Офшорка е новият собственик на "Юрий Гагарин"

Офшорка е новият собственик на "Юрий Гагарин"

© Цветелина Белутова, КапиталДъщерното на "Булгартабак холдинг" пловдивско дружество за производство на филтри "Юрий Гагарин" вече не е част от холдинга. Според заявление за вписване в Търговския регистър дъщерното на холдинга "Благоевград БТ" е продало на регистрираната в Обединените арабски емирства Quarta LLC своите 66% дял в "Баранко". Последното дружество е най-големият акционер в "Юрий Гагарин" с 49% дял.


Това съобщава capital.bg, като уточнява, че сделката е станала през ноември, но за нея се разбира едва сега, въпреки че и двете дружества са публични и би трябвало да разкриват тази информация. Цената по сделката е вписана в анекс, който не е прикачен към заявката за регистъра.


Вестникът заключава, че с този ход основната работеща мощност на вървящия към ликвидация холдинг е извън него.
Quanta е създадено две седмици преди сделката и се управлява от пакистанец. Засега въпреки новия акционер няма индикации нещо да се променя в "Юрий Гагарин" - няма свикано общо събрание на акционерите за избор на ново ръководство или представител на Quanta. В самото "Баранко" също се запазва управителят Борислав Борисов. Той е член на борда на пловдивската фабрика и пълномощник и на другия съдружник в "Баранко" с 34% Semiramis International FZE, което също е от ОАЕ, макар и от друга свободна икономическа зона. То придоби дела си през миналата есен от Droslian Limited, компания, чрез която беше финансирано придобиването на "Юрий Гагарин" от някогашния тандем Пеевски - Василев.


Сега се предполага, че контролът и над "Булгартабак", и над "Юрий Гагарин" е у депутата от ДПС Делян Пеевски, който за кратко беше миноритарен акционер и в двете компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK