Безработните дължат по 20.40 лв. месечно за здравни вноски

За да получат право на безплатен достъп до медицинска помощ, продължително безработните са длъжни да плащат здравните си вноски.

© Надежда Чипева, Капитал

За да получат право на безплатен достъп до медицинска помощ, продължително безработните са длъжни да плащат здравните си вноски.От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20.40 лв., напомни Националната агенция за приходите.


Причината за промяната в сумата е това, че със закона за бюджета на общественото осигуряване от 1 януари е повишен минималният осигурителен доход до 510 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 255 лв.


От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 г., тъй като 25 февруари е почивен ден – неделя.
От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2018 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 26 февруари.


Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8268 Любопитно

  ''например трайно безработни'' - дължат месечно по 20.40 лв.!!!
  В цивилизованите страни ако човек е безработен, му дават социални помощи. А тука му взимат!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 478 Неутрално

  ''например трайно безработни'' - дължат месечно по 20.40 лв.!!!В цивилизованите страни ако човек е безработен, му дават социални помощи. А тука му взимат!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Комунизма си отиде спете спокойно деца, с него и всякаква социална политика, така се гради капитализъм работи робе работи, и по тихо да не загубиш работата....

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  "Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева."

  Дълбоко се съмнявам някой да е бил глобен

 4. 4 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#2] от "Infernus":

  Бегай да работиш бе, комуняга. Номерът да си седиш вкъщи, а друг да ти плаща, не минава.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Не мога да си представя, че някой няма 20 лева на месец за ЗДРАВЕ, а има 150 за ЦИГАРИ.

  Просто социалният паразитизъм е в ДНК-то на некои другари с "уеви" убеждения, дито цшврят за безплатното това, безплатното онова, билетчето от 6 ст. и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Напълно нормално е безработните да се осигуряват сами, след като не получават обезщетения за безработица. Да не говорим, че много от тях не работят по свое желание, което не ги освобождава от задължения към обществото.
  Държавните служители също трябва да си плащат сами здравните осигуровки, както всички работещи.

 7. 7 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  Не мога да си представя, че някой няма 20 лева на месец за ЗДРАВЕ, а има 150 за ЦИГАРИ.Просто социалният паразитизъм е в ДНК-то на некои другари с "уеви" убеждения, дито цшврят за безплатното това, безплатното онова, билетчето от 6 ст. и т.н.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz

  Но пък иначе са привърженици на Тръмп.

  Gunter glieben glauchen globen
 8. 8 Профил на glh17537127
  glh17537127
  Рейтинг: 228 Неутрално

  "Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева."

  Това някаква нова простотия ли е?

 9. 9 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  По твоята логика, трайно безработните, които имат проблем да си плащат осигуровките, всичките те са просто едни пропаднали пушачи с леви убеждения.

  Ти сериозно ли?!

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  За някои лица тези 20 лева са си направо непосилно бреме

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Напълно нормално е безработните да се осигуряват сами, след като не получават обезщетения за безработица. Да не говорим, че много от тях не работят по свое желание, което не ги освобождава от задължения към обществото. Държавните служители също трябва да си плащат сами здравните осигуровки, както всички работещи.
  —цитат от коментар 6 на solange


  Не си живял в нормална държава, затова твърдиш, че е напълно нормално безработните да се осигуряват сами! В една нормална държава безработните получават някакъв вид минимални помощи и НЕ внасят никакви осигуровки, просто защото НЯМАТ ДОХОДИ!
  Тези, които не работят, но имат нетрудови доходи, си плащат данъци за тези доходи, колкото по-високи доходи - толкова по-висок процент отива за данъци - до 50% и дори повече от 50%. Т.е. те плащат за здравното обслужване на безработните.
  И не на последно място - ДДС от всеки жител постъпва в хазната - колкото повече пари имаш и харчиш - повече ДДС отива в хазната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK