Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София

Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София

© Цветелина Белутова, КапиталИнвеститори в жилищни сгради търсят в няколко квартала в София терени, на които да изградят високи сгради с много апартаменти в тях, които на практика да заменят старите панелни и ЕПК домове. При тях очакването е кв.м жилищна площ да се продава за около 600-700 евро на кв.м, което е по-евтино от средната цена за София в момента. Това разказа Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцелите" в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.


При тази заявка е логично търсенето на терени за такива жилища да е в "Люлин", "Надежда", "Обеля", "Модерно предградие", Западната дъга на Околовръстния път. И в момента там сделките с жилища стават на цени около 700 евро за кв.м. Идеята на тези комплекси е да се даде възможност на собствениците на стари панелни жилища да ги заменят с модерно строителство, в което общите площи се управляват от инвеститора, има зони само за пешеходци и съответните зелени зони. Такъв комплекс при успешно скорошно приключване на преговорите за покупка на терена може да започне да се строи и в рамките на тази година, допуска Гюрджиев. Според него такъв тип комплекси са бъдещето на сегашните квартали-спални, чийто жилищен фонд започва да изчерпва живота си.


Извън тези специфични проекти инвеститорите в жилищни сгради търсят терени за ново строителство в "Кръстова вада", "Манастирски ливади-изток", които имат незастроени терени. Има интерес и към кварталите, където на практика незастроени площи няма, като "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", "Редута".


Нова година - нови площи
От консултантската компания отчитат, че силният пазар и растящите наеми са засилили интереса към развитие на нови проекти за офисни, търговски и индустриални площи. Данните ѝ показват ръст на строителната активност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, подкрепяна от стабилния икономически растеж и добрите макроикономически показатели. В резултат от това през 2018 г. се очаква на пазара да излязат значителен обем нови офисни, търговски и складови площи.


"През изминалата година бяхме свидетели на пазар на наемодателите – със засилено търсене на качествени имоти, ниски нива на свободни площи и леко покачване на наемните цени. На този фон не е учудваща високата предприемаческа активност, която очакваме през 2018 г., да доведе до плавен ръст на предлагането на имоти", коментира изпълнителният директор Михаела Лашова. Според с нея с динамиката си по брой сделки 2017 г. отново е поставила България на картата на Европа като страна, в която има инвестиционна активност. Според нея покупката на няколко мола от страна на фондове от Южна Африка също е привлякла вниманието към страната като подходяща за инвестиции. Оценката й е, че това ще привлече на пазара още компании от същата дестинация.


Прогнозата на консултантската компания е, че новите проекти ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. Оценката на компанията е, че де три години на пазара ще излязат около 400 хил. кв.м нови офис площи, като в строящите се в момента сгради около 40% от пространствата вече са наети.


Бул. "Цариградско шосе" си остава основна офис артерия, друго място с интерес към наемане на офиси е районът около Бизнес парка. Като офисни хъбове се очертават също терените около сградата на "Кепитъл форт" отново на "Цариградско шосе", както и около мол "Парадайс". Средната цена на наемите е 13.5 евро на кв.м, което е 4% ръст на годишна база.


Цените на търговските площи - sans changement


По-противоречива е картината при търговските площи, където големите градове са относително наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат. В същото време оборотите на наемателите и цените на наемите се запазват на стабилни нива - около 31 евро на кв.м за първокласна площ. Общо по данни на компанията около 11% са свободните площи в моловете. Търсещите търговски площи са предимно магазини за спортни стоки, дрогерии и аптеки.


Тенденцията сега е големите международни компании, които са заели позиции в големите градове, да търсят търговски площи и в по-малките - Хасково, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Плевен.


След като 2017 г. приключи без нито един завършен мол или ритейл парк, 2018 г. ще добави нови 75 000 кв.м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2343 Любопитно

  До това ли стигнахме - търсим парцел 1дка за 100% застрояване на 14 етажа, без гаражи и с достъп по кварталната уличка?

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Дневник да бяхте сложили банер платена реклама!
  "От консултантската компания отчитат, че силният пазар и растящите наеми ..."
  Какъв засилен интерес при положение, че официалната статистика отчита 24% свободни жилища? Последни напъни преди да се чуе пссс.

 3. 3 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 633 Весело

  На 6-700 ще продават ателиета и партери с гледка в некой голф с краден катализатор...

 4. 4 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Балона се надува, надува...

 5. 5 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "в което общите площи се управляват от инвеститора" - честото на балъците, който ще се набутат.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4677 Любопитно

  Ами след като (пре)застроихте Младост,Лозенец,Ман.ливади .....се насочете към кварталите дето има място:Орландовци,Малашевци,Мара Бунева,Бенковски!Ще направите едно добро......

  До истината се достига с познание!
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Твърде често икономически кризи са причинени от "балони" в недвижимите имоти, за да хване декиш горенаписаното

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Само да питам - къде ще работят хората, които ще си купят жилище на Западната дъга? Май скоро метрото за летището ще трябва да е на 5 минути за да може да събере трафика...

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Аре нЕма нужа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1770 Весело

  Хахахахааааааааа!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Жилищата на бъдещето според мен са всеки да си притежава земята под къщата си,а не кубчета въздух на едикой си етаж.

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 905 Гневно

  като напълнихме общината със селяци "инвеститорите" нв само ще търсят, но и ще намерят **********

 13. 13 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 453 Неутрално

  И как ще стане това? Земята под панелите и ЕПК-тата е общинска или държавна. Е, има право на строеж, но къде ще живеят собствениците на панелки докато се построят сградите-мечта? А и да си дадеш панелката и да доплатиш 600 евро на квадрат... Строителството на жилище, ако не се купува земята, какъвто е случаят тук, е със себестойност до 300 евро на квадрат, максимум, при това с довършителни работи.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12647 Неутрално

  Статия тип, да "масажираме пазара" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 925 Неутрално

  и като застроим всички свободни парцели ко праим?...

 16. 16 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз пък мисля, че който рискува и направи квартал тип редови къщи и/или малки блокчета с до 4-6 апартамента в Горна Баня, Суходол, Божурище, Костинброд и наоколо има шанс да преобърне тенденцията всеки да се вре в центъра.

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сд":

  Мда, а и 3 декара двор със борова горичка и сърнички не щеш ли? Земята ще става все по скъп ресурс и малцина ще имат комфорта да го притежават.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Става. Ако си самотен програмист социопат.

  Ако си малки деца и нормални социални контакти (да излезнеш поне 2-3 пъти седмично с приятели), Костинброд и подобните не са опция.

 19. 19 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Прозра тарикатска идея.Балците да инвестират в ново строителство а на терена на старите панелки ще построим нови скъпи жилища , които пък още по големи балъци ще купят. Красота

 20. 20 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Гъз до гъзо" и "кола връз кола"

 21. 21 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 238 Весело

  "Строителството на жилище, ако не се купува земята, какъвто е случаят тук, е със себестойност до 300 евро на квадрат, максимум, при това с довършителни работи."

  Абсолютно!
  Че ти как мислиш се купува последен модел Мерцедес всяка година?!
  Пък ти си работи за 20-25 лева цял ден!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 22. 22 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Защо? Знаеш ли колко хора живеят в Костинброд? Че и малки деца имат.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Като гледам в сегашните високи блокове каква немарливост е по отношение на всичко общо, не знам в тези блокове с многобройни собственици как ще изглаждат отвътре.

 24. 24 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Или някой плаща на Икономедия за подобни безумни статии тип "хайде бързайте, че свършиха", или някой много отговорен фактор в Икономедия има директни бизнес интереси в строителството. Сигурно успяват да прилъжат 1-2 от 10 000 прочели статията ама това е за сметка на имиджа, който не се поправя после.

 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1472 Весело

  Ха ха ха
  Ми нали това беше идеята на санирането - да удължи живота на панелките. Ама май нещата се правят както винаги наопаки - взеха се едни пари, а за най-важното - проверка и укрепване на сглобките никой нищо не направи.
  И много ми е чудно - ако тия, към които са вперили поглед - обитателите на панелките - имаха пари за по 600 евро на квадрат - нямаше ли отдавна да са се махнали от тия мизерии.
  Явно някое младо мениджърче му е дошла "гениална идея" и сега се опитва да убеди всички в правотата си.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  "които на практика да заменят старите панелни"
  А с панелките какво ще правим?

 27. 27 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Ей ако някой инвеститор чете, да си набие следното в главицата: ТРОТОАРИТЕ са хубаво нещо! Широките тротоари ще позволят на повече хора да се разминават по-лесно, ще позволят евентуално да се направят велоалеи, ще позволят частично да се паркира върху тях (за съжаление част от действителността) без да пречат на преминаващите хора!!! ШИРОКИ ТРОТОАРИ, МОЛЯ! И подземни паркинзи, разбира се. Нека новопостроените части на София да не страдат от проблемите на квартали строени преди 50-100 години!!!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Хайде сега нов Люлин ще правим. Поне изчакайте стария да падне.

 30. 30 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Добра новина. Трябва тия старите комунистически блокове да се махнат и да се изградят нови модерни сгради които да дадат нов облик на града.

 31. 31 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Свършиха парите за Сирия, статиите за жожето не интересуват никой, конвенцията жъне само попръжни, а качествената журналистика иска да яде и затова го обърнахме на брокер на недвижими имоти.

  Новината обаче е много важна: вижда се , че пазарът на скъпи имоти почва явно да прегрява. Малка вметка: много обичам когато продават жилище на 1300 евро квадрата, част от нов комплекс, който се строи на "няколко части", демек обещан ми е ако съм от първите още поне 5 годишен строеж с екстри. Та вижда се, че програмистите явно не са безкрайни и дайте сега да мислим, как да търсим да хванем онези с панелките, затова пак ще им направим панелки ама по - хубави. Щяло да има градинки, ами то лошите комуняги построиха градинки покрай панелите, че даже и паркинги, и добре че ги направиха, че ако ги нямаше, къде щеше да се строи цялото ни " ново " строителство. Държавата намалява с 50 000 на година, но бг предприемачът строи ли , строи, в крайна сметка е доста по-лесно от това да направиш завод и да произвеждаш нещо.

 32. 32 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  ЩО бе. Има логика точно от такива жилища. Все пак българите са бедни. И това на всяка цена да теглиш кредит, за да си купиш двустаен 40 кв.м, с включени вътре общи части за 1000 евро на квадрат е просто смешно и нереалано. Ама нали щото е ново строителство не в блок, а в тухлена "кооперация". А все пак панелките трябва да се заменят. В един момент биха се превърнали в сериозен социален проблем. Отделно, че може в България населението да намалява, но каквото остане идва в София и тенденцията е към ръстеж. Строителство ще има. И за да не строи сграда върху сграда в градинките. Трябва сравнително високо евтино строителство в нови райони. София трябва и ще нарства и по площ, а не по плътност на застрояване. Само че тук идва въпросът с транспорта и цялостната инфраструктура. Да превърнеш един район, макар и краен, в приличен за живеене. Щото то цените в Ботунец са ниски, ама никой не иска да живее там. Друг е въпросът и качеството на строителството. Щото то и "скъпото" не струва, представям си какво ще е евтиното. А при височина 16 етажа може да се превърне в пълен кошмар за обитателите.

 33. 33 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  Дано по-скоро се чуе псссссссссссс, че не ни оставиха въздух!

  .*.
 34. 34 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Ха-ха-хах, ма май няма желаещи там да строят.

  .*.
 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  Питай някой биолог да ти обясни какво представляват термитниците отвътре особено заселени със шведи!

 36. 36 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 284 Неутрално

  еее един път и София да е изостанала :-) Това го има в Пловдив вече от 5 години.
  Комплекси ОАЗИС с по 200, 500 и 800 апартамента... некакъв узас. Всички коли отпред са с регистрация, СМ, К, Х, РА... паркоместата естествено не стигат но пък цените са от 390до 500 евро... е като сметнеп, че има кутийки по 30кв и сложиш общите части е повече, но за новодошлите за ребота в Пловдив врианта 25-30000 Евро за собствено жилище са ОК... потърсете в нета има снимки

 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#26] от "Роси":

  ''А с панелките какво ще правим?''

  най- добре е багерите да дойдат

 38. 38 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":''А с панелките какво ще правим?''най- добре е багерите да дойдат
  —цитат от коментар 37 на carmello


  Те багерите ще дойдат, ама хората какво ги правим?Колко ще приемеш в твоето жилище?

 39. 39 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Кредитните милионери като всенародно известната Веска Меджедиева от времето на големите фалити на банките от 1996-1997 г. отидоха там, в Южна Африка. Сега фондове от Южна Африка искали да строят евтини жилища в София. Някои пък искали да строят жилища от контейнери. Мафията най- обича хазарта, наркотиците, кредитирането, залагането и , И строителството.

 40. 40 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Весело

  панелките ще си изкарат по още 50 години, няма кво да ги мислим

  иначе ако се строят високи жилищни блокове е добре да е някъде с инфраструктура, нали, не в полето, а като знам държавата и общината как мисли за инфраструктура и ми става лошо.... 41. 41 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#38] от "anton83":

  ''Те багерите ще дойдат, ама хората какво ги правим?''

  е, кво ще правите, не е моя работа да ви мисля кво ще правите - като сте ги купували тия коптори е трябвало да мислите

  а ако искате съвет - продайте я тая панелка и за същите пари си купете къща някъде на 20-тина км от София, има предостатъчно

 42. 42 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Аз пък мисля, че който рискува и направи квартал тип редови къщи и/или малки блокчета с до 4-6 апартамента в Горна Баня, Суходол, Божурище, Костинброд и наоколо има шанс да преобърне тенденцията всеки да се вре в центъра.
  —цитат от коментар 16 на taratanki


  Че то и сега кой ти пречи да идеш в Божурище? Да кажем офисът ти може би е в този край на София, та няма да пътуваш по повече от половин час, но все пак като искаш да идеш да пиеш кафе и да се пошляеш край НДК, да идеш вечерта на театър, на ресторант, да се срещнеш с приятели, какво правиш? Биеш 20 километра път в едната посока ли?
  То ако ще е така, иди направо например в Шумен - евтино, чист въздух, простор... Като искаш малко култура, ще прескачаш до Варна, пътят не отнема повече време от Божурище - центъра на София.

 43. 43 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Дневник да бяхте сложили банер платена реклама!"От консултантската компания отчитат, че силният пазар и растящите наеми ..."Какъв засилен интерес при положение, че официалната статистика отчита 24% свободни жилища? Последни напъни преди да се чуе пссс.
  —цитат от коментар 2 на telqk


  Проблема не е в дневник, има фиктивни договори за наем с цел пране на пари, докато не се появят реални наематели, апартаментите са под наем фиктивно. Не казвам, че в цяла България е така де, но и това го има.

 44. 44 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Холи шит!
  Как пък намериха да приложат най-лошия световен опит. Руските градове от около 10 години вече ги застрояват с такива евтини мравуняци. Там няма нищо освен еднотипни кули с паркинги наоколо. Прогнозите са, че този тип строителство ще издържи не повече от 20 години. Ама не от конструктивни съображения, както беше при панелките. Просто хората ще избягат от гетото, а жилищата ще станат непродаваеми.

 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#38] от "anton83":

  или си купете място и нещо такова за $50 на квадрат, няма кво да пълните гушите на мафията с новите панелки

  https://www.alibaba.com/product-detail/ZJT-Cheap-Portable-House-Prefab-Homes_60545727674.html?spm=a2700.7724857.main07.24.22b653971sZbuW&s=p

 46. 46 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":

  Това е хубава мисъл. Но няма да стане. Глейте кво става в Москва. Там сега бутат панелките. Познайте какво е новото строителство.

 47. 47 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Неутрално

  иначе аз не мога по принцип да разбера идеята за високо строителство на жилищни сгради в София - място има колкото искаш, не сме Токио ебаси, само комунягите могат да измислят чудовищата по 30 етажа в зона Б5 примерно, където в 1 блок живеят 10 000 души....а не, май и в Северна Корея им строят такива...

 48. 48 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1804 Весело

  очевидно никкво саниране нема да ги спаси сегашните панелки и след 10-15 години цената на сички апартаменти у един блок шее по-ниска от земята под тех... та ми е интересно дали некой е правил бизнес сметки възможно ли е да се разглобят и панелите да се рециклират...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 49. 49 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#41] от "carmello":

  Иди в 300-хилядния Люлин или 200-хилядния Младост и го кажи това на хората, носи си само каска за всеки случай.

 50. 50 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#2] от "telqk":

  Дневник и Адрес - приятели завинаги! Не минава седмица без материал от някое от подразделенията на холдинга.

  No Pain No Gain
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  Чудя се защо американците в големите градове на САЩ не живеят в такива "многоетажни райски кътчета", а ги строят основно като офисни сгради или комплекси за бедни в гетата в миналото които сега разрушават ? Защо ли застрахователните компании прогресивно увеличават застраховките с височината на етажа? Да не би да е поради опасността прие един пожар, когато не се ползват асансьори маса хора да загинат по стълбищата? Защо ли първите 5-7 етажа в престижни многоетажни блокове в центъра са паркинги и хората ползват апартаментите там да ходят на работа, а имат къщи в селата наоколо (сиреч само за имотни, не за масовия жител на метрополията)?
  Ей така си се питам де....

 52. 52 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#38] от "anton83":''Те багерите ще дойдат, ама хората какво ги правим?''е, кво ще правите, не е моя работа да ви мисля кво ще правите - като сте ги купували тия коптори е трябвало да мислитеа ако искате съвет - продайте я тая панелка и за същите пари си купете къща някъде на 20-тина км от София, има предостатъчно
  —цитат от коментар 41 на carmello


  Извеждането от един кратък въпрос на личностни характеристики и с нищо неподкрепени изводи(от къде е ясно, че живея в панел, дори не е ясно дали имам свое жилище) показват една особена мисъл. По-скоро липсата ѝ. А изказването за копторите показва, че пишещият е вчерашен и в двата смисъла. Да напомним, че преди 90та година особен избор не е имало. А по времето на родителите му тази технология е била модерна и уважавана, и в Европа. Изобщо много демонстриран егоизъм, клонящ към нулата смисъл.
  Като прибавим и мнението за багерите, при положение, че всеки средно интелигентен човек знае, че частната собственост е неприкосновена изравнява г-н Цармело до газообразен флуид затворен в шарена полипропиленова обвивка.Така че и съветите му са като звука, който издава този продукт от полипропилен при нарушаване на целостта му(спукване)

 53. 53 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":
  бе у баш големите въпреки сичката ужасия кло́зетите със самостоятелен вход още върват по $2K за скуеар фут... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Ей ако някой инвеститор чете, да си набие следното в главицата: ТРОТОАРИТЕ са хубаво нещо! Широките тротоари ще позволят на повече хора да се разминават по-лесно, ще позволят евентуално да се направят велоалеи, ще позволят частично да се паркира върху тях (за съжаление част от действителността) без да пречат на преминаващите хора!!! ШИРОКИ ТРОТОАРИ, МОЛЯ! И подземни паркинзи, разбира се. Нека новопостроените части на София да не страдат от проблемите на квартали строени преди 50-100 години!!!
  —цитат от коментар 27 на blaf


  Проблемът не е в инвеститорите, а в общинарите. Инвеститорите ядат баницата, а общинарите им я дават.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4601 Любопитно

  До коментар [#53] от "tucker case":

  В Манхатън да, но с колко годишни заплати се купува "мини-апартаментът" там и в София?
  Аз съм взел на лийз за тъща ми двустаен някъде около 85 квадрата в горната част Манхатън, за $1,500 на месец в доста приличен квартал, в Инууд в кооперация срещу парка.

 56. 56 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  Пазарна активност със съмнителни резултати

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 57. 57 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Крайно време е Дневник да въведе етикет "имотен балон".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 58. 58 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#52] от "anton83":

  колкото и да се правите на оригинален не се получава - панелките може и да са били супер модерни 73-та, но сега не са и съвсем добронамерено ви съветвам ако имате - да продавате докато е време, не след 20 години да се жалвате пак по форумите ''еми аз сега къде да живея, като се разпада блока ми'''

  в крайна сметка човек уж трябва да е хомо сапиенс, ама някои не са го докарали до сапиенс и все някой друг им е виновен за глупавите решение, които самите те са взели

  комунизЪма на тва научи българите - да живеят в кутийки в панелни гета и да не могат едно собствено решение да вземат, а все да чакат партията/държавата да ги ''устрои"....

 59. 59 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#54] от "historama":

  И на общината съм писал, но не са ми върнали отговор (не че очаквам нещо да се случи, но ако много повече хора се активизират да им пишат може и да седнат някой ден да помислят). По съседната улица застроиха с нови блокчета - ами тротоарът, макар и със сменени плочки, е по-тесен отколкото беше преди да застроят! А блокчетата са толкова много, че е неизбежно скоро да започнат да паркират по тротоара (просто няма къде другаде...). Вместо човек да се изкефи на новите строежи (не че са нещо кой знае какво, но са по-добре от панелки) докато ходи пеш - трябва да внимава кога стъпва по тротоара и кога трябва да се прехвърли на асфалта и да се пази от колите... А в някои квартали тротоари просто няма - Витоша и тн.

 60. 60 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":

  кур за модерниа, нов облик на града!
  аз при мушеници нещем да живеем. си купим жилише и ше ме цакат с 300-500 лева такса поддръжка и зелени площи?
  Гадните богаташи да си живеят прозорец връз прозор ец. тука, у гетото, най-готиното е, че има въздух и ноооого свободен поглед и пространство. който иска "облик на града" да зяпа по жълтите павета и дотам. тука ше го срещнем с преграден огън. мушеника на сапун.

 61. 61 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "в което общите площи се управляват от инвеститора"

  Ето това ми харесва, най-накрая мислене в правилна посока.

 62. 62 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#58] от "carmello":

  Нали се разбрахме, че коментарите за това какво е било преди вашето поникване на жълтите павета, еле пък на това какви били хората от тогава не ви се отдават. Липса на капацитет. Такива мисли и едри обобщения на това какво е причинил комунизмът могат да правят доста хора от форума. но вие не сте от тях.
  Иначе определянето на интелекта на някой по имота достига нови висоти в мисленето. Но пък е в пълна корелация с останалото. Типично за човек, който реално няма какво да каже. И все пак да напомня може да се любувате на собствената си уникалност и интелект, и да не ви пука за останалите неразвити, но по една случайност живеете в общество. Така че със сигурност ще ви се наложи да сте зависим от други хора, които ще се надявате да не изповядват вашата незаинтересованост за другия. Даже знам поне 5-6 лекари живеещи о....УЖАС в Люлин. Предлагам следващия път, ако недайси Боже ви се наложи да получавате медицинска помощ да питате медиците в кой квартал и в какъв тип жилище живеят. Така ще избегнете недостигналите до ниво сапиенс

 63. 63 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  очевидно никкво саниране нема да ги спаси сегашните панелки и след 10-15 години цената на сички апартаменти у един блок шее по-ниска от земята под тех... та ми е интересно дали некой е правил бизнес сметки възможно ли е да се разглобят и панелите да се рециклират...
  —цитат от коментар 48 на tucker case


  Ако санирането е като в Германия, а не лепене на стропор, ще ги спаси. Но това е дотолкова невъзможно че в общи линии мнението е вярно. Само че си зависи. В момента има панели от 50те години, примерно в надежда. Нищо им няма за половин век. В същото време последните ЕПК в София са пуснати в експлоатация в средата на 90те. Така че ще изтраят поне 20-30 години още.

 64. 64 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#62] от "anton83":

  ясно, изстрадалият селски малък човек, носещ в пазвата си тая черна селска мъка, добродушен по природа и....живеещ в Люлин :)

  хайде, лека вечер, не се напрягайте

 65. 65 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#64] от "carmello":

  Въх уби мЪ.С това ми доказа, че наистина си прав. мега успял и компетентен.
  Изобщо обръщането към личността на опонента, който не познаваш и придаването му на въображаеми качества, както и използването на клишета с цел да бъде засегнат определено е израз на висок интелект и стройна аргументация.
  Пък това за Люлин беше....АРГУМЕНТЪТ . Ти си недостижим о, Цармело на своя тухлен(ново строителство) Парнас(мин. 200 кв+гараж)

 66. 66 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 991 Неутрално

  "в което общите площи се управляват от инвеститора"Ето това ми харесва, най-накрая мислене в правилна посока.
  —цитат от коментар 61 на Бай Благой


  Това е само за шарани, в такава ситуация хем си собственик, хем си донякъде и под наем, ако инвеститора реши, че му дължиш за услугите 30 лв. плащаш 30, ако реши да те таксува с 130, даваш му 130. И не можеш да се откачиш.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 67. 67 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 617 Весело

  До коментар [#36] от "ywk50370410":

  Погледнах го Оазис-а...
  О, Азисе!!!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 68. 68 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#62] от "anton83":ясно, изстрадалият селски малък човек, носещ в пазвата си тая черна селска мъка, добродушен по природа и....живеещ в Люлин :)хайде, лека вечер, не се напрягайте
  —цитат от коментар 64 на carmello


  Няма никакъв проблем ако се полагат нужните грижи един панелен блок да изкара няколкостотин години. Живея в един от първите построени в България, кв. Надежда, началото на шейсетте години, така наречените немски панели. Разстояние между сградите за което при ново строителство могат само да мечтаят, много добро качество на изпълнението, сполучливо разпределение на помещенията, много светлина, сравнително високи тавани, широко стълбище, което си е сериозно предимство при внасяне или изнасяне на мебели, безпроблемно паркиране, осем апартамента във вход. Пълно е с пенсионери по прозорци и пейки, новите хора се набиват в очи, домови кражби на практика няма. Може би единствен минус- без асансьор. Който му е мерак ново, нека пробва, аз от стария панел съм повече от доволен.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 950 Разстроено

  Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София
  —цитат от коментар 0 на От Статаията

  Е, как така търсят бе?!
  Има толкова много градинки между блоковете, дето плачат за 'облагородяване'. Та в тях може спокойно да се развият 2-3 нови квартала или поне МОЛ с небостъргач. В краен случай парковете за какво са?!

 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Апартаменти в блокове не трябва да се строят! Това не са жилища, а спални. В такова не знам как се живее, но за 21 век е недостойно!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 71. 71 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#45] от "carmello":

  Мерси за идеята, :)
  Не видях колко е шипинга, за да не си развалям настроението,, но понеже сериозно обмислям това лято бягство от Мордор, ще проуча въпроса. :)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 72. 72 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 839 Неутрално

  иначе аз не мога по принцип да разбера идеята за високо строителство на жилищни сгради в София - място има колкото искаш, не сме Токио ебаси
  —цитат от коментар 47 на carmello

  Бе не е като да има толкоз място. Да кажем, че в София има 500,000 семейства с по 3 члена. Всеки ако имаше къща с дворче по половин декар, това прави 250,000 декара, или 250 кв.км. - само за къщичките. Отделно имаш улици, обществени площи, офиси, магазини, училища, и какво ли не - кажи го поне 500 кв.км. ще трябват. Да речем един квадрат със страна 25 км плътно. Цялото софийско поле демек. Със все деретата, Искъра, ливадите... И смятай като тръгнеш сутрин на работа по колко време ще ти отнема средно 15-20 км в посока. И с коли ли ще се придвижваме - ще трябва няколкостотин километра хубави 2-3-лентови пътища. Или с метро, колко линии ще трябват и колко нови станции?
  Тия работи стават само в Америка, където място дал Господ, и гъстотата на населението е много по-малка от Европа.

 73. 73 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Апартаменти в блокове не трябва да се строят! Това не са жилища, а спални. В такова не знам как се живее, но за 21 век е недостойно!
  —цитат от коментар 70 на султана глаушева


  Ами къде да живеят всички хора в София? Ето погледни примерно на тази снимка:
  https://www.google.co.uk/maps/ @42.6649744,23.2891738,400a,35y,278.74h,39.21t/data=!3m1!1e3
  Разхвърляй всичките апартаменти, които виждаш, и мислено ги сложи всеки в собствена къща със собствен двор. Колко площ ще е нужна, ще стигне ли Софийското поле, и как ще се пътува от единия край до другия? Колко пари ще са нужни, за да се пусне навсякъде асфалт, ток, вода, канал, газ, интернет, и т.н. Вместо един дебел кабел и една дебела тръба до всеки голям блок, десетки и стотици разклонения до всяка къщичка. Кой ще го плаща всичко това и колко години ще отнеме да се построи?
  Това са утопии, а реалността за съжаление е да се уплътнява все повече населението.

 74. 74 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#72] от "Камен":

  е, хайде сега, по половин декар двор, 10 на 10 метра е предостатъчно, типичен двор на къща в Лондон

 75. 75 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#52] от "anton83":колкото и да се правите на оригинален не се получава - панелките може и да са били супер модерни 73-та, но сега не са и съвсем добронамерено ви съветвам ако имате - да продавате докато е време, не след 20 години да се жалвате пак по форумите ''еми аз сега къде да живея, като се разпада блока ми'''в крайна сметка човек уж трябва да е хомо сапиенс, ама някои не са го докарали до сапиенс и все някой друг им е виновен за глупавите решение, които самите те са взеликомунизЪма на тва научи българите - да живеят в кутийки в панелни гета и да не могат едно собствено решение да вземат, а все да чакат партията/държавата да ги ''устрои"....
  —цитат от коментар 58 на carmello


  А защо новото строителство репликира приомите на панелното строителство, даже в някои отношения нещата са много по-трагични. Големината на апартаментите, гъстотата на застрояване, липса на всякакво инфраструктурно планиране. Вие наричате панелките кутийки, но ако сравним чистата жилищна площ на един нов "двустаен" (слагам двустаен в кавички, защото новите двустайни силно наподобяват панелните гарсониери) с един панелен, сами ще разберете защо панелките все още са търсени, и държат доста високи цени.
  А в град като София е мираж да се мислил, че всеки може да живее в малка бутикова сграда тип затворден комплекс, или да притежава своя къща с прилежащ двор поне половин декар. Посочете ми един град с население над 1 милион, където и да е по света, където това да е реалност? Ако искате къща и спокойствие - села около софия бол.

  Every cradle is a grave.
 76. 76 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Аз пък мисля, че който рискува и направи квартал тип редови къщи и/или малки блокчета с до 4-6 апартамента в Горна Баня, Суходол, Божурище, Костинброд и наоколо има шанс да преобърне тенденцията всеки да се вре в центъра.
  —цитат от коментар 16 на taratanki


  Кръстова Вада имаше потенциал да стане такъв квартал, даже и метро щеше да има. С ниското строителство на къщи можеше да се превърне в един от най-луксозните квартали! Уви, застрои се с блокове...

 77. 77 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#68:"gripen"][/quote]

  Е, има си и доста недостатъци, например многото хлебарки. Може и да сте попаднали на приличен вход, но има и такива, които грам не се поддържат и са просто нелицеприятни.
  Само като се сетя в на приятелката ми стария панелен блок какви ОГРОМНИ черни хлебарки идваха от мазетата, направо тръпки ме побиват.

 78. 78 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#73:"Камен"][/quote]

  Това са блоковете на НИКМИ в манастирски ливади-запад. За мен това е олицетворение на презастрояване на даден район. Живея в близост и мога да кажа, че няма грам, ама грам зеленина. Домашните любимци на живущите от блока няма къде да си свършат физиологичните нужди и го правят на тротоара, където естествено пък новодомците, пристигнали в София, не са и чували, че трябва да си го съберат. Аз пък съм на мнение, окей, нека се строят големи блокове, но да се строи с визия и мисъл както едно време. Нека се оставя толкова разстояние от другия блок, колкото е висок блокът. Панелките са горе долу така строени - между тях има отлкова пространство, колкото са горе долу високи. А не както сега - минимума е 6 метра междублоково пространство. Ми то това и 1 нормална улица ширина не е...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK