Правителството ще продължи да насърчава нарастването на най-ниските доходи

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановПравителството ще продължи със заявената си политика на изпреварващо нарастване на минималните доходи. Тя може да бъде критикувана като нов данък върху производството, но се видя, че обратното разрушава пазара на труда и на него остават само хора без квалификация. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на 12-ата среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал".


Във форума участват премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ Димитър Радев и представители на големи компании в България.


Целта на България е да се издигне по равнище на доходите поне до долната част на средната класа в Европа. В противен случай няма да можем да се справим сами на тази прекрасна територия, коментира Горанов. Според него сегашната ситуация на пазара на труда, при която бизнесът изпитва недостиг на квалифицирани кадри, е възможност за постигане на "подоходна конвергенция", за която и бизнесът по естествен път допринася.
Ако не продължаваме да инвестираме в образование, разликата между образовани и неграмотни ще продължи да се задълбочава, подчерта Горанов.


По негови данни за последните 5 г. в България са се върнали около 40 хил. души от чужбина, като в първите години от периода това са били хора над 40-годишна възраст, докато в последно време преобладават по-младите поколения.


Финансовият министър разкритикува висшето образование, откъснало се напълно от реалността. Масовостта доведе до пълна девалвация на системата на висшето образование, което е разочароващо за младите хора и те търсят възможности за обучение в чужбина, каза Горанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK