Бизнес съюзите искат проверка дали АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" надуват цената на тока

Жалбата е подписана от изпълнителния председател на стопанската камара Божидар Данев (в средата) по поръчение на колегите му от останалите организации Васил Велев (на преден план), Цветан Симеонов (вдясно) и Кирил Домусчиев.

© Юлия Лазарова

Жалбата е подписана от изпълнителния председател на стопанската камара Божидар Данев (в средата) по поръчение на колегите му от останалите организации Васил Велев (на преден план), Цветан Симеонов (вдясно) и Кирил Домусчиев.Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията за защита на конкуренцията сигнал за поскъпването на електроенергията при търговията на едро, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. Четирите организации настояват регулаторът да започне разследване на нарушение на правилата за конкуренция.


В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар в страната са държавните АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България и доминират производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%.


За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9.94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4.16 ТВтч. При това, за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64.10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78.48 лв./МВтч.
"Вероятно координираното поведение на двете централи при обявените начални цени по отделните тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна рентабилност на приходите от продажби на електроенергия значително надвишаващи добрите практики", се казва в сигнала на работодателските съюзи.


"Значителни обеми бяха търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници. Вероятно е да са сключвани анекси по вече договорени продажби през онлайн електронните платформи на АЕЦ и ТЕЦ Марица изток 2, с които да са предоговаряни условия, в т.ч. обеми, допустими отклонения, срокове. Естествено, сключването на анекси не се регистрира на електронната платформа и не може да стане публично достояние, което означава, че всичко изброено би било непазарно конкурентно предимство за съответния купувач, страна по договора/анекса", се казва в жалбата. Целия й текст четете тук.


Работодателскитя съюзи я внасят след като министърът не енергетиката Теменужка Петкова ги прикани в поредица интервюта да сезират антимонополния регулатор, ако имат данни за картелни споразумения на този пазар.


Жалбата е подадена от името на Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9330 Любопитно

  Бизнес съюзите що не искат проверка на американското електричество , което хем експлоатира българските природни ресурси, хем замърсява българския въздух, хем надува цената , хем изнасят парите - или не смеят !?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1651 Любопитно

  А Марица Изток 1 и 3 не надуват ли разходите си?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Не се ограничавайте само до тях, има много други дето ЯКО НАДУВАТ.

 4. 4 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 483 Гневно

  Резултатът от една такава проверка ще е същият като резултата от проверката за картел при горивата преди изборите и след изборите констатацията е, че няма картел.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12040 Неутрално

  Добре е държавата да не се чувства безнаказана за глупостите, които сътворява....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "При това, за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64.10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78.48 лв./МВтч."

  Разликата изглежда доста голяма. И истински парадокс е, че въвеждането на борсова търговия е довело до увеличение на цената.

  В някои случаи тези цени са важни за осигуряване на конкурентноспособността на големи промишлени предприятия у нас, така че цялата тази история може да предизвика голям проблем.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  След като е "необходимо" доказване на висока себестойност ВСЕКИ надува разходите

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  До коментар [#2] от "PisnaMi":
  Марица Изток 1 и 3 не получават всяка година рефинансиране от Държавния бюджет.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Фактически никой от румъния не може да внесе на по ниска цена от 80 лева, защото сезона е такъв.Като се затопли и тръгнат водите на вецовете и падне товара цената ще си отиде към 60 лв, може и надолу.Сега искат централите да не се възползват от пазарните цени и от технологичното си предимство че могат да работят в студа.Интересно като падне цената напролет ще искат ли да се увеличи за нашите централи.

 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Избързали сте да се изходите против американците и пак сгрешихте. Те си сложиха сероочистки, но Ковачки още се мотае и трови с Брикел района.
  Марица 2 държавна дава 4 мил.лв. всяка година за издръжка на ФК-Берое !
  Това вдига тока на ЦСКАари, Левскари всякакви други ...ари още от 2009г., когато Баце направи Берое държавен отбор. Сега разбрахте ли, че на бизнеса вече му писнА да го скубят с поливане на тревни площи за 2мил.лв. и футболери.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9330 Неутрално

  До коментар [#10] от "attitude":

  Ми дайте тогава и АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" на американците, че бизнесът ви да изкара лев и да не реве!

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 237 Неутрално

  фактически класирането за най ефтин ток води аец козлодуй, на второ място е държавния тец марица изток 2, трети и четвърти са американските централи с далеч по ефтин ток от вятър, слънце и когенерации разни.Лошото е че тока от аеца се изнася в чужбина , тъй като е ефтин, а не нас.Затова от козлодуй файда йок за нас, мазен кравай за турци гърци и сърби.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9173 Неутрално

  А днес'' Булатом", доскоро на Богомил Манчев, предложили анализ, според който най-изгодно за България сама да си построи Белене срещу само 2 млрд. евро на година. Чудно на кого ще продаваме скъпия ток от Белене, освен че ще потънем с милиарди.

 14. 14 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#13] от "Роси":

  Ще потънем ние , Манчев и сие ще изплуват. Големия шлем донесе на Първанката хотел .И другите искат.

 15. 15 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Май не си наясно на кого са "американските" централи. да не се окаже,че са на руски другари и да се наложи да ги хвалиш ?
  "Кой стои също и зад прословутите ТЕЦ-ове впрочем. Защо никой български държавник, нито една институция или медия не обяви официално кой е реалният им собственик?! Упорито се лансира тезата, че били „американски”. Глупости на търкалета. Питайте Румен Овчаров колко са „американски”.
  Ето, при положение, че в ТЕЦ „Марица изток 3” 27% дял има държавата в лицето на НЕК – питам управляващите: кой стои зад съдружника на държавата – офшорката КонтурГлобал България Холдинт Б. В.?
  КОЙ е собственик?
  КОЙ стои зад офшорката, собственик на ТЕЦ Марица изток 1 – „Ей и Ес България” Б.В. (AES Bulgaria), чийто управляващ директор е Евгения Юриевна Родионова. "

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Нека дневник публикува цените на които продават всички производители, ако може и средната цена на която продават, за да видим кой надува цените.....

 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#16] от "stoiank":

  От евентуалното увеличение на тока производителите НЕ получават и стотинка.
  Трябва да се рови къде отиват парите в р.овчовските "фирми"-крадци на пари.
  Искането на тия е несъстоятелно или пък номер за да докажат по-лесно това, което твърдя аз.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Цените на "Мариците" са договорирани от....познай от кого?
  В нета го няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9330 Любопитно

  До коментар [#18] от "Росен (Путлер капут)":

  Не знам!?
  Да не е Дедо ?

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#12] от "rexdog2004":

  Да бяхте прочели статията! Козлодуй продава на борсата и фирмите пазаруват от там.

  Лошатановина е, че цените не са високи. Това са цените, които могат да изкарат ММИ 2 над повърхността. Те работят 2015-2016 та на загуба, а Козлодуй е на 0. А иначе самата идея Козлдий и Марица изток 2 да се конкурират на един и същи пазар е пълно малоумие!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Да. бсп тоест с дпс-оод.
  Те определиха и подписаха цените.
  Става въпрос, че не е Иван Костов, както се внушава индиректно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Въобще не е нужно да се конкурират.
  Просто трябват ясни закони КОЛКО може да се печели от търговия с ток.
  Горна граница 10% и цената на тока ще ПАДНЕ с поне 20% и то сега.
  Мафията, енергийната мафия на ДСигурност трябва да бъде, ако не отсранена поне ограничена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":

  Подписали да. Определили не! Нали не ме мислите за толкова прост, че да ви повярвам, че при преговорите водени от Костов не е ставало дума за финансови условия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Тези назначени капиталисти съвсем се оплетоха в лъжите. Гледах ТВ дебат където техен представител твърдеше, че цените на свободният пазар са високи защото квотата тамн а Мариците и Козлодуй с ниските им цени е малка, искаше тя да се увеличи.

  Сега пък се оказва че квотата е доста висока но цените не им харесват. Какво значи "надуват цените"? Това е пазар, продавача има право да си определи цената. Те когато определят своите цени да не би да не ги надуват, дерат максимума който е възможен. Безброй примери с надценка 100-200% при нормална 10%. И ти казват "Това е пазарната икономика, имам право да си определям сам цената, като не ти харесва не купувай".

  Назначените ни капиталисти знаят едно единствено нещо, да получават даром. Свободен пазар с липса на регулации за да дерат кожата с високите си цени и ниските заплати. Ама когато купуват държавата да се намесва и осигурява ниски цени за тях. Пълни боклуци.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 651 Неутрално

  ...кЪ сподели'а от "бизнеса", трЪговците на ток им искат от 30 до 60 процента увеличение на цената... Що дъФчат двете централи, кат' е ясно де е причината...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен (Путлер капут)":

  Как точно ще падне, като през 2016 ММИ2 е на 92 милиона загуба, а Козлодуй е на 0! Продавали са на едни цени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Фактически когато костов подписа цените за инвестициите бяха в долари и доста по малки като суми.После след него ги обърнаха в евра когато долара беше ефтин и увеличиха размера им.Демек двойно увеличение по простому.И премахнаха договорите с турците, които щяха да изкупуват първите години скъпия ток натоварен с инвестиционните разходи.Не знам остана ли задължението след определен период да се върнат като собственост на нек, мисля че и това отпадна.И всичко след черния костав.Черния казвам в лошия смисъл.

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  "При това, за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64.10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78.48 лв./МВтч."Разликата изглежда доста голяма. И истински парадокс е, че въвеждането на борсова търговия е довело до увеличение на цената.
  —цитат от коментар 6 на ijj

  Напротив, няма никакъв парадокс. Държавата натискаше и продължава да натиска Козлодуй и Мариците на регулираният пазар да продават практически по себестойност, с малка печалба. Защото там са битовите потребители, включително социално слаби. И те си избиваха разходите като за износ продаваха на по-високи цени.

  На практика "работодателите" искат да им продават тока на свободният пазар по цените на регулираният пазар, все едно са социално слаби.

  Въобще това е парадокс, тези които най-много скачаха за свободният пазар сега най-много искат той да е регулиран. Обяснението е просто, те се надяваха да получат евтиният ток на Мариците и Козлодуй като им дадат малко по-високи цени отколкото им даваше регулираният пазар. А за нас да остане скъпият ток от фотоволтаиците. Да ама не, не им се сбъднаха надеждите, енергопроизводителите са в по-силна позиция и закономерно налагат по-високи цени.Така е на пазара, силният печели.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7261 Неутрално

  Феърплеят сигурно нарушен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":Подписали да. Определили не! Нали не ме мислите за толкова прост, че да ви повярвам, че при преговорите водени от Костов не е ставало дума за финансови условия.
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  Аха, май че ще се окаже че другарите по партия са подписали. И срочно ще се наложи да обичаме американците :) И оправданието, че Костов вероятно е преговарял за цените е тъпичко. Ако е договорил лоши цени и условия БСП/ДПС/НДСВ просто да не са подписвали, да са искали предоговаряне.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Не са подписвани от Костов никакви цени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Разбира се, че са те.
  Червените.

  Може лесно да се провери. При споровете преди няколко години реших да проуча въпроса и се оказа така.
  Стои си някъде в нета. Не помня как го намерих, но е факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Фактически турците трябваше да поемат увеличението на мариците вследствие на инвестициите там-сероочиска в тец3 и изграждане на нов тец.За зелта дори и нек построи далекопровод който трябваше да работи само за турция.По този начин се решаваха въпросите с увеличената це на на комплекса марица изток вследствие на инвестициите в електрогенериращите мощности и се решаваше другия въпрос-осигуряваше са на държавните мини такъв обем продажби на въглища при който щяха да са на печалба и при сравнително по ниска цена, с което се запазваше ниската цена от мариците за българския потребител.Иначе без новия тец трябваше да закрият единия рудник.Добре измислено но за да го има белене трябваше тази схема да се провали-и я провалиха.

 34. 34 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Американските и други централи, търгуващи ток на високи цени го правят, защото собствените ни политици се подписаха, а имаха това право, защото ние си гласувахме за тях. Изборите си бяха демократични, но голяма част нито отидоха да пуснат бюлетина, нито тръгнаха да събират подписи за нови партии. Колкото за борсовите цени ако две държавни централи държат 92% от търгувания ток трябва да ни е пределно ясно, че става дума за монопол и министъра на енергетиката да не се прави на ударена.

 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#34] от "Batezuzi":

  Червените определиха цените, а после прехвърлиха греха на Костов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  "На практика "работодателите" искат да им продават тока на свободният пазар по цените на регулираният пазар, все едно са социално слаби."

  Ама то всъщност цените за големите промишлени консуматори са по-ниски от тези на регулирания пазар. Това се вижда и от числата, посочени в статията. Друг въпрос е, че това са цени на електроенергия с високо напрежение.

  Тези консуматори не са социално слаби, разбира се, но ако някои от тях станат неконкурентноспособни и спрат да работят, това би засегнало и социално слаби хора. Сигурно това е била причината още преди години да се създаде система за продажба на електроенергията на големи промишлени консуматори на толкова ниски цени. Точно за тези консуматори най-рано се въведе възможност за пряко договаряне на нерегулирани цени - още преди повечре от десетина години.

  Иначе едно сравнение на средните цени за битовия сектор и за останалите консуматори има в следните статистически данни:

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK