Бизнес съюзите искат проверка дали АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" надуват цената на тока

Жалбата е подписана от изпълнителния председател на стопанската камара Божидар Данев (в средата) по поръчение на колегите му от останалите организации Васил Велев (на преден план), Цветан Симеонов (вдясно) и Кирил Домусчиев.

© Юлия Лазарова

Жалбата е подписана от изпълнителния председател на стопанската камара Божидар Данев (в средата) по поръчение на колегите му от останалите организации Васил Велев (на преден план), Цветан Симеонов (вдясно) и Кирил Домусчиев.Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията за защита на конкуренцията сигнал за поскъпването на електроенергията при търговията на едро, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. Четирите организации настояват регулаторът да започне разследване на нарушение на правилата за конкуренция.


В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар в страната са държавните АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България и доминират производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%.


За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9.94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4.16 ТВтч. При това, за същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64.10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78.48 лв./МВтч.
"Вероятно координираното поведение на двете централи при обявените начални цени по отделните тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна рентабилност на приходите от продажби на електроенергия значително надвишаващи добрите практики", се казва в сигнала на работодателските съюзи.


"Значителни обеми бяха търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници. Вероятно е да са сключвани анекси по вече договорени продажби през онлайн електронните платформи на АЕЦ и ТЕЦ Марица изток 2, с които да са предоговаряни условия, в т.ч. обеми, допустими отклонения, срокове. Естествено, сключването на анекси не се регистрира на електронната платформа и не може да стане публично достояние, което означава, че всичко изброено би било непазарно конкурентно предимство за съответния купувач, страна по договора/анекса", се казва в жалбата. Целия й текст четете тук.


Работодателскитя съюзи я внасят след като министърът не енергетиката Теменужка Петкова ги прикани в поредица интервюта да сезират антимонополния регулатор, ако имат данни за картелни споразумения на този пазар.


Жалбата е подадена от името на Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK