Четири компании взеха наградите на германската икономика

Четири компании взеха наградите на германската икономика

© ГИБКТВитте Аутомотив България" ЕООД, "AMK Задвижваща и управляваща техника" ЕООД , "Лидл България" ЕООД енд КО.КД и "Елпром Троян" ЕООД са тазгодишните носители на Наградата на Германската икономика в България.


Наградите се връчват за 14 път от Германо-Българската индустриално-търговска камара и са в четири категории – голямо предприятие, малко и средно предприятие, корпоративна социална отговорност и иновации. Общо 32 бяха номинираните предприятия.


" Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план", заяви президентът Румен Радев, който беше гост на церемонията. Той изтъкна ролята на германски бизнес в България за изграждането на по-успешен модел за развитие на икономика, на бизнес отношения, на отношения между икономика и държавни институции и преди всичко модел на мислене, който се предава на младите българи.
Заместник главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари д-р Ахим Деркс призова за прозрачност при обществените поръчки, повишаване ефективността на администрацията и изграждане на по-благоприятна за инвеститорите съдебна система. "Искаме България да е добре. Тя е важен икономически партньор за България", каза той и допълни, че сътрудничеството между страните членки на ЕС е много важно, а българо-германските икономически отношения са пример за следването на обща цел. Деркс си пожела повече инвестиции в двете посоки, като посочи, че обемът на германските инвестициите в България в момента изостава от потенциала на страната, а българските инвестиции в Германия са винаги добре дошли.


Кои са наградените


Наградата в категория "Голямо предприятие" спечели "Витте Аутомотив България" ЕООД. Компанията със седалище в Русе е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. "Витте аутомотив" започва дейността си в България през август 2008 г. и досега са инвестирани над 20 млн. евро. През миналата година фирмата взема решение за изграждане на разширение, което трябва да бъде завършено до края на 2018 г.


В категория "Голямо предприятие" второ място зае "ТЕД БЕД" ЕАД. "Фесто производство" ЕООД е на трето място.


В категория "Малко и средно предприятие" Наградата на Германската икономика получи "АМК задвижваща и управляваща техника" ЕООД. Компанията в Габрово има оборот от 4.35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент. 95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. "АМК България" разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, част от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и представляват важна част от портфолиото на "АМК Германия". В момента във фирмата работят 135 човека (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. фирма "АМК" ще отбележи своя 20-годишен юбилей.


В категорията "Малко и средно предприятие" второ място зае "Интрама инвест" ЕООД, а трето - "Нухелт" АД.


В категорията "Корпоративна социална отговорност" призът отиде при "Лидл България" ЕООД енд КО.КД.
С помощта на своите клиенти компанията събира фонд в размер на 252 741 лева за социално значими проекти в следните 4 области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот. Инициативата "Lidl за твоето дете" включва дейности в областта на здравословното и балансираното хранене, активния начин на живот, образованието и развитието на таланти. "Дай шанс на Балканката" е дългогодишна социално отговорна инициатива на "Лидл България", която отразява цялостната политика на компанията за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Инициативата "Зелена линия Витоша" отразява ангажимента към грижата за природата.


В категорията "Корпоративна социална отговорност" журито отреди второ място на "Фесто произвоство" ЕООД, а трето – на "БГО Медия" ООД.


За "Иновации" наградата взе "Елпром Троян" ЕООД. Електромоторният завод е лидер в производството на широка гама асинхронни еднофазни и трифазни електромотори. Мобилната технологична лаборатория, разработка на "Елпром Троян" - "Интелигентен Дигитален Мониторинг" ("SMART digital monitoring") може да бъде поставена като приложение към всеки електромотор, за да бъдат следени в реално време всички основни параметри на двигателя на ниво лаборатория с цялата произтичаща от това прецизност и точност. Използването на тази индивидуална лаборатория позволява непрекъснато наблюдение на работата на електромотора по всяко време, колкото и отдалeчен да е той, в каквато и среда да се намира.


В категорията "Иновации" журито отреди второ място на "Нухелт" АД, а третото място е за "Лидл България".


Победителите са определени от жури с участието на камарата, министерствата на икономиката и на външните работи, СУ "Св. Климент Охридски", Industry Watch, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3468 Любопитно

  Германска икономика в България-дай Боже повече......

  До истината се достига с познание!
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  Само така безроднико, поклони се още по-дълбоко на западните господари, които ти натресоха отровните яйца и продължават да го правят, с другите си продукти.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  По-голяма простотия не бях чувал по темата. В Словакия има 4 автомобилни завода и заплатите на работниците са по 1700 евро. Аз лично си мечтая това да се случи и в България.

 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#3] от "Aleh":

  А зз си мечтая за собствена икономика, а не да бачкаме за и да пълним гушите на други. Собствена икономика, каквато имахме до 89-та.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Конфедерация на едрите индустриалци
  от Уикипедия, свободната енциклопедия

  Конфедерацията на едрите индустриалци или Г-13 е затворен елитарен кръг от бизнесмени, които в първите години на прехода на България към демокрация и пазарна икономика приватизират най-значимите предприятия в България. Основана е в края на 1993 г. и просъществува около година. Така и не се регистрира като организация в съда. Чрез тази организация бизнесът за пръв път загатва за амбициите си да диктува политиката.
  Една част от членовете на Г-13 не притежават особено силен бизнес въпреки приетите критерии за членство - собствен дял в банка или медия или друг крупен бизнес, заслужаващ уважение. Най-вероятната причина да бъдат поканени изглеждат силните им политически лобита.
  Не е тайна, че общото между всички в Г-13 е втренчването в операциите с преводни руски рубли, заобикалянето на югоембаргото и търговията с акцизни стоки, без риск, което ги разграничава от т. нар. силови групировки. Въпросът за „честното първоначално натрупване на капитала“, в което се опитват да убедят публиката членовете на Г-13, продължава да бъде дискусионен.

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 8332 Неутрално

  Преобладаващо както се очаква фирми от автомиблостроенето и свързани с него дейности :-)

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Добри новини въпреки леко заблуждаващото заглавие, все пак наградите са от "Германо-Българската индустриално-търговска камара", а не на "Германската Икономика"

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4899 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  И какво произвеждаше България преди 1989-та? Къде го продаваше? Аман от заблудени!

 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Относно "Витте" - пара в свирката. Искат индийски цени и европейско качество. В Чехия отдавна се задушават. В България не случиха на управленски състав и не могат да достигнат поставените цели. Компенсират с ниски и за българските стандарти заплати. Преди година и нещо един от директорите на австрийска компания направо попита: " Вие нормални ли сте?", когато германците му казаха колко плащат на човек в България.
  Хубава сграда в Русе; не съответстваща на съдържанието.
  Никакви перспективи за подобрение.
  Не искам да съм песимист, но се дразня, когато подобни напъни се представят като успехи. Само защото инвеститорът е чуждестранен. Твърде много са недоразуменията в предприятията на чужди инвеститори, за да продължаваме да ги подминаваме. Сакън да не ги уплашим.

 10. 10 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  В главата ти е пурга а не тайга :))))

  Русначе, ти поне живееш в България. Не се ли научи на нещо по добро от средновековни идиотски схващания за живота.

  Все пак живееш в Европа, възползвай се да се ограмотиш!

 11. 11 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Собствена? Каква глупост!

  Всичко принадлежеше на група партийни величия. За народа дупката на геврека

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK