Годината започна с подобряване на бизнес климата

В промишлеността ръководителите на компании се оплакват от недостиг на работна ръка.

© Юлия Лазарова

В промишлеността ръководителите на компании се оплакват от недостиг на работна ръка.През януари 2018 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 2.6 пункта спрямо декември 2017 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и сектора на услугите, докато в строителството и търговията на дребно показателят остава приблизително на нивото си от предходния месец.


Мениджърите във всички сектори очакват цените да останат непроменени, единствено в услугите част от предприемачите имат нагласи за повишение, но те са малцинство. Несигурната икономическа среда се посочва за пореден път сред трите спънки за дейността във всички сектори. Мениджърите на индустриалните предприятия изтъкват като проблем недостига на работна ръка, а в останалите сектори на преден план излиза конкуренцията.


Промишленост
Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 3.8 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца, но не и за износа.


През януари средното натоварване на мощностите е с 1.3 пункта над нивото от октомври 2017 г. и достига 76.8%, но с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.


Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила.


Очакванията на мениджърите са през следващите три месеца цените да останат непроменени.


Строителство


През януари 2018 г. съставният показател "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Анкетата регистрира леко влошаване в оценките на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са по-благоприятни.


В следващата половин година шефовете на строителните компании очакват и увеличение на новите поръчки в строителството и в резултат засилване на дейността в краткосрочен план.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила са основните пречки за развитието на дейността, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие.


Търговия на дребно


В анкетата на НСИ търговците са подобрили оценките си за сегашното състояние на дружествата им и са отчели увеличение на продажбите през предновогодишното тримесечие. Влошават се обаче очакванията за продажбите за януари - март, затова и поръчките към доставчиците намаляват.


Факторите "конкуренция в бранша", "недостатъчно търсене" и "несигурна икономическа среда" продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса.


Услуги


Подобрението на бизнес климата в услугите за месец е с 4.9 пункта. Оптимизмът на мениджърите се подхранва както от състоянието на компаниите, така и от настоящото търсене и прогнозите за бъдещето.


Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда затрудняват в най-голяма степен дейността в сектора, въпреки че е отчетено намаление на негативното им влияние.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK