Резервът за квалифицирани кадри за бизнеса е в съкращенията на администрацията, показа изследване

Резервът за квалифицирани кадри за бизнеса е в съкращенията на администрацията, показа изследване

© Надежда Чипева, КапиталРезерв за намаляване на недостига на квалифицирани кадри в икономиката са съкращенията в администрацията. Това е един от изводите в проучване на седмичника "Капитал" и Colliers International за загубите на човешки капитал в страната, представено на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството.


Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, което е твърде голям процент, коментира Марк Робинсън, специалист по пазарни проучвания в Централна и Източна Европа в компанията. Той изрази надежда, че с въвеждането на електронно управление това ще се промени.


Електронното управление ще има ефект за намаляване на администрацията, но той няма да е шоков, отговори вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за административната реформа. Той прогнозира, че в рамките на следващите до 5 г. с около една трета ще намалеят служителите на гише в администрацията. Причината е въвеждането на новия модел административно обслужване, при който постепенно отпада задължението на гражданите да изискват от държавата различни видове удостоверения.
Друг източник на квалифицирани кадри според международното проучване е обратната миграция на българите, живеещи в чужбина. По думите на Дончев повишаването на заплатите в този случай не е достатъчно като стимул. Според него голям неизползван потенциал има жилищната политика. Ангажимент на общината да предостави добри жилища би могъл да се превърне в стимул дори за потенциален инвеститор да вземе окончателно решение къде да базира производството си, даде пример Дончев и напомни, че в България има голям брой необитавани и рушащи се жилища, като често дори собственикът е неизвестен. Дончев коментира, че решението къде да работиш и живееш е сложно, като изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата, зависи от ценности, спомени и емоции.


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков допълни, че през тази година ще бъдат организирани срещи между българи, живеещи в Германия и Великобритания, с германски и британски компании, работещи в България. Такава среща вече е преминала успешно във Виена с участието на австрийски инвеститори тук. Отзовали са се 150 българи, които са получили конкретна информация за работните места, които биха могли да заемат, и размера на възнагражденията. Следващите срещи ще са в Берлин и Лондон.


Томислав Дончев цитира данни, според които всяка година около 25 хил. българи напуснат страната, а приблизително половината от тази бройка - 11.5 хил., се връщат.


Трети източник на работници са страните извън ЕС и особено православните държави, посочва изследването. Дончев коментира, че този сценарий работи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK