-продаваните продукти в региона на Югоизточна Европа?


- "Кока-колата" е много популярна, има дълга традиция, а България е първата от бившия социалистически лагер, на чиито пазар се пуска през 1965 г. И не е само въпрос на продукта, но и на емоцията от него. В същото време в други страни от региона има различни напитки, които са лидери. Например, в Русия е много голям делът на натуралния сок. Там сме номер едно по продажба на сокове. В същото време много силно растат газираните напитки.


Как кризата се отрази на продажбите на компанията?


- Тъй като ние сме част от пазара на бързооборотни стоки, бизнесът не отслабна значително дори в годините на кризата. Такива продукти са малко удоволствие, което в такава ситуация хората могат да си позволят, за разлика от по-големи покупки като дом, например. Тогава трябваше да сме много внимателни с цените. Имаше известен спад, но бързо излязохме от тежкия период.


В България освен, че предлагате продуктите на самата компания, но сте дистрибутор и на кафе, и на някои алкохолни напитки. Има ли планове да имате свои брандове в тези категории?


- Конкурираме се с другите на пазара на безалкохолните напитки. И това е пазар, на който има още много поле за изява. На този етап доколкото знам, не се обмисля подобна стъпка.


Каква част опаковките на вашите продукти рециклирате и как ще расте тя във времето?


- Това е много важен въпрос не само за нас като компания, но и за цялото общество. Поставяме си все по-високи цели. Но в същото време сами по себе си ние не можем да решим целия проблем. Трябва да се реши от цялото общество и то по устойчив начин.


Реалистично ли е всички продукти да се предлагат в стъклени бутилки?


- Стъклената опаковка е винаги предпочитана. Стараем се да имаме повече продукти в такива опаковки, но те не са подходящи за всичките ни потребители като бизнесите, например.


Coca-Cola е пазарен лидер в сектора на безалкохолните напитки в България с изключение на водата, по данни на самата компания. В Българя по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки по обем продажби лидер са бутилираните води, следвани от газираните напитки, следвани от негазираните. Категорията на газираните напитки формира 60% от продажбите на компанията Coca-Cola в обем през 2017 година. Най-голям ръст през последните години отбелязват бутилираните води (за цялата индустрия по данни на Асоциацията). Целият сектор на безалкохолни напитки расте с близо 3% годишно, като категорията на безалкохолните негазирани напитки расте най-бързо. Очакваме с навлизането на FUZETEA у нас категорията на студените чайове да ускори своите темпове на растеж, каквато е тенденцията в Европа (категорията расте 1.5 пъти по-бързо от пазара на безалкохолни напитки), посочват от компанията.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  пожелавам на любчо да пие по три литра от лайната които произвежда и да дава на децата си, родители, роднини и приятели по още толкова!

 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Предозиране с витамин С с портокалов сок? Най- много да получите разстройство.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Кока-кола подхвърля на българите
  и източно европейците някакви блудкави
  и натъпкани със захар повръщни, нямащи нищо общо
  с продаваното в Западна Европа и Северна Америка.
  При това ги продава на нереално високи за качеството
  и съдържанието цени.
  Най-лъжливият рекламен трик на Кока-кола - бездарно
  съчинената легенда за уникалната и пазена в тайна рецепта
  на кока-колата се разбива на пух и прах от очевадното
  продаване на различни напитки под една и съща марка
  в Източна и в Западна Европа и САЩ.
  Продаваното в България е Ментак - Кола

 4. 4 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  То и с хероина е така.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  - Сексуалният ми живот е като Кока-Кола.
  - Сладък и пенлив?
  - Не. В началото беше classic, после стана light, а сега е zero.
  ( разговор на пейка н парка)

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Не е вярно, че у нас се произвеждат ментаци. Компанията от Атланта си има стандарти и система за контрол на напитките, независима от бутилировачите. Ако Хеленик правят ментета, от Атланта ще им отнемат лиценза. Това не са компоти, това е световен лидер. Ако видите дебелaта им книга със заглавие BQM (Beverage Quality Manual) и я прегледате, ще разберете за какво иде реч. Тя се спазва навсякъде и е като Библия в системата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Колата със фруктозният сироп е с абсолютно различен вкус от тая със захар.А коя е по вредна все тая,по добре да не се пие въобще!

 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Само дето с витамин С не може да се "предозира", но няма нищо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Междо другото, кока-кола бутилира и минерална вода. Произвежда и био-продукти. И това че основния им продукт а именно оцветена вода с много захар е толкова полулярен не е техен проблем а проблем на обществото.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Трябва да си пълен кретен за да вярваш и на първото и на второто ви твърдение. Напълно завършем малоумник.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ужасно е да работиш в компания, дето основният й бизнес е да трови хората (и то младите и подрастващите) с подсладения си шит!

  тоя чай са го изкарали като смокиново листо отпред, ама тренда е, че компании като кока-кола се запътват уверено към кофата.

  пепсико доста отдавна диверсифицираха бизнеса си, кока-кола спят.

 11. 11 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#7] от "galio":+++ Само не разбирам кой ви е сложил минуса,като това което сте написал е вярно)))))

 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  Какъв престиж беше да се добереш до кока кола през 70те и 80те.Бях дете и още си спомням вкуса на колата в малките стъклени бутилки по 25стотинки))))))

 13. 13 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Кат предозираш с Витамин С, ела ме ритни...

  Благодарен съм на родителите ми, че ме научиха да не пия газирани боклуци!
  Само луд човек би си напълнил корема с газ и да чака "емоция" :)

  Гледах един филм "Sugar - the bitter truth" и там освен, че се разказваше, че до 60-те години понятието "затлъстяло бебе" не е съществувало, се обяснява, че в една бутилка Кока-Кола и всички подобни, има 6 (шест) чаени лъжички захар/подсладител, с който да се убие вкуса на киселината, която съдържа напитката...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 14. 14 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Значи са сменили плочата за захарта. Преди опорната им точка беше, че консумацията на захар не е основният проблем, а ниската физическа активност на хората, което е пълна глупост. Сега са проумели, че не им се връзват вече на лъжите и обещават да намалят количествата. Дано, защото сега продуктите им са отвратително сладки. Пак няма да ги пия, де (водата е най-здравословната напитка), но поне да не тровят децата.

  И както няколко души обърнаха внимание, това за вит. С е абсолютно фейк нюз. За да предозираш, трябва да пиеш по 5-6 литра портокалов сок на ден (още повече, ако е от кутия), което е нереалистично.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Не е вярно, че у нас се произвеждат ментаци. Компанията от Атланта си има стандарти и система за контрол на напитките, независима от бутилировачите. Ако Хеленик правят ментета, от Атланта ще им отнемат лиценза. Това не са компоти, това е световен лидер. Ако видите дебелaта им книга със заглавие BQM (Beverage Quality Manual) и я прегледате, ще разберете за какво иде реч. Тя се спазва навсякъде и е като Библия в системата.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Друга невярна легенда.
  Тази за "желязната" система за контрол от страна на Кока-кола.
  Абсолютна лъжа.
  Нарочно си довлякох тук в България закупена от виенски магазин
  стандартна бутилка Кока-кола.
  Купих си и бутилка Кока-кола от софийски магазин.
  НИЩО ОБЩО НА ЕДНОТО С ДРУГОТО.
  ВСЕКИ МОЖЕ да направи същия експеримент.
  Цакат си ни както си искат и пробутват легендите
  за еднаквия стандарт и контрол над качеството.
  Нищо подобно.
  Впрочем, еднаквото съдържание на алкохол в 40 годишното
  "Джони Уокър" и в бутилката "ЦАР КИРОВСКО" не прави
  едното и другото питиета от едно и също качество.
  Та и с "контрола" на Кока-кола може би е така.
  Констатират нивата на кофеин и на захар, че са еднакви
  или с милиграми отклонение и правят извода, че
  това, което лочим тук, в България и
  и това, което се пие в АТЛАНТА - САЩ са едно и също нещо.
  Да, ама не.
  Не е едно и също нещо....

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#14] от "gesand":

  Така ли, имам познати които редовно правят "витаминоза" а иманно минават на диета от плодове и пият по 4 литра портокалов сок на ден.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  И какво открихте във виенската кока-кола ?. Че не е газирана оцветена вода със захар/царевичен сироп ? И като е боклук, кой ви кара да си я купувате и дя я пиете ?

 18. 18 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Попаднах в един магазин с клиенти, които търсеха кола. Беше свършила и останаха много разочаровани и "предложиха" на персонала - "закривай". Явно бяха от ФК "Левски" хехе.
  От Кока кола много добре знаят какво продават и как да го продават. Деликатен е въпроса дали злоупотребяват с мощта на маркетинга си.

 19. 19 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма ли да е по-лесно просто да не слагате толкова захар във въпросните напитки...

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  ”предозиране с витамин С.”
  След като прочетох този бисер и спрях да чета нататъка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Трябва да си пълен кретен за да вярваш и на първото и на второто ви твърдение. Напълно завършем малоумник.
  —цитат от коментар 9 на m17


  Всъщност чел съм статия, и то пак от представител на Кока-Кола, че се допуска в рецептата някои съставки да се заместват с други в зависимост от вкусовете на региона и наличните суровини. По тази причина някъде по света колата се прави с тръстикова захар, а другаде (при нас) вместо захар се слага глюкозо-фруктозен сироп, който се прави от царевица. Разликата между двете не е малка на химично ниво, а също и цената и вкуса. Така че, тази идея може и да не е толкова малоумна.

 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 496 Весело

  Мнозинството от потребителите ме връщат в детството ми, когато американските моряци се напиваха с Кока-кола и ходвха да обезчестяват девойки по присанищата...
  Такава пропаганда срещу колата и в "Работническо дело" не е имало, но явно мастилото им не е било напразно, защото учениците надминаха учителите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "galio":

  Всъщност витамин С унищожава тироксина в организма и затруднява усвояването на витамините от групата В, също така спомага за усвояването на желязо и косвено може да доведе до пренасищане на организма с желязо.

 24. 24 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Гербер тъп, не излизал от района на Люлин.
  Кока колата в България, няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО с кока - колата продавана в България !

 25. 25 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Изивнявам се- Извън БГ- на Запад и в Северна Америка

 26. 26 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 404 Неутрално

  В рекламите друго пеете!

 27. 27 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колата в Кутийка е със захар, всяка останала опаковка продавана в България е гомно и не става за пиене. Има вкус на Derby Cola

 28. 28 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#8] от "m17":

  Същото важи за захарта изобщо, алкохола, транс-мазнините, марихуаната, кокаина и хероина ... или не точно?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#23] от "rockfan":

  Междувременно други учени третират тумори с огромни количества витамин Ц.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#21] от "redguy":

  Остави ги тия платени статии, дето производителите сладникаво обясняват, че всичко било заради вкуса на потребителите в различните райони...! Ала-бала...! Естествено пропускат да споменат, че рецептата се променя с по-евтини заместители, за да се формира по-тлъста печалба.
  Кой потребител ще бяга от по-хубавото? Май няма такъв...! Тръгнали от Кока-Кола да ме убеждават, че вкуса ми бил по-различен от този на някой французин и затова не мен ми пробутват заместител на същата цена. Как не...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#21] от "redguy":

  И това ясно и с големи букви е упоменато на етикета. Аз лично не консумирам газирани напитки със захар защото са ми твърде калорични но не мога да се съглася да се ограничава правото на желаещите да ги консумират. И ако случайно почнем със ограниченията, много държа да започнем с цигарите и твърдия алкохол. И като се преборим с тях, може да подърлжим със газираните напитки, бургерите, снаксовете и пържените картофи.

 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  Никой не споменава, че тук в България вместо захар слагат заместители - аспартам и цикламат.....

  http://zepir.com/view/bg/79/mediya/kakvo-se-sluchva-s-tyaloto-sled-piene-na-koka-kola

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  Айде по леко, газираните напитки са с пъти по-евтини в България. За сравнение, половинка кола в Цюрих е 3 франка = 4лв в местния лидъл ( мигрос). В гермамия миналото лято беше 2 евро което са пак 4 лв. А в софия половинка кола е под 1.5 лв дори в центъра.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#28] от "galio":

  За първите три абсолютно, за последните трие не заради твърде опасните ефекти върху обществото. Междо другото до преди 100'тина години хероина е бил разрешен и доста полулярна съставка в отвари, лекарства и сие. Но очевидно някои е открил колко е пристрастяващ в големи количества и се е наложило да се контролира.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#24] от "Matematiks":

  И как точно решиште че съм "гербер" и живея в Люлин? Или може би това е актуална обида в умнокрасивците от файтона ?. За разлика от вас, аз редовно пътувам по света и се е случвало да опитвам газирани напитки. И особенна разлика не съм усетил, всичките са еднаква подсладена газирана вода.

 36. 36 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Иначе дори пиенето на портокалов сок по цял ден може да означава предозиране с витамин С

  Хахахаха, дай трибуна на идиота та да зариби още идиоти !
  Живеем в Идиокрация , напълно сигурен съм !
  Пиенето на големи количества портокалов сок довежда до други проблеми , свързани със съфдържжанието на фруктоза в плодовете ........ама веганите ще кажат , че фруктозата е полезна !

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Проблема е, че не са със захар. А с глюкозо - фруктозен сироп. Иначе отпадъчен продукт, на който са намерили "добро" предназначение.

  А за това е виновен законодателя, защото на доста места по света, ГФС просто е забранен и толкова.

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "rockfan":

  Само дето статистически хората предозирани с желязо са доста малко. Докато тия с недостиг на желязо са бая често срещани.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Когато става дума за милиарди печалба, могат да ти донесат от 9 кладенеца
  вода за да те убедят да купуваш !!!

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  Не ми говори, колко струва в магазина. Особено в Швейцария... Говорим, за доставна цена. Да не си мислиш, че ще има някаква сериозна разлика? Плюс това, защо не пробват у нас да сложат на два съседни рафта, истинска кола в стъклена бутилка и до нея евтиния заместител в пластмасовото шише и да бъдат ясно обозначени. Пък всеки да си избира...!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 489 Весело

  Ми не я пийте тая кола, бе! Не я купувайте. Не я давайте на децата си. Не се занимавайте с нея. Какво сте седнали да се обяснявате - ми аз такаа, ми то такаа, ма то иначе...
  Ай у лево и бог да утрои козите ви

  Умен и красив жълтопаветник.
 42. 42 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Решението е да не си продавате боклуците на децата, но лобито ви е голямо.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Много хора нещо прекалено сериозно са се нахъсали срещу колата, но това е модерно в днешно време, спокойно бе, движете се, спортувайте от време на време, не се нервирайте, не прекалявайте с яденето и пиенето и нищо няма да ви стане от една чаша кола. Айде няма нужда от агресивни здравословни крайности.

 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#40] от "tww09306483":

  Интересно ми е каква е разликата между "истинската" кола и тази в пластмасовата бутилка. "Истинската" има по-малко захар ли или нещо друго?

 45. 45 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой пие тази гадост?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 46. 46 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А вие явно не знаете българската нагласа "покажи ми правило и ще ти покаже легален начин как да го заобиколим заедно."

 47. 47 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Тоя пък...ГАЗИРАНОТО Е ВРЕДНО!!!!а пък кока кока става да си измиеш ръждасали прибори иструмени болтове и за една водка не повече....

  Долу рушистите и фашистите
 48. 48 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Много хора нещо прекалено сериозно са се нахъсали срещу колата, но това е модерно в днешно време, спокойно бе, движете се, спортувайте от време на време, не се нервирайте, не прекалявайте с яденето и пиенето и нищо няма да ви стане от една чаша кола. Айде няма нужда от агресивни здравословни крайности.
  —цитат от коментар 43 на Ashiata Shiemash


  Нищо няма да ни стане , ама защо да я пием ???
  То е въпрос на вкус , разбира се ( казало кучето ....)

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#13] от "kilgore":

  Изпийте три литра портокалов сок за половин ден и кажет какъв е резултата. Може и да не предозирате витамин С, но почти съм сигурен, че ще съжалявате за това.
  Истината е да не се прекалява. Ако човек може да пали цигара от дъжд на вятър - да не се пристрасти - няма да има здравословните проблеми следствие на пушенето.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ashiata Shiemash":

  Прочети съдържанието на етикета и ще видиш. В пластмасата е със глюкозо фруктозен сироп и се бърка в България.

  В малките стъклени бутилки и кенчета е със захар и се бърка в Гърция.

  Купуваш от двете и пробваш и няма начин да не усетиш разликата.

 51. 51 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#45] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  имам известни подозрения, че е целият Свят, но не съм много сигурен....има и странни аномалии като навсякъде в природата, разбира се :)

 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gopeто":

  Всъщност портокаловия сок хич не е безвреден в големи количества и витамин Ц въобще не му е проблема.

  Проблема в огромното количество захар, които се поемат рязко и без никакви фибри. Повече от чаша наведнъж въобще не е препоръчително, а за деца дозата е наполовина.

 53. 53 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "angeles":

  Тая с фруктозния сироп е по-вредна :) иначе производителя препоръчва 250 мл. на ден максимум. Не че може да се намери такава разфасовка.... Масово са в най-добрия случай кутийки от по 330мл.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#40] от "tww09306483":

  Аз лично нямам против но и не виждам особен смисъл защото отговора е известен - в България на масата не и пука какво яде, пие или диша. Как мислите, човек който пуши, пие дерби-кола и си полива пицата обилно с майонеза от хидрогенирано палмово олио дали го интересува че колата му била с царевична захар вместо с тръстикова ?

 55. 55 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  айде да не правим сектантски изводи за масите България, защото всички сме част от тези маси.

  Вярвай ми, че един американец, германец, руснак диша не по-малко смок в Ню Йорк, Мюнхен или Москва, пие си "дерби"-колата и си полива пицата или хот-дога с майонеза, даже и захаросан кетчуп й слага. Идея си нямам дали на тях им пука или не, но нека разсъждаваме малко по-трезво и умерено. Компании от ранга на Кока-Кола ще надживеят и следващите пет поколения, поради простата причина, че не са довели до момента до нито един световен катаклизъм или война и е крайно смешно да коментираме продуктите им . Всъщност едва ли има продукт на промишлеността, който косвено или директно не би могъл да причини вреда някому, ако се потребява от идиоти.

 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Е то нали голямото съдържание на захар беше проблема. Ако захарта е проблема, то значи тази в пластмасовите бутилки с фруктозо глюкозен сироп е по-добрия вариант.

 57. 57 Профил на M10
  M10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В крайна сметка е въпрос на личен избор ! И не мисля че от една кола било тя с ГФС или захар на някой ще му стане нещо.

 58. 58 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gopeто":

  Ако изпия 3 литра портокалов сок за ден, съм напълно съгласен, че проблемите ми няма да са с Витамин С-то в него.
  Дори с три литра вода повечето хора ще се чустват дискомфортно, а киселината в сока ще ме "пробие".

  А какво става, ако някой реши да изпие 3 литра Кола за един ден, ми е интересно?

  Мой съученик в гимназията пиеше по 1,5 литра на ден и накрая получи няколко припадъка, а после стигна до лека сърдечна операция, като не твърдя, че е било от Кола-та. Може проблемът да беше, че я пиеше чиста, без да я разрежда с водка :)

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 59. 59 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Неутрално

  През октомври миналата година бях на почивка във Варадеро, Куба. Та в хотела продаваха Кока-Кола, произведена в Мексико. Цената беше около 0.90 евро за 600 мл бутилчица. Но не това е важното. Важното беше, че вкусът на тази мексиканска Кока-Кола беше ЧУДЕСЕН. Същият, който беше на оная Кока-Кола, която опитах за първи път през 1967.

  Любчо, ово смеће које производиш није Кока-Кола.

 60. 60 Профил на jasentcho
  jasentcho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Направо не се сещам последно кога си купих продукти на Кока-кола. Това не се отнася и само до тях. Всевъзможни сладки и солени "лакомства" вече не присъстват в дома ни. Преди години наистина ги употребявахме, тогава пък бяха по-скъпи, съобразно доходите. Сега виждам, че са по-евтини, но вече наистина не ни трябват.

 61. 61 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#59] от "Balkanets":

  Преди няколко години бяха 2 държавите в света в които не се продаваше - Куба и С Корея. С Куба затоплиха отношенията и я пуснаха , но явно все още не я и бутилират там.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 62. 62 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Ха-ха-ха! Бла-бла-бла...
  И чаят им ще бъде като другите продукти-вреден.
  Между другото, много успешно замествам тези боклкуци с вода. Даже и плодовите сокове са пълни със захар и кой знае още какво.

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#58] от "kilgore":

  Именно. И човекът казва, че проблема е в липсата на мярка и той не е само за кока-колата. Сигурно има разлика в това дали ще изпиеш литър сок или литър газирана напитка. Трябва да се избягват и двете . Дядо ми от средата на миналия век беше научил, че от масата се става тогава, когато ти е най-сладко.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK